Квітень-2023: що відбувалось з цінами на первинці

Пропоную подивитись, як почував себе ринок первинної нерухомості в квітні. Маленький спойлер: за місяць середні ціни знизились майже у всіх обласних центрах України. Але є і винятки – в деяких містах крива середньої ціни в квітні продовжила йти вгору.

Найдешевші та найдорожчі «квадрати»

Як і раніше, найвища середня ціна на квадратний метр новобудови залишилась у Києві – за даними ЛУН Статистика вона становила 46,5 тис. грн. Зауважу, що з лютого 2023 вона поступово знижується – у другому місяці зими середня ціна на квадрат київської новобудови становила 48,9 тис. грн.

А ось найдешевше середній квадрат новобудов в квітні коштував у Хмельницькому та Черкасах – за даними ЛУН, на початок травня їх вартість складала 23 тис. грн.

До речі, в лютневому огляді я говорила про те, що вартість новобудов Хмельницького недооцінена – і, як бачимо, середні ціни на них дійсно пішли вгору, додавши до вартості «середнього квадрата» 2 тис. грн за три місяці, а якщо рахувати з січня, то його здорожчання склало 2,3 тис. грн.

Черкаські новобудови теж дорожчали, але не так активно – з початку року середній квадрат в них додав лише 200 грн до своєї вартості.

Також з січня 2023 року зафіксовано здорожчання середньої ціни квадратного метра в:

  • Луцьку – з 27 до 29 тис. грн;
  • Чернігові – з 23,8 до 25 тис. грн (але з лютого середня ціна тут залишається стабільною);
  • Харкові – з 22 до 27,5 тис. грн;
  • Полтаві – з 30 до 31 тис. грн;
  • Івано-Франківську – з 23,4 до 25 тис. грн;
  • Запоріжжі – з 28 до 34,9 тис. грн;
  • Львові – з 44,2 до 45,4 тис. грн.

В інших обласних центрах України та в Києві середня вартість квадратного метра новобудов з початку року знизилась.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Хмельницького
Середня вартість квадратного метра новобудов в Хмельницькому

Зауважу: якщо дивитись на квітневий показник середньої ціни, то в більшості обласних центрів вона знизилась. А підвищення вартості протягом квітня місяця продемонстрували лише Кропивницький (з 23 до 24,3 тис. грн), Харків (з 25,2 до 27,5 тис. грн), Хмельницький (з 22,8 до 23 тис. грн), Черкаси (з 22,9 до 23 тис. грн), Чернівці (з 32,9 до 33 тис. грн) та Луцьк (з 28 до 29 тис. грн).

Столичні ціни

Після відносно стабільного березня, в якому середня вартість київських новобудов не змінювалась і складала 48 тис. грн, квітень приніс забудовникам та інвесторам неприємний (чи навпаки, приємний) сюрприз. За місяць середній квадрат втратив 1,5 тис. грн своєї вартості та подешевшав з 48 тис. у березні до 46,5 тис. грн у квітні. До речі, з початку року зниження було дещо більшим – в січні середній квадрат, за даними ЛУН, коштував 48,3 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Києва
Середня вартість квадратного метра новобудов в Києві

В розрізі класів новобудов бачимо, що в квітні показали зростання середні ціни в преміум-сегменті (за місяць вартість квадрата в ньому збільшилась з 116,7 до 119 тис. грн) та в економі, де середній квадрат подорожчав з 34 до 35,4 тис. грн. В інших сегментах середня вартість за місяць знизилась: в бізнес-класі з 65,6 до 65,2 тис. грн, в комфорт-класі – з 40 до 38,2 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Києва за класами
Середня вартість квадратного метра новобудов в Києві за класами

А ось якщо за точку відліку взяти січень 2023 року, то побачимо зниження середньої вартості метра тільки у вищих класах столичних новобудов: з 124,1 до 116,7 тис. грн в преміум-класі, з 72,4 до 65,2 в бізнес-класі. В нижчих класах середня ціна навпаки зросла: з 38,1 до 38,5 тис. грн в комфорт-класі та з 34,8 до 35,4 тис. грн в економі.

Ціни в Київській області

В квітні середня ціна новобудов Київської області теж показала невелике зниження – з 34 тис. грн до 33,5 тис. грн. А ось з початку року середня ціна майже не змінилась – на 1 січня середній квадрат новобудови в Київській області коштував 33,3 тис. грн, а на 1 травня – 33,5 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Київської області
Середня вартість квадратного метра новобудов Київської області

Традиційно, цінова динаміка вартості середнього квадратного метра в розрізі класів ЖК відрізняється від динаміки загальної середньої ціни «квадрата» – зниження демонструє лише ціна преміальних квадратів. Так, за даними ЛУН, в передмісті столиці середній квадрат в ЖК преміального сегменту станом на 1 січня коштував 105,2 тис. грн, на 1 квітня – 101,1 тис. грн, а до 1 травня знизився до 94,7 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Київської області за класами
Середня вартість квадратного метра новобудов Київської області за класами

Дещо інша динаміка спостерігається в бізнес-класі. Тут середня вартість квадрата знижувалась з січня по березень – з 54,8 до 50,3 тис. грн. Але в квітні вона пішла вгору і збільшилась до 51,7 тис. грн.

Вартість «середнього квадрата» в ЖК класу комфорт, навпаки, з січня зростала: з 30,2 в січні до 31 тис. грн на початок квітня. А весь квітень вона залишалась стабільною, на рівні 31 тис. грн.

В новобудовах класу економ за квартал теж відбулось невелике зниження: з 28,2 до 28 тис. грн за січень-березень. А в квітні середня ціна квадрата в цьому класі піднялась до 28,5 тис. грн.

Цінова динаміка у Львові та області

Схоже, що у квітні львівська тенденція поступового здорожчання середньої вартості квадратного метра новобудови трохи «зламалась». Вперше з початку року аналітики ЛУН тут зафіксували зниження середньої ціни – з 45,9 тис. грн станом на 1 квітня до 45,4 тис. грн станом на 1 травня.

Проте, це все одно вище за середню ціну львівської новобудови станом на 1 січня – тоді вона становила 44,2 тис. грн, тобто зростання вартості середнього львівського «квадрата» з початку року складає 1,2 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Львова
Середня вартість квадратного метра новобудов у Львові

Цікаво, що з початку року у Львові дорожчають середні ціни на новобудови вищого класу: в преміум сегменті вартість середнього метра збільшилась з 82 до 83,3 тис. грн, а в бізнес-класі – з 47,1 до 49,8 тис. грн. Інша динаміка в нижніх класах: середня вартість метра в новобудовах класу комфорт з початку року знизилась з 39 до 37,9 тис. грн, а в економі – з 36,6 до 35 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Львова за класами
Середня вартість квадратного метра новобудов Львова за класами

Зауважу, що якщо дивитись динаміку середніх цін лише за квітень місяць, то побачимо дещо іншу картину: дорожчав лише середній метр в новобудовах економкласу – з 33,8 до 35 тис. грн.

В інших класах протягом квітня зафіксовано зниження середньої вартості метра: в комфорті з 38,5 до 37,9 тис. грн, в бізнесі – з 50,4 до 49,8 тис. грн, а в преміумі – з 84 до 83,3 тис. грн. На мою думку, це може означати що ціни на місцеві новобудови наразі досягли свого піку – але, звісно, так це чи ні, ми побачимо згодом.

У Львівській області, за даними ЛУН, в квітні теж відбулось зниження середньої ціни новобудов – з 35,4 до 35,2 тис. грн. В періоді з початку року бачимо ту ж саму динаміку – тільки більш виражену: станом на 1 січня середня вартість квадрата місцевих новобудов становила 35,8 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Львівської області
Середня вартість квадратного метра новобудов Львівської області

В розрізі класів новобудов, в квітні всі класи продемонстрували зниження середньої ціни. Так, в преміум-сегменті за місяць середня ціна впала з 69,4 до 68,1 тис. грн, в бізнесі – з 49,5 до 49,2 тис. грн, в комфорті – з 32,5 до 31,9 тис. грн, а в економі – з 28 до 26,8 тис. грн.

Середня вартість квадратного метру новобудов Львівської області в розрізі класів

Ціни в Одесі та області

Продовжувала знижуватись в квітні і середня вартість квадратного метра в новобудовах Одеси: за місяць вона опустилася з 37,2 до 35,9 тис. грн. Відчутне падіння тут продовжується з початку весни – станом на 1 березня, за даними ЛУН, середня вартість квадрата тут становила 39,5 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Одеси
Середня вартість квадратного метра новобудов в Одесі

Якщо дивитись на середню вартість одеського квадрата новобудов різного класу, то побачимо, що в квітні майже всі вони подешевшали. Так, в економкласі середня вартість метра за місяць знизилась з 32 до 26,7 тис. грн, в комфорт-класі – з 33,6 до 31,3 тис. грн. а в бізнес-класі – з 36,4 до 35,6 тис. грн. Виняток – новобудови преміум-сегмента, в яких аналітики ЛУН зафіксували здорожчання середньої ціни з 63,4 до 64,2 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Одеси за класами
Середня вартість квадратного метра новобудов різних класів в Одесі

В новобудовах Одеської області картина така сама: за місяць середня вартість квадратного метра знизилась в новобудовах класу бізнес – з 35,2 до 34 тис. грн, комфорт – з 29,5 до 28,4 тис. грн та економ – з 25,9 до 25,2 тис. грн. А в новобудовах преміум-класу середня ціна навпаки зросла – з 59,9 до 60,4 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Одеської області за класами
Середня вартість квадратного метра новобудов різних класів в Одеській області

Загалом середня вартість квадратного метра новобудов Одеської області у квітні знизилась з 33,8 до 32,2 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Одеської області
Середня вартість квадратного метра новобудов в Одеській області

P.S. Висловити свою точку зору на динаміку цін та перспективи ринку новобудов, як завжди, можна на форумі. Або – у спільноті інвесторів телеграм-чату “Де в Україні купити вигідно?”. А якщо хочете бути в курсі головних подій ринку нерухомості та дізнаватись про нові публікації в блозі, то підпишіться на телеграм-канал “Де в Україні жити добре?”. 


478 відповідей
  • Ірина Романова
    Началась зима, а значит пришло время подвести осенние итоги на столичном рынке недвижимости. Давайте посмотрим, куда двигались цены и какие факторы влияли на н...

    Вторичка у нових та відносно нових будинках, а також готові квартири від забудовників найімовірніше подорожчають. Але не дуже. Таких космічних цін як до 2008 чекати не варто. Конкуренція на ринку нікуди не зникне, навіть якщо її не витримає частина забудовників. Кордони стали відкритішими, підросло покоління, для котрих іноземні мови взагалі не є проблемою. Київ – не настільки комфортне місто для проживання, щоб житло в ньому коштувало дорожче за інші європейські міста. Києву доведеться ще дуже постаратись, щоб молоде покоління захотіло купити тут житло. І справа не тільки в ціні квадрата. В багатьох випадках нема можливості влаштувати дітей в дитсадок або школу поблизу дому. Якими б елітними і преміум словами продавці не називали такі будинки, чи буде комфортним в них життя, якщо кожен день доводитиметься купу часу витрачати на поїздки в школу крізь дорожні затори? Це ті фактори, котрі забувають і не хочуть враховувати забудовники, намагаючись спрогнозувати майбутні ціни.

    Ірина Романова
    Мы пережили эту холодную весну 2020 года, и для многих она выдалась не простой. Пандемия и карантин привели к снижению доходов и вызвали неуверенность в завтра...

    Я не знаю, з яким оптимізмом забудовники дивляться на нинішню ситуацію, але своїми грошима я б не ризикнув і до “пандемії”, а тепер – так і тимбільше. Мені вистачило інвестиції в травні 2017 в 12-лінію Петрівського кварталу. Вже восени 2018, втративши півтора роки часу і трохи грошей, продав по переуступці, щоб купити готову квартиру. У попереднього об’єкту інвестиції вже понад два роки затримки, і він досі не зданий в експлуатацію. І найближчі ще пів-року точно не здадуть. І я тепер не впевнений, чи взагалі здадуть
    хоч колись. Ну ладно, якби тоді серед усіх варіантів інвестиції я вибрав “той єдиний”, котрий заглох. Але більшість із тих варіантів, серед яких ми тоді обирали, досі не завершені. Реально розумію, що міг би вляпатись ще печальніше. Якщо в Петрівському кварталі я зміг знайти покупця по переуступці з мінімальним для себе збитком, і УкрБудівській Пекторалі, враховуючи тодішню ціну десь в районі 600 у.о. також скоріш за все мало б що втратив, то якби зв’язався тоді з якимись “Європейками”, “Барселонами” і “Даніями” в Софіївській Борщагівці – сумніваюсь, що відбив би назад хоча б пів-ціни. Надто багато зараз інвесторів, котрим я зараз міг би хіба-що поспівчувати, проблеми котрих почалися ще у відносно благополучних 2016-2018 роках. Сумніваюсь, що зараз їх кількість не зросте.
    Хоча оптимізм забудовників я цілком розумію. Вони ж то ризикують в першу чергу чужими грошима, практично нічим своїм не ризикуючи, не несучи жодної реальної відповідальності у випадку банкрутства.

    Дмитрий (ПРО Недвижимость Киева)
    04.12.2020 о 22:23

    Перестал использовать статистику ЛУН, ибо как дети — тащат всё подряд, только дети тянут в рот, а эти в качестве данных. Ну вот какой смысл в их «минимальных» ценах, если это полторы неликвидные калеки, в то время как там где происходят реальные продажи — и цены другие, и статистика иная? Да и от «средних», где «Смешались в кучу кони, люди», то есть нет разбиения по числу комнат? При том что дорогих (в перерасчёте на м2 однокомнатных или студиек продается в 3-4 раза больше, нежели 3+ комнатных, с более дешевой ценой за м2.
    То есть вроде как и данные, но при этом совершенно не репрезентативные. То есть не отражающие рыночной ситуации. Сейчас пытаюсь договориться с парой сайтов об углубленной статистике хотя бы по итогам года, мол, от них данные, а от меня упоминание/интеграция. Посмотрим, что выйдет.

    Ірина Романова
    Началась зима, а значит пришло время подвести осенние итоги на столичном рынке недвижимости. Давайте посмотрим, куда двигались цены и какие факторы влияли на н...

    Може і чекають три роки, щоб не сплачуватии 5%. Не знаю. Та це і не дуже важливо. Головне сам факт – зараз дуже багато готових і не заселених квартир. Набагато більше, ніж декілька років назад, коли для більшості власників квартир в новобудові це було першим їхнім особистим житлом і вони поспішали до нього переїхати з орендованої квартири, або від батьків. Тобто, власникам нинішніх порожніх квартир є де жити. Для чого їм порожні квартири – це вже їхня особиста справа. Потенційно більшість з цих квартир або будуть продані, або підготовані під здачу в оренду, або в них колись заселяться діти власників, котрим вже не треба буде нічого купувати. Як би там не було, але поступове заселення давно збудованих але досі напівпорожніх будинків відбиватиметься на зниженні попиту на покупку та оренду квартир.
    Розраховувати на масову міграцію людей до столиці, як це було раніше, не варто. Частина студентів столичних ВУЗів тут полюбому лишатиметься, але щоб як колись, люди все розпродували на переферії та цілими родинами їхали сюди – оце вже навряд чи. Навіть якщо комусь спаде на думку така ідея, скоріш за все вона зникне після спроб влаштувати дітей до столичного дитсадка або школи. В цьому плані будь-яке місто мільйонник виглядатиме куди привабливішим за Київ, значно менше поступаючись зараз у зарплаті, ніж це було колись. Вже зараз за офіційними даними Київ втратив першість серед українських міст за рівнем середньої зарплати.
    Це колись за київськими квартирами були черги як за дефіцитним товаром. Але це в минулому. Зараз тенденції такі, що комусь напарити київську квартиру, може стати ще тією задачкою. Колись покупці бігали за продавцями, забудовникам навіть не доводилось особливо витрачатися на рекламу. Зверніть увагу, чим останніх пару років забиті більшість столичних рекламних площ. Ще де-небудь забудовники так бігають за покупцями, як у Києві? Так ось слідом за забудовниками доведеться побігати і тим, хто піддався їхній рекламі, і купив квартиру без особливої необхідності в ній жити. Можливо навіть і вдастся з цієї покупки зробити якийсь прибуток. Але, ще раз повторю, квартири в Києві – це вже давно не дефіцитний товар, як у 2006-2007 роках, і передумов для минулої картини навіть не передбачається.

    Роман
    30.01.2020 о 22:31
    Ірина Романова
    2019 год выдался для столичного рынка первичной недвижимости непростым: выборы Президента, укрепление гривни, проблемы у двух крупнейших застройщиков… Давайте ...

    Больше всего в статистике обратил внимание на средний размер квартиры в разрезе 10 лет – 102.4кв и 65.8кв

    Еще в 2015-м многие говорили: “я что должен жить в чулане 12кв?”

    А теперь в 60кв помещается евродвушка. При этом с огромной кухней-студией и двумя спальнями.

    Я не удивлюсь если где-то треть этих хоромов стоят до сей поры без ремонта. До лучших времен.
    А вместо 120кв на окраине, сейчас спокойно люди берут 60кв в пешом центре https://044blog.com/center/ .
    В том же Чикаго малогабаритные квартиры улетели мгновенно.

    И не нужна машина, и не нужен паркинг. Можно ножками ходить. Полезно.

    А вот суперпросторные планировки в ЖК Аурум как-то не сильно зашли покупателям, что застройщику видимо пришлось завлекать новых покупателей большими панорамными окнами, которые хаотично начали прорезать в красивом некогда лаконичном фасаде. Чтобы хоть как то большую комнату можно было поделить на две.

Читайте всі 478 коментарів на форумі: Рынок первичной недвижимости: итоги и прогнозы