З перших рук: що буде з ринком нерухомості?

Читати огляд
20 відповідей
  • Сергей
    Вы уже свой этаж/подъезд проверили? Агентов нету? На вас одна надежда!

    Щодо агентів, то продуктивніше починати з тих, що на самій горі.
    В ЗМІ широко обговорювались імена чиновників ОПУ, які варто ще раз нагадати:
    Андрій Єрмак, Руслан Демченко, Олег Татаров.
    Юрій Шуліпа навіть називав їхні агентурні псевда.
    О.Татаров через родичів причетний до ЖК Solar City поруч метро Житомирська (заморожений, первісно власник УкрБуд). На сьогодні достеменно відомо, що УкрБуд “агентурним” менеджментом свідомо доводився до банкрутства для того щоб політично знищити Максима Микитися і розподілити активи на “ласі шматки” серед друзів Z-Влади. (Колись я відвідував ВП жкSolar й обмірковував ідею вкластися в однокімнатну на найвищому 33 поверсі як “видову” для поденної здачі в майбутньому.)
    Далі до агентурної теми. Тематика СБУ наче би. І тут питання до самого очільника Івана Баканова. Щодо його родинних та інших зв’язків з Московщиною. З братами Суркісами, які задіяні в схемі корупційного рішення провести чемпіонат FIFA2018 в Москві.
    Початок січня 2020 року. І.Баканов – в Куршавелі. В.Зеленський – в Омані.
    Отже І.Баканов повіявся до улюбленого багатими московитами і спецслужбами швейцарського Куршавелю. Видання ОРД натякало, що не просто так.
    З його подачі завхоза Гепрокуратури Андрія Наумова В.Зеленський призначив начальником департаменту внутрішньої безпеки СБУ (тобто “смотрящім” за СБУ) і з нуля надав військове звання “бригадного генерала”. “Бригадний” переважно займовся митною контрабандою/корупцією, забагато тягнув на себе і погано ділився зі “старшімі таваріщамі”. Ще до моменту як “почалося” – перетнув кордон і втік:
    Наумов — зрадник. А Баканов — хто? / C.Речинський
    https://ord-ua .com/2022/05/26/naumov-zradnik-a-bakanov-hto/
    Переходимо до Zеля в Омані. Спроба приховати подорож. Використання літака В.Медведчука. Зустріч там з московитським секретарем безпеки Н.Патрушевим. В останній день перебування – 08.01. іранці збивають літак МАУ B737 (сьогодні відомо, що не випадково; КСІР не змогло затримати до посадки людей, які вивозили надзвичайно секретні дані, і вирішили збити літак; одразу системно брехали і зачищали місце падіння – знищували докази).
    Ще є ось така цікава агентурна тема нерухомості:
    Гордон о своей квартире за миллиард в Москве с видом на Красную площадь. Привет Караулову

    Мудазвон А.Караулов штовхає типу “компромат”, що Д.Гордон через реєстрацію на тещу володіє якоюсь дорогою квартирою.
    Навіть мав би він ту квартиру – не тягне на компромат щодо фігури Д.Гордона. А от щодо вагомих політичних фігур – може бути…
    Д.Гордон, як інвестор на мільйони доларів в нерухомість, точно не схожий на мудака, який би вкладав кошти у Московщині, зокрема у Москві. А от згадані вище муділи типу І.Баканова і В.Зеленського – в минулому на таке були абсолютно здатні.
    Оскільки в одному з попередніх відосів згаданий А.Караулов звертався особисто до В.Зеленського і просив вберегти країну (Україну) від застосування ядерної зброї, бо Путя уже шото-там-падпісал-і-полон-рєшітєльності-ідті-до-канца, порівнював Zелю з мудрим Хірохіто, благав не допустити нових “Хіросім” (останнє я вже зібрався був коментувати, давай скачаю відео, а воно вже видалене) – зафіксуємо цей факт-зв’язок: А.Караулов-В.Зеленський.
    Для себе я зробив робоче припущення, що тут з боку спецслужб Московщини через А.Караулова були певні натяки в адресу когось з ВагомихПолітичних. І вся ця історія має сенс, коли йдеться наприклад про Zелю.
    Вже є журналісти-розслідувачі крутіші за спецслужби. Які доростають іноді до Bellingcat (який на жаль тепер став продажним і за пожертву від 1 млн.дол у власний фонд притримує оприлюднення підготовлених резонансних матеріалів). Можуть взятися за “скрутки-зв’язки” в нерухомості. А я просто полюбляю таких читати і такі специфічні теми й іноді свої “5 копійок” додаю.

    Фрейд
    21.06.2022 о 11:38
    Сергей
    21.06.2022 о 11:22

    Свіженький огляд, вартий уваги:
    https://www.epravda.com.ua/publications/2022/06/17/688257/
    З посиланням на дані ЛУН ціна м2 в новобудовах (незакінчене будівництво – ціна інвестування) у червні в Києві $1270 (без змін з лютого), у Львові $900 (+10% до $810).
    Думаю для себе тепер переорієнтовуватись на Львів. Системні забудовники мали би ввести послугу інвест-транзит. Наприклад РІЕЛ будує у Львові та Києві. Мені з Києва не виїжджаючи до Львова цікаво було б вкластися в об’єкт там. А комусь зі Львова (умоглядний випадок) цікаво вкластись у Київ як майбутнє житло для дітей-студентів.
    В цій публікації продовжують мучатись питанням – як підтримати ринок та всі ланцюги забезпечення.
    Як показав щойно набутий досвід – багато новобудов фактично є стратегічними об’єктами (за місцем розташування, висотністю, мешканцями, іншими критеріями). Переконаний що трагедії ТРЦ Ретровіль сприяла наявність придбаних квартир московитськими агентами в оточуючих новобудовах.
    Звідси висновок. У всіх новобудовах держава повинна мати внутрішній контроль. На кожному поверсі помешкання для держслужбовця від силових структур. Деякі поверхи – повністю “спецконтингент”. За таким планом держава ще до початку відкритого для всіх інвестування має викупити/забронювати в кожній новобудові залежно від її важливості 25-50% житлових та інших площ. Як системний інвестор сприяє активному ходу будівництва закуповуючи необхідні будматеріали тощо. (Якщо держава-сама-для-себе, тоді в операціях не потрібно додавати ПДВ та інші платежі знімати.)

    Jokes
    От взрыва не защитит ни хрущ, ни КАН, ни глинобитная землянка, но это просто смешно делать вывод что значит они все одинаковые, рассуждения у вас увы подростков...

    Я за вас дуже радий. Тільки крім всього, що ви описали – в мене ще був підземний паркінг, куди можна було спуститись під час повітрянної тривоги взагалі не виходячи на вулицю, в коменданську годину. Куди також приходили деякі сусіди з хрущівок поруч, які боялись на ніч з дітьми залишатись в квартирі(а лишні декілька десятків квадратів в паркінгу були). І люди ще більше комунікували і допомагали один одному. А не ховались за парканом. Наземний паркінг не дає такої захищеності, ні вам ні автомобілю. І в цьому випадку люди в будинках КАНа захищені не більше ніж в старих хрущівках за їх парканом. Про що і був пост. А не про заклади, освітлення і допомогу в чатах. В такий період мінімального продуктового магазину достатньо. Головне безпека від прильотів. Хоча кожному своє, хтось без лате не може.
    А якщо це не важливо, то і про Ізраїль з їх бомбосховищами забуваємо.
    І я особисто знайомий з безпекою в закритому ЖК бізнес класу від КАНа в березні, коли якщо в тебе була картка, тебе навіть не перевіряли. І нікому не цікаво, яким чином вона в тебе могла з’явитись, що ти будеш робити в квартирі(друг, сват, брат чи бурят). Можливо в Комфорт Тауні більш відповідально до цього віднеслись.

    044blog
    Нам обіцяють бомбосховища в нових будинках, як в Ізраїлі. Урбаністи свою лінію гнуть (ще трохи і знову скажуть, що авто в Києві не потрібне)) ). Та в покупців...

    От взрыва не защитит ни хрущ, ни КАН, ни глинобитная землянка, но это просто смешно делать вывод что значит они все одинаковые, рассуждения у вас увы подростковое: “мама не дала на айфон, значит ксяоми лучше, пойду об этом всем на форумах расскажу!”
    Как раз в локдаунах и войне формат больших закрытых комплексов раскрыл себя на полную, и я наконец оценил за что заплатил. В марте-апреле город стоял пустой и темный, но при входе на территорию Комфорт Тауна будто попадал в довоенный период-семьи гуляли, собаки, дети, заведения работали насколько могли, освещались дворы, люди помогали друг другу, делились чем могли в общих чатах. КАНовский формат дает ощущение своего дома и своей территории, за которую люди готовы нести ответсвенность.

    Vitalij
    Війна йде і завершення не видно. Навіть якщо наші війська трохи просунуться до кордонів і наш "ненарцис" знайде мир у очах "діда війни", це не означатиме кінця...

    << Війна йде і завершення не видно. >>
    Формально в юридичному розумінні жодної війни немає. Ні Московщина війну не оголошувала (в них назва СВО, як в нас раніше – АТО/ООС), ні ми (у нас назва – стратегічна оборонна операція). Фахівці кажуть – краще таки оголосити Білорусі й Московщині війну і після того не стримуватись в напрямках, територіях і засобах уражень. (Без стану війни навіть за фактом виходу на кордони 20.02.2014 нам не світить отримати компенсації та репарації в належному обсязі, а це сума понад 1 трильйон доларів.)
    Давайтее тему БойовихДій/Війни не розглядати там де не стосується потоку до основної теми. Лише як обставини конфлікту впливають на тему обговорення. Як пристосовуватись до обставин.
    За фактом Київ не є зоною бойових дій навіть найнижчої інтенсивності. І так на більшій частині території України. В різних регіонах – різні формати діяльності. Праця, подекуди інтенсивніша довоєнного часу, економічний потенціал, воля (досягнень, організації, спротиву) – шлях перемоги.

    Ну не може проста так іноземець купити нерухомість. Навіть в Україні є окремі нюанси. Я не кажу про ціну, а про сам процес. Як мінімум інші податки для іноземців
    Ну добре, придбати можна, а що далі?
    За безвізовим законом українці можуть перебувати в ЄС 90 днів на рік, без права працювати. Чоловіки працездатного віку зараз не можуть законно виїхати з України і так буде до самого кінця війни.
    Зараз просто дали прихисток мешканцям (жінкам, дітям, пенсіонерам) що тікають від війни. Це не карта поляка, не ВНЖ, не отримання громадянства. Це не дає якихось прав. Лише діти тих хто поїхав будуть мати там повноцінні права.

    Війна йде і завершення не видно. Навіть якщо наші війська трохи просунуться до кордонів і наш “ненарцис” знайде мир у очах “діда війни”, це не означатиме кінця війни, буде друга серія і невідомо де буде новий кордон. Дивлячись на мешканців Києва для багатьох війна десь далеко чи вже навіть закінчилась. Вкластись в бетон, потім його можуть розвалити за нової серії, залишитись стерегти в окупації, шанс не пройти фільтрацію, а пройдеш поїдеш по обмєну, по завєтам дєдов, поднімать Сибір чи Далекий Схід, з обміном трьохи на “Печерську” на собствєнную ізбу. Якщо ж братішкі програватимуть, можуть шарахнути тактичним ядерним зарядом, навіть як дім встоїть радіаційний фон буде підвищеним на роки… В Польщі і не тільки взяти реально. В Україні, як ще за Ординського нашестя XIII ст центр може переміститись до Галичини. Не поїхали ж всі на сєвєрниє болота… Львів, як столиця Галичини, певно, зараз доцільніше. Да! ВВП впало на 45% і будєт дорожать, в гривнях то точно. Стаття звичайна, не скажуть ж забудовники: не несіть нам гроші вкладайте за бугор. А за канал Ірині велика подяка! Давно читаю, вперше даю комент.

    никк
    Тільки повний дебіл буде інвестувати в Київ, коли кожень день приліти і війна. Забудовники просто якісь коміки розпочинати будівництво, коли не зрозуміло що буд...

    Ох, скільки ж вже таких коментарів про Польшу…
    Так, в Україні війна, але зараз ситуація в Києві не гірша ніж в Луцьку, Вінниці чи Львові. Гарантії немає і не було, але це не заважало продавати квартири пів року тому по понад 1 тис доларів за метр в Києві.

    А в Польщі іноземцю так просто квартиру не купити. І головне що з нею робити з тією квартирою…
    Більшості чоловіків виїзд заборонен. Ті хто поїхав отримують дозвіл на проживання на якийсь час, але з придбанням житла є такі ж самі обмеження як і до війни. Як закінчиться війна (чи притихне) то як мінімум тих хто з відносно безпечних регіонах попросять повернутись.

    Сергей
    14.06.2022 о 15:35
    никк
    Тільки повний дебіл буде інвестувати в Київ, коли кожень день приліти і війна. Забудовники просто якісь коміки розпочинати будівництво, коли не зрозуміло що буд...

    Полностью согласен. Мало того, застройщики каждый месяц цены поднимают. Напоминает 2008год- “будеттолькодорожать” а потом, вниз до 600$-400$/м.

    РІЕЛ – це мерзенні злобудовники, поки війна в країні, вони забудовують парк на Кудряшова! Ви думаєте ми це так просто залишимо?

    Тільки повний дебіл буде інвестувати в Київ, коли кожень день приліти і війна. Забудовники просто якісь коміки розпочинати будівництво, коли не зрозуміло що буде завтра. Де гарантія що не буде Буча – 2 , Ірпінь , і з Киевом ? Ніякої гарантії нема!! Тому треба бути ПОВНИМ ІДІОТОМ зараз купувати щось в кийові. Вже краще Польща.

    Василь
    14.06.2022 о 15:05

    «Будиттокадорожать»

    Максим
    Відверто кажучи це як "джинса". Замовлена стаття. Про те як нерухомість буде в дефіциті и ціни зростуть. У ролі експертів всі забудовникі. А що вони можуть ще г...

    << Відверто кажучи це як «джинса». Замовлена стаття. >>
    Тут приватний сайт-блог. Автор пише що хоче. Можливо що навіть копійчину якусь має з цього. Тому неуоректно вживати термінологію яка стосується ЗМІ.
    Щодо “замовленості”. Від мене було “соціальне замовлення” – ще місяць тому в іншому коменті. Говоріть будь що, оживляйте ринок. Втягуйте в розмову інших.
    У кожного на цей момент своє бачення. Свої оцінки. На цей момент ясно лише те, що Неясно Нічого. Але при цьому маємо шанувати і підтримувати тих, хто береться до справи.
    Можу дещо додати своїх оцінок. Говорять – коли закінчиться війна, ось тоді.
    На сьогодні горизонт передбачень – максимум той термін, що вже тривають інтегсивні бойові дії. (+ 3 місяці). Тобто до 01 вересня – початку осені.
    Потрібно виходити з того, що насувається енергетична криза. Постачання газу не буде, все що працює від газу зупиниться. Потрібен тотальний перезід на електрику вже сьогодні.
    Війна скінчиться, коли помре останній хто голосував у нас за В.Зеленського і його “слуг”. А в Московщині – відповідно за В.Путіна. Звідси висновок – потрібно призвичаюватись до умов як є і в перспективі осінь-зима готуватись до важкого періоду.

    << дісконт 30% >>
    Поява таких пропозицій є ймовірною. Передбачається в низці забудов економ-класу від не дуже потужних забудовників, що і раніше демпінгували, низка банкрутств. Звісно їм може бути вигідним розпродати залишки з дисконтом 30-50%, щоб закрити критичні борги, а потім оголосити банкрутство чи просто всіх кинути і зникнути.
    А ось ті, що присутні в опитуванні, вони переважно комфорт- і вище клас пропонують, мають матеріальний і фінансовий запас, в них реальний дисконт якщо і буде, думаю максимум 15%.

    Максим
    13.06.2022 о 16:14

    Відверто кажучи це як “джинса”. Замовлена стаття. Про те як нерухомість буде в дефіциті и ціни зростуть. У ролі експертів всі забудовникі. А що вони можуть ще говорити??? Я вважаю що зараз дісконт 30% від ціни станом на 23.02 буде норм. А от на осінь може так статися що і -50% буде добре. Війна йде. Людей які винаймали житло або просто виїхали дуже багато. Пропозиції на вторинному ринку будуть зростати.

    Київ в найближчі 3-6 місяців абсолютно не в актуалі (для масованої активності). В Актуалі те що Актуально. А саме відбудова.
    В такому спрямуванні пропоную увазі публікацію:
    Відомий японський архітектор Хірокі Мацура (MADMA urbanism+landscape та MASA architects, Нідерланди) побував в Ірпені (фактично тут містокомплекс дотичних кордонами Гостомеля, Бучі, Ворзеля та Ірпеня) і зробив певні висновки: “Я був в 10 містах України. Це найкраще місто, яке я бачив. Для нас, для урбаністів, Ірпінь – це місто мрії. Я зрозумів, чому молоді сім’ї переїжджають сюди”.
    Докладніше за посиланням: https://life.pravda.com.ua/society/2022/06/12/249078/

    Нам обіцяють бомбосховища в нових будинках, як в Ізраїлі.
    Урбаністи свою лінію гнуть (ще трохи і знову скажуть, що авто в Києві не потрібне)) ).

    Та в покупців своя особлива логіка завжди ж була.

    В березні більшість тих, хто залишився в Києві переконались, що комфортний дорогий масовий КАНівський формат не сильно відрізняється від звичайних хрущів. Хоч і коштував свого часу суттєво дорожче. Незрозуміло за що.

    Бо ж не бомбосховища, а підземні паркінги в інших ЖК подібного класу робили періодичні “очікування” масового прильоту з боку Бучі значно комфортнішим, хоч і не 100% надійними.

    Але вже не березень за вікном для Києва. І гіпотетичні ізраїльські бомбосховища – це далеке майбутнє, відразу за планом Маршала. А якщо за це ще й треба доплатити з власної кишені покупцю – то навіть фантастика.

    Ті, хто купуватимуть зараз на вторинному ринку – знову будуть дивитись на гарні двори, або банально на ціну. Повірте. Що б вони не казали під час обстрілів.

    Теперішня повітряна тривога в Києві в кращому випадку ігнорується правилом 2 стін, або і взагалі називається лотереєю, з ненайгіршими шансами вижити. А також більшість розуміє, що в разі кратного збільшення обстрілів, знову каравани підуть в сторону західного кордону, і байдуже чи є той паркінг чи немає.
    Хоча для любителів гостьового паркування – такий від’їзд дав змогу два місяці паркуватись всередині на вільних паркомісцях)). Та думаю купувати своє вони так і не надумали, бо в гіршому випадку – ситуація з вільними місцями повториться.

    А ось умовні пентхауси сильно впадуть в ціні. Коли світла не буде особливо не поспускаєшся в паркінг з 25-го, навіть якщо в тебе 3 паркомісця. І навіть якщо будинок не на лінії обстрілу – то світло ж пропадає цілими містами чи районами, і гарні новини про відновлення електропостачання очікуються значно довше, ніж “відбій повітряної тривоги”.

    Та все ж в теперішніх умовах при купівлі квартири в будинку має бути хоч би мінімальний підземний паркінг, зі співвідношенням 1 до 4. Тобто наявність власного паркомісця не обов’язкова, але якщо ти не збираєшся на лижі, при першому ж хлопку, паркінг в будинку не завадить.

    Я думаю будинків з якісними “ізраїльськими” паркінгами в Києві багато. І перш ніж вносити у всі проекти витрати на бомбосховища (бетон жеж не безкоштовний), потрібно проаналізувати попит на паркомісця в жк, які вже побудовані. В деяких з яких є ще вільні місця на 7-й рік після здачі.

    На честь відновлення оглядової активності музична пауза:

    Троєщина як Символ –
    * застарілого фонду і що з ним робити
    * сучасного будівництва: що не збудуєм (економ і частково комфорт) – виходить “троєщина” (щоб не “троєщина” – питання міської та держвлади, а забудовникам пофіг)
    * кластерізації на гетто та успішні; відгороджені зони “місто в місті” (часто вимагають самі мешканці, але не бажають платити додаткові 300грн/міс за зовнішній периметр охорони)
    * і питання а як будувати щоб було справді гармонійно/комфортно; дехто каже – якби ж “троєщина”, там таки передбачалися житсадки, школи, поліклініки тощо +в пісні навіть церква згадується)
    * усі ці красиві фасади і холи – “шоб била красіва” – випендрьож; для масового споживача основні життєві потреби, як в пісні – “церква, супермаркет і мобільне покриття”.

    я понимаю, когда говорят о ст-ти жилья. Это про цену в грн?

    Забудовники про ринок первинної нерухомості Багато хто скаже: зараз не найкращий час для інвестування в столичну нерухомість, тим більше в ту, що будується. Можливість загострення бойових дій, коливання курсу валют, інфляційні навантаження, зниження рівня доходу у багатьох українців та масова міграція за кордон країни — ці фактори дійсно знижують цікавість до первинного ринку нерухомості. Але є й інші фактори, які діють в зворотньому напрямку: ті ж інфляційні очікування спонукають людей вкладати гривню в нерухомість, що будується, аби зберегти гроші від знецінення. Масова міграція відбувається не тільки за кордон, а й в більш-менш «спокійні» регіони України — що теж підпитує попит на нерухомість, в тому числі, на первинці. А можливість розрахуватися за нову домівку на виплат від забудовника, значно розширює коло тих, хто розглядає купівлю житла в новому для себе місті України. Ну і, нарешті, розуміння того факту, що в найближчому майбутньому не варто очікувати появи багатьох нових цікавих проєктів, теж підвищує цікавість інвесторів до житла, що нині будується.
    Продолжение читайте в моём обзоре З перших рук: що буде з ринком нерухомості?