ДПТ: що будуватимуть у Воскресенській промзоні

Нещодавно було затверджено детальний план території (ДПТ) частини Воскресенської промзони. Пропоную подивитись, як має змінитися ця частина столиці.

ДПТ Воскресенської промзони на мапі
Територія ДПТ на мапі міста

Новий детальний план передбачає зміни на території площею 115,9 га, яка знаходиться у Дніпровському районі Києва, між бульваром Перова (нов. Воскресенський проспект), проспектами Визволителів (нов. Георгія Нарбута), Броварським та Алішера Навої та вулицями Райдужною та Челябінською (нов. вул. Пантелеймона Куліша).

Головна особливість цієї території – станція «Київ-Дніпровський» та залізнична колія, яка проходить вздовж західної частини площі ДПТ. Тому не дивно, що саме тут колись створили промзону.

Тут знаходяться (чи, скоріш, колись знаходились) виробничі потужності ЗАТ «Київметал», площі заводу «Граніт», об’єкти інженерної інфраструктури, гаражні кооперативи та інші складові класичної промзони – «соціально та екологічно небезпечних деградованих територій», як зазначається в пояснювальній записці до проєкту ДПТ.

Але після втілення ДПТ у життя частина цих територій має перетворитися на «сучасні зони ділової активності». Так, принаймні, вважають розробники документу – фахівці ТОВ «Київ Проєкт Груп», які працювали над реорганізацією цієї місцевості «з метою реабілітації природного комплексу, нового житлового будівництва та поліфункціонального використання».

ДПТ Воскресенської промзони проєктний план
Проєктний план ДПТ Воскресенської промзони. Детальніше можна роздивитися тут

Якщо з «новим житловим будівництвом та поліфункціональним використанням» в мене ніяких питань не виникає, то що саме мається на увазі під «реабілітацією природного комплексу», я не дуже зрозуміла. Адже ані який саме природний комплекс планується реабілітувати, ані якими засобами це планується робити, в ДПТ не уточнюється.

Якщо на увазі мається відновлення рослинності, то детальний план не передбачає тут створення нових парків та скверів. Хоча в документі прописано стандартне озеленення території: висадження «зелені» біля нових будинків, вздовж вулиць та санітарно-захисних зон – може саме це і є «реабілітація»?

Зауважу: я не заперечую, що відсутність власних парків чи скверів в ДПТ цілком виправдана. Як справедливо зазначається в пояснювальній записці до проєкту, поблизу і так вже існують «озеленені території загального користування» – парк «Перемога», парк ім. Малишка, Північно-Дарницький лісопарк та паркова зона відпочинку вздовж Броварського проспекту. Але тоді знову виникає питання: що та як саме планується «реабілітувати»?

На щастя, подібних питань не постає при аналізі планів нового житлового будівництва. Згідно ДПТ, в південній частині Воскресенської промзони (на території ЗАТ «Київметал») протягом наступних 7 років має з’явитися новий житловий мікрорайон. Він займе територію площею 12,6 га, і складатиметься з 8 багатоповерхівок заввишки 26 поверхів.

Окрім цих будинків до житлової складової нового мікрорайону включений вже збудований ЖК «Фрідом», який розташований на перетині Броварського проспекту та проспекту Нарбута (колишн. Визволителів). Крім того, тут мають побудувати два багатофункціональні комплекси з переважними видами використання «готель» та «готель з офісними приміщеннями».

Є у мене підозра, що в ході будівництва готелі можуть перетворитися на звичайнісінькі ЖК (можливо не з квартирами, а з апартаментами) – але поки що мова йде саме про будівництво готелів приблизно на 500 номерів загалом (20,5 тис. кв.м). Які, зауважу, не включаються до житлового фонду нового мікрорайону та не впливають на розрахунки необхідної інфраструктури.

Щодо житлового фонду, то згідно ДПТ, загальна кількість квартир в новому мікрорайоні становитиме 3337 шт. (майже 209,5 тис. кв.м.). Якщо зважити, що у ЖК «Фрідом», 25-поверховому 2-секційному будинку, вже збудували більше 500 квартир, то виходить, що у 8 будинках, які тільки мають збудувати, має з’явитися близько 2,8 тис. квартир. Тобто у кожній з майбутніх восьми 26-поверхівок має розміщуватись приблизно по 350 квартир.

Сподіваюсь, що їх майбутні забудовники дотримуватимуться розрахункової кількості майбутнього житла, адже плани по розвитку інфраструктури мікрорайону розроблялись виходячи саме з цих даних. До речі, розробники ДПТ розраховують, що в 3337 квартирах буде мешкати приблизно 6,1 тис. осіб.

ДПТ Воскресенської промзони забезпечення навчальними закладами
Схема забезпечення майбутнього мікрорайону навчальними закладами. Детальніше можна роздивитися тут

Для цих мешканців в новому мікрорайоні повинні з’явитися: школа на 24 класи (720 місць), два вбудовано-прибудованих до житлових будинків дитячі садочки для 200 дітей плюс група короткочасного перебування дітей на 34 місця. На перших поверхах новобудов мають розміститися комерційні приміщення, в яких відкриються різноманітні магазини, салони, відділення банків, кав’ярні тощо.

Будівництво окремих торгових чи торгово-розважальних центрів в ДПТ не передбачено, проте є плани по будівництву офісно-ділових центрів (загальна площа 40 тис. кв.м, які побудують в 7-річній перспективі) та готелів (20,5 тис. кв.м, мають з’явитися у 20-річній перспективі).

Актуальне для Києва питання паркування автівок в цій місцевості планується вирішити за рахунок будівництва багатоповерхових паркінгів, гаражів та парковок. На проєктному плані паркінги розташовані між майбутніми житловими будинками та залізничним полотном, тож маємо надію, що вони, разом з розташованими поруч з ними будівлями громадського призначення, захищатимуть мешканців мікрорайону від шуму залізниці. Крім того, для зниження «звукового забруднення», в ДПТ передбачено будівництво вздовж залізничних колій шумопоглинаючого екрану.

Що ж, я дуже сподіваюсь що цих заходів буде достатньо, аби забезпечити комфортне життя в майбутньому мікрорайоні.

ДПТ Воскресенської промзони транспортне забезпечення території
Проєктні рішення щодо транспортного забезпечення території. Детальніше тут

Якщо роздивлятись транспортну складову нового жилмасиву, то вона великих змін не зазнає. Нових маршрутів громадського транспорту тут прокладати не будуть, існуючу вуличну мережу розширювати не планується. Згідно ДПТ, в мікрорайоні намічено будівництво місцевого проїзду вздовж залізниці, який і забезпечить заїзд до багатоповерхових паркінгів. А ось до будинків нових проїздів створювати не будуть – мешканці зможуть потрапити до них з проспекту Георгія Нарбута.

Також в ДПТ згадується про меридіональну магістраль Троєщина-Осокорки, але ніякої конкретики щодо строків її будівництва в документі немає.

Наостанок не можу не додати: не встигли депутати Київради затвердити цей ДПТ, як зазвучали голоси тих, кому ідея забудувати частину Воскресенської промзони житловими багатоповерхівками не сподобалась. Так, на сайті КМР вже з’явилася петиція, яка має на меті заборонити будівництво нового житлового мікрорайону біля станції «Київ-Дніпровський».

P.S. А яке враження справив цей детальний план на вас? Поділитися власною думкою та обговорити проєкт пропоную на форумі блогу чи в телеграм-чаті інвесторів новобудов.


Читайте всі 6 коментарів на форумі: ДПТ: що будуватимуть у Воскресенській промзоні