«Є-Оселя 3%»: які столичні новобудови підходять для інвестування

Як я вже розповідала, в Україні стартувала державна програма пільгових іпотечних кредитів – «єОселя». У неї є певні обмеження – як по переліку тих, хто наразі може скористатися можливістю кредитування, так і по вимогам до житла, яке можна придбати по цій програмі. І якщо з переліком учасників все зрозуміло, то з варіантами квартир все не так однозначно. Зібрала для вас декілька варіантів столичних новобудов, квартири в яких підпадають під умови цієї програми.

Є-Оселя 3%: які столичні новобудови підходять для інвестування

Нагадаю, що пільгова іпотека «єОселя» видається на придбання нерухомості, площа якої не більша ніж 52,5 кв.м на одну людину. А якщо родина з складається з декількох людей, то на кожного наступного з них площа збільшується на 21 кв.м. При цьому вартість 1 кв. метра загальної площі житла не повинна перевищувати граничну вартість 1 кв. метра житла, визначену Мінрегіоном – збільшену у 2,5 рази для міст з населенням понад 300 тис. осіб, у 2 рази – для обласних центрів, а також населених пунктів, які розташовані на відстані до 15 кілометрів від меж м. Києва та обласних центрів, та у 1,75 разів –  для міст з населенням від 100 тис. до 300 тис.

Тобто, гранична вартість квадратного метра для квартири у Києві має становити 46,7 тис. грн (18704 грн х 2,5), а максимальна сума кредиту – 2,45 млн грн (для родини з однієї людини).

Орієнтуючись саме на ці параметри, я й вирішила подивитись – чи є на первинному ринку пропозиції від забудовників, які їм відповідають. А як людина обережна – підшукувала лише готові чи майже готові квартири: або у вже зданих будинках, або в тих ЖК, які мають ввести в експлуатацію до кінця 2022 року.

На жаль, за заданими критеріями в Києві дуже обмежена пропозиція від забудовників – на визначених умовах мені вдалося знайти лише 17 ЖК (хоча наразі забудовники пропонують столичним інвесторам квартири у 179 новобудовах). До того ж деякі з цих новобудов, на мій власний погляд, дещо сумнівні з точки зору успішної інвестиції. Тому зі знайдених 17 новобудов я б особисто більш уважно розглянула (не інвестувала – а саме розглянула!) лише декілька ЖК. Ось вони.

ЖК «Кришталеві джерела»

В цьому ЖК можна підібрати квартиру у домах зданих черг за ціною квадратного метру від 45,1 тис. грн – що цілком задовольняє вимозі щодо граничної вартості квадратного метру для участі у програмі «єОселя».

ЖК Кришталеві Джерела візуалізація і на карті
Візуалізація та розташування ЖК “Кришталеві Джерела”

Є серед зданих квартир «Кришталевих джерел» і квартири, які цілком задовольняють вимогам з площі нерухомості – у цьому ЖК площа 1-кімнатних квартир стартує від 31 кв.м, тоді як за умовами Програми, максимальна площа житла для одинаків має становити 52,5 кв.м.

За даними ЛУН, мінімальна вартість найменшої 1-кімнатної квартири у зданих чергах ЖК «Кришталеві джерела» складає 1,8 млн грн – що теж вписується у рамки максимальної суми кредиту по «єОселі»для одинаків (2,45 млн грн).

ЖК «Кришталеві джерела» – це великий ЖК, який розташований у Голосіївському районі столиці, поряд з парком «Феофанія». До його складу входить декілька черг та форматів нерухомості – загалом більше 40 будинків.

  • Девелопер: KSM-GROUP
  • Вартість кв.м: від 45,1 тис. грн
  • Офіційний сайт проєкту: ЖК «Кришталеві джерела»
  • Дізнатися подробиці про комплекс можна тут, обговорити на форумі – тут, а у телеграм-чаті інвесторів – тут.

ЖК «Варшавський Плюс»

Ще один проєкт, який потенційно може зацікавити учасників програми «єОселя» – ЖК «Варшавський Плюс». Нещодавно останні будинки цього ЖК отримали Сертифікат готовності до експлуатації – отже, інвестори мають скоро стати повноправними власниками квартир у ньому. Але забудовник досі має декілька варіантів 1- та 2-кімнатних квартир, які задовольняють умовам дешевої іпотеки.

ЖК Варшавський Плюс візуалізація і на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Варшавський Плюс”

Наприклад, мінімальна вартість квадратного метру у 1-кімнатних квартирах тут становить 42,8 тис. грн, мінімальна площа 1-кімнатних складає 36 кв.м, а мінімальна вартість квартири – становить 1,87 млн грн. Тобто ці параметри цілком підпадають під умови оформлення кредиту «єОселя».

ЖК «Варшавський мікрорайон» – це один з тих ЖК, які будують у рамках ревіталізації території, колись зайнятої садами та теплицями агрофірми «Пуща-Водиця». Поряд з цим ЖК розташовані вже збудовані та ті, які ще будуються, ЖК «Варшавський мікрорайон», «V квартал», «Варшавський-2», «7 Квартал», «Діброва Парк» та ін. До складу ЖК «Варшавський Плюс» входить 10 будинків заввишки 22-26 поверхів, в яких розміщено майже 2,5 тис. квартир.

ЖК «Дніпровський»

Цей ЖК введений в експлуатацію наприкінці минулого року – і багато колишніх інвесторів вже не тільки отримали ключі від квартир, а й зробили в них ремонт. Тим не менше, тут все ще можливо придбати квартиру від забудовника – і навіть можна підібрати варіанти, які відповідають вимогам програми «єОселя».

ЖК Дніпровський візуалізація і на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Дніпровський”

Мінімальна площа вільних 1-кімнатних квартир в ЖК «Дніпровський» складає 28 кв.м – що нижче максимальної площі квартир, обумовленої програмою. Вартість квадратного метра становить 37-40 тис. грн, що цілком відповідає вимогам програми. Тож квартира загальною вартістю 1,12 млн грн (а саме стільки становить найнижча вартість квартири в цьому ЖК) може стати цікавим варіантом для тих, хто вирішить скористатися дешевою іпотекою «єОселя». Щоправда, квартир від забудовника залишилось небагато – і вони тільки 1-кімнатні.

ЖК «Дніпровський» розташований у Дніпровському районі столиці, на території жилмасиву Дарниця. Комплекс складається лише з одного будинку заввишки 26 поверхів, в якому налічується 336 квартир та є підземний паркінг.

  • Девелопер: KSM-GROUP
  • Вартість кв.м: від 30 тис. грн
  • Офіційний сайт проєкту: ЖК «Дніпровський»
  • Дізнатися подробиці про комплекс можна тут, обговорити на форумі – тут, а у телеграм-чаті інвесторів – тут.

ЖК «Терракотта»

ЖК «Terracotta» поки знаходиться в стані будівництва, але забудовник планує завершити всі роботи та здати проєкт в експлуатацію вже у цьому, 2022 році. Вартість квадратного метра у вільних квартирах комплексу стартує з 44,1 тис. грн – тож за цим параметром ЖК має проходити «кастинг» навіть у одиноких учасників програми «єОселя».

ЖК Терракотта візуалізація і на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Терракотта”

З параметром «площа квартир» теж наче все добре – площа квартир тут стартує від 41 кв.м. Та й по загальній вартості все ніби теж ок – мінімальна вартість квартири в ЖК становить 1,94 млн грн, тож і за цим параметром можна підібрати в ЖК майбутню квартиру для оформлення дешевої іпотеки. Головне, аби забудовник дотримав слова та дійсно здав комплекс в експлуатацію до кінця року. Сподіваюсь, так і буде, адже роботи на цьому ЖК вже відновлено.

Нагадаю, ЖК «Terracotta» будується у Дарницькому районі столиці. У складі проєкту 4 будинки заввишки 21, 24 та 27 поверхів, в яких розміститься 672 квартири. До речі – під будинками розташований підземний паркінг, який може слугувати укриттям.

  • Девелопер: Perfect Group при партнерстві «Альтіс-Девелопмент»
  • Вартість кв.м: від 44,1 тис. грн
  • Офіційна сторінка проєкту: ЖК «Terracotta»
  • Дізнатися подробиці про комплекс можна тут, обговорити на форумі – тут, а у телеграм-чаті інвесторів – тут.

ЖК Q-smart

Ще один столичний ЖК, який мають добудувати та здати в експлуатацію до кінця року – і який відповідає вимогам до житла, придбаного за програмою «єОселя», це ЖК «Кью-Смарт».

ЖК Q-Smart візуалізація і на карті
Візуалізація та розташування ЖК “Кью-Смарт”

Тут можна підібрати квартиру площею від 30 кв.м за ціною «квадрата» від 32,7 тис. грн. Мінімальна вартість квартири становить 1,15 млн грн – що цілком відповідає умовам кредитування за програмою.

ЖК «К’ю-Смарт» будують на Троєщині у Деснянському районі столиці. Комплекс складається трьох 6-поверхових будинків на 240 квартир.

  • Девелопер: Edelburg Development та RESA Development
  • Вартість кв.м: від 32,7 тис. грн
  • Офіційний сайт проєкту: ЖК Q-smart
  • Дізнатися подробиці про комплекс можна тут, обговорити на форумі – тут, а у телеграм-чаті інвесторів – тут.

N.B. В Києві є декілька проєктів, які зовсім трішки «не вписуються» в програму – чи то площа квартир на якийсь «метр» завелика, чи то вартість квадратного метру «на 100 грн» дорожча. Такі варіанти учасники програми «єОселя» теж можуть розглядати – але слід розуміти, що всі параметри, які не вписуються у визначені норми програми, під її дію не потрапляють.

Тобто, якщо квадратних метров буде більше — то їх доведеться викупати у забудовника самостійно, а не в іпотеку. А ось якщо квадратний метр коштує дорожче – то тут вже складніше: пільговий відсоток кредитування розповсюджується тільки на означену вартість метру, тож різницю його вартості потрібно буде закривати власним рахунком.

 А що з передмістям?

Для квартири у передмісті Києва максимальна вартість «квадрату» за програмою «єОселя» має становити 37,4 тис. грн (18704 грн х 2), а максимальна сума такого кредиту становитиме 1,963 млн грн. За такими параметрами в передмісті є багатий вибір квартир – майже 80 проєктів відповідають умовам кредитування.

Майже у кожному населеному пункті можна підібрати з десяток цікавих варіантів або серед готових, або серед майже збудованих ЖК. І цей факт, як на мене, свідчить про те, що програма «єОселя» матиме більший вплив не на столичних забудовників, а на тих, хто будує саме в передмісті – саме їм, скоріш за все, піде левова частка коштів дешевої іпотеки.

Але може статися й так, що деякі столичні забудовники дещо знизять ціни на власні квартири – аби стимулювати попит на них серед учасників «єОселі» і залучити додаткових інвесторів у власні проєкти.

Звісно, ці припущення можуть справдитися лише тієї умови, що «єОселя» стане не тільки робочою, але й масштабною програмою. А я сподіваюся, що саме так і буде.

P.S. У наступній підбірці роповім про новобудови в інших містах країни – ті, які відповідають умовам програми «єОселя» 😉  


186 відповідей
Читайте всі 186 коментарів на форумі: Є-Оселя: іпотека під 3%