ЖК «Містечко Підзамче» у Львові

Починаю дізнаватися подробиці про львівські новобудови, і для першого знайомства вирішила обрати проєкт від девелопера, який працює не тільки у Львові, а й на столичному ринку нерухомости. ЖК «Містечко Підзамче» – проєкт, який реалізується під брендом РІЕЛ. Саме з цього ЖК і починаю придивлятись до новобудов Львова.

ЖК Містечко Підзамче візуалізація
Візуалізація ЖК “Містечко Підзамче”

ЖК «Містечко Підзамче» – це доволі масштабний проєкт ревіталізації промзони, яка займає більшу частину львівського мікрорайону Підзамче (Личаківський район міста). Мені ця місцевість дещо нагадала столичний мікрорайон Саперне Поле: прицентральний мікрорайон, на значній частині якого колись розміщувались промислові підприємства, а нині – сучасні ЖК. Підзамче теж межує з центральною частиною Львова, тут теж колись було багато промислових підприємств, на місці яких зводять сучасні житлові комплекси. Один з них якраз і є «Містечко Підзамче».

Хоча насправді я б сказала, що «Містечко Підзамче» – це не просто житловий комплекс, а комплекс житлових комплексів.  Він складається з трьох автономних ЖК: «Вежа», «Брама» та «Новий Форт». Кожен з них займає власну земельну ділянку, має власний проєкт та архітектуру, власну дозвільну документацію та навіть різних замовників будівництва.

ЖК Містечко Підзамче на карті
Місцерозташування складових ЖК “Містечко Підзамче”

Водночас, ці три ЖК розташовані неподалік один від одного, об’єднані єдиною концепцією та архітектурною стилістикою, зводяться за ідентичною технологією та мають однакові характеристики і реалізуються одним девелопером (корпорація нерухомості РІЕЛ). Аби не плутатись, коротенько розповім про кожен з цих ЖК окремо, а потім повернусь до загальних рис проєкту.

ЖК «Вежа»

ЖК «Вежа» розташована по вул. Богдана Хмельницького, 207. З трьох ЖК, саме цей буде наймасштабнішим: згідно з інформацією девелопера, у складі «Вежі» заплановано побудувати 21 будинок, в яких розмістяться 1097 квартир. І саме цей ЖК стане осередком нової інфраструктури проєкту «Містечко Підзамче» – у його складі з’явиться школа, а на перших поверхах будинків спроєктовані нежитлові приміщення під магазини, кав’ярні, салони, офіси тощо.

ЖК Вежа візуалізація фасадів
Візуалізація фасадних будинків ЖК “Вежа”

Будинки «Вежі» заввишки 4-14 поверхів та мають доволі цікаву архітектуру. Тут архітектор «погрався» зі зміщенням по осі, тож будинки виглядають ніби складеними з дитячих кубиків. Причому динаміка фасадів виражена не тільки в їх незвичній формі, а й у склінні – віконні отвори, балкони та лоджії розташовані несиметрично, до того ж їх асиметрія підкреслена кольоровими акцентами. Доволі сміливий проєкт, який впадає в очі.

ЖК Вежа генплан
Генплан ЖК “Вежа”

Першу чергу ЖК «Вежа» планують здати в експлуатацію вже восени цього року – до введення в експлуатацію планують 6 секцій. В них можна вибрати 1- чи 2-кімнатну квартиру, квадратний метр якої обійдеться від 53,5 тис. грн (в 1-кімнатних) та від 47 тис. грн (у 2-кімнатних). Зважаючи на те, що площі квартир немаленькі (від 55 кв.м та від 71,5 кв.м відповідно), то й сума за житло виходить доволі серйозна: від 3 млн грн за 1-кімнатну квартиру та від 3,7 млн грн за 2-кімнатну.

В наступних чергах ЖК «Вежа» ціни трохи нижчі: вони стартують з 35 тис. за кв. м – така ціна у найбільших за площею варіантах, які розташовані в секціях з найвіддаленішим строком введення в експлуатацію (4 квартал 2023 р.).

ЖК «Новий Форт»

Цей ЖК з’явиться трохи ближче до центру, ніж ЖК «Вежа»  – в кварталі, обмеженому вул. Богдана Хмельницького, Промисловою та Волинською. На жаль, цей ЖК ближче не тільки до центру, а й до залізниці, до якої лише 200-300 м по прямій. Не кажу що таке сусідство критично неприйнятне, але гуркіт потягів може бути чутним у деяких квартирах, тож майбутнім мешканцям слід зважити на цей нюанс.

Зовні будинки ЖК «Новий Форт» мають більш виражену індустріальну стилістику – вони чимось навіть схожі на старовинні фабрики та заводи. Принаймні ті, фасади яких виходять на Промислову та Волинську вулиці.

ЖК Новий Форт візуалізація
Фасадні будинки ЖК “Новий Форт”

Згідно з планами девелопера, до складу ЖК «Новий Форт» мають увійти 11 будинків заввишки 9 поверхів. Кількість квартир буде меншою, ніж у ЖК «Вежа» – лише 529. З об’єктів інфраструктури в складі ЖК має з’явитися дитячий садок. На перших поверхах – приміщення для різноманітних крамниць та салонів, а у внутрішніх двориках – дитячі та спортивні майданчики, площадки для барбекю та куточки для відпочинку. Також тут заплановані експлуатовані покрівлі з терасами для відпочинку, а під будинками – підземні паркінги.

ЖК Новий Форт генплан
Генплан ЖК “Новий Форт”

Восени 2022 року до здачі плануються будинки першої та другої черг ЖК «Новий Форт»  – в неї входять два будинки, в яких разом є 5 секцій. Зараз в них ще можна проінвестувати у 1-, 2 або 3-кімнатну квартиру, квадратний метр у яких коштує від 45,8 тис. грн, 43,8 тис. грн та 50,8 тис. грн відповідно. Квартири доволі просторі (наприклад, найменша площа 1-кімнатних, що залишилися у забудовника, стартує від 50 кв.м), тож їх ціна починається з 2,9 млн грн. Подивитись доступні до інвестування варіанти квартир у ЖК «Новий Форт» можна тут.

ЖК «Брама»

Як на мене, то саме цей житловий комплекс має найбільш спірне розташування. Його будують між вулицями Хмельницького та Новознесенській (точна адреса – вул. Богдана Хмельницького, 116), і до залізничної колії від будинків проєкту лише 100 м. Це означає, що більшості мешканців майже гарантовано буде чутно гуркіт потягів, та й запахи залізниці теж будуть долітати до ЖК. Хоча… я особисто знаю людей, які вже декілька років живуть біля залізниці і досі у захваті від такого сусідства 😉

ЖК Брама візуалізація
Візуалізація будинків ЖК “Брама”

Цей ЖК має стати громадським осередком «Містечко Підзамче» – у складі проєкту Левова брама, центральна площа та фунікулер, який підніматиме львів’ян та гостей міста на Замкову гору. Територія цього ЖК умовно поділена на дві частини: загальну, на якій з’являться перелічені цікавинки, та приватну, на якій розмістяться житлові будинки.

За генпланом у складі ЖК «Брама» налічується сімнадцять 9-поверхових будинків на 434 квартири. Між будинками – затишні дворики з дитячими та спортивними майданчиками, на дахах – тераси для відпочинку, під домами – підземні паркінги.

ЖК Брама генплан
Генплан ЖК “Брама”

Будинки першої черги (5 секцій) планується здати в експлуатацію восени, в них ще є декілька квартир для інвестування. Тут можна обрати 1-, 2-, 3- та навіть 4-кімнату квартиру, деякі з яких мають два рівні та/або тераси. Ціна за квадрат – від 51 тис. грн, а найменша вартість житла складає 2,8 млн грн за 1-кімнатну квартиру з терасою та загальною площею 54 кв.м. Три секції другої черги обіцяють здати у 1 кварталі 2023 року, ціна квадратного метра в них стартує з 41,5 тис. грн (у квартирах великої площі).

«Містечко Підзамче»

Тепер хочу розповісти про загальні риси проєкту «Містечко Підзамче». Загалом у його складі має з’явитися 49 будинків-секцій, в яких наразі заявлено 2060 квартир. Хоча згідно з інформацією на офіційному сайті проєкту, загалом у ЖК заплановано звести 26 будинків на 4191 квартиру.

ЖК Містечко Підзамче кількість квартир
Загалом у ЖК може зявитися більше 4 тис квартир?

Для автівок спроєктовані наземні та підземні паркінги, які зможуть вмістити близько 500 машин – і, як на мене, цього замало для 2 тис. квартир (не кажучи вже про 4 тис.!). Тож цілком ймовірно, що паркування може стати справжнім головним болем для багатьох мешканців ЖК

Всі будинки «Містечка Підзамче» будують за монолітно-каркасною технологією. Стіни (і зовнішні, і внутрішні) мурують з газоблоку, тож мешканцям, можливо, має сенс потурбуватись про додаткову звукоізоляцію квартир, якщо звісно немає бажання ділитись з сусідами подробицями власного приватного життя чи бути в курсі деталей їх життя. Фасади будинків утеплюють пінопластом (з поясами безпеки з мінеральної вати). Опалення будинків автономне, яке відбувається за допомогою власних дахових котелень. Висота стель – 2,7 м (без оздоблення).

Планування квартир – на будь-який смак: і стандартні з помешканнями правильної конфігурації, і незвичайні з кімнатами зі скошеними стінами, і креативні з багатокутними приміщеннями – плюс їх комбінації. Є односторонні квартири, квартири-розпашонки, однорівневі та дворівневі, варіанти з лоджіями та великими терасами. Є квартири з 1, 2, 3, 4 та навіть з 5 кімнатами. Тож обрати тут квартиру під будь-які уподобання чи склад родини – не проблема.

ЖК Містечко Підзамче планування квартир
Варіанти планувань 1-, 2 та 3-кімнатних квартир у ЖК “Містечко Підзамче”

Забудовник не виконує оздоблення квартир, над цим мешканцям доведеться працювати самостійно. Але всі квартири будуть зі стяжкою, системою опалення та лічильниками на електроенергію, воду та тепло.

Якщо говорити про дозвільні документи, то кожен з трьох ЖК має власний набір документації, за якою їх зводять. На офіційних сторінках проєктів розміщено скани Дозволів на будівництво. На жаль, зараз реєстри будівельної діяльності недоступні для пересічних громадян, тож перевірити дійсність виданих дозволів неможливо. Але зацікавлені інвестори можуть особисто звернутись до ДІАМ аби перевірити легітимність цих документів.

На сайті Львівської міськради можна знайти інформацію про видані містобудівні умови та обмеження для ЖК «Вежа», ЖК «Брама» (тут і тут) та ЖК «Новий Форт» – їх легітимність можна перевірити аналогічним чином, тільки звертатись потрібно до органу, який їх видав, а не до ДІАМ. Також я раджу інвесторам пересвідчитись, що забудовник має всі необхідні ТУ на підключення новобудов до інженерних комунікацій міста – їх достатньо хоча б побачити на власні очі та уважно прочитати.

Також зауважу, що будинки перших черг всіх трьох ЖК девелопер обіцяє ввести у експлуатацію майже з дня на день (3 квартал 2022 року) – і я гадаю, що цю обіцянку йому вдасться виконати. Зовні будинки виглядають майже готовими до приймання мешканців, роботи на майданчиках ведуться, та й взагалі перенесення строку здачі вже відбулися. Адже на початку будівництва обіцяли, що будинки перших черг ЖК «Брама», «Вежа» та «Новий Форт» здадуть у 4 кварталі 2021 року.

До речі, якщо порівнювати з київськими забудовниками, то затримка здачі лише на 3 квартали – це просто-таки королівська пунктуальність. Особливо зважаючи на поточну ситуацію та військове вторгнення рашистів.

P.S. Доповнюйте інформацію про цей проєкт у коментарях на форумі та долучайтесь до його обговорення у телеграм-чаті інвесторів.


2 відповіді
  • Лілія
    12.08.2022 о 15:37

    Якась суцільна жадоба від забудовника: газоблок, пінопласт, чорнова стеля 2.7(!) І вишенька на торті – 500 паркомісць на 4000 жителів….

Приєднуйтесь до обговорення на форумі: ЖК «Містечко Підзамче» у Львові