«єОселя»: обираємо новобудову у Вінниці

Розглянувши новобудови Києва та Львова, в яких можна придивлятись до квартир, що відповідають критеріям до житла за програмою пільгового іпотечного кредитування «єОселя», виконую обіцянку, яку дала читачам. Роздивилась новобудови Вінниці та відібрала деякі житлові комплекси, в яких теж можна спробувати купити квартиру за допомогою пільгової іпотеки.

єОселя: обираємо новобудову у Вінниці

Нагадаю, програма пільгової іпотеки «єОселя» стартувала у жовтні 2022 року. Згідно неї, військові, правоохоронці, медики та вчителі з науковцями можуть скористатись кредитними коштами для купівлі житла під 3% річних. А вже наступного року коло претендентів на таку позику планується суттєво розширити.

Звісно, що направо-наліво дешеву іпотеку не роздають – програма має певні вимоги до житла. По-перше, площа нерухомості не має перевищувати 52,5 кв.м на одну людину (наявність кожного наступного члена родини збільшує цю площу на 21 кв.м). По-друге, вартість 1 кв. м загальної площі житла не повинна перевищувати граничну вартість 1 кв. м житла, визначену Мінрегіоном – збільшену у 2,5 рази для міст з населенням понад 300 тис. осіб, у 2 рази – для обласних центрів, а також населених пунктів, які розташовані на відстані до 15 кілометрів від меж м. Києва та обласних центрів, та у 1,75 разів –  для міст з населенням від 100 тис. до 300 тис.

Вінниця – це обласний центр, тож гранична вартість квадратного метру житла за програмою «єОселя» становить 38,5 тис. грн (15431 грн х 2,5). Тож гранична вартість квартири для учасника програми, який не має родини, має становити не більше 2,05 млн грн.

Ще нюанс: у наш час інвестувати «в котлован» не дуже обачливо, тож я розглядала лише ті ЖК, які або повністю або частково вже введені в експлуатацію. Але забудовники все ще пропонують квартири в них.

Трохи про Вінницю

Мені пощастило побувати в Вінниці до війни – і тоді це місто здалось мені напрочуд гарним. Сучасне, зелене, розвинене, комфортне, спокійне – тут всього вдосталь. Вдосталь шкіл та садочків, є де працювати та відпочивати, розважатись та вчитись, є де жити та на що подивитись.

єОселя: обираємо новобудову у Вінниці
У Вінниці багато фонтанів, серед яких – найбільший в Європі річковий світломузичний фонтан

Розташована на Південному Бузі, Вінниця чимось нагадала мені Київ мого дитинства. Річка посеред міста, безліч парків та скверів, архітектура, доброзичливість містян – все це у доброму сенсі повернуло мене у часи “коли дерева були великими”. Може тому я зовсім не здивована, що Вінниця стабільно входить до рейтингу найкомфортніших міст України? Наприклад, у минулому році місто посіло почесне 4 місце у такому рейтингу від «Фокус»

Загалом у Вінниці багато цікавинок, але більше про місто я розповім в окремому огляді. А зараз просто скажу, що відчула турботу міста про своїх городян – і турботу городян про місто. Дуже складно «розшифрувати» це відчуття, але мені здалося, що місто та люди з повагою ставляться одне до одного. Тут чисто та зелено, красиво та зручно. І тут немає такої «тотальної забудови», якою люди спотворили Київ – хоча, звісно, новобудови тут є.

Тож пропоную до них і повернутися та подивитися на ті ЖК, квартири в яких відповідають вимогам програми «єОселя». Зауважу, що нерухомість у Вінниці не дешева, тож і варіантів, які відповідають вимогам програми – небагато.

ЖМ «Академічний»

Академічний – це не стільки житловий комплекс, скільки новий житловий мікрорайон Вінниці. Його зводять у південній частині міста, і він вже має все, що необхідно для комфортного життя. Окрім житлових будинків (до речі, не таких вже й високих, максимальна кількість поверхів – 8), у новому житловому масиві є дитячий садок, працює амбулаторія, побудований торговельний центр, є безліч магазинів та кав’ярень. У планах забудови – ще один дитячий садок та дві школи.

Мікрорайон Академічний візуалізація та на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖМ “Академічний”

Якщо говорити саме про житло, то наразі у новому мікрорайоні збудовано більше 30 будинків, а загалом у складі проєкту планується побудувати 90 домів, які скомпонують у 9 кварталів. Це не так вже й багато, якщо зважити на площу забудови (68 га) та прогнозовану кількість мешканців (15 тис.)

В побудованих будинках ЖМ «Академічний» у забудовника можна купити готові квартири, які цілком вписуються у критерії програми пільгової іпотеки. Так, наприклад, у нещодавно зданих в експлуатацію будинках №7 та 9 (4 квартал) можна обрати 1-кімнатну квартиру площею від 43,8 кв.м за ціною від 1,46 млн грн.

ЖК «пров. Наскрізний, 8»

Цей будинок збудований у Наскрізному провулку, який проходить у мікрорайоні Верхня Слов’янка. Цей мікрорайон розташований недалеко від центру міста, і зараз в ньому відбувається трансформація – приватна забудова поступово витісняється багатоповерхівками, точнісінько як у столичних Жулянах. До центру міста – 10 хвилин автівкою, поряд є магазини та кав’ярні, школи та садочки, лікарня та вся інша необхідна соціально-побутова інфраструктура.

ЖК пров. Наскрізний, 8 візуалізація і на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Наскрізний, 8”

Будинок по Наскрізній, 8 теж можна назвати клубним. Він збудований з цегли, утеплений пінопластом та має індивідуальне опалення у кожній квартирі. ЖК заввишки лише 3 поверхи, та має 9 квартир, серед яких можна вибрати 1- чи 2-кімнатну. Однокімнатні мають площу 43 кв.м, що цілком вписується у вимоги для участі у програмі «єОселя». Вартість квадратного метру складає $900 (36,5 тис. грн), що відповідає вимогам до житла за програмою пільгової іпотеки. Загальна вартість 1-кімнатної квартири становить близько 1,53 млн грн, що загалом теж вкладається у ці  рамки.

ЖК «Правильний вибір»

Цей житловий комплекс збудований майже у центрі Вінниці, і з вікон його квартир відкривається чудова панорама на річку та місто. В той же час, будинок стоїть трохи осторонь від магістралей, тож мешканці будуть позбавлені шуму та бруду від дороги.

ЖК Правильний вибір візуалізація і на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Правильний вибір”

За столичними мірками, ЖК «Правильний вибір» має клубний формат: один будинок заввишки 5 поверхів з мансардою, 4 секції 126 квартир. Цегляні стіни, утеплення з мінеральної вати, індивідуальне опалення в квартирі, гостьовий та підземний паркінги – все це дозволило забудовнику позиціонувати проєкт у преміум класі.

Жк «Правильний вибір» вже збудований (введений в експлуатацію у 4 кварталі 2021 року), але у забудовника в ньому залишилися 1- та 2-кімнатні квартири. Площа 1-кімнатних складає 41-51 кв.м, що цілком задовольняє критеріям по програмі «єОселя». Щоправда, вартість квадратного метру перевищує ліміт – вона становить 40,6 тис. грн (максимальна вартість квадратного метру не має перевищувати 37,4 тис. грн). Але цей факт не виключає будинок чи квартиру з програми – дорожчі квартири можна обирати, якщо учасники готові оплачувати над вартість метру самостійно. А ще можна спробувати домовитись із забудовником про знижку, яка дозволить «вписатись» у вимоги пільгової іпотеки.

  • Девелопер: ОК «Правильний вибір»
  • Вартість кв.м: від 40,6 тис. грн
  • Офіційний сайт проєкту: н\д
  • Обговорити проєкт можна на форумі або у телеграм-чаті інвесторів

ЖК «Лісопарковий»

Цей житловий комплекс зводять на межі мікрорайонів Слов’янка та Вишенька, по вулиці 600-річчя. Ця частина міста має простий та зручний зв’язок з центральним районом Вінниці, та відрізняється доволі розвиненою соціально-побутовою інфраструктурою. Магазини, садочки, школи, різноманітні заклади – все це є у кроковій доступності.

ЖК Лісопарковий візуалізація і на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Лісопарковий”

ЖК «Лісопарковий» складається з чотирьох будинків, три з яких вже збудовані та введені в експлуатацію. Четвертий будинок має отримати Сертифікат готовності до кінця року.

Будинки комплексу сучасні та стильні. «Ламані» форми, панорамні вікна, світлі фасади (з місцями для наружних блоків кондиціонерів!) – чотири будинки заввишки 13-16 поверхів справляють непогане враження. Розташовані вони на закритій облаштованій території та обладнані підземним паркінгом, який може слугувати укриттям, а перших поверхах – комерційні приміщення

В цьому ЖК у забудовника можна обрати 1-кімнатну квартиру площею 45-48 кв.м в будинку що будується. Вартість квадрату трохи більша за граничну вартість за програмою «єОселя» – 40,6 тис. грн. Тож «надлишок» у розмірі 3,2 тис. грн за кожен кв.м доведеться оплачувати самостійно.

P.S. Вже роблю підбірку варіантів новобудов за програмою «єОселя» у Івано-Франківську 🙂


186 відповідей
Читайте всі 186 коментарів на форумі: Є-Оселя: іпотека під 3%