Pro et Contra: нерухомість у Києві

Війна – не найкращий час купляти чи інвестувати в нерухомість. Чи найкращий? Спробувала зібрати аргументи «за» та «проти» купівлі квартири у столиці. І, звісно, запрошую всіх читачів блогу висловити свої аргументи щодо цього питання – на форумі чи в телеграм-чаті інвесторів.

В Київ завжди їде багато людей: за роботою, за новим життям, за новими можливостями. Сьогодні в Київ їдуть й ті, хто рятується від війни. Я дуже їм співчуваю і бажаю знайти тут свій новий справжній дім, добрих сусідів та надійних друзів. А ще я розумію, що «справжній дім» – це не чужа орендована квартира, а власне «гніздечко». Нехай маленьке, нехай стареньке, нехай пустеньке – але власне.

Тому дехто з тих, хто переїхав до Києва, вже замислився: а чи не придбати тут квартиру? Звісно, відповідь на це питання кожен буде шукати самостійно – і знайде власну відповідь. А я підкину тем для дискусії 😉

Аргументи «за»

Інвестиції в нерухомість у Києві: аргументи за

Спочатку пропоную розглянути аргументи, які можна покласти на ту чашу терезів, яка відповідає «за» прийняття рішення про купівлю квартири у Києві чи інвестицію у столичну новобудову.

По-перше, власне житло у столиці суттєво спрощує життя у столиці (вибачте за тавтологію). Не треба витрачати гроші на оренду, не треба підлаштовуватись під вимоги орендодавців, не треба перейматись, що ти «в три дні» можеш опинитись на вулиці.

По-друге, навіть за мирних часів, життя в Києві – багато в чому простіше, ніж в інших містах країни. В Києві найпотужніший ринок праці – а значить і більше можливостей знайти роботу та побудувати кар’єру, забезпечити пристойний рівень життя собі, своїй родині та дітям. В Києві найвищі зарплати – і цей пункт буде важливий для тих, хто починає нове життя та обирає для цього нове місто.

В Києві непогана інфраструктура, тож багато побутових проблем вирішується за лічені хвилини. Тут кращий доступ до медицини, причому на будь-який гаманець. Тут є різноманітні можливості для освіти та розвитку дітей – і це теж є вагомим аргументом для тих, хто мріє жити в Києві. Тож я чудово розумію всіх тих, хто їде в столицю «за кращим життям» – і має намір стати киянином у першому поколінні. І зараз для них можливостей втілити цей намір стало більше.

По-третє, власна квартира у Києві – це мрія для багатьох українців. Це показник статусу та життєвих досягнень, це підтвердження тези «життя вдалося» та платформа для старту майбутніх нащадків. Це маркер життя, яке «змінилось на краще» та ціль, заради досягнення якої можна багато чим пожертвувати.

Звісно, я не стверджую, що ціль «квартира в Києві» настільки важлива для всіх українців. Але давайте будемо чесними – такою вона є для багатьох із нас. І ось сьогодні ця ціль стала трохи ближчою – адже після початку рашистської агресії вартість квартир в столиці суттєво впала (я говорю про доларові ціни). Тож ті, хто мав заощадження у валюті, сьогодні можуть реалізувати свою мрію за ціною нижчою, ніж це колись планувалося.

По-четверте, сьогодні в Києві справжній «ринок покупців», тож продавці не тільки знизили базові ціни, а й готові на значні поступки реальним покупцям. Причому це стосується як вторинного ринку нерухомості, так і первинки. За неофіційними даними, продавці готові йти на дисконт у розмірі 10-15% від заявлених цін, тож реальна вартість квартир у столиці зараз є доволі «смачною». Тож чи варто втрачати такий шанс?

По-п’яте, квартиру в Києві можна розглядати як актив. В ній можна не жити самому, а здавати у довгострокову оренду, яка буде приносити власнику нерухомості дохід. Тим паче, що ринок оренди в столиці відновлюється. За даними bird, медіанна ціна 1-кімнатної квартири в Києві складає 9 тис. грн на місяць, 2-кімнатної – 14 тис. грн, а 3-кімнатної – 20 тис. грн.

Тож що у нашому підсумку аргументів «за» квартиру в столиці? Квартири подешевшали (в валюті) та й продавці стали більш поступливими, тож купити нерухомість стало більш «по кишені» заощадливим громадянам. Переїзд у власну квартиру в Києві спрощує доступ до ринку праці та побутових зручностей. Якщо саме зараз немає плану жити в столиці, то квартиру можна здавати в оренду та отримувати дохід.

Це плюси, а що там з мінусами?

Аргументи «проти»

Інвестиції в нерухомість у Києві: аргументи проти

На іншій частині терезів лежать теж доволі «важкі» аргументи. Головний з яких – це війна в країні. Тож першим аргументом «проти» придбання чи інвестування в квартиру в Києві  я б назвала можливість втратити майно. Рашисти пуляються своїми ракетами по наших містах майже навмання – куди прилетіло, туди прилетіло. Тож допоки ми цю наволоч не переможемо, існує вірогідність того, що будь-яка квартира може бути зруйнованою. В тому числі, і в столиці.

Є ще один нюанс – якщо рашисти зберуться застосовувати ЯЗ по «центрах прийняття рішень», то зрозуміло яке саме місто опиниться під ударом.  Я, звісно, сподіваюсь, що цього не станеться – але відкидати такий ризик, як на мене, поки зарано.

Другий аргумент «проти» купівлі квартири чи інвестування в нерухомість столиці саме зараз – вірогідність того, що столична нерухомість й надалі буде дешевшати (в валюті). Тоді ті, хто поквапився вкласти в неї гроші, можуть почати жалкувати про свою нетерплячість.

Третій аргумент проти купівлі нерухомості саме зараз – це зима, яку вже всі анонсували як найважчу зиму за часів незалежності України. Може так статися, що місто стане геть некомфортним для проживання – тож і самому в столичній квартирі жити буде неможливо, і здати її в оренду навряд чи вдасться (але комуналку платити все одно доведеться). Але все ж таки мені здається, що Київ в цьому плані буде залишатись в більш виграшному становищі, ніж інші міста України.

Четвертий аргумент проти купівлі нерухомості в Києві – це військовий стан та форс-мажор. Цілком ймовірно, що після перемоги деяку частину угод щодо купівлі-продажу нерухомості будуть намагатися розірвати. Наприклад, на підставі статті 233 Цивільного кодексу України (договір вчинено особою під впливом тяжкої для неї обставини і на вкрай невигідних умовах, чим друга сторона правочину скористалася) – причому ініціювати розірвання може будь-яка сторона угоди.

Тож, як на мене, укладання угоди купівлі нерухомості у військовий час – не найкраща ідея з точки зору юриспруденції. В даному випадку юридично безпечніше інвестувати у нерухомість від забудовника (звісно, у ту, що вже збудована чи майже збудована).

Ну і п’ятий аргумент проти придбання нерухомості в столиці – це знову-таки війна. Яка може змусити людину будь-якої миті прийняти рішення про переїзд до більш безпечної країни. І їхати «світ за очі» власником кругленької суми у валюті набагато зручніше, ніж їхати кудись власником квартири. Навіть квартири у Києві.

P.S. Я намагалась неупереджено оцінити плюси та мінуси самої ідеї придбання нерухомості у Києві. Які аргументи, на ваш погляд, найбільш вагомі? Які аргументи я випустила з поля зору? Висловлюйте свою думку та долучайтесь до обговорення цієї теми на форумі блогу чи у чаті інвесторів.

P.P.S. А далі поговоримо про «за» та «проти» купівлі квартири в інших містах України 😉


1 відповідь
Приєднуйтесь до обговорення на форумі: Pro et Contra: нерухомість у Києві