Ви питали: особливості програми пільгової іпотеки «єОселя»  

Програма «єОселя» стартувала в жовтні – і вже до сьогодні 83 українця отримали за нею пільговий кредит під 3%. І це тільки початок – до кінця року кількість тих, хто зможе скористатися цією вигідною позикою, має зрости в рази. Тому не дивно, що ця програма викликає цікавість в українців – в тому числі і тих, хто читає блог «Де у Києві добре живеться?». 

Поспілкувалась з Оленою Дмітрієвою, першою заступницею голови правління Банку Глобус, яка розповіла про участь банку в програмі «єОселя», підказала де шукати об’єкти за цією програмою та як швидко банк приймає рішення щодо погодження чи не погодження позики. А ще – відповіла на деякі питання читачів «Де у Києві добре живеться?», які вони ставили на форумі блогу.

Скільки заявок банк отримав на видачу пільгової іпотеки єОселя? І скільки з них наразі було схвалено?

Станом на 21.11.2022 р. банк ГЛОБУС отримав за Державною програмою «єОселя» 734 кредитні заявки. З них 107 заявок вже схвалено.

Як швидко приймається рішення щодо видачі або невидачі кредиту?

– На момент старту програми клієнт подавав заявку через сайт ДІЯ, і банк отримував не повну інформацію по клієнту, через що була необхідність зв’язуватись із клієнтом для уточнення даних. Тому рішення приймались досить повільно. Зараз вже запущено прийом заявок через додаток ДІЯ, за такими заявками попереднє рішення Банк приймає дуже швидко – протягом доби.

 Підкажіть, будь ласка, оптимальний алгоритм подачі заявки? Спочатку краще: знайти підхожу квартиру, дістати схвалення забудовника чи отримати схвалення іпотеки від Банку?

– Як оформлюється заявка за програмою «єОселя»? Дуже просто! Оформлення заявок приймається виключно через додаток Дія. Тому потенційному учаснику, тобто клієнту, необхідно встановити на телефон додаток ДІЯ. В ньому вже обрати вкладку «єОселя» та заповнити заявку по програмі: вказати інформацію про себе, свій дохід, інформацію про родину.

Крім того, потрібно розуміти, яка нерухомість вас цікавить – де ви плануєте придбати квартиру, яка її орієнтовна вартість та скільки ви маєте грошей на первинний внесок. Ці дані необхідні для того, щоб банк зробив орієнтовні розрахунки за кредитом та надав попереднє рішення.

Після введення всіх даних в застосунку потрібно обрати банк та направити туди кредитну заявку на розгляд. Попереднє рішення банку потенційний учасник також отримує через додаток ДІЯ. Якщо рішення позитивне, можна обирати конкретну квартиру (якщо ми говоримо про новобудови, – ред.) та надавати документи в банк для остаточного рішення.

Якими основними критеріями банк керується при відборі позичальників пільгової іпотеки?

– До кінця року на отримання кредитних коштів за програмою «єОселя» можуть претендувати виключно громадяни України, які належать до однієї з пільгових категорій. А саме: військовослужбовці та правоохоронці, медпрацівники (фахівці та професіонали) закладів охорони здоров’я, педагогічні працівники закладів освіти та наукові (науково-педагогічні) працівники закладів освіти та наукових установ. Всі заклади мають бути державної або комунальної форми власності.

Крім того, що потенційні позичальники повинні відноситися до вищевказаних категорій, на них розповсюджуються вимоги Банка для Позичальника. Такі як: достатня платоспроможність, відсутність негативної кредитної історії або негативної інформації.

Наскільки платоспроможність позичальника впливає на прийняття рішення банком? Як банк її прогнозує – адже в країні війна, людина може втратити роботу, працездатність, навіть життя?

– Звичайно Банк враховує поточну ситуацію, тому враховується і платоспроможність, і репутація клієнта. Навіть якщо ситуація зміниться, і позичальник тимчасово втратить роботу,  клієнти з позитивною кредитною історію, зазвичай, все одно сплачують кредит або звертаються до Банку для вирішення такої ситуації.

Життя дійсно непередбачуване, а іпотека видається на великий проміжок часу. За який позичальник може змінити роботу: військовий може не продовжити контракт в ЗСУ, вчитель – перейти з муніципальної школи в приватну, чи взагалі змінити спеціальність. Як такі зміни відіб’ються на позичальнику? Що буде, якщо він за період дії іпотеки змінить свій соціальний статус на такий, що не передбачає пільгового кредитування? 

– Для вищевказаних пільгових категорій громадян кредитні кошти надаються під 3% річних, це відбувається за рахунок часткової компенсації Фонду Розвитку Підприємництва. Якщо клієнт перестає відноситись до таких категорій, наприклад він змінив роботу з державного підприємства на комерційне, він втрачає компенсацію відсоткової ставки, але залишається учасником Програми «єОселя». В цьому випадку кредитні кошти в нього будуть вже не під 3% річних, а під 7% річних. Якщо він знову повернеться в державну компанію і буде відноситися до категорій, на яких розповсюджується компенсація, то знов зможе отримувати компенсацію, і відсоткова ставка зменшиться до 3% річних.

«Глобус Банк» повідомив, що за програмою «єОселя» планує зосередитись саме на первинці – це дійсно так? Чому?

– Наш банк активно працює з кредитуванням первинної нерухомості вже більше 6 років. Це пріоритетний напрямок для нас. З одного боку, клієнт, який купує первинну нерухомість, зазвичай дуже сумлінно відноситься до погашення кредиту. З іншого боку, кредитування первинної нерухомості – це стимулювання економіки держави. Адже розвиток будівництва додатково розвиває суміжні галузі.

В яких містах банк працює за цією програмою? Чи можна отримати пільгову іпотеку на придбання новобудови у невеликому місті чи селі?

– Зараз ми працюємо в Києві, найближчим часом плануємо акредитувати об’єкти будівництва в Західній та Центральній Україні.

Хто та яким чином обирає девелоперів та проєкти новобудов, під які можна оформити пільгову іпотеку «єОселя»?

– На першому етапі за програмою «єОселя» забудовник проходить акредитацію в банку. Банк аналізує пакет дозвільної документації, діюче будівництво, ступінь готовності об’єкта, репутацію Забудовника та схему фінансування. Після акредитації забудовника та житлового комплексу в Банку ми можемо надавати іпотечні кредити за комерційними (недержавними) програмами.

Для початку роботи за Програмою «єОселя» додатково надаються документи в ПрАТ «УКРФІНЖИТЛО». Тільки після підтвердження ПрАТ «УКРФІНЖИТЛО», банк має право працювати із цим забудовником та конкретним об’єктом будівництва за Програмою «єОселя» на первинному ринку.

Десь можна побачити актуальний перелік об’єктів, які підпадають під цю програму?

– Вся актуальна інформація розміщена на сайті ГлобусБанку. Наразі, ми працюємо на первинному ринку по тим об’єктам, які вже введені в експлуатацію.

В ПрАТ «УКРФІНЖИТЛО» надано шість об’єктів будівництва від трьох забудовників. Зараз документи на розгляді і як тільки будуть акредитовані – перелік акредитованих об’єктів буде оновлений.

P.S. Я дякую пані Олені за змістовні відповіді! І запрошую всіх читачів блогу долучитись до обговорення нюансів програми «єОселя». Діліться власним досвідом участі в ній, розповідайте як шукали житло та оформлювали кредит, ставте власні запитання на форумі блогу чи у чаті інвесторів новобудов – і отримуйте на них відповіді!  


186 відповідей
Читайте всі 186 коментарів на форумі: Є-Оселя: іпотека під 3%