Нові житлові проєкти Києва та передмістя

Девелопери не поспішають розпочинати будувати та виводити на ринок нові житлові комплекси. Причин багато: з одного боку – збройна агресія русні та економічний занепад, що знизило попит серед столичних інвесторів. З іншого – зміна правил роботи та залучення інвестицій на будівельному ринку, що стримує бажання девелоперів бути «першопрохідцями» та на власних помилках «заробляти» новий досвід.

Проте, попри все, деякі забудовники все ж ризикнули – та почали нові проєкти. Звісно, таких відчайдух небагато, але вони є. Тож зробила підбірку нових ЖК, які останнім часом з’явились в столиці та передмісті.

Нові житлові проєкти Києва та передмістя

Клубний будинок L14

Не можу сказати, що L14 дійсно новий проєкт – будинок вже має Декларацію про готовність до експлуатації, яка датована 2021 (!) роком. Але добудували та широкому загалу його представили нещодавно. Тому, хоч і з натяжкою, але я все ж таки вирішила надати йому статус «новий» та розповісти про нього. 

Клубний будинок L14  збудований по вулиці Лубенська, 14 (Печерський район столиці). Саме тому, здається, його і назвали просто та зі смаком – L14. Щодо місцевості – це Чорна Гора, мікрорайон між вулицями Бойчука та бульваром Миколи Міхновського (колиш. Дружби Народів).

Найближчі станції метро – «Либідська» та «Дружби Народів». ЖК збудований у приватному секторі, але поруч знаходятся будинки ЖК «Новопечерські Липки» та ЖК Avenue 14-16.

Клубний будинок L14 візуалізація, зовнішній вигляд та на карті
Візуалізація, нинішній стан та місцерозташування ЖК L14

Клубний будинок L14 позиціонується у класі бізнес, та на мій погляд, не сильно дотягує до нього. Монолітно-каркасна технологія будівництва, для стін використані газобетон та цегла, фасад утеплений мінеральною ватою – тут наче все виглядає непогано. Але далі вже гірше: п’ять поверхів, 49 квартир – тобто на поверсі розташовано близько 10 квартир, що для бізнес-класу забагато. В підземному паркінгу лише 12 паркомісць – а це для бізнес-класу, навпаки, замало.

Більшість квартир тут 1-кімнатні (або з вільним плануванням – тобто забудовник вирішив не витрачати зайвих коштів на зведення міжкімнатних стін). Серед них є студіо площею 20 кв.м, що для справжнього бізнес-класу – табу. Звісно, є і більш просторі планування – площа деяких квартир складає 80 кв.м, але це з урахуванням 30-метрової тераси.

А ось що в цьому ЖК дійсно відповідає класу бізнес – це ціна. За квадратний метр забудовник хоче отримати $2,3-3,5 тис. (в залежності від площі та планування квартири). Але, зважаючи на невелику площу деяких квартир, купити їх можна не так вже й дорого – найменша обійдеться в $57 тис. Квартири передаються інвесторам без оздоблення, але за додаткову плату забудовник виконає в них чорновий ремонт.

Є ще два нюанси щодо цього проєкту – будинок вже майже збудований і забудовник ще позаминулого року подав Декларацію про готовність обʼєкта до експлуатації (№ КВ101210401677 від 01.04.2021 року). Але ця Декларація стосується готовності до експлуатації одноквартирного (тобто приватного), а не багатоквартирного будинку. Адже збудований він на ділянці, цільове призначення якої не передбачає будівництво багатоквартирного будинку, та й для початку робіт забудовник теж подавав Повідомлення (№ КВ061201781079 від 26.02.2021 року) про початок робіт, а не отримував Дозвіл на будівельні роботи. Більше того, на жаль, перевірити всі ці дані наразі неможливо. Адже реєстр будівельної діяльності закритий для «сторонніх» – тих, хто хотів би інвестувати у первинну нерухомість.

  • Забудовник/девелопер: ТОВ «Клуб 14»
  • Строк здачі: здано в 2021 році
  • Офіційний сайт проєкту: н/д

ЖК Brickwood 2

Цей житловий комплекс з’явиться в Гостомелі, на розі вулиць Українська та Покровська. Це та частина міста, де розташовані ЖК «Гостомельські Липки», «Life», «Бучанський» та ін. – а ще тут знаходиться Бучанська колонія, аеропорт «Антонов» та й до самої Бучі недалеко (близько кілометра). Поруч – ліс, парки, озера, тож екологія тут буде непоганою, і дозвілля буде чим зайняти.

ЖК Бріквуд-2 візуалізація та на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Бріквуд-2”

У складі проєкту планується звести сім 4-поверхових будинків, в яких розміститься близько 400 квартир. Комплекс позиціонується у класі економ, якому, на мій погляд, цілком відповідає. Закрита для автівок територія, комерція на перших поверхах будинків, невеличкий гостьовий паркінг, проста архітектура – видно, що забудовник та архітектор намагаються зробити комплекс максимально доступним для небагатих інвесторів.

Але в той же час помітно й намагання зробити ЖК максимально комфортним: загальну територію мають облаштувати зеленими насадженнями та дитячими і спортивними майданчиками, на поверсі буде небагато квартир, та й квартири будуть не тільки невеличкі студіо (від 20 кв.м), а й повноцінні 1-кімнатні площею від 30 кв.м, і навіть 2-кімнатні площею 52-53 кв.м (в будинку 2 черги).

Будинки збудують з цегли, фасади утеплять пінопластом (100 мм) та оштукатурять. Опалення квартир буде індивідуальним, вода та каналізація – централізованими.

Вартість квадратного метра в ЖК «Бріквуд-2» становить від $610 або 24,5-27,5 тис. грн (в залежності від формату оплати). А найменша квартира обійдеться інвестору близько $12 тис. або 500 тис. грн. В ці гроші входить чорнове оздоблення квартир: лазерна стяжка полу та штукатурка на стінах.

На жаль, подивитися, чи є в забудовника дозвільна документація на будівництво та перевірити, чи відповідає вона тому, що збирається будувати девелопер, наразі неможливо.

  • Забудовник/девелопер: Skorobud Development
  • Строк здачі: 1 черга (будинки №№ 1 та 2) – 2 квартал 2024 року, 2 черга (будинок №3) – 2 квартал 2025 року
  • Офіційний сайт проєкту: ЖК Brickwood 2

ЖК «Приватний»

Цей житловий комплекс планують будувати за 1,5-2 км від основної забудови села Петропавлівське (Бориспільський район), по вулиці Щаслива. Поруч – котеджне містечко «Вишневий хуторок», в якому є деякі об’єкти інфраструктури.

Але я все ж таки вважаю, що в ЖК «Приватному» зручніше буде жити тим людям, які матимуть власну машину – незважаючи на наявність громадського транспорту, за допомогою автівки побутові проблеми вирішуватимуться простіше.

ЖК Приватний візуалізація та на карті
Візуалізація та місцерозташування ЖК “Приватний”

ЖК «Приватний» має бути доволі великим комплексом. До його складу увійде 21 будинок. Всі вони будуть невеликими – лише 3 поверхи та 12 квартир (тобто по 4 квартири на поверсі), тож загалом в комплексі має з’явитися близько 250 квартир.

Окрім житла в ЖК заплановані і об’єкти інфраструктури – в деяких будинках 1 поверхи спроєктовані під комерційні приміщення для розміщення магазинчиків, салонів, кав’ярень тощо. Загальна територія буде закритою для сторонніх та облаштована дитячими та спортивними майданчиками.

Для автівок виділене спеціальне місце для паркування поруч із забудовою – аби зробити двори тихими, затишними та безпечними. Парковка має вмістити 450 автівок, але я, якщо чесно, маю сумнів щодо цих цифр. Тобто, або квартир в ЖК буде більше, або парковка буде меншою.

Щодо безпеки – забудовник обіцяє не тільки закриту для сторонніх територію, але й планує збудувати на ній велике бомбосховище. Однак, коли воно з’явиться, достеменно невідомо.

Зводити будинки планують за цегляною технологією. Стіни будуть з газобетону, утеплення – пінопласт (100 мм), фасади оштукатурять та покрасять у світлі кольори. Комплекс має стати доволі автономним – воду будуть постачати власні свердловини, каналізація – система біологічної очистки стічної води. Система опалення – індивідуальна у кожній квартирі, за рахунок теплових насосів «повітря-повітря».

В будинках можна проінвестувати 1-, 2- або 3-кімнатну квартиру, площею від 35, 65 та 100 кв.м відповідно. Але за потреби більшої площі забудовник готовий запропонувати декілька суміжних квартир, які можна об’єднати в одну.

Вартість квадратного метра в ЖК «Приватний» стартує з 24,8 тис. грн ($620), а найменша квартира обійдеться інвестору від 870 тис. грн ($21,7 тис.).

Девелопер запровадив дуже цікаву схему фінансування будівництва: інвестор підписує попередній договір і сплачує вартість 1 кв.м майбутньої квартири. Потім всі чекають на інших інвесторів (обіцяють не більше 3 місяців). Після початку будівництва всі інвестори сплачують вартість майбутньої квартири (можна розбити на 6 платежів) – і за 6 місяців після початку будівництва (і оплати) в’їжджають в новенькі квартири. Схема участі у будівництві – кооператив.

Традиційно, дізнатись про дозвільну будівельну документацію та її легітимність наразі неможливо через закритість реєстру будівельної діяльності.

  • Забудовник/девелопер: IDHolding
  • Строк здачі: за 6 місяців від початку будівництва
  • Офіційний сайт проєкту: ЖК «Приватний»

P.S. Як бачимо, в Києві та передмісті за останні місяці з’явилося не так вже й багато нових ЖК. Сподіваюсь, весна буде більш «врожайною» на нові будівельні проєкти – в столичному регіоні, я маю на увазі 😉

P.Р.S.Також зауважу: через закритість будівельного реєстру дуже важко відстежувати появу нових ЖК. Тож, якщо я не дізналась про якийсь новий ЖК – додавайте коротеньку інформацію про нього у коментарях на форумі або у телеграм-чаті інвесторів новобудов!


42 відповіді
  • Станилав
    18.08.2022 о 19:32

    А ГАЛЖИТЛОБУД в Киеве закончил свои обьекты ? Баггоутовская, Мрия, что-то на Куреневке… Все введено в эксплуатацию со светом и водой ? Обобрали Киев и вернулись домой с набитыми карманами. Как инвестор много могу о них поведать, о их постоянной лжи , отмазках, сроках ввода, слегка, лет на 5 нарушенных. Может дома у себя так гадить не будут, хотя, “привычки вора удивительно сильны”…

    Так і є.
    ЖК Багговутівський “введений в експоуатацію” у 2021 році. Води, електирики, газу немає. Котельня без газу працювати не буде. Фактично ЖК без опалення. Після отримання сертифікату пройшло 1.5 року. Нічого не зроблено. Галжитлобуд кошти киян витрачає на нові ЖК у Львові, які теж не добудує.

    Денис
    19.08.2022 о 08:02

    ГЖБ – мошенники, это давно всем известно.

    Віталій
    24.08.2022 о 13:40

    Вельмишановний ГалЖитлоБуд НЕ ЗАКІНЧИВ НІ ОДНОГО ПРОЕКТУ В КИЄВІ.
    Інвестори ЖК БАГОВУТІВСКИЙ вже 1,5 років чекають на системи життєзабезпечення (водопостачання, світло, каналізація, газ) після отримання сертифікату на введення в експлуатацію.
    В цей час ГЖБ розповідає про світле майбутнє новим інвесторам у Львові. Люди, схаменіться. Не вірте обіцянкам цього забудовника.

    Ірина
    24.08.2022 о 12:48

    Галжитлобуд шахраї!
    Будують нові об’єкти у Львові ,тоді як у Києві кинули інвесторів! Побудували пусту коробку і незаконно ввели в експлуатацію,а опалення,води, каналізації досі немає! І ніхто не збирається добудовували!
    А людям нема де жити в той час…

Читайте всі 42 коментаря на форумі: Нові проєкти: які ЖК почали будувати під час агресії