Pro et Contra: релокейт до Ужгорода

Розібравшись, чого очікувати від переїзду до Києва, Львова та Івано-Франківська, пропоную обговорити особливості життя в Ужгороді. Кому може сподобатись це місто, а кому воно «не зайде», що в ньому є привабливим, а що не дуже, чи важко знайти тут роботу та скільки коштує житло – все це я спробувала з’ясувати. Звісно, запрошую всіх читачів блогу розповісти про свої враження від Ужгорода – на форумі блогу чи в телеграм-чаті інвесторів.    

Нерухомість в Ужгороді: за та проти купівлі квартири в Ужгороді

Трохи про місто

Ужгород – це найменший обласний центр України, його площа складає лише 40 кв. км, а кількість населення становить 118 тис. мешканців. Для порівняння – таку ж площу займає Солом’янський район Києва, але проживає в ньому 383 тис. осіб.

Ужгород – старовинне місто, якому вже 1150 років. І за останнє сторіччя це місто встигло побувати у складі Австро-Угорщини, Чехословаччини, Угорщини, СРСР – і кожна з цих «епох» залишила в місті свої риси: архітектурні, ментальні та мовні. Зізнаюсь, саме закарпатську українську мені спочатку було важко зрозуміти. Адже, по-перше, в ній було багато незнайомих мені слів, а по-друге, розмовляють тут дуже швидко. Але нічого, за декілька днів/тижнів можна призвичаїтись 🙂

Загалом Ужгород справив на мене враження невеликого, тихого європейського міста – майже курортного чомусь. Тут хочеться вранці снідати за столиком кав’ярні, по обіді – прогулятись, а не повертатись до роботи, а ввечері – посидіти з келихом вина в затишному ресторанчику біля набережної.

Нерухомість в Ужгороді: інформація про місто

Декому може здатись, що Ужгород – просте місто. Але це не так, адже воно завжди може подарувати тобі “сюрприз”. Погляд може вихопити маленьку скульптуру (а їх в місті багато!). Ти можеш зависнути, спостерігаючи за рибалками (в річці Уж справді ловлять рибу, і я, здається, навіть бачила, як комусь пощасило спіймати форель). Тобі може перехопити подих від чудового краєвиду чи старовинної споруди. Тут стає зрозумілим, чому японці їдуть світ за очі, аби подивитись як облітає цвіт сакур. Тому Ужгород – це те місто, яке відкривається  поступово. І далеко не всім.

Але досить лірики, давайте поговоримо про принади та недоліки цього міста.

Аргументи «за»

Інвестиції у нерухомість Ужгорода: аргументи за

Аргумент 1. Перше, про що хочеться згадати в контексті ідеї переїзду до Ужгорода, це те, що Ужгород – найзахідніше місто України. Воно розташоване майже на кордоні зі Словаччиною (від центру міста до кпп – 5 км). Та й до кордону з Угорщиною не так вже й далеко – лише 25 км. Крім того, в Ужгороді є міжнародний аеропорт, який навіть може запрацювати до закінчення бойових дій – принаймні такими є плани влади країни.

Аргумент 2. Ужгород – невелике місто, але це не означає, що тут немає чим зайнятись. І в самому місті, і поблизу нього є на що подивитись. В Ужгороді є кінотеатри та театри, спорткомплекси з басейнами (навіть з термальними водами), фітнес-клуби, безліч кав’ярень та ресторанів. Поціновувачам старовини сподобаються числені замки та фортеці – і в самому Ужгороді, і поблизу нього. Неподалік міста – багато туристичних зон та закладів на будь-який смак. І це я вже не кажу про знамениті ужгородські сакури та липи – подивитися на їх цвітіння люди приїжджали не тільки з усіх куточків України, а й навіть з-за кордону. В місті є великий парк, чудова набережна, проводяться різноманітні ярмарки та фестивалі. Тобто, сидіти «у чотирьох стінах» тут зовсім не обов’язково 😉

Аргумент 3.  На Закарпатті чудовий клімат, не такий вологий як у Львові чи Івано-Франківську. Тут м’які зима та літо, немає стільки дощів та й взагалі повітря вважається дуже чистим та цілющим.

Аргумент 4. В місті доволі непогана соціальна інфраструктура – тут багато дитячих садочків, шкіл, є вищі навчальні заклади. До того ж мешканцям міст-мільйонників буде неважко возити дітей в навчальні заклади навіть на іншому боці міста – автівкою туди можна дістатись за 15-20 хв.

Аргумент 5. Тут ду-уже смачна кухня. Банош, бограч, лопатки, гомбовці – все це можна скуштувати у будь-якому закладі. І не скажу, що це буде дорого. Як на мене, то в Ужгороді ціни нижчі, ніж у Львові та Києві. До речі, як і в Івано-Франківську, в ужгородських крамницях багато місцевої та європейської продукції – і вона смачніша та дешевша ніж те, чим торгують столичні рітейлери.

Аргумент 6. Закарпаття обрала для релокації майже половина компаній, які вирішили перевезти свої потужності та офіси у більш безпечні регіони. В області вже зареєстровано більше 300 підприємств – тож, здається, цей регіон буде досить швидко розвиватись і матиме доволі непогані перспективи.

Аргументи «проти»

Інвестиції у нерухомість Ужгорода: аргументи проти

Аргумент 1. Ужгород – особливе місто, в якому, здається, майже всі мешканці знають один одного. Тому «чужинцю» тут спочатку може бути не дуже комфортно. Але якщо ставитись до ужгородчан з повагою, не нав’язувати їм власні «правила життя», то тут можна знайти добрих друзів та приязних сусідів – загалом, в мене склалося враження, що місто доволі гостинне.

Аргумент 2. Якщо мова на Закарпатті швидка, то ритм життя мені здався ще більш неквапливим, ніж у Івано-Франківську. Поняття «ось-ось» та «зараз» тут можуть розтягнутися на півгодини, годину, день чи навіть тиждень. Замовлену каву я отримала за 15 хвилин – і це було дійсно швидко 🙂  Мені не трапилось жодної людини, яка б швидко шла чи бігла у справах. А стандартна «київська хода» тут навіть може декого злякати – коли ми з подругою вискочили до магазину, деякі люди від нас майже сахалися. Тож тим, хто не готовий суттєво сповільнитися, тут буде важко.

Аргумент 3. Чи то мені так пощастило, чи то насправді, але в Ужгороді я зустріла дуже багато жебраків. Не безхатченків, а саме тих, хто просить гроші.

Аргумент 4. Ужгород – гарне місто, але я не можу назвати його доглянутим. Тут доволі роздовбані дороги, фасади на красивих будівлях подерті, а тротуари – вузькі (і на них, до речі, люблять паркувати автівки – тож гадаю, що є проблеми з паркомісцями).

Звісно, негаразди в місті є – але якщо обирати місто для життя серед Львова, Франківська та Ужгорода, я б для себе обрала саме Ужгород.

Що з житлом

З початком активної міграції жителів східних регіонів на Захід України, ціни на житло в Ужгороді пішли вгору. Наприклад, зараз винайняти 1-кімнатну квартиру в Ужгороді коштуватиме 7-10 тис. грн у «старому фонді» та десь 12-18 тис. грн – у новобудовах. 2-кімнатна обійдеться у 8-15 тис. у «старих» будинках та приблизно 12-30 тис. у новобудовах.

Якщо говорити про купівлю, то на вторинці вартість квадратного метра складає приблизно $700-800 за кв.м у старому житловому фонді та від $1000 у нових будинках.

Середня вартість новобудов у Закарпатській області
Середня вартість новобудов у Закарпатській області за даними ЛУН

В новобудовах Ужгорода та області, за даними ЛУН, середня ціна квадратного метра у серпні складала неймовірні 39,1 тис. грн. А обрати квартиру можна було у 40 житлових комплексах, серед яких є проєкти економкласу (середня вартість – 26,6 тис. грн за кв.м), комфорт-класу (середня вартість – 33,6 тис. грн), бізнес (середня вартість – 57,1 тис. грн!!!) та преміум (середня вартість – 49,1 тис. грн за кв.м). Зауважу, що ці ціни – середні не тільки по Ужгороду, а й по всій області. Але все одно вони вищі, ніж серпневі ціни на новобудови Львівської та Івано-Франківської областей.

P.S. Звісно, це далеко не всі аргументи за чи проти придбання квартири та переїзду до Ужгорода. Тому дуже розраховую на те, що до обговорення цієї теми приєднаються всі нинішні мешканці міста, які зможуть розповісти про життя в ньому на форумі блогу чи у чаті інвесторів.  

P.Р.S. Далі пропоную обговорити аргументи «за» та «проти» купівлі квартири та переїзду до Хмельницького


8 відповідей
Читайте всі 8 коментарів на форумі: Pro et Contra: релокейт до Ужгорода