Ликбез для инвестора: покупка беспроцентных (целевых) облигаций

Читати огляд
13 відповідей
  • Алекс
    15.01.2018 о 15:21

    Подскажите, мы инвестировали в ЖК через ценные бумаги . Дом строится , а в 2018 закончился срок аренды земли . Застройщик просит для продления аренды земли подписать доверенность где :
    Я разрешаю
    Представителю застройщика бути моїм представником в Національній комісії з цінних паперів та фондового Ринку
    Далі
    Для чого надаю їм право:
    подавати від мого імені заяву нотаріусу стосовно надання згоди на продовження строків обігу та погашення іменних цільових (незабезпечених) облігацій на період з ——— в подальшому, подати від мого імені таку нотаріально посвідчену заяву до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Підписувати від мого імені заяви (в тому числі про мій сімейний стан), виписки, листи-згоди щодо продовження строку обігу та погашення облігацій до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, розписуватися за мене, звертатися до нотаріуса та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, сплачувати належні з мене платежі, включаючи державне мито (плату), а також виконувати всі інші дії, пов’язані з даним дорученням.
    Есть ли риски при подписании этой доверенности и вообще не понимаю при чем здесь аренда земли ? Буду благодарен за ответ .

    Александр
    15.03.2017 о 07:02

    Добрый день,

    Подскажите, пожалуйста, о какой оптимизации налогообложения идет речь в случе целевых облигаций?

    Елена
    09.11.2016 о 17:48

    Добрый день!
    Подскажите, сколько стоит переуступка облигаций?
    Нигде не могу найти информацию:
    Нужно ли платить какой-то налог при переуступке облигаций?
    Какой если нужно?
    Может ли заказчик строительства брать какую-то сумму за переуступку облигаций третьему лицу?
    И должна ли это процедура, сумма… прописываться в договоре с заказчиком и покупателем-инвестором?

    Александр Босенко
    25.01.2016 о 16:31
    Sasha
    уточните, пожалуйста: 1) как рассчитывается номинальная стоимтость облигаций, в случае, если сроки прошли? "Облигации продаются только лотами, до внесения опл...

    Александр, приношу извинения за не оперативный ответ, но все же отвечу.
    1. Номинальная стоимость облигаций прописывается в договоре п-п облигаций и проспекте эмиссии. Зачастую она в 2 раза меньше, нежели продажная (договорная) стоимость.
    Иногда, эмитенты (застройщики) могут продлевать сроки погашения.
    2. Если вы стали собственником облигаций (оплатили 100% и вам они зачислены на счет), согласно условий договоров, вы обязаны погасить облигации в указанные сроки, а эмитент принять их. Цель этого – получить квартиру в собственность. Если погашение не сделано, а срок погашения пошел, инвестор может претендовать на возврат средств по номинальной стоимости, если иное не предусмотрено договорами и проспектом эмиссии.
    Есть такое понятие, как срок обращения облигаций. Если до окончания такого срока, вы не стали собственником облигации, требовать получить в собственность квартиру вы не сможете. Дальнейшие ваши взаимоотношения зависят от застройщика и подписанных договоров. Есть претенденты, когда переходят на другие типы договоров (если на 1 ЖК используют несколько схем привлечения средств).

    уточните, пожалуйста:
    1) как рассчитывается номинальная стоимтость облигаций, в случае, если сроки прошли?
    “Облигации продаются только лотами, до внесения оплаты в полном объеме инвестор не сможет использовать облигации на вторичном рынке”
    2) и также важны момент – если инвестор, на кого выпущены облигации – не заявил в срок свои права (заболеле, уехал, умер) – то что?

    Валерий
    12.01.2015 о 12:43

    Добрый день. Подскажите пожалуйста, как проводится переуступка квартиры, которая была куплена через облигации. Интересует вопрос, как официально можно переуступить квартиру по цене большей, чем стоили облигации. Трудность вижу в том, что на облигациях написана конкретная цена при покупке. Спасибо большое!

    Анонимный
    14.10.2014 о 13:38

    Ліко-Холдинг теж використовує цю схему.

    Александр Босенко
    22.07.2014 о 09:43

    Доброго дня, Сергій Володимирович! Приношу свої вибачення за невчасну відповідь (щойно побачив Ваше питання)!
    Дійсно, ваші міркування правдиві! При написанні цього пункту (п. 3.1.) була допущена помилка, а саме: в другому абзаці п. 3.1. замість «…до встановленого Національним банком України офіційного курсу гривні до долару США на дату складання рахунку на сплату вартості Лоту та/або частини Лоту більш ніж на 2 (два) відсотки» повинно було будь: «до встановленого Національним банком України офіційного курсу гривні до долару США на дату підписання цього договору більш ніж на 2 (два) відсотки». Тобто, вийшла описка.

    1.Шанси залишитись у «виграші» є, але… З одної сторони є Цивільний кодекс, в якому передбачено, що все має виконуватись так, як передбачено умовами договору, з іншої сторони є система судоустрою в Україні… Сказати наскільки великі шанси, сказати тяжко, але вони є!
    2. З приводу розірвання договору – не скажу нічого. Потрібно проаналізувати весь договір.
    3. По можливій співпраці – телефонуйте: 063-201-66-28

    Анонимный
    18.07.2014 о 12:45
    Анонимный
    Доброго дня!Мене звати Сергій Володимирович.Щиро надіюсь на Вашу відповідь у такому питанні.В діючому Договорі ”Купівлі – продажу облігацій” (житлових) є такий ...

    Договор напомнил договора КУА Валприм по "Комфорт Таун", "Централ парк" и "Тетрис холл".
    по индексу – риск попасть на переплату в связи с изменением курса доллара по данному договору несёт только тот инвестор, который покупает лот облигаций частями, для тех у кого 100% оплата, стоимость не изменится никак. Если я правильно понимаю к чему ваш вопрос?

    Анонимный
    25.06.2014 о 11:51

    Доброго дня!
    Мене звати Сергій Володимирович.
    Щиро надіюсь на Вашу відповідь у такому питанні.
    В діючому Договорі ”Купівлі – продажу облігацій” (житлових) є такий пункт :
    «3.1. Вартість однієї облігації на момент укладення цього Договору складає ___ грн. без ПДВ при курсі НБУ ___ грн. за 1 долар США, що на момент підписання цього Договору становить ___ доларів США. У разі зменшення курсу гривні до долару США, встановленого в цьому пункті ціна однієї облігації підлягає коригуванню за наступною формулою: Вартість однієї облігації що підлягає сплаті Продавцю = індекс К1 х Вартість однієї облігації на момент укладення цього Договору.
    Індекс К1 – підлягає коригуванню Сторонами, коли зменшується встановлений Національним банком України офіційний курс гривні до долару США на дату складання (виставлення, передачі) рахунку по сплаті вартості Лоту та/або частини Лоту до встановленого Національним банком України офіційного курсу гривні до долару США на дату складання рахунку на сплату вартості Лоту та/або частини Лоту більш ніж на 2 (два) відсотки;
    Індекс К1 на момент підписання цього Договору дорівнює одиниці і надалі застосовується Сторонами кожного разу, коли це необхідно у зв’язку з виконанням Договору, зокрема, на дату складання рахунку по сплаті вартості Лоту та/або частини Лоту. Індекс К1 нараховується за формулою :
    Індекс К1 = КР/КД
    Де:
    Індекс К1 – Індекс який підлягає коригуванню Сторонами, , коли зменшується встановлений Національним банком України офіційний курс гривні до долару США на дату складання (виставлення, передачі) рахунку по сплаті вартості Лоту та/або частини Лоту, до встановленого Національним банком України офіційного курсу гривні до долару США на дату укладання цього Договору;
    КР – встановлений Національним банком України офіційний курс гривні до долару США на дату складання (виставлення, передачі) рахунку по сплаті вартості Лоту та/або частини Лоту;
    КД – встановленого Національним банком України офіційного курсу гривні до долару США на дату укладання цього Договору.»
    Мене цікавить другий абзац п. 3.1. , де зазначена умова коригування Індексу К1. На мою думку (я не юрист) Індекс К1 завжди буде дорівнювати початковому значенню (одиниці), тому що ніколи не виконається умова його коригування. Так як рахунок ПО сплаті вартості і рахунок НА сплату вартості – це один і той же самий документ і в ньому вказана одна дата. А в межах однієї дата офіційний курс гривні, встановлений НБУ , не змінюється (тим паче – більш ніж на два відсотки).
    Також впадає в очі неузгодженність в визначеннях терміну «Індекс К1» в цьому ж другому абзаці п. 3.1. та в формулі його розрахунку, де прямо вказано посилання на курс гривні до долару США на дата УКЛАДАННЯ ДОГОВОРУ, а не на дату рахунку на сплату вартості Лоту та /або його частини.
    Хотілося б знати Вашу думку з приводу моїх міркувань і , якщо Ви зі мною погоджуєтесь, то наскільки реально використати це для захисту інтересів конкретного Покупця (а можливо і інших Покупців – судячи з усього Договір типовий) :
    – для збереження вартості облігації на момент укладення Договору на весь період дії Договору, не зважаючи на зміну курсу гривні до долару США (дуже суттєву для багатьох Покупців);
    – для розірвання Договору , щоб не платити неустойку;
    – чи могли б Ви зайнятись цією справою і на яких умовах.
    Дуже вдячний Вам за відповідь.

    Анонимный
    12.06.2014 о 06:41

    Неоспоримым плюсом целевых облигаций является гарантия наличия всех разрешений на строительство.

    Анонимный
    12.06.2014 о 06:40

    " ГКЦБФР не контролирует сам ход строительства и соблюдение сроков сдачи в эксплуатацию. Контроль осуществляется только над ТОРГОВЦЕМ"
    Не только на торговцем. Есть еще Компания по управлению активами, ну и сам венчурный фонд который по факту и является эмитентом целевых облигаций. ГКЦБФР очень хорошо контролирует сам процесс выпуска целевых облигаций и наличие всех разрешительных документов на строительство. (дать взятку и сделать выпуск без наличия документов не выйдет, говорю на работник фондового рынка).

    Торговец не обязательно принимает участие, т.к. если это первичное размещение оно может проходить напрямую от фонда.

    Далее ценные бумаги находятся на хранении в депозитарном учреждении. Обычно оно свое у затройщика, но можно попросить перевести ЦБ на счет в своем хранителе. Многие идут на встречу, хоть им это и добавляет трудностей.

    покупка целевых облигаций Я продолжаю публиковать объяснения тонкостей различных схем инвестирования строительства жилья от юриста практики строительного права ЮФ «Constructive lawyers» Александра Босенко. Сегодня речь пойдет об особенностях, плюсах и минусах покупки целевых облигаций.
    Продолжение читайте в моём обзоре Ликбез для инвестора: покупка беспроцентных (целевых) облигаций