5 столичних ЖК, в яких ще можна купити готову квартиру від забудовника

Через війну столичні девелопери не поспішають ані добудовувати свої старі проєкти, ані розпочинати нові – тож не дивно, що готових квартир «від забудовника» з кожним місяцем стає все менше.

Наприкінці минулого року я робила підбірку ЖК, в яких можна придбати готову квартиру у відділі продажів – і порівнювала її вартість з цінами на вторинці. А тепер вирішила подивитись, що можна придбати у столичних девелоперів зараз, та за скільки аналогічне житло можна купити на вторинці. Але цього разу збільшила «бюджет» на новобудову від забудовника з $50 до $100 тис. 

5 столичних ЖК, в яких ще можна купити готову квартиру від забудовника

Зауважу, що в цьому бюджеті варіантів від забудовника небагато – біля трьох десятків. Саме з них я й обирала найбільш, на мою думку, цікаві варіанти.

ЖК «Лебединий»

Цей житловий комплекс розташований на Лівому березі столиці, в житловому масиві Позняки (Дарницький район столиці), поблизу станції метро «Харківська». Кажучи «поблизу», я маю на увазі дійсно поблизу – відстань від будинку до входу у підземку складає біля 100 метрів, що, як на мене, є однією з переваг обраної для будинку локації.

Ще одна перевага – озеро Лебедине, на березі якого збудований комплекс. Забудовник облаштував прилеглу до ЖК частину його узбережжя, і тепер там замість чагарника – газони, доріжки, лавочки та дитячий майданчик. Також поруч з будинком вдосталь магазинів, ТРЦ, шкіл та садочків – до речі, один з дитсадків працює прямо у ЖК.

ЖК Лебединий зовнішній вигляд та на карті
Будівля та місцерозташування ЖК “Лебединий”

Зауважу, що локація ЖК «Лебединий» має не тільки переваги, а й дещо спірні моменти: майже понад вікнами проходить шумний та загазований проспект Бажана. А роза вітрів часто приносить аромати від сміттєпереробного заводу неподалік.

До складу ЖК «Лебединий» входять три будинки заввишки 21 та 25-26 поверхів. Один – односекційна «свічка», два інших мають 5 та 3 секції відповідно. Загалом у ЖК налічується більш ніж 1,5 тис. квартир, а під будинками наявний підземний паркінг на 700 паркомісць. Будував ЖК «Лебединий» девелопер Perfect Group за допомоги Інтергал-Буд.

Комплекс позиціонується у класі комфорт: він збудований за монолітно-каркасною технологією, стіни – з газоблоку, фасад утеплений мінеральною ватою та оштукатурений. До речі, в оздобленні фасадів використані елементи сучасного урбан-арту – їх прикрашають великі мурали. Всі комунікації в ЖК, звичайно, приєднані до центральних міських мереж.

В ЖК є 1-, 2- та 3-кімнатні квартири площею від 37 кв.м, 58 кв.м та 78,5 кв.м відповідно, але наразі у забудовника залишились лише великі 3-кімнатні варіанти площею 92 кв.м, в яких буде комфортно жити навіть великій родині. Вартість квадрата становить 33,1 тис. грн ($870), тобто квартира буде коштувати приблизно від 3,05 млн грн (близько $75 тис.) – в залежності від характеристик нерухомості та формату оплати.

Девелопер співпрацює з банками, тож оплатити квартиру можна за допомогою програми «єОселя» чи інших іпотечних програм банків. Також девелопер готовий надати покупцям можливість розтермінування виплат строком на 12 місяців.

На вторинці аналогічні 3-кімнатні квартири в ЖК «Лебединий» виставлені за ціною квадратного метра від $1-1,2 тис., тож обійдуться вони в суму від $83 тис. Проте у колишніх інвесторів в ЖК можна придбати і 1-кімнатні, і 2-кімнатні квартири – вартість квадрата в них стартує від $1,4 тис. та $1,3 тис. відповідно.

ЖК Лебединий квартири на вторинці
Квартири ЖК “Лебединий” на вторинці

ЖК «Причал 8»

Ще один житловий комплекс, який розмістився на Лівому березі Києва – ЖК «Причал 8». Він збудований по вулиці Канальній (Дарницький район столиці), що проходить по території промзони Позняки – колишньої промзони, адже зараз вона забудовується житловими багатоповерхівками.

ЖК Причал 8 зовнішній вигляд і на карті
Будівля та місцерозташування ЖК “Причал 8”

Щодо локації ЖК «Причал 8», то цей комплекс теж будують на березі озера – Корольок. А ось до підземки від ЖК далеченько, до найближчої станції метро «Осокорки» треба їхати маршруткою десь 20-25 хвилин.

Немає поруч і такої багатої інфраструктури, як біля «Лебединого», але в радіусі 10-15 хвилин пішки можна знайти і супермаркети, і школи, і садочки. Проєктом передбачена і власна інфраструктура ЖК: різноманітні магазини, салони, навіть фітнес-центр та власна набережна. Але треба зважити, що з’являться вони лише в майбутньому, після того як будівництво проєкту повністю розморозять.

Наразі в ЖК зданий лише один будинок. Проте коли цей ЖК повністю добудують, він може стати доволі непоганим варіантом для життя.

У складі ЖК «Причал 8» заплановано звести два будинки заввишки 20-24 поверхи. Перший будинок матиме 7 секцій (саме в ньому Сертифікат готовності до експлуатації отримали 5 секцій, ще 2 секції планують здати у 2 кварталі 2023 року), другий – ще 3 секції. Під будинками розташований підземний паркінг, який може вмістити 142 автівки.

Будують комплекс за монолітно-каркасною технологією. Стіни – керамоблок, фасади утеплюють мінеральною ватою, для опорядження фасаду використовують штукатурку. Всі комунікації – централізовані, крім опалення, яке забезпечуватиме власна котельня. Девелопер проєкту – Інтергал-Буд.

Загальна кількість квартир у комплексі трохи перевищує 1,1 тис. – і у девелопера досі є цікаві пропозиції в зданих секціях. Наразі в них можна придбати 1-, 2- або 3-кімнатну квартиру площею від 50, 66 та 85 кв.м відповідно.

Вартість квадратного метра стартує від 39-49 тис. грн ($980-1200 за кв.м), в залежності від кількості кімнат, загальної площі та інших характеристик житла. Тож мінімальна вартість готової 1-кімнатної квартири в ЖК «Причал 8» складає приблизно 2,4 млн грн ($ 61,5 тис.). Більш просторі 2- та 3-кімнатні можна купити від 3,3 млн грн ($82-83 тис.).

Придбати готове житло в цьому комплексі у забудовника можна за допомогою пільгової іпотеки «єОселя».

На вторинному ринку квадратний метр квартир в ЖК «Причал 8» продають по $1,2-1,4 тис., але там можна знайти варіанти меншої площі, ніж у забудовника. Тож мінімальна вартість 1-кімнатної площею 45 кв.м становить $55-57 тис.

ЖК Причал 8 квартири на вторинці
Квартири ЖК “Причал 8” на вторинці

ЖК «Берестейський»

Цей житловий комплекс збудований (Сертифікат готовності отриманий наприкінці 2018 року) у Солом’янському районі столиці, поблизу Берестейського проспекту біля однойменної станції метро.

Щодо локації будинку, то вона може не тільки похвалитись близькістю до підземки, а й сусідством з потенційно небезпечним об’єктом – тож мешканцям варто не ігнорувати сигнали повітряної тривоги, а витратити близько 5 хвилин та спуститись у підземку.

А якщо роздивлятись локацію з точки зору наявності інфраструктури, то поблизу є все необхідне: магазини, відділення банків, кав’ярні, школи, дитячий садочок тощо. Тобто поблизу від ЖК можна знайти все необідне для зручного та різноманітного життя.

ЖК Берестейський зовнішній вигляд та на карті
Будівля та місцерозташування ЖК “Берестейський”

ЖК «Берестейський» складається з двох частин: офісної та житлової. Офісна частина наче «прикриває» житлову від трафіку Берестейського проспекту – і це дуже вдале проєктувальне рішення, адже автівок по одній з головних транспортних артерій столиці їздить чимало. Відповідно і шуму та вихлопних газів в місцевому повітрі теж може бути забагато.

Житлова частина ЖК «Берестейський» – це дві 20-поверхові секції на майже 300 квартир. Серед них є 1-, 2-, 3- та 4-кімнатні варіанти – і наразі у забудовика залишилось декілька 1-, 2- та 4-кімнатних квартир. Зауважу, що проєктувався цей ЖК «в тучні часи», тож площа квартир тут доволі велика: 1-кімнатні – від 47 кв.м, 2-кімнатні – від 75 кв.м, а 4-кімнатні – від 123 кв.м. Планування доволі зручні – з великими кімнатами та кухнями-вітальнями, просторими санвузлами і без модних панорамних вікон.

Вартість квадратного метра в ЖК «Берестейський» від забудовника складає від 45-57 тис. грн ($1,1-1,4), в залежності від кількості кімнат та площі квартири. А зважаючи на доволі великий розмір нерухомості, вартість, приміром, 1-кімнатної квартири площею 47 кв.м  становитиме 2,5 млн грн ($64 тис.).

Оплатити цю суму забудовнику можна за допомогою пільгової іпотеки «єОселя». Додам, що забудовником ЖК «Берестейський» виступала компанія Міськбудінвест.

На вторинному ринку теж можна придбати квартиру в ЖК «Берестейський» – хоча пропозицій не так вже й багато. Але коштуватиме квартира трохи дешевше, ніж від забудовника. Колишні інвестори (а нині власники) квартир в будинку готові їх продати з розрахунку від $1,2 тис за кв.м (в 1-кімнатних), тож велику «одиничку» площею 49 кв.м тут можна спробувати придбати за $58-60 тис.

ЖК Берестейський квартири на вторинці
Квартири ЖК “Берестейський” на вторинці

ЖК «Варшавський Плюс»

Цей житловий комплекс збудовано на Виноградарі по проспекту Правди (Подільській район столиці) – він та його сусіди стали основою нового мікрорайону, який росте на місці угідь агрофірми «Пуща-Водиця».

Мікрорайон новий, але доволі комфортний: поруч з новобудовами (та навіть на перших поверхах новобудов) є магазини, кав’ярні, салони, дитячи розвиваючі студії тощо. Поблизу працюють муніципальні школи та садочки. Є навіть великий ТРЦ неподалік.

ЖК Варшавський Плюс зовнішній вигляд та на карті
Будівлі та місцерозташування ЖК “Варшавський Плюс”

У складі проєкту – 10 будинків заввишки 23-26 поверхів, в яких розмістилося майже 4 тис. квартир. Всі будинки збудовані за монолітно-каркасною технологією. Стіни – газоблок, фасади утеплені мінеральною ватою. Всі комунікації централізовані, однак опалення в кожному будинку автономне, за рахунок власних котельних. Девелопер ЖК «Варшавський Плюс» – компанія Stolitsa Group.

Наразі в збудованих будинках у забудовника можна придбати лише великі 2-кімнатні квартири площею 86 кв.м. Вартість квадратного метра в них становить 40,6 тис. грн ($1020), тобто коштувати така квартира буде близько 3,5 млн грн (майже $88 тис.).

Більше варіантів нових квартир в цьому ЖК можна знайти на вторинці – вартість квадратного метра в них становить близько $1 тис. в 1- та 2-кімнатних квартирах. Наприклад, 1-кімнатну квартиру площею 41 кв.м продають за $43 тис. (з торгом для реального покупця).

ЖК Варшавський Плюс квартири на вторинці
Квартири ЖК “Варшавський Плюс” на вторинці

ЖК «Академ-Квартал»

Цей житловий комплекс розташований у Святошинському районі столиці у провулку Приладний – на місці колишньої адміністративно-виробничої будівлі. Адже де-юре ЖК «Академ-Квартал» – це реконструкція існуючої нежитлової будівлі заводу «Вугілля», але де-факто це найсправжнісінька новобудова.

Локація ЖК «Академ-Квартал» має певні недоліки: поруч промзона, до магазинів-шкіл-садочків – хвилин 15 пішки, до метро – йти хвилин 20. Але в ЖК має з’явитися власна інфраструктура – на перших поверхах новобудов розташовані комерційні приміщення, в яких запрацюють магазини, салони тощо.

ЖК Академ-Квартал зовнішній вигляд та на карті
Будівлі та місцерозташування ЖК “Академ-Квартал”

До збройної агресії росії в рамках будівництва ЖК «Академ-Квартал» планувалось звести 9 будинків заввишки 16-24 поверхи. Але наразі реалізація цих планів призупинена – схоже на те, що забудовник поки що вирішив зупинитися на трьох будинках, в яких налічується 575 квартир різної площі та кімнатності. Ці будинки, до речі, вже не тільки збудовані, а й отримали влітку 2022 року Сертифікати готовності до експлуатації.

Три будинки ЖК «Академ-Квартал» збудовані за монолітно-каркасною технологією. Стіни – керамоблок, утеплення – мінеральна вата, всі комунікації – централізовані. Територія закрита для автівок та сторонніх. Девелопером цього проєкту виступає компанія «Інтергал Буд».

Наразі в збудованих будинках комплексу у забудовника можна купити 1-, 2- або 3-кімнатну квартиру площею від 34, 60 та 93 кв.м відповідно. Між іншим, в деяких квартирах забудовник виконує не тільки чорнове оздоблення, а повноцінний ремонт – мешканцям достатньо умеблювати таку квартиру, і в неї можна заїжджати.

Вартіть квадрата в ЖК «Академ-Квартал» становить 43-56 тис. грн (1-кімнатні – від $1,4 тис., 2- та 3-кімнатні – від $1-1,1 тис.), а найдешевша 1-кімнатна квартира площею 34 кв.м коштуватиме майже 2 млн грн ($48,3 тис.).

На вторинці квартир з цього ЖК не так вже й багато – але все ж можна обрати як доволі простору 1-кімнатну, так і велику 3-кімнатну. Вартість квадратного метра в них трохи нижча ніж в забудовника – в 1-2-кімнатних квартирах вона складає приблизно від $1,2 тис, тож наприклад за 1-кімнатну квартиру площею майже 50 кв.м просять $57 тис.

ЖК Академ-Квартал квартири на вторинці
Квартири ЖК “Академ-Квартал” на вторинці

P.S. Як бачимо, ціни на готові квартири від девелоперів та на вторинці не так вже й відрізняються – і це, на мій погляд, може свідчити про те, що столичний ринок нерухомості потроху знаходить баланс. Зауважу, що в більшості девелоперів готову квартиру можна купити за допомогою програми пільгової іпотеки «єОселя» – а от колишні інвестори-фізособи не завжди готові прийняти оплату за нерухомість за допомогою цього інструменту.

За традицією, чекаю на ваші думки у коментарях на форумі чи у чаті інвесторів новобудов в телеграм.


5 відповідей
  • Тетяна
    27.02.2023 о 10:22

    можу сказати тільки одне. Ніколи ніколи ніколи не купуйте не готову квартру в КМБ. Бо Кушнір шмат лайна!!!!

    Академ-квартал поки зовсім зупинився. Роботи з благоустрою багато, але її ніхто не робить. І ціна в 1.2 – 1.5 тис. у.о/м2 трохи завищена.
    Там недалеко ще 4U є. Ніби теж непогано.
    Розглядали варіант Академ-Квартал та Академ-Парк, але потім трохи далі заїхали в Атлант. Там теж будують. Здається літом чи восени там здали будинок. Тож під час війни будують.
    Сподобався новий корпус. 12-13.
    Буду дуже вдячний, якщо зможете зробити огляд, саме нових корпусів і під час війни. Там хороша ціна на 3-кімнатні. Цікавлять перспективи.
    Менеджери в ВП це щось. Костя, з якого кожне слово витягати треба і самому вже додумувати відповіді. Другий менеджер ніби нічого, але після першого вже не дуже довіряєш).

    Alex
    Академ-квартал поки зовсім зупинився. Роботи з благоустрою багато, але її ніхто не робить. І ціна в 1.2 - 1.5 тис. у.о/м2 трохи завищена. Там недалеко ще 4U є....

    Alex, так в Академ-Кварталі будівництво нових домів наразі призупинено – але й інвесторам квартири в них не пропонували.
    Атлант в Коцюбинському активно будують – і здають, але в готових будинках у забудовника наче нічого вже й не залишилось.
    Взагалі, бачу що саме готових квартир від забудовника стає все менше…

    Василь
    25.02.2023 о 14:48

    А у Івано Франківську забудовник M Group Development свої 11 комплексів по місту кинув, тепер невідомо де власник.. здається у Польщі.. люди заплативши чималі гроші, тепер ні з чим, влада розводить руками, затягують усе як тільки можна, недавно директор якимось чином виїхав теж за кордон.. як влада це допустила..? Можливо попробуйте пошукати якусь інформацію?

Приєднуйтесь до обговорення на форумі: 5 столичних ЖК, в яких ще можна купити готову квартиру від забудовника