Які новобудови отримали Сертифікат готовності на Заході України

Я вже розповіла про житлові комплекси та їх черги, які девелопери ввели в експлуатацію у 4 кварталі минулого року в Києві та його передмісті. Але столичний регіон – не єдиний, який може похвалитися завершеними будівництвами. Забудовники західної частини України теж не пасуть задніх та активно добудовують свої проєкти. В цій підбірці зібрала інформацію по зданим будинкам в ЖК Івано-Франківська та Львова.

Зауважу, наприкінці року девелопери Львова та Франківська здали небагато новобудов – але це зовсім не значить, що місцеві будівельники б’ють байдики. Навпаки, будівництво в західному регіоні йде доволі активно, і ну дуже багато місцевих ЖК планується до вводу у 1 кварталі 2023 року. І я сподіваюсь, що місцеві забудовники виправдають очікування своїх інвесторів. Але повертаймось до тих ЖК, які вже отримали Сертифікат готовності.

ЖК «Водограй» (Івано-Франківськ)

Сертифікатом  ІФ 122221020954 визнано готовими до експлуатації дві останні секції житлового будинку «Водограй», який розташований на східній околиці Івано-Франківська, по вулиці Івасюка. Вона є частиною місцевої окружної дороги, тож ЖК має зручний транспортний зв’язок з іншими частинами міста. Крім того, біля комплексу знаходяться зупинки громадського транспорту, який курсує до центральної частини Івано-Франківська.

Також в мікрорайоні, де збудовано ЖК «Водограй», є вся необхідна інфраструктура: різноманітні крамниці, школа, дитячий садочок, міська зона відпочинку та ін. До речі, на першому поверсі будинку – комерційні приміщення для розміщення додаткових об’єктів інфраструктури.

ЖК Водограй візуалізація та введені будівлі
Візуалізація та введені будівлі ЖК “Водограй”

Сам комплекс являє собою лише один будинок (який, до речі, візуально чимось нагадує типову «хрущівку» – такою, якою б вона була після модернізації). 5 поверхів, 5 під’їздів, 135 квартир, власний невеличкий дворик з парковкою для автівок. Всі балкони засклені, тож найхарактерніша риса «хрущівок» – різноманітне скління балконів – тут ніколи не з’явиться 🙂

Збудований будинок з цегли, фасад додатково утеплений, під’їзди обладнані ліфтами. В кожній квартирі – індивідуальна система опалення, плюс забудовник виконує підготовчі ремонтні роботи (стяжку підлоги та штукатурку стін). Як на мене, непоганий варіант чесного комфорт-класу.

В зданому будинку у забудовника лишились 2- та 3-кімнатні квартири – доволі просторі, до речі. Площа 2-кімнатних складає 68 кв.м, а 3-кімнатних – 87 кв.м. Вартість квадратного метру в ЖК «Водограй» стартує з $770, а мінімальна ціна готової квартири складає від $52 тис.

Житловий район Manhattan (Івано-Франківськ)

В грудні 2022 року отримав Сертифікат готовності до експлуатації будинок №4 одного з найпопулярніших проєктів Івано-Франківська – житлового району Manhattan. Цей комплекс будують в прицентральній частині міста на перехресті вулиць Романа Левицького та Ленкавського.

Основні принади розташування ЖК – зручний транспортний зв’язок з іншими частинами міста, розвинена мережа громадського транспорту поблизу, багата соціально-побутова інфраструктура та наявність поблизу рекреаційних зон та місць для відпочинку.

Житловий район Манхетен візуалізація та введені будівлі
Візуалізація та введені будівлі ЖК “Манхеттен”

У складі проєкту 13 багатоповерхових будинків, які створені за індивідуальним проєктом і вирізняються цікавою архітектурою та різноманітним плануванням квартир. Яких, до речі, у комплексі з’явиться більше ніж 1,1 тис.

Окрім житла, в ЖК запроєктована власна інфраструктура: комерційні площі для розміщення крамниць, кав’ярень, аптек тощо. Для поціновувачів спортивного способу життя в кварталі є фітнес-клуб, велодоріжка та мультифункціональне спортивне поле.

Потурбувався девелопер і про комфорт та безпеку мешканців: закриті для сторонніх та автівок двори, підземний паркінг, який може слугувати укриттям, різноманітні зони відпочинку – все це поступово реалізується в рамках проєкту.

Щодо технологій, то будинки комплексу зводять за монолітно-каркасною технологією, стіни мурують з керамоблоків, фасади додатково утеплюють пінополістиролом та оздоблюють. Опалення квартир відбуватиметься за рахунок власної котельні. А квартири передаватимуть інвесторам та покупцям з чорновим оздобленням або з ремонтом «під ключ». До речі, квартири тут світлі та просторі, з великими вікнами та високими стелями (3 м). Як на мене, цей ЖК цілком відповідає заявленому бізнес-класу.

Наразі з готових квартир в ЖК «Манхеттен» у девелопера можна придбати лише 2- або 3-кімнатні квартири – вартість квадратного метру в них становить від $890, а мінімальна вартість квартири (2 кімнати, площа 73 кв. м) стартує від $65 тис. Забудовник співпрацює з програмою «єОселя», тож готову квартиру в комплексі можна купити за допомогою пільгової іпотеки.

Тим, хто готовий чекати здачі чергових будинків (3 будинки планують здати вже «чи не завтра», а ще 5 – протягом 2023 та 2024 років), забудовник готовий запропонувати більший вибір. А саме: 1-, 2- або 3-кімнатні квартири з вартістю квадратного метру від $650. На квартири, які ще будуються, надається розтермінування строком до 1 року.

ЖК «Софіївка» (Львів)

Наприкінці минулого року у Львові було введено в експлуатацію (Сертифікат № ЛВ 122221201736) черговий, вже шостий, будинок ЖК «Софіївка». Цей житловий комплекс будують у Сихівському районі міста, вздовж вулиці Угорська.

Сихів – це класичний «спальний» район міста, який останні роки дуже активно забудовується новими ЖК. Тож поступово він перетворюється на щось на кшталт столичної Оболоні – доволі престижний мікрорайон з непоганою інфраструктурою та змішаною (новою та старою) забудовою.

ЖК Софіївка візуалізація та введені будівлі
Візуалізація та введені будівлі ЖК “Софіївка”

До складу ЖК «Софіївка» входять 11 сучасних будинків приблизно на 1 тис. квартир. Цей проєкт доволі типовий для нової забудови Львова: цікава архітектура, перемінна висотність будинків та великі віконні отвори (що обумовлює «легкість» будівель), підземний паркінг, наявність не тільки житла, а й об’єктів інфраструктури (перші поверхи будинків віддані під комерцію), ніяких «кордонів» та огорож по периметру (але завдяки зваженому підходу до проєктування у комплексі є затишні внутрішні дворики, що заховані від уваги широкого загалу).

Загалом, цей проєкт виглядає доволі цікавим і цілком відповідає заявленому комфорт-класу – а по столичним міркам його б навіть могли віднести і до класу бізнес.

Шість будинків цього ЖК вже введені в експлуатацію – і в готових будинках у девелопера залишились лише 2-кімнатні квартири. Вартість квадратного метру в них складає $1,1 тис, тож зважаючи на доволі велику площу (від 74 кв.м), готова квартира в зданому домі обійдеться від $82 тис. До речі, придбати її можна за допомогою «єОселі» – забудовник співпрацює з програмою.

Трохи більший вибір квартир в будинку, який ще будують (№ 7 на генплані, запланована здача 2 квартал 2023 року). В ньому теж можна обрати тільки 2-кімнатні майбутні квартири, але вибір планувань ще є. Вартість квадратного метру трохи дешевша – від $1,04 тис., а ціна майбутньої квартири – від $72 тис.

ЖК «Велика Британія» (Львів)

Отримав в грудні Сертифікат за № ІУ 123221130107 і черговий (№5) будинок ЖК «Велика Британія», який зводять в Залізничному районі Львова, вздовж вулиці Шевченка.

ЖК Велика Британія візуалізація та введені будівлі
Візуалізація та введені будівлі ЖК “Велика Британія”

Цей житловий комплекс з повним правом можна назвати багатофункціональним. У його складі 7 житлових будинків на більш ніж 1,5 тис. квартир, потужна комерційна складова (торговий центр та комерційні приміщення в житлових будинках), об’єкти соціальної інфраструктури (дитячий садок та школа) і навіть новий спортивний комплекс.

Як і більшість львівських ЖК, загальна територія комплексу не огороджена від міста. Але за рахунок вдалого розташування будинків на генплані, в ЖК створені затишні внутрішні дворики з дитячими та спортивними майданчиками та місцями для відпочинку мешканців.

Будинки ЖК «Велика Британія» збудовані за монолітно-каркасною технологією, стіни – з газоблоків. Фасади утеплені пінополістиролом та пофарбовані у контрастні кольори. Одна з «фішок» проєкту – змішана система опалення: деякі квартири мають індивідуальну систему (за рахунок двоконтурного котла), а деякі – автономну (за рахунок загальнобудинкової котельні).

Всі будинки ЖК «Велика Британія» вже збудовані, зараз девелопер очікує на Сертифікат готовності останніх двох (№№ 6 та 7 на генплані) домів. І тільки в них у забудовника залишились вільні квартири – готові квартири треба шукати на вторинці. У відділі ж продажів новим інвесторам пропонують 1- або 2-кімнатні квартири в будинку №7. Вартість квадрату в них стартує з $1580, а мінімальна ціна 1-кімнатної квартири становить від $82 тис. 2-кімнатна обійдеться дорожче – від $100 тис.

P.S. Я вітаю всіх забудовників та інвесторів зданих новобудов! Але розумію, що до цього переліку могли не потрапити деякі здані проєкти – адже реєстр будівельної діяльності досі закритий для громадськості. Тож запрошую вас доповнити цей список у коментарях на форумі чи у чаті інвесторів новобудов у телеграм.


13 відповідей
Читайте всі 13 коментарів на форумі: ЖК Заходу України, що отримали Сертифікат з початку війни