Pro et Contra: нерухомість у Львові

Нещодавно ми з вами розглядали аргументи «за» та «проти» купівлі квартири у столиці, а сьогодні пропоную обговорити переваги та недоліки придбання нерухомості у місті Лева. Нагадаю: висловити свої аргументи щодо цього питання можна на форумі блогу чи в телеграм-чаті інвесторів.

Нерухомість у Львові: за та проти купівлі квартири у Львові

Я у захваті від Львова і мені дуже подобається це місто – але не можу сказати, що я знайома з ним настільки вже близько. Зазвичай я сюди приїздила на короткий термін – «перезагрузитись» на вихідні, але ж туризм не варто плутати з імміграцією 🙂

Сьогодні Львів став одним з головних центрів країни з прийняття внутрішніх мігрантів. Тільки на 1 серпня на Львівщині було офіційно зареєстровано 245 тис. внутрішньо переміщених осіб – і це не враховуючи тих, хто переїхав до Львова та не оформляв статусу впо. А за даними мера міста, пана Андрія Садового, осісти назавжди у місті Лева планують близько 50 тис. людей. Тобто кількість постійного населення міста може майже впритул  підібратись до 800 тис. осіб (у 2020 році тут проживало 717 тис. людей).

Звісно, що деяка частина внутрішніх мігрантів вже замислилась над питанням – а чи не придбати тут квартиру. Над цим же питанням розмірковують і мешканці інших регіонів України. Наприклад, декілька моїх знайомих прямо зараз всерйоз розглядають варіанти придбання нерухомості у західному регіоні країні – і Львів був першим містом, про яке вони подумали.

Тож пропоную розглянути аргументи за та проти купівлі квартири чи інвестування у нерухомість Львова.

Аргументи «за»

Аргумент 1. Львів має межі розширення. Причому цілком природні – адже майже з усіх боків місто оточують гори. Саме тому місто не може вічно рости вшир, як, скажімо, це зараз робить  Київ. За словами деяких експертів, саме завдяки природним запобіжникам максимальна кількість мешканців Львова становить близько 0,9-1 млн осіб. Як я вже казала, зараз населення міста впритул підбирається до позначки 800 тис. осіб – тож якщо не поквапитись, на «цей потяг» можна не встигнути. Тобто встигнути можна завжди – але ж «квиток» може здорожчати.

Інвестиції у нерухомість Львова: аргументи за
Обожнюю Львів!

Аргумент 2. А як бачимо «квитки» (тобто квартири) вже дорожчають – саме у Львові нині чи не найдорожчі квартири та новобудови в Україні (після Києва, звісно). Наприклад, за даними ЛУН, середня вартість кв.м у новобудовах Львова складала 34,6 тис. грн. А кв. м на вторинці в місті обходиться приблизно у $1,1-1,5 тис.

Аргумент 3. Із пункту №2 випливає пункт №3: поки львівська нерухомість дорожчає – вона є вигідною інвестицією. Звісно, ніхто не скаже, як себе поводитимуть ціни після нашої перемоги, але львівська нерухомість, як на мене, завжди буде користуватися попитом на оренду – хоч довгострокову, хоч короткострокову. До речі, близькість Львова до Києва (близько 6 годин Інтерсіті або автівкою) робить варіант «здавати в оренду зайву квартиру» цілком прийнятним для орендодавців.

Аргумент 4. Львівські квартири – більш «автономні» ніж столичні. Майже в кожній є власне опалення – газове чи електричне. Причому в багатьох квартирах в центральній частині міста збереглися груби. Тож пережити зиму у Львові може бути простіше, ніж в Києві.

Аргумент 5. Львів має чудовий транспортний зв’язок не тільки зі столицею, а й з іншими регіонами країни та навіть з іншими країнами. Ну і на додачу, жити у Львові – це означає жити серед мальовничих гір. 10-30 хв автівкою – і ти в Карпатах.

Аргумент 6. Саме місто є дуже затишним та дружнім. Тут доволі потужно розвивається сектор ІТ, є чимало перспектив для невеличкої власної справи (кав’ярня, салон краси, майстерня тощо). До речі, Львівська область радо приймає підприємців та створює сприятливі умови для релокації бізнесу.

Аргумент 7. Непогана інфраструктура. Звісно, що розбудова Львова створила додатковий тиск на місцеву соціальну інфраструктуру, розвиток якої не завжди поспіває за темпами житлового будівництва. Але такого «трешу», який був у деяких столичних районах та передмістях за доковідних та довоєнних часів тут все ж таки немає. Влаштувати дитину в школу чи садочок набагато простіше, ніж припустімо на умовних Позняках. До того ж, у Львові є чимало престижних вишів – тож після школи дітям не доведеться їхати світ за очі за освітою.

Аргументи «проти»

Звісно, у кожної медалі є дві сторони – і ідея придбати нерухомість у Львові та переїхати туди жити також її має. Розповім свої, а ви доповнюйте на форумі блогу чи у телеграм-чаті інвесторів.

Інвестиції у нерухомість Львова: аргументи проти
Іноді у Львові трапляються стихійні лиха. Негода 2021 р. Фото УНІАН

Аргумент 1. Львів – місто маленьке. Його площа складає 149 кв.м. на яких зараз мешкає близько 800 тис. людей. Тобто щільність населення тут складає майже 4,8 тис. людей на кв.км – і це дуже високий показник!  Для порівняння, у Києві він становить приблизно 3,5 тис. людей на кв.км.

Аргумент 2. Львів – місто вузьких вулиць. І це я кажу не тільки про тротуари, а й про дороги – по міркам Києва вони тут дійсно вузькі. А ще багато де вимощені бруківкою (привіт, ходова! до речі, ось і ідея для бізнесу). На щастя, зараз місто активно розбудовує нові дороги, тож ситуація змінюється на краще.

Аргумент 3. Львівський клімат підійде не кожному – тут на диво різкі перепади атмосферного тиску, температур і вологості повітря. Саме у Львові випадає чи не найбільша кількість опадів в Україні – в середньому, тут падає дощ 174 дні на рік.

Аргумент 4. Комунікації та сміття. Як і в Києві, у Львові доволі стара система каналізації, тож у старих будинках з проблемами забитих стоків декому доводиться стикатись регулярно.  А щодо сміття – всі ми пам’ятаємо Львівську «сміттєву кризу» 2016-2017  років. До речі, сміттєпереробний завод у Львові наче досі не з’явився, але як мені розповіли знайомі, з вивозом сміття великих проблем у міста наче немає.

P.S. Звісно, це далеко не всі аргументи за чи проти придбання квартири та переїзду до Львова. Тому особливо прошу львівян приєднатись до обговорення цієї теми та розповісти про своє місто – на форумі блогу чи у чаті інвесторів.  

P.Р.S. Далі пропоную обсудити аргументи «за» та «проти» купівлі квартири та переїзду у Івано-Франківськ 🙂 


Приєднуйтесь до обговорення на форумі: Pro et Contra: нерухомість у Львові