Життя триває: угоди на вторинному ринку нерухомості під час війни

Читати огляд
21 відповідь
  • Ця новина демонструє неймовірну рішучість та життєвий дух людей, навіть у найскладніших обставинах. Угоди на вторинному ринку нерухомості під час війни свідчать про внутрішню силу та адаптацію людей до нових реалій. DELO.UA  завжди прагне надавати інформацію та аналіз про те, як події впливають на ринок нерухомості та суспільство в цілому. Ми розуміємо, що життя триває, навіть під час війни, і завжди готові розповідати про неймовірні та надзвичайні історії, які надихають нас у цих важливих моментах.

    Перш ніж укладати угоду, потрібно перевірити стан квартири та відповідність із заявленим)) Потім вже можна займатись юридичними запитаннями займатись, переглядом документів та забезпечувати підписання угоди з особою або її представником. Рекомендую звернутись до місцевих спеціалістів з нерухомості, щодо конкретних порад для нормального укладання угоди  , щоб все пройшло без проволочок.

    Kyiv Sky
    В передачі по УкрРадіо чув, що вже Реєстр працює, обмежене коло нотаріусів також. Зрозуміло що всю сферу Житла, Житлобудівництва, Інвестицій тощо чекають якісь ...

    << Зміни в нормах ДБН. Воєнні дії відкрили різні проблеми.
    Тепер всюди мають бути підземні сховища, підземні паркінги. Будинки повинні бути максимально автономними. Сонячні панелі де лише можна, утеплення, енергоефективність, теплові насоси тощо. Всі електричні та інші кабелі — під землю. Соціальна інфомагістраль — оптокабель в кожну квартиру (Соціальний інтернет та ТВ за символічну плату.) Робота і навчання максимально дистанційні.
    Перекладання старих трубопроводів. Тотальне будівництво Метро, підземних доріг, підземних складів та виробництв. (Без І.Маска та його Boring Company та інших його бізнесів мабуть не обійдемося.) >>
    – – –
    Від сьогодні і надалі місто має розвиватися не так вгору і вшир як вглиб. Підземні поверхи, підземні виробництва. Підземні очисні споруди. Підземні комунікації, включаючи транспорт.
    І не тому що тепер війна. Яка може розгладатися як локальна подія за місцем і в часі. (Попереду дуже ймовірна ядерна війна. Після цієї війни бажання мати ядерну зброю різко розшириться. Україна дуже ймовірно також стане учасником ядерного клубу. Зміни клімату і таке інше. Під землею постійна температура – немає проблем охолодження влітку і опалення взимку. Через систему теплових насосів сама Земля може бути необмеженим джерелом енергії.)
    На тему “розвиток вглиб”:
    Народні депутати ухвалили законопроєкт, який вимагає від забудовників проєктувати і споруджувати бомбосховища в кожній новій будівлі.
    Законопроект №7398 передбачає термінове розгортання в Україні мережі бомбосховищ, зокрема й у новобудовах. Так, містобудівна документація повинна включати інформацію про плановані інженерно-технічні заходи цивільного захисту.
    https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/19/7353456/

    все верно

    Kyiv Sky
    З'являються перші огляди про стан Ринку: https://www.epravda.com.ua/news/2022/05/11/686906/ Думав, що ціни підуть вниз. Виявляється, ні - від 0% до легкого зро...

    << Київ/КО — 0% (ті що відновили пропозицію — 14% [мало, не є показником]) >>

    Забудовники Києва та передмістя, що відновили будівництво у 2022 році
    Domik System Inform bot, 16.04.2022 [з оновленнями 18.04.-12.05.]
    https://forum.domik.ua/zabudovniki-scho-vidnovili-budivnictvo-u-2022-roci-t36630.html#post-2088683
    – – – – – – –
    Дивитись за посиланням. Далі мій комент.

    На цей момент в списку 14 компаній. На дату публікації було 7 (назвемо їх “Сімкою Перших”).
    Першою вказано Royal House (ЖК Нова Англія – 05.04.2022) [тут одразу асоціації з першодопомогою і найбільшою активністю В.Британії, Б.Джонсона, Л.Трасс; завжди вважав що ІМ’Я для об’єкта чи справи не остання річ – як можна купувати житло в імені якого подібне на “урловскій”].

    Для оцінки наскільки відновилось будівництво думаю потрібно дивитись на вагу компанії, скільки комплексів/будинків/квартир/метрів в роботі – як ваговий коефіцієнт для точнішого обрахунку.

    Більшістю компаній зі списку я не цікавився. Якщо їх імена не дуже відомі, ймовірно вони і не мають значного обсягу пропозиції. Але за відповідальність потрібно відзначати і шанувати також.

    Із крупних компаній в списку Perfect Group, Атлант, ДБК-Житлобуд, Stolitsa Group [імена в порядку дати активації]. Можу припустити, що за метрами ця Четвірка перевищує решту (10) – до питання “ваги” в обліку.
    У Четвірці лише Атлант не київський (КО), але 5 з 8 його об’єктів при-київські, майже на кордоні Києва (3 – Бровари). Знову за наслідками бойових дій відновилося питання включення обласного анклаву смт Коцюбинське (Біличі) до Києва, де знаходиться жк Атлант (2014-2022-…) [звісно цей ЖК – жорсткий_економ, new_троєщина, але в сучасній ситуації і на це може бути попит, зокрема держава може на корню викуповувати для швидкого заселення].

    Сергей
    Поговорить не с кем человеку)

    Пагаварить?

    Це ось тут (Telegram):
    Чат “Де у Києві купити вигідно?”
    https://t.me/joinchat/LeX8z081FxTSRtAMStSxAA
    [для мене контент там – інфо-сміття]
    або
    Канал “Де у Києві жити добре?” => перехід у коменти в
    https://t.me/blog_gdevkievezhithorosho
    [невелика активність в порівнянні з Чатом; останнє за 19.04.]

    Kyiv Sky
    В передачі по УкрРадіо чув, що вже Реєстр працює, обмежене коло нотаріусів також. Зрозуміло що всю сферу Житла, Житлобудівництва, Інвестицій тощо чекають якісь ...

    З’являються перші огляди про стан Ринку:
    https://www.epravda.com.ua/news/2022/05/11/686906/

    Думав, що ціни підуть вниз. Виявляється, ні – від 0% до легкого зростання. Київ/КО – 0% (ті що відновили пропозицію – 14% [мало, не є показником]). Найбільше – Львівська та Хмельцицька області – 10-12% (відновили – 88-90%). Стрибок конкретно у Кропивницькому – 35% (@33% = мало).
    Зростання Львову я і прогнозував.

    Сергей
    11.05.2022 о 07:22

    В передачі по УкрРадіо чув, що вже Реєстр працює, обмежене коло нотаріусів також.
    Зрозуміло що всю сферу Житла, Житлобудівництва, Інвестицій тощо чекають якісь кардинальні зміни.
    Державі зараз ця проблема не найпекуча. Більше турбує питання Переміщених Осіб. І вже з”явились поради експертів забирати на умовах Воєнного Стану щойно збудовані корпуси і майже готові для швидкого ремонту і заселення. Разом з тим у Києві є багато незакінчених, покинутих будов.
    Зміни в нормах ДБН. Воєнні дії відкрили різні проблеми.
    Тепер всюди мають бути підземні сховища, підземні паркінги. Будинки повинні бути максимально автономними. Сонячні панелі де лише можна, утеплення, енергоефективність, теплові насоси тощо. Всі електричні та інші кабелі – під землю. Соціальна інфомагістраль – оптокабель в кожну квартиру (Соціальний інтернет та ТВ за символічну плату.) Робота і навчання максимально дистанційні.
    Перекладання старих трубопроводів. Тотальне будівництво Метро, підземних доріг, підземних складів та виробництв. (Без І.Маска та його Boring Company та інших його бізнесів мабуть не обійдемося.)
    Із ймовірністю >80% газу в житлі як енергоносія вже скоро не буде. І це проблема багатьох новобудов з індивідуальними газовими котлами в багатоквартирках. (Я завжди вважав таке абсурдом.) Тепер всюди має панувати електрика. (Електричні котли індивідуального опалення як у багатоквартирках від DIM теж мені видаються не кращим рішенням.)
    Потрібно запрошувати Іноземні компанії забудовників. І будувати на вільних площадках. Будувати по всій Україні. А не переважно в Києві.
    Обкладати прогресивним податком зайві метри та комунальне споживання понад жорстких норм. Наприклад, економний тариф за електрику – 3 грн/кВтГод до 250 кВтГод, вище – 9-15 грн/кВтГод. Тоді на економії вивільниться частина енергії плюс вигідно буде тотально розвивати сонячні панелі та інші альтернативні еко-джерела. Податок на зайві метри покликаний зменшити запити на площу. Вивільнене житло Держава може викупати для переміщених осіб, військовослужбовців, ветеранів, важливих працівників.
    Для інвестування запровадити спеціальні крипто-активи. Житло може продаватися як NFT. Блокчейн задає унікальну ідентифікацію. Нотаріуси при NFT-продажах не будуть потрібні. Продаж відбуватиметься через спеціальний сайт (сайти) який є одночасно і нотаріусом, і реєстратором, і реєстром (і ймовірно податковим агентом).
    Усі ці проблеми поторібно ледь не щодня усвідомлювати, обговорювати, напрацьовувати пропозиції вирішення. Вислуховувати усі можливі пропозиції, проєкти.
    Сьогодні просто варто просто працювати в оглядово-дискутивному режимі. Збираючи з мережі, соціальних мереж, ЗМІ усі дотичні інфо, виконувати тематичні агрегації, надавати найкращі посилання, писати огляди. Брати інтерв’ю у забудовників, політиків, просто-громадян-в-темі.
    Є кілька тематичних площадок. У кожної певна специфіка, свій профіль. Їхнім власникам власникам ймовірно між собою потрібно усі ці проблеми перетерти і до чогось прийти. Сьогодні час не чекати він названих сторін (політиків тощо) що вони напрацюють, а самим йти в інфо-наступ. І Фокус поширити далеко за межі Києва. Думаю, тепер буде дуже популярним місцем житла буде Львів. Наприклад, за темпами розвитку IT випереджає Київ. А в цій сфері доходи вищі за середні в країні десь у х5.
    Попереду – значні зміни. Можливо повне перезавантаження державної системи. Наприклад – не 25 областей (СССРівський ще поділ), а ближчий до національної географії наприклад на 10 Земель. У кожної Землі – своє новозбудоване адміністративне місто. І нова Столиця України замість Києва просто в “чистому полі”. (Декілька держав так робили. Починаючи від Стейтів до останніх найвідоміших прикладів – Бразиліа в Бразилії та Астана в Казахстані.)

    Eugene Berd
    Добрый день. Сейчас в связи с этим всем хотелось бы понять, что будет после войны с недвижимостью. Как вы считаете? Будет дорожать или дешеветь? С одной стороны...

    Надо багато залежить від того як саме завершиться війна, аби це прогнозувати

    Все залежатиме від того наскільки інвестори будуть вірити у захищеність своїх вкладать в Україну. Нажаль, від найкращого гаранта у вигляді НАТО ми вже відмовились

    баржа
    16.04.2022 о 14:08
    Евгений
    15.04.2022 о 15:18
    Сергей
    14.04.2022 о 22:44

    Ирина,майте якусь совість, потрібно писати дурню,аби тільки для заробітків?

    Сергей
    14.04.2022 о 22:40

    Навіщо писати всяку дурню,аби заробляти гроші?

    Сергей
    14.04.2022 о 10:17
    Eugene Berd
    Добрый день. Сейчас в связи с этим всем хотелось бы понять, что будет после войны с недвижимостью. Как вы считаете? Будет дорожать или дешеветь? С одной стороны...

    Цены обваляться через полгода до уровня 2016 а скорее, ниже. Другого и быть не может при войне, экономической ж…, безработице, массовой миграции (половина точно не вернется из Польши) и т.д.

    Елена
    13.04.2022 о 18:10

    Сейчас купить у застройщика через фонд или дериватив тоже не возможно
    Биржа ценных бумаг не разрешает продажу объектов через фонды
    А многие застройщики работают именно через механизм продажи деривативов
    Надо ждать

    Михайло
    Почав читати і одразу спіймав себе на думці про нерозуміння ситуації якесь автора цієї статті... Завжди із задоволенням читав матеріали на цьому сайті. Сам інве...

    Михайле, як і Ви, я все розумію… Але дехто зараз готовий до укладання угод на вторинному ринку нерухомості – чи то купити квартиру, чи то продати. Тож гадаю, що поради юристів та адвокатів для них будуть доречні.

    Михайло
    Почав читати і одразу спіймав себе на думці про нерозуміння ситуації якесь автора цієї статті... Завжди із задоволенням читав матеріали на цьому сайті. Сам інве...

    Так і в довоєнному житті, у нас десь 50% населення в принципі не мало збережень щоб придбати житло, але інші 50% (хай буде інший відсоток, не суттєво) його купувало і формувало попит.

    За офіційними данними на Західну Україну поїхало десь 7 млн людей. Навіть 1% це 70 тис. Це населення міста розміром з Бердичів.

    Судячи з усього, люди дійсно цікавляться інвестуванням в нерухомість Західної України. Більш того деякі його купляють за вказаними схемами.

    Михайло
    13.04.2022 о 15:31

    Почав читати і одразу спіймав себе на думці про нерозуміння ситуації якесь автора цієї статті… Завжди із задоволенням читав матеріали на цьому сайті. Сам інвестор житла у новобудові у Києві. Невже автор не розуміє, що 99% відсотків тих, хто виїхав на Західну Україну, туди потрапили не з кишенями, набитими грошей для інвестування в нерухомість. Не дочитав цей опус….

    Добрый день. Сейчас в связи с этим всем хотелось бы понять, что будет после войны с недвижимостью. Как вы считаете? Будет дорожать или дешеветь? С одной стороны уровень жизни людей в целом станет ниже и много людей уехало из страны надолго, но с другой стороны многие поедут в Киев, как в 2014, а нового жилья пока не предвидится? Это то ли личный вопрос, то ли предложение для статьи) Спасибо большое за ваш блог и обзоры, давно читаем с женой.

    Війна змусила багатьох людей покинути свої домівки та шукати прихистку в більш безпечних регіонах країни. Мільйони сімей переїхали в західну частину України: дехто з вимушених переселенців розцінює своє нове місцеперебування як тимчасове — і має намір повернутись додому, як тільки навалу орків буде відкинуто. А дехто замислюється про те, аби пустити коріння на новому місці — і починає розмірковувати про придбання нерухомості. Саме для тих, хто має намір придбати квартиру в Україні під час воєнного стану, я і підготувала цей матеріал. Поставила найрозповсюдженіші питання юристкам ЛУН, незалежним адвокатам та нотаріусам, розпитала в них про підводні камені укладання угод з нерухомістю в період воєнного стану, попросила декілька порад для тих, хто збирається вкладати гроші в готову нерухомість. Про що дізналась — читайте!
    Продолжение читайте в моём обзоре Життя триває: угоди на вторинному ринку нерухомості під час війни