Про “єОселю” з перших рук

Продовжую з’ясовувати подробиці про програму пільгового іпотечного кредитування “єОселя” та шукати відповіді на ті питання щодо неї, які цікавлять читачів блогу. На деякі з них, нагадаю, вже відповіли представники банків. А з іншими я звернулась до представників компанії “Укрфінжитло”.

Цікавість до програми пільгової іпотеки “єОселя” дійсно велика – за даними компанії “Укрфінжитло”, прямо зараз банки обробляють понад 6 тис. заявок від потенційних учасників, а 6,5 тис. заявників вже отримали попереднє позитивне рішення від банків-партнерів.

Це вражаючі цифри – особливо зважаючи на те, що скористатися “єОселею” поки що може доволі обмежене коло людей. Нагадаю, це військовослужбовці, правоохоронці, медики, вчителі та науковці. Але вже наступного року програма буде доступною ширшому колу українців – планується суттєво розширити перелік тих, хто зможе претендувати на отримання пільгової іпотеки.

Тому, власне, й не дивно, що до програми “єОселя” придивляються не тільки ті, хто вже має право скористатися нею, а й ті, хто планує зробити це в майбутньому. Відповідно, у багатьох людей виникають питання про особливості застосування “єОселі” – на деякі з них відповідає Анжеліка Іванова, директор департаменту маркетингових комунікацій компанії “Укрфінжитло”.

Скільки часу проходить від подачі заявки до відповіді? 

Під час тестового режиму роботи програми, час відповіді банків перевищує заявлені 3 доби. Планується, що після завершення технічного доопрацювання послуги та систем банку, заявник отримуватиме відповідь вже протягом 24 годин.

Що робити, якщо відповідь на заявку не отримано протягом декількох тижнів чи навіть місяця?

Почекати, адже триває тестовий режим роботи програми, на чому ми постійно наголошуємо. Кожна заявка буде опрацьована, швидкість залежить від багатьох факторів і в кожного банку вона різна.

Чи можуть подати заявку на отримання пільгового кредиту “єОселя” ті мобілізовані українці, які служать без контракту? Або ті медики та вчителі, які працюють в приватних закладах охорони здоров’я чи освіти?

На першому етапі реалізації програми подати заявку можуть лише військовослужбовці ЗСУ за контрактом, правоохоронці, вчителі та науковці, які працюють в закладах державної та комунальної форм власності. Другий етап впровадження єОселі планується розпочати вже наступного року. Тоді ж очікується розширення категорій громадян, для яких буде доступна програма.

Чи можна за умовами програми єОселя придбати не квартиру, а апартаменти, чи таунхаус, чи одноквартирний будинок? 

Ні, за умовами програми можна придбати лише квартиру в багатоквартирному житловому будинку (відповідно до Умов програми, затверджених Постановою Кабміну №856 від 2 серпня 2022 року).

Як правильно розрахувати максимальну площу нерухомості, яку планується придбати за програмою єОселя, якщо у позичальника вже є нерухомість (площа якої менша за 52,5 кв.м.)? Чи впливає наявність нерухомості на максимальну площу квартири, яку можна обрати за програмою єОселя? 

Гранична площа житла для сім’ї з однієї особи має становити не більш як 52,5 кв. метра загальної площі та 21 кв. метр додатково на кожного наступного члена сім’ї. Але поняття «максимальної площі» у програмі відсутнє, сума перевищення нормативної площі може бути покрита позичальником у першому внеску.

Наявність нерухомості не впливає на максимальну площу квартири. За умовами програми, у власності кандидата та членів його сім’ї має бути менше ніж 52,5 кв. метра загальної площі житлової нерухомості для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв. метр – на кожного наступного члена сім’ї (не враховується нерухомість, що розташована в районі проведення воєнних (бойових) дій або на території, яка перебуває в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Чи у всіх вільних містах та селах України можна придбати квартиру за програмою єОселя? Дехто з потенційних учасників скаржиться, що у маленьких містах та селах є проблеми з участю в програмі.

Обмежень щодо вільних міст чи сіл України немає. Це має бути квартира в багатоквартирному житловому будинку, яка:

  •  розташована на підконтрольній території України (за винятком тимчасово окупованої території та районів проведення бойових дій);
  •  не належить до об’єктів державної та комунальної власності;
  •  підлягає обов’язковому страхуванню;
  •  має вік не старше 10 років (якщо вона розташована в обласних центрах).

Тобто, якщо розглядати нерухомість в містах та селах, які не є обласними центрами, вона може бути старшою за 10 років? 

Умова щодо 10 років стосується лише обласних центрів.

Чи втрачає людина право на безкоштовне житло (на яке стоїть у черзі), якщо скористається пільговою іпотекою єОселя? Чи знімуть її з черги після оформлення пільгової іпотеки? Чи можливо, якщо людина стоїть у черзі, то вона не зможе прийняти участь у програмі єОселя? 

Відповідь на це питання треба шукати в умовах тієї програми, згідно якої вона має отримати безкоштовне житло. Але зауважу, що одним з критеріїв для учасників програми “єОселя” є те, що кандидат не має бути учасником жодної іншої державної програми по забезпеченню житлом. Мова йде, зокрема, про такі програми:

Плюс, є ще одна з умов – відсутність у власності позичальника житла, що перевищує за площею нормативну. Іншими словами, якщо людина безкоштовно отримала за якоюсь з програм житло на сімʼю з 3-х осіб, скажімо, 97 кв.м., то стати учасником єОселі вона вже не зможе. При цьому нерухомість, що розташована в районі проведення воєнних (бойових) дій – не враховується.

P.S. Дякую пані Анжеліці за роз’яснення та змістовні відповіді на питання щодо програми “єОселя”! І запрошую всіх читачів блогу долучитись до обговорення нюансів програми «єОселя»: ставте свої запитання, на форумі блогу чи у чаті інвесторів новобудов – і будемо разом шукати на них відповіді! 

 


186 відповідей
Читайте всі 186 коментарів на форумі: Є-Оселя: іпотека під 3%