«єОселя»: шукаємо новобудову у Львові

Нещодавно ми з вами подивились, які столичні новобудови може розглядати позичальник за програмою «єОселя» – а тепер пропоную роздивитись ті новобудови Львова, які вписуються у вимоги до житла, яке можна купити або проінвестувати за цією програмою.

Програма єОселя: шукаємо новобудову у Львові

Нагадаю, згідно умов «єОселя», діють обмеження щодо площі житла, вартості квадратного метру та повної вартості квартири. Так, за програмою площа нерухомості не має перевищувати 52,5 кв.м на одну людину (наявність кожного наступного члена родини збільшуватиме цю площу на 21 кв.м).

Вартість 1 кв. метра загальної площі житла не повинна бути вищою за граничну вартість 1 кв. метра житла, визначену Мінрегіоном – збільшену у 2,5 рази для міст з населенням понад 300 тис. осіб; збільшену у 2 рази для обласних центрів та населених пунктів, розташованих на відстані до 15 км від столиці; збільшену у 1,75 разів  для міст з населенням від 100 тис. до 300 тис. Львів є обласним центром, тож коефіцієнт збільшення максимальної вартості «квадрату» за цією програмою має становити 2 (тобто вартість метру може бути вдвічі вищою від визначеної Мінрегіоном вартості житла). Але ж у Львові проживає більше 300 тис. людей (за даними ЛМР, у 2020 році кількість львів’ян становило 717,5 тис.), тож для цього міста може застосовуватись і коефіцієнт 2,5.

На жаль, мені не вдалося достеменно з’ясувати, який саме коефіцієнт застосовується для Львова – згідно одних даних 2, згідно інших – 2,5. Тож я вирішила застосувати нижчій коефіцієнт, щоб напевно «не промахнутися» з підбором варіантів – і брала максимальну вартість квадратного метру 31,8 тис. грн (15916 грн х 2). Відповідно, максимальна вартість квартири для родини з однієї особи має становити не більше 1,67 млн грн.

На жаль, саме у Львові серед квартир у зданих будинках пропозицій від забудовників, які б вклалися в задані рамки, немає – тож таке житло краще шукати на вторинці. А у забудовників можна підшукати квартири у будинках чи ЖК, які обіцяють добудувати до кінця 2022 року. Ще варіант – більш уважно придивитись до передмістя Львова. Саме це я і зробила.

ЖК «Шенген»

Цей ЖК будують у Залізничному районі Львова, неподалік від Центрального вокзалу міста. У складі ЖК – 12 різноповерхових будинків (6-12 поверхів), в яких має розміститись більше 1,1 тис. квартир.

ЖК Шенген візуалізація і на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Шенген”

У зданих в експлуатацію будинках вільних квартир, які б підходили під умови програми «єОселя», у забудовника не лишилось – але їх можна пошукати на вторинці. Зате у будинках, які обіцяють здати до кінця 2022 року, можна обрати підходящі варіанти. Наприклад, в них є 1-кімнатні квартири площею від 33 кв.м, вартість квадратного метру в яких стартує від 32,5 тис. грн.

За даними ЛУН, мінімальна вартість 1-кімнатної квартири у секціях, які мають отримати Сертифікат готовності до експлуатації до кінця нинішнього року, становить від 1,4 млн грн. Така сума вписується у рамки максимальної суми кредиту по програмі «єОселя», якщо нею вирішить скористатись людина без родини – тож цей проєкт можна розглядати потенціальним позивачам.

Але потенційним інвесторам варто уважно придивитись до цього проєкту та пересвідчитись, що забудовник може виконати обіцянки щодо вчасної добудови черг ЖК – адже буде прикро чекати на обіцяне не декілька місяців, а значно довше.

ЖК «Парк Арена»

Цей житловий комплекс будують у Сихівському районі Львова, поблизу відомого стадіона «Львів Арена». У складі проєкту лише один будинок заввишки 6-10 поверхів, проте в ньому буде 7 секцій та більше 600 квартир. А ще підземний паркінг, бізнес-центр, закрита для сторонніх територія з ландшафтним дизайном та дитячим і спортивним майданчиками.

ЖК Парк Арена візуалізація і на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Парк Арена”

Одна з секцій новобудови вже здана в експлуатацію – але в забудовника не лишилось в ній квартир, які підходили б по параметрам для самотнього претендента на пільгову іпотеку «єОселя». Проте такі квартири є в інших секціях: №2 (яку, до речі, обіцяли здати у 2 кварталі 2022 року, але так і не здали) та №3 (її планують ввести в експлуатацію у 4 кварталі 2022 року). Як на мене, то схоже, що забудовник буде здавати ці дві секції одночасно – і я сподіваюсь, він це зробить у нинішньому році.

В цьому ЖК можна підібрати 1-кімнатну квартиру в секції №2: площа житла складає 51,4 кв.м, а вартість квадратного метру становить 36,5 тис. грн. Ці показники, хоча й майже підібралися до верхньої межі умов, але цілком відповідають критеріям програми. Загальна вартість такої квартири становить 1,88 млн грн, і хоча ця сума трохи вписується у наші мінімально задані рамки «єОселі», надлишок інвестор може сплатити самостійно.

ЖК Green Park, Винники

Цей житловий комплекс збудований у східному передмісті Львова, селі Винники, яке має зручний транспортний зв’язок з містом та непогану власну соціально-побутову інфраструктуру.

ЖК Грін Парк візуалізація і на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Грін Парк”

ЖК Green Park – це один двосекційний клубний будинок заввишки 8 поверхів. Зауважу, що на рендерах він виглядає дещо цікавішим, ніж у житті, але таке трапляється доволі часто 😉 Зате його технічні характеристики залишилися цікавими навіть після добудови: монолітно-каркасна технологія будівництва, стіни з цегли, утеплення з пінопласту, підземний паркінг на 25 автівок, 78 квартир у ЖК. І, головне, що цей ЖК вже зданий в експлуатацію – тож учаснику програми «єОселя» не доведеться чекати його добудови.

Вартість квадратного метру в 1-кімнатних квартирах будинку становить 36,7 тис. грн, їх площа стартує від 45 кв.м, а вартість такої квартири складає від 1,65 млн грн. Що цілком відповідає вимогам до житла за програмою пільгової іпотеки.

ЖК «Комфорт Плюс», Дубляни

ЖК «Комфорт Плюс» будують у Дублянах – селі, розташованому за декілька кілометрів на південний схід від Львова. До міста звідси їхати зручно: 10-15 хв автівкою чи близько півгодини громадським транспортом. Та й загалом, поблизу новобудови є все, що необхідно для зручного життя: магазини, садочки, школи, амбулаторія. Але головним сусідом я б назвала паркову зону, завдяки якій у мешканців будуть не тільки чудові краєвиди та свіже повітря, а й місця для прогулянок, пробіжок та посиденьок з друзями.

ЖК Комфорт Плюс візуалізація і на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Комфорт Плюс”

У складі комплексу – 4 будинки, два з яких вже збудовані та здані в експлуатацію. Саме в них і можна знайти у забудовника квартиру, яка відповідає вимогам до житла по програмі «єОселя». Площа 1-кімнатних квартир у зданих будинках складає 47 кв.м, вартість квадратного метру – 32,8 тис. грн, а повна вартість квартири – 1,55 млн. грн.

ЖК «Коло Львова. Будинок 80 велосипедів»

Цей житловий комплекс майже збудований у Брюховичах, елітному передмісті Львова. До міста – 5 хвилин автівкою чи 15 на ровері, до того ж шлях пролягає мальовничою дорогою зі смугою для велосипедів. Власне, концепція цього ЖК полягає у створенні ком’юніті активних людей, які не полюбляють сидіти «у чотирьох стінах».

ЖК Коло Львова. Будинок 80 велосипедів візуалізація і на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Коло Львова. Будинок 80 велосипедів”

Один 5-поверховий цегляний будинок, цікава архітектура, різноманітні формати квартир (з патіо, з терасою), підземний паркінг – все це буде офіційно готово вже на початку 2023 року. Хоча, якщо подивитись моніторинг будівництва на ЛУН, будинок вже зараз виглядає майже готовим до прийому мешканців.

В цьому ЖК ще можна підібрати 1-кімнатну квартиру площею майже 41 кв.м, а ціна квадратного метра в ній становить 36,6 тис. грн. Загальна вартість квартири становить 1,5 млн грн.

Зауважу, що у Львові та його передмісті є новобудови, які не вписуються в програму лише трішки – чи то по площі квартир, чи то по вартості квадратного метру. Такі варіанти учасники програми «єОселя» можуть розглядати, але при цьому вони повинні знати, що «зайві» квадратні метри та надлишкову вартість доведеться викупати у забудовника за власний рахунок. Також нагадаю, що дізнатись подробиці про програму пільгової іпотеки «єОселя» можна тут.

P.S. Вже підбираю варіанти новобудов за програмою «єОселя» у Івано-Франківську та передмісті 😉 


186 відповідей
Читайте всі 186 коментарів на форумі: Є-Оселя: іпотека під 3%