Новини ринку нерухомості

268 відповідей
  • У 2024 році укладено перші 10 угод із купівлі житла з використанням житлових сертифікатів, виданих за програмою компенсацій за зруйноване через війну житло.Чудова новина на початку року: укладено перші 10 угод із купівлі житла з використанням житлових сертифікатів, виданих за програмою компенсацій за зруйноване через війну житло. А вже незабаром ще 500 українських сімей зможуть придбати нове житло за кошти житлових сертифікатів, які були видані в якості компенсації за зруйноване майно. Такі дані наводить Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення).

     

    Загалом же за цією програмою через «Дію» подано більше 8 тис. заяв, з яких понад 2 тис. людей вже мають згенеровані сертифікати на суму більше 3,6 млрд грн. Заброньована ж сума перевищує 1,1 млрд грн.

     

    Нагадаю, придбати житло за кошти житлових сертифікатів можна в будь-якому регіоні країни. Також ці гроші можна використати на довільний тип нерухомості: це може бути квартира, будинок або інвестиція в житло.

     

    Я, до речі, сподіваюсь, що суттєва частка житлових сертифікатів буде спрямована саме на інвестиції в новобудови високого ступеня готовності.

    2023 рік майже завершився, тож зустрічаймо наступний, 2024🎄

     

    Хай новий рік принесе з собою не тільки нові виклики, а й нові можливості для всіх нас! Тож чекаємо від 2024 цікавих проєктів, сумлінних забудовників та девелоперів, активних будмайданчиків і подальшого розвитку первинки)

     

    Зі святами всіх, кому цікаво де в Києві жити добре 🎄🍾

    В жовтні 2023 оновився рекорд по іпотечному кредитуванню українців. За даними НБУ, в цей місяць банки видали 826 іпотечних кредитів на загальну суму 1,3 млрд грн.

     

    Нову іпотеку видавали 6 українських банків – і вони переважно кредитували придбання квартир на вторинці за програмою єОселя.

     

    Найактивніше нові іпотечні кредити оформлювали в столиці та Київській області – тут було заключено 377 договорів на загальну суму майже 670 млн грн. На другому місці – Вінницька та Рівненська області, в яких уклали по 52 нових договори, а на третьому – Львівська, в якій було укладено 41 іпотечну угоду.

     

    Як бачимо, зараз іпотечне кредитування в Україні живе за рахунок пільгових програм. Так, за програмою єОселя загалом було видано майже 6 тис. іпотечних кредитів на загальну суму 8,8 млрд грн.

    50 тис квартир почали будувати в Україні в січні-вересні 2023 року50 тис. майбутніх квартир почали будувати в Україні в січні-вересні 2023 року за даними Держстату. З них 35 тис. – це квартири в багатоквартирних будинках.

     

    Трійка регіонів-лідерів в новому житловому будівництві виглядає так:

     

    🥇Київська область: 9220 нових квартир, з яких майже 5370 розташовані в багатоквартирних будинках.

     

    🥈Львівська область: 7651 майбутніх квартир, 5800 з яких – квартири в ЖК.

     

    🥉Івано-Франківська область: майже 5912 нових квартир, з яких 4913 – квартири в багатоквартирних будинках.

     

    Київ посів 4 місце за житловою будівельною активністю: з початку року в місті стартувало будівництво 3374 нових квартир, майже всі з яких (3346) розташовані в багатоквартирних будинках.

     

    Цікаво, що якщо порівнювати площу майбутніх квартир в різних областях України, то на перше місце вийде Львівська область: загальна площа майбутнього житла, будівництво якого стартувало за 3 квартали поточного року, становить майже 580 тис. кв.м, 568 тис. кв.м з яких – в будинках з двома та більшою кількістю квартир. Тобто середня площа майбутніх квартир тут становить майже 98 кв.м.

     

    А ось в Києві площа квартир, які почали будувати цього року, становить 296 тис. кв.м (280,8 тис. кв.м в ЖК) – тобто середня площа майбутньої столичної квартири становить близько 84 кв.м, що на 14 кв.м менше, ніж у Львівській області.

    Ринок житла: підсумки-2023 та прогнози-2024Цікаві дані озвучили аналітики ЛУН на RED online meeting «Ринок житла: підсумки-2023 та прогнози-2024».

     

    За даними сервісу пошуку нерухомості, станом на грудень 2023 в Україні відновлено будівництво на 77% ЖК, які стартували ще до війни, а продажі ведуться на 83% проєктів. А ось нових ЖК за ці майже два роки, в Україні з’явилося 275.

     

    Загалом зараз в Україні нараховується 1490 ЖК з відкритими відділами продажів, з яких 3% призупинили будівництво, 42% вже збудовані, а 55% продаються та будуються. Крім того, аналітики ЛУН фіксують відродження цікавості до теми купівлі квартир – наразі вона становить 70-80% від довоєнних показників.

     

    В той же час, цікавість до нерухомості не означає збільшення кількості угод, підкреслили в ЛУН. Так, за даними аналітиків, зараз кількість нових угод на первинці становить близько 25% від довоєнного рівня.

    6 станцій метро закриють у КиєвіОтже, станцій столичної підземки поменшало, і до «швидкого та зручного виду транспорту» втратили кроковий доступ мешканці значної частини Голосіївського району. Який, до речі, входить в трійку районів, що забудовуються найбільш активно.

     

    Як на мене, цілком логічно, що в короткочасній перспективі у мікрорайонах, розташованих за Либідською площею, можуть дещо просісти орендні ставки – як це прогнозує Chief brand and Business officer ЛУН Денис Суділковський.

     

    Проте, мені також здається, що закриття на ремонт частини синьої гілки метро може негативно вплинути і на цікавість інвесторів до місцевих новобудов. Що, в свою чергу, може змусити і девелоперів житлових комплексів на Голосієво та Теремках запропонувати покупцям додаткові дисконти.

     

    На вашу думку, чи варто в цих районах очікувати знижок від забудовників?

     

    👍 так

     

    👎 ні

    Опитування НБУ підприємства будівництва найпесимістичніше серед інших секторів оцінили економічні результати своєї діяльностіСтовпчик термометра падає, а з ним погіршується настрій будівельників. Як свідчать дані опитування НБУ, підприємства будівництва найпесимістичніше серед інших секторів оцінили економічні результати своєї діяльності.

     

    Зважаючи на зростання виробничих витрат, звуження інвестиційного попиту, брак кваліфікованих кадрів, а також сезонні умови, секторальний індекс знизився в листопаді до 40,6 (у жовтні він був 44,8).

     

    Попри пом’якшення оцінок щодо вартості послуг підрядників, будівельники прогнозували зменшення закупівлі їхніх послуг та зберегли негативні оцінки щодо доступності підрядників. На тлі суттєвого зниження оцінок щодо сповільнення темпів зростання цін постачальників респонденти прогнозували незначне зниження цін на продукцію/послуги власного виробництва.

     

    Як на мене, такі настрої будівельників все ж більше пов’язані з сезонністю, яка яскраво виражена в галузі, ніж з глобальними передумовами.

    Київрада планує передати в оренду АТ «Київметал» земельну ділянку по проспекту НарбутаБіля ЖК FREEDOM можуть розпочати будівництво ще одного ЖК – Київрада планує передати в оренду АТ «Київметал» земельну ділянку по проспекту Нарбута (Визволителів), 5-7 для будівництва багатофункціонального житлового комплексу.

     

    Зараз на цій ділянці розміщується промзона металобази. Також планується зміна цільового призначення ділянки – з існуючого 11.02 «Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості» на 02.10 «Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку».

     

    Ділянка забудови має кадастровий номер 8000000000:66:264:0003 та площу майже в 14 га, тож гадаю, новий ЖК буде доволі великим. Хто виступить девелопером проєкту, поки що невідомо.

    Київрада оприлюднила проєкт рішення «Про затвердження Міської цільової програми розвитку транспортної інфраструктури Києва на 2024-2025 роки».

     

    Згідно з цим документом, в наступні 2 роки на розвиток інфраструктури столиці планують витратити майже 35 млрд грн, з яких міський та державний бюджети нададуть відповідно 20 млрд грн та 800 млн грн.

     

    Ще 14 млрд грн мають надійти з інших джерел – ці гроші підуть на оновлення рухомого складу громадського транспорту. А ось бюджетні кошти спрямують на ремонт та освітлення доріг, підвищення інклюзивності міського простору, будівництво розв’язок та нових маршрутів громадського транспорту тощо.

     

    Зокрема, за два роки планують витратити майже 1,5 млрд грн на будівництво метро на Виноградар – цих коштів вистачить аби додати до ступеню готовності цієї гілки ще 15%. Зате 47 млн грн, запланованих для будівництва ділянки метро від станції «Виставковий центр» до Одеської площі, має вистачити для 100% завершення цього проєкту.

     

    А ось мешканцям Троєщини своєї гілки метро доведеться почекати ще – за два роки на його спорудження планують витратити лише 25 млн грн, які дозволять підвищити готовність проєкту на 0,1%.

     

    Ще з цікавих планів – в найближчі два роки планують розпочати будівництво тролейбусних маршрутів від Києва до Броварів та Ірпеня/Бучі/Гостомеля. На спорудження ліній за два роки витратять по 25 млн грн, яких вистачить аби виконати 2,5% проєкту.

     

    Ознайомитись зі всіма запланованими роботами за Програмою можна тут.

    Лун місто мапа інтернет під час блекаутуЦікаву мапу зробили ЛУН Місто та Мінцифри – на ній можна спробувати знайти в своєму чи сусідньому домі такого провайдера, який навіть під час блекауту постачатиме інтернет до 72 годин.

     

    Цікаво, що провайдери, які постачають «найдовший інтернет», функціонують далеко не в усіх столичних новобудовах. Гадаю, цей феномен пов’язаний з практикою лобіювання деякими керуючими компаніями «своїх» провайдерів.

     

    Мешканці новобудов, ви задоволені вашим домашнім інтернетом?

     

    👍 так

     

    👎 ні

    Держстат кількість квартир введених в експлуатацію у 2023 роціЗа 3 квартали 2023 року в Україні було введено в експлуатацію 66,5 тис. нових квартир, з яких 55,5 тис. – це квартири в багатоквартирних будинках, повідомляє Держстат.

     

    Найбільше нових квартир з’явилося в Київській області: за 9 місяців поточного року житловий фонд тут побільшав на 12,2 тис. квартир, 8,5 тис. з яких – це квартири в багатоквартирних будинках.

     

    На другому місці за кількістю введення квартир в експлуатацію – Київ, житловий фонд якого за неповний рік побільшав на близько 12 тис. квартир, майже всі з яких розміщені в багатоквартирних будинках.

     

    Третє місце за приростом житлового фонду посіла Вінницька область, в якій за 3 квартали було введено в експлуатацію 7,8 тис. нових квартир, 7,2 тис. з яких – в багатоквартирних будинках.

     

    А ось Львівська область за підсумком 9 місяців 2023 року зайняла 4 місце – тут з’явилося трохи менше 6 тис. нових квартир, 4,2 тис. з яких – це квартири в багатоквартирних ЖК.

    В ЛУН проаналізували статистику зарплат ІТ-вців від DOU та порахували, за скільки річних зарплат українські спеціалісти цієї галузі зможуть купити квартири в різних містах країни. Цього разу – в розрізі різних спеціальностей та гендеру.

     

    Дослідження виявило, що жінкам, в середньому, доведеться заробляти на власне житло майже вдвічі довше, ніж чоловікам.

     

    Так, якщо розробнику на придбання 1-кімнатної квартири в столиці, в середньому, знадобиться сума зп за 14 місяців, то розробниці для цього доведеться працювати 27 місяців.

     

    В sales чоловікові, аби назбирати на 1-кімнатну в Києві, знадобиться відкладати середню зп протягом 26 місяців, а ось жінці – аж 53 місяці.

     

    Єдине виключення – сфера геймдизайну, в якій жінки зможуть придбати квартиру за суму зарплати за 30 місяців, а ось чоловікам на неї доведеться працювати на 5 місяців довше.

     

    До речі, «середньому киянину», який за даними Work.ua зараз отримує 18 тис. грн на місяць, аби назбирати на 1-кімнатну квартиру, потрібно накопичувати зп протягом 120 місяців.

    Київміськбуд долучається до програми єОселяКиївміськбуд долучається до програми єОселя – про це повідомила директорка Департаменту продажу і маркетингу компанії Тетяна Маркова. Кредитуватиме об’єкти КМБ за цією програмою Sense Bank.

     

    Наразі компанія розпочала процедуру акредитації для участі у програмі ЖК «Медовий-2», «Отрада», Urban park, «Оберіг-2» (буд. № 1), «Урлівський-2» та «Чарівне місто» (буд. №№ 1 та 2). Зауважу, що на деяких з цих проєктів роботи не ведуться від початку збройної агресії рф в лютому 2022 року.

     

    Нагадаю, нещодавно завершився аудит діяльності КМБ, згідно якого стало відомо, що на добудову 32 ЖК, наявних в портфелі Київміськбуду, необхідно 21 млрд грн (прогнозована реалізація квартир в них становить 26,86 млрд грн).

    В реєстрі будівельної діяльності запрацював новий розділВ реєстрі будівельної діяльності запрацював новий розділ: «Спеціальне майнове право». В нього вносять дані про майбутні об’єкти нерухомості (квартири, які будуються), як цього вимагає Закон України «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

     

    Тобто тепер інвестори в новобудови можуть самостійно перевірити майбутні обʼєкти нерухомості (МОНи) та об’єкти незавершеного будівництва (ОНБ) і отримати про них необхідну інформацію.

     

    Наразі в цьому розділі можна подивитись:

     

    ✔ відомості про визначення гарантійної частки та розподіл прав;

     

    ✔ заяви про реєстрацію майнового права в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;

     

    ✔ договори щодо організації та фінансування будівництва.

     

    Цікаво, що серед 39 зареєстрованих на сьогодні документів про визначення гарантійної частки та розподілу прав, я не знайшла жодної столичної новобудови. І лише 2 об’єкти з 39 – це новобудови Київської області: новий 31-квартирний будинок в Хотові поблизу ЖК «Емоція» та нові будинки ЖК «Софіївські Липки» в Софіївській Борщагівці. А переважна більшість перших зареєстрованих новобудов знаходиться в західних областях України.

    Листопад приніс подальше зниження орендних ставок в столиці – за останні 3 місяці вони втратили понад 10%.

     

    За даними bird статистика, в середині листопада медіана вартості оренди квартир в Києві становила:

     

    1️⃣-к – 13 тис. грн, що на 3,7% менше, ніж в серпні;

     

    2️⃣-к – 17 тис. грн, що на 10,5% менше, ніж в серпні;

     

    3️⃣-к – 28,2 тис. грн, що на 14,5% менше, ніж в серпні.

     

    Експерти вважають (і я з ними цілком згодна!), що зниження вартості оренди пов’язане із завершенням «високого сезону», який триває в серпні-вересні.

     

    За повідомленнями bird, зараз найчастіше шукають квартири з великою вітальнею та спальнею, які орендують переважно молоді сімʼї – і на таке житло за останні три місяці ціна впала найменше. 30% орендарів шукають проживання з хатніми тваринами та дітьми, але задовольнити цей запит готові лише 17,1% орендарів.

    Девелопери стикнулись з нестачею робочих рукДевелопери стикнулись з нестачею робочих рук – як свідчить опитування Інтерфакс-Україна, дефіцит професійних кадрів на будмайданчиках у деяких забудовників доходить до 50%. Цілком логічно, що для подолання цього дефіциту забудовники збільшують рівень заробітної плати робітникам – на 15-25% з весни 2023 р.

     

    Нестача кадрів та збільшення витрат на оплату праці чинять подвійний тиск на девелоперські проєкти: призводять до збільшення строків будівництва та підвищують їх собівартість. З іншого боку, невисока зацікавленість інвесторів у первинці не дозволяє девелоперам адекватно підняти вартість квадратних метрів, що будуються. Тому цілком ймовірно, що девелопери почнуть оптимізувати рентабельність бізнесу за рахунок економії на якості використовуваних матеріалів та технологій.

     

    Як вважаєте, чи можна нестачу кваліфікованих працівників розглядати як «дзвіночок» щодо зниження якості будівництва?

    Кабмін продовжив дію Державної програми забезпечення молоді житлом до 2026 року.На початку листопада Кабмін продовжив дію Державної програми забезпечення молоді житлом до 2026 року. Це означає, що механізм надання пільгових іпотечних кредитів для молоді, в тому числі, молодих учасників бойових дій та внутрішньо переміщених осіб, буде працювати і надалі.

     

    Адміністратором виконання цієї Програми виступає Держмолодьжитло, який наразі адмініструє 46 регіональних житлових програм та загальноукраїнську програму молодіжного іпотечного кредитування за рахунок коштів статутного капіталу.

     

    Як повідомляють в Держмолодьжитло, загальний обсяг фінансування пільгового «молодіжного» іпотечного кредитування складе приблизно 1,1 млрд. грн. Цих коштів вистачить, аби надати близько 800 кредитів – хоча на участь у програмі в Держмолодьжитло зареєстровано понад 8 тис. молодих українців.

    Метро на Виноградар коли збудуютьМешканцям Виноградаря доведеться ще трохи зачекати нових станцій метро поблизу. Як розповів керівник Київського метрополітену Віктор Брагінський в інтерв’ю виданню «Твоє Місто»: «Метро буде побудоване з гарантією у 100%, але воно буде тоді, коли пройде коригування, експертиза й коли підрядник зможе відновити роботи».

     

    Наразі будівництво нових станцій призупинене – як говорить пан Брагінський, «на сьогодні роботи не проводяться тому, що йде коригування проєкту. Крім того, будуть оголошені нові торги на визначення нового підрядника, адже нинішній договір не буде дійсним після коригування проєкту. От після цього ми відновимо будівництво».

     

    Нагадаю, проєкт продовження гілки передбачає будівництво 4 станцій метрополітену: «Мостицька», «Варшавська». «Виноградар» та «Вулиця Маршала Гречка». Станції «Мостицька» та «Варшавська» планують відкрити до кінця 2024 року.

    4,5 млн людей знадобиться Україні для відновлення та відбудови4,5 млн людей

     

    стiльки, за оцінками міністерки економіки Юлії Свириденко, додаткових робочих рук знадобиться Україні для відновлення та відбудови.

     

    Аби задовольнити потребу в них, країні варто готуватись до прийому 300 тис. іноземних мігрантів щороку, – таке число називає директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова. І вони, за припущенням пані Елли, будуть, скоріш за все, людьми з бідніших країн.

     

    Як такі перспективи можуть вплинути на ринок нерухомості та інвесторів у нерухомість? На мій погляд, основна маса майбутніх мігрантів буде зосереджена в крупних промислових кластерах: центральній частині країни та мегаполісах (Київ, Одеса, Дніпро).

     

    Тобто саме тут за декілька років після перемоги можна буде очікувати майже «вибухового» підвищення попиту на оренду, а потім і купівлю нерухомості з боку мігрантів. В перші повоєнні роки – на житло економкласу. Надалі попит може зміститись на більш комфортну (і, відповідно, дорожчу) нерухомість.

     

    Але, як на мене, в найближчі 5-10 років наймасовішим та найактивнішим сегментом житлової нерухомості залишатиметься саме економ.

    Оцінка будівельної діяльності НБУЯк повідомляє НБУ, у жовтні будівельники різко погіршили результати оцінки своєї діяльності. Причина – сезонне скорочення економічної активності, звуження інвестиційного попиту та брак кваліфікованих кадрів.

     

    Як наслідок, після п’яти місяців поспіль оптимістичних оцінок, в жовтні секторальний індекс впав нижче нейтрального (50,0) – до 44,8. Нагадаю, у вересні він знаходився на рівні 50,6.

     

    Згідно результатів щомісячного опитування НБУ, вперше з травня 2023 року респонденти очікували зменшення обсягу будівництва, нових замовлень, обсягу закупівлі сировини та матеріалів, а також послабили позитивні очікування щодо зростання закупівлі послуг підрядників та вартості їх послуг.

     

    Будівельники прогнозували суттєве зниження темпів здорожчання як власної продукції/послуг, так і закупівельних цін. Крім того, вони посилили негативні оцінки щодо доступності підрядників та очікують скорочення чисельності своїх працівників.

     

    Сподіваюсь, що після зимового «несезону» очікування представників будівельної галузі знову поліпшаться.

    Державний реєстр спеціальних майнових прав запрацювавЗдається, реєстр спеціальних майнових прав нарешті запрацював – в Мінцифри повідомили, що в державному реєстрі речових прав (ДРРП) з’явились перші записи про нерухомість, яка перебуває на етапі будівництва.

     

    Станом «на зараз» вже зареєстровані права на 3 об’єкти будівництва, а ще на 30 об’єктів – в процесі створення та реєстрації. На жаль, про які саме об’єкти йде мова, не повідомляється.

     

    Цікаво, а чи можна буде пересічним громадянам зазирнути у цей реєстр та подивитися, які новобудови в ньому фігурують?

    Ірина Романова
    Щось державна програма пільгової іпотеки якось повільно розповсюджується на первинному ринку.   За даними Укрфінжитло, наразі акредитування від банкі...

    Це було б добре, якби програма працювала як належно. “ЄОселя” дозволяє оживити ринок і без того не дуже стабільний ринок нерухомості.

    Щось державна програма пільгової іпотеки якось повільно розповсюджується на первинному ринку.

     

    За даними Укрфінжитло, наразі акредитування від банків отримали лише 14 ЖК в стадії будівництва по всій Україні. Тоді як, за даними ЛУН, в країні будуються більше 800 житлових комплексів, в яких є доступні для інвестування майбутні квартири. При цьому, як повідомили в Укрфінжитло, наразі за єОселею видано лише 35 кредитів на квартири, які ще будуються.

     

    Цікаво, в чому тут справа – в складній процедурі акредитації новобудови в банках та завищених вимогах фінустанов до проєкту чи у небажанні девелоперів працювати виключно в білу та світити свої доходи? 🤔

    В Україні стартували продажі в 242 ЖКПісля початку великої війни в Україні стартували продажі в 242 ЖК, повідомляють аналітики ЛУН. Більшість з цих новобудов розташована у Львові та області – тут за останні півтора роки на ринок вивели 74 нових проєкти. В Києві та області таких об’єктів було лише 38.

                                                                                      До речі, в інших західних областях на ринок теж активно виводили нові ЖК. Так, в Тернопільській області від початку агресії рф інвесторам представили 27 нових проєктів, в Івано-Франківській – 18, а в Закарпатській – 17.

     

    Тобто бачимо, що західний регіон все ще утримує лідерські позиції на українському ринку первинки.

    «Інтергал-Буд» та «Ощадбанк» підписали меморандум про співпрацюЗдається, іпотечне кредитування в Україні починає потроху відроджуватись – банки та девелопери відновлюють партнерство. Так, нещодавно «Інтергал-Буд» та «Ощадбанк» підписали меморандум про співпрацю, в рамках якого фінансова установа видаватиме іпотечні кредити на житло в проєктах забудовника.

     

    Звісно, ці кредити будуть не настільки «смачними», як за пільговими державними програмами. Іпотека надаватиметься терміном до 20 років з першим внеском від 30%. Протягом перших 3-х років для позичальників діятиме пільгова ставка 7% річних, а ось починаючи з 4-го року ставка зросте до «захмарних» 19% річних.

     

    Зауважу, що це не єдине партнерство між забудовником та банком, яке наразі існує на ринку новобудов. Зокрема, власні програми співпраці діють у «Глобус Банк»: фінустанова кредитує інвестиції в новобудови від Royal House, «Ковальська», GEOS та ін. Не можу сказати, що вони вигідні (після пільгового періоду 1-5 років ставка злітає вище 20% річних), але вони існують.

     

    На мій погляд, наразі такими програмами має сенс скористатись лише тим позичальникам, які зможуть повністю погасити кредит у пільговий термін.

    В серпні банки продовжували нарощувати об’єми видачі іпотечних кредитів. За даними НБУ, в останній місяць літа було оформлено 626 угод на загальну суму майже 901 млн грн.

     

    Загалом з початку 2023 року банки видали 2549 позик на придбання житла, загальна сума яких перевищила 3,5 млрд грн. Майже всі угоди були оформлені за програмою єОселя.

     

    Цікаво, що у серпні продовжувала збільшуватись кількість виданих іпотечних кредитів на первинці – було оформлено 19 угод на загальну суму 30 млн грн. Для порівняння, в липні кількість «первинних» іпотек становила 11, в червні – 8, а до того на первинці взагалі укладались лише одиночні іпотечні угоди (від початку великої війни, звісно).

     

    Також варто відзначити, що в серпні відчутно знизилась ефективна ставка для іпотечних кредитів на первинці – з 13,34% у липні до 9,8% у серпні. Натомість ефективна ставка для іпотеки на вторинці навпаки трохи зросла – з 7,82% у липні до 7,78% у серпні.

     

    Як і в попередні місяці, в серпні найактивніше оформляли іпотеку в Київській області – тут було укладено 189 нових угод. На другому місці – столиця, де уклали 81 угоду, а на третьому – Чернігівська область, де було оформлено 41 іпотечний договір.

     

    До речі, в західних областях іпотеку оформлюють не так активно: в серпні у Львівській області була укладена 21 угода, в Івано-Франківській – 18, в Закарпатській – 4, в Чернівецькій – 9, а в Тернопільській – 14.

    В Україні продовжує зростати середня орендна платаВ Україні продовжує зростати середня орендна плата: за даними Держстату, у вересні вона становила 6452 грн за 1-кімнатну квартиру. Для порівняння, у грудні 2022 року цей показник був на рівні 5699 грн, а у серпні 2023 – 6420 грн. Тобто від грудня оренда житла в країні здорожчала, в середньому, на 13%.

                                                                                                                      Звісно, в розрізі регіонів подорожчання було неоднорідним. Зокрема, за даними статистичного відомства, в столиці вартість оренди однушки від грудня 2022 року зросла майже на 10%, з 7637 грн до 8392 грн. В Київській області зростання орендних ставок було більшим – за цей період оренда тут подорожчала на 12,5%, з 4066 грн до 4575 грн.

     

    Цікаво, що у Львівській області орендні ставки трохи пригальмували, хоча все одно залишаються вищими за столичні. Винайняти однокімнатну на Львівщині стало дорожче лише на 7,7% – у грудні 22 року середня вартість 1-кімнатної становила 10977 грн, а у вересні – 11832 грн. Натомість в Івано-Франківській області ставки зросли на 27,7% (з 4794 грн у грудні до 6124 грн у вересні), а в Закарпатській – взагалі на рекордні 46% (з 8706 грн у грудні до 12788 грн у вересні).

    єВідновлення розширення програмиДепутати ВР підтримали законопроєкт №10063 про зміни до порядку виплат компенсацій за програмою єВідновлення – її зможуть отримати і ті українці, які власним коштом зробили ремонт пошкодженого житла.

                                                                                    Ці виплати почнуть здійснюватися з 1 січня 2024 року, повідомила Олена Шуляк, очільниця партії «Слуга Народу»: «Компенсаційний механізм буде таким самим, як і по інших категоріях єВідновлення – заяву потрібно буде подати через Дію, потім її розгляне комісія та визначить розмір виплати».

     

    Крім того, Олена Шуляк зазначила, що це не останнє розширення програми компенсацій єВідновлення – в майбутньому планується розпочати компенсувати пошкодження житла жителям окупованих територій.

    Статистика

     

    ⏱ 1 рік

     

    діє програма єОселя

     

    💳 5 млрд грн

     

    становить сума виданих кредитів

     

    👨‍👩‍👧‍👦 3641 українська родина

     

    скористалась можливістю придбати житло за цією програмою

     

    🏠 67,8% договорів

     

    житло на вторинці

     

    🏙 31,6% договорів

     

    готові квартири у забудовника

     

    🏗 0,6% договорів

     

    квартири, які ще будуються

     

    Дані: Укрфінжитло

    Щомісячний звіт НБУ очікування будівельниківУ вересні будівельники зберегли позитивні очікування щодо результатів своєї діяльності, повідомляє НБУ в своєму звіті про щомісячне опитування підприємств.

     

    Позитивний настрій будівельників пов’язаний з пожвавленням програми пільгового іпотечного кредитування, бюджетним фінансуванням будівництва та відновлення доріг, а також сезонним фактором.

     

    Респонденти очікують зростання обсягу будівництва та налаштовані на збільшення кількості нових замовлень – а значить, і на ріст обсягів закупівлі будівельних матеріалів та послуг підрядників. Щоправда, будівельники прогнозують підвищення темпів подорожчання власних послуг через зростання закупівельних цін.

     

    Виходячи з даних цього звіту, можна припустити, що найближчим часом будемо спостерігати повільне здорожчання вартості квадратних метрів новобудов через підвищення попиту та зростання собівартості будівництва. Також на корекцію гривневих цін може вплинути перехід курсу валют від фіксованого до «керовано гнучкого».

    За даними Держстату, в першому півріччі 2023 року індекс будівельної діяльності зріс лише на 18,4%, порівняно з аналогічним періодом 2022 року.  Причому зростання було обумовлене будівництвом інженерних та нежитлових споруд (+34% та +9,5%), а ось будівництво житлових споруд, навпаки, скоротилось (-5,9%).

                                                                                                                          Для порівняння: в грошовому виразі за півріччя обсяг виробленої продукції становив 8 922 млн грн в житловому будівництві, 13 678 млн грн в нежитловому та 30 591 млн грн в інженерному.

     

    Як на мене, такі дані можуть свідчити про те, що за рік-два ми ймовірно спостерігатимемо дефіцит пропозиції нового житла в деяких регіонах України. Щоправда, і здолати його можна доволі швидко, десь за 2-3 роки (саме стільки триває будівництво сучасних багатоквартирних будинків).

     

    Нагадаю, що у першому півріччі 2023 року житлове будівництво найбільш активно розпочиналось в Київській (почали будувати 6 926 нових квартир), Івано-Франківській (4 745 нових квартир) та Львівській (4 118 квартир) областях. В Києві за півріччя почали будувати 2 698 нових квартир.

    БК Росток реконструкція стадіонПам’ятаєте скандал з реконструкцією БК «Росток», який розгорівся цього літа? Коли в ході реконструкції будинку культури «Росток» на місці стадіону побудували торговельний центр, пообіцяли перенести стадіон на його покрівлю та «забули» про обіцянку?

     

    На щастя, потім забудовник схаменувся, і новий стадіон на покрівлі ТЦ таки з’явився 🙃 Як видно на фото (Ксенія Семенова, дякую!), очікування не дуже співпали з реальністю. Але «цифірь» виявився «справним» – і ДІАМ прийняв «оце» в експлуатацію!

     

    У вересні об’єкт за назвою «Реконструкція Палацу культури з будівництвом громадського центру суспільних комунікацій з підземним паркінгом та приміщеннями торговельного призначення на вул. Гарматній, 26/2 у Солом’янському районі м. Києва» отримав Сертифікат готовності до експлуатації за № ІУ123230911458.

     

    Що ж, мої вітання громаді Солом’янки, забудовнику та вільному від корупції ДІАМ 🙂

    ЖК Egoist Residence петиція про заборону будівництваНавіть війна не заважає киянам відстоювати власне місто від апетитів деяких забудовників.

     

    Так нещодавно, буквально за декілька днів набрала необхідну кількість голосів петиція про розірвання договору оренди ділянки по вул. Генерала Шаповала, 1, поруч з Соломянським ландшафтним парком – і, завдяки Ксенії Семеновій, на офіційному сайті КМР вже з’явився відповідний Проєкт Рішення.

     

    А зараз чи не щохвилини додаються голоси за петицію про заборону будівництва ЖК Egoist Residence, майданчик якого розташований впритул до території Олександрівської лікарні по вул. Мечникова, 7б.

     

    Навіть петиція про 5-річний мораторій на будь-яке нове будівництво в межах столиці за добу набрала 79 голосів 🙂 Як на мене, це свідчить про те, що люди втомилися – в тому числі, і від «земельного та будівельного свавілля».

     

    Як вважаєте, чи варто місту трішки пригальмувати з новою забудовою?

    Іпотека в Україні статистика НБУІпотека в Україні потроху набирає обертів – за даними опитування НБУ, в липні 2023 року банки видали 604 кредити на придбання житла. Це навіть більше, ніж було видано у «рекордному», з часів початку війни, червні, коли оформили 527 позик, і майже стільки, скільки було видано у лютому 2022 року – 636 позик.

     

    Майже всі липневі іпотечні кредити видані за програмою єОселя на вторинному ринку – 593 позики. На первинці, відповідно, було видано 11 кредитів. Середньозважена ефективна ставка становила 7,82% річних на вторинці та 13,34% річних на первинці.

     

    Найактивніше іпотечні кредити видавали в Київській області, тут в липні було оформлено 178 позик. На другому місці – Київ з виданими за місяць 69 кредитами, а на третьому – Рівненська область, де було укладено 46 іпотечних договорів.

     

    Загальна сума липневих іпотечних кредитів становить 878,1 млн грн.

    Держстат кількість квартир на початок будівництваЗа даними Держстату, за 6 місяців 2023 року в Україні почали будувати майже 33,5 тис. нових квартир, з яких 25 тис. знаходяться в будинках з двома або більшою кількістю квартир (це таунхауси та багатоквартирні ЖК).

     

    Найактивніше новобудови з’являлися у Київській області – за півроку кількість квартир на початок будівництва тут становить 6926 шт., з яких 4907 розташовані в таунхаусах чи багатоквартирних ЖК.

     

    На другому місці – Івано-Франківська область, де за перші 6 місяців року почали зводити 4745 нових квартир, з яких 4144 – це квартири в будинках з двома або більшою кількістю квартир.

     

    Третє місце по обсягам нового житлового будівництва посідає Львівська область, в якій у першому півріччі почали будувати 4118 квартир, з яких 3085 – це квартири в таунхаусах та ЖК.

     

    А ось столиця за будівельною активністю посіла лише четверте місце – в першому півріччі тут почали зводити 2698 нових квартир.

     

    Здається, що у 2023 році новобудов в Україні буде менше, ніж у 2022 році – Держстат підрахував, що в минулому році в країні загалом почалось будівництво майже 98,4 тис. нових квартир, 85 тис. з яких були розташовані в багатоквартирних будинках і таунхаусах.

    Оренда квартир в Києві статистикаЗа даними bird, у вересні вартість оренди квартир в Києві та Львові продовжила зростати – у порівнянні з серпнем, медіана ціни на 1-кімнатну квартиру в Києві збільшилась до 13 тис. грн (+ 18%), на 2-кімнатну – до 19,1 тис. грн (+19%), а на 3-кімнатну – до 30,6 тис. грн (+11%).

     

    Як бачимо, прогнози аналітиків bird щодо суттєвого зростання орендних ставок в столиці майже на 100% справдились. Нагадаю, в липні вони прогнозували, що наприкінці літа медіана вартості оренди 1-кімнатних квартир в столиці може піднятись до 11,4 тис. грн, 2-кімнатних – до 19,2 тис. грн, а 3-кімнатних – до 31,7 тис. грн.

    Держстат фінансові результати діяльності підприємствДержстат опублікував дані щодо фінансових результатів діяльності підприємств за підсумками 2022 року – з них виходить, що будівництво та операції з нерухомістю були не дуже рентабельними галузями.

     

    Так, загалом будівництво показало від’ємне значення рентабельності -6,6%, а рентабельність компаній, що спеціалізуються на операціях з нерухомим майном, склала -27,1%.

     

    Але якщо подивитись на дані щодо чистого прибутку/збитку галузевих підприємств, то побачимо, що далеко не всі з них в минулому році працювали у збиток. Так, 62% компаній, зайнятих в будівництві, вдалося отримати невеликий (9814 млн грн), але все ж таки прибуток. Проте збитки 38% підприємств склали 28932 млн грн, що і дало загальний чистий збиток по галузі на рівні -19118 млн грн.

     

    Щодо компаній, які працюють в сфері операцій з нерухомістю, то серед них минулий рік з чистим прибутком закінчили 54,4% підприємств – разом їм вдалося заробити 19648,7 млн грн. Але 45,7% компаній згенерували загальний збиток у розмірі -79189,1 млн грн, що і зумовило чистий збиток по галузі у розмірі -59540,4 млн грн.

     

    Зауважу, що ці дані – за 2022 рік, тобто компанії ще не адаптувались до більшості нових воєнних викликів. Тож я сподіваюсь, що за підсумками 2023 року ми побачимо дещо кращі результати.

    Програма єОселя статистикаЩе трохи цифр, але тепер вже про програму єОселя. Як повідомляє «Укрфінжитло», станом на 30 серпня за програмою пільгового іпотечного кредитування було видано 2799 позик на придбання житла на суму 3934 млн грн.

     

    Більшість угод були укладені на вторинці – 1863 (66,6%), а готові квартири у забудовника придбали 914 громадян (32,7%). Також побільшала кількість позик на фінансування квартир, які ще будуються – на кінець серпня їх було видано вже 22 (для порівняння, станом на 2 серпня їх було укладено лише 9). При цьому учасниками розширеної версії пільгової програми (іпотека під 7%), яка почала працювати лише з 1 серпня, вже стали 45 українців.

     

    Наразі найактивніше «первинку» кредитує банк «Глобус». За даними «Укрфінжитло», в ньому укладено 73% позик на житло, яке ще будується. Окрім нього аналогічні позики видає «Скай Банк», який в загальній масі прокредитував 15% квартир, що будуються.

     

    Як на мене, то вже до кінця року варто очікувати помітного зростання кількості виданих кредитів саме на квартири, які ще будуються – адже пул готових квартир від забудовника невпинно зменшується. А щодо вторинки, то розширена програма (7%) має суттєву загороджувальну умову: вік будинку має бути не більшим за 3 роки, що суттєво звужує параметри пошуку підходящого житла.

    1 млрд грн отримали українці за програмою єВідновлення1 млрд грн

     

    отримали українці за програмою єВідновлення, про це повідомили в прес-офісі Мінцифри.

     

    Загалом виплату вже отримали 12 тис. українців, а кількість поданих заяв наразі становить 41 тис. Якщо всі ці заяви теж буде профінансовано, то в сектори ремонту та торгівлі будматеріалами увіллється ще більше 3 млрд грн. Адже гроші за цією програмою можна витрачати виключно на будівельні матеріали чи ремонтні послуги в компаніях-партнерах програми.

     

    Цікаво, чи спровокує таке цільове фінансування черговий виток подорожчання будматеріалів?

    За даними щомісячного опитування Нацбанку, будівельники дивляться у найближче майбутнє з обережним оптимізмом – вони «зберегли позитивні очікування результатів своєї діяльності завдяки поліпшенню інфляційних і курсових очікувань, пожвавленню внутрішнього попиту, бюджетному фінансуванню на будівництво та відновлення житла/інфраструктури, а також сприятливому сезонному фактору».

                                                                                                                                                                    Як і в попередні місяці, респонденти очікують зростання обсягів будівництва, нових замовлень, а також закупівлі сировини та матеріалів. Причому на тлі очікуваного підвищення цін постачальників, будівельники прогнозували нижчі темпи подорожчання власної продукції.

     

    Проте забудовники очікують на зниження доступності послуг підрядників – але на цьому фоні вони не планують змін чисельності власних працівників.

     

    Як на мене, це обнадійливі очікування – тож будемо сподіватись, що ніякі додаткові «форс-мажори» не завадять їм справдитися.

    В День Знань мушу з сумом констатувати, що зараз в сфері нерухомості та будівництва на державному рівні у нас панує суцільна секретність та закритість 🙁

     

    🔒 Ніхто не збирає статистику по кількості укладених інвестиційних договорів на майбутні квартири – тож ніхто не знає реальний стан справ з попитом на новобудови.

     

    🔒 З 2023 року закрили інформацію щодо кількості посвідчених правочинів (договорів) з нерухомістю – тож тепер неможливо оцінити і стан справ на вторинці.

     

    🔒 Вже майже місяць нормально не працює реєстр будівельної діяльності – в ньому геть «зламався» пошук, тож знайти інформацію про свіжовидані Дозволи та Сертифікати практично неможливо.

     

    🔒 Від початку війни так і не відкрили для широкого загалу державний кадастр.

     

    🔒 Більшість статистичних даних, які б могли допомогти оцінити перспективи галузей будівництва та нерухомості, закриті або не збираються (населення, міграція, доходи та витрати домогосподарств тощо).

     

    Ось не знаю, що б ми робили без ентузіастів, які моніторять ринок нерухомості та діляться з нами зібраними даними 🙂

     

    Розкажіть, де ви берете інформацію про ринок, забудовників або новобудови? Пишіть про свої “рибні місця“ в коментарях 👇

    Введене в експлуатацію житло статистикаЗгідно даних Держстату, за перше півріччя 2023 року в Україні було введено в експлуатацію 44,3 тис. нових квартир. 34,3 тис. з них були розташовані в багатоквартирних будинках та таунхаусах.

                                                                                                                    Найбільше нових квартир з’явилося у столиці – в Києві за півроку ввели 7793 квартири в будинках на дві та більше квартир і 54 одноквартирних будинки.

     

    Друге місце за кількістю нового житла зайняла Вінницька область, в якій за півроку ввели в експлуатацію 7058 квартир в багатоквартирних будинках та таунхаусах і 407 одноквартирних будинків.

     

    На третьому місці – Київська область, квартирний фонд якої за 6 місяців поточного року приріс на 4773 квартири в багатоквартирних будинках і на 2208 одноквартирних будинків.

     

    Нагадаю, що за весь 2022 рік в Україні було прийнято в експлуатацію 92,6 тис. нових квартир, з яких 74,3 тис. розміщувались в багатоквартирних будинках та таунхаусах, а 18,3 тис. – в одноквартирних будинках.

    Зниження попиту на житло статистикаВ Опендатабот підрахували, що за півроку 2023 в Україні народилось на 28% менше дітей, ніж за аналогічний період у 2021 році. Як вважають фахівці, повномасштабне вторгнення призвело до найбільшої кризи у кількості народжуваності – це найбільший спад за весь час незалежності. Попередній “провал” також пов’язаний із війною — у 2015 показники народжуваності впали на 12% за рік.

     

    Ці дані підтверджують прогнози експертів, які говорять про те, що вже за 20-25 років українські девелопери можуть зіштовхнутися з суттєвим просіданням попиту на житло в більшості населених пунктів країни (звісно, у порівнянні з мирними часами). Проте, на думку економістів, в деяких містах цей тренд майже не буде відчуватись – зокрема в столиці та в культурних і туристичних центрах країни.

     

    Як вважаєте, чи варто за декілька десятиліть очікувати зниження попиту на житло?

    Іпотечні кредити в Україні статистикаЯк повідомив Нацбанк, в червні 2023 року в Україні було оформлено 527 іпотечних кредитів на суму 754 млн грн. Цей показник найвищий від початку вторгнення: в травні 2023 було видано 232 позики, а в рекордному грудні 2022 року – 405 позик. Сподіваюсь, що в липні та серпні побачимо ще більш рекордні цифри.

     

    Цікаво, що червень став рекордним не тільки за кількістю виданих позик, а й розпочав кредитування на первинці. Звісно, поки що в дуже скромних масштабах – з 527 позик лише 8 кредитів було надано для придбання майнових прав на житло, яке ще будується. Але цей показник все одно найвищий від початку збройної агресії росії.

     

    Лідерами іпотечного кредитування в червні були Київ та Київська область – тут було видано 70 та 153 позики відповідно. На третьому місці – Рівненська область, в якій оформили 30 позик. Четверте місце за кількістю виданих іпотек займає Вінницька область, в якій видали 26 кредитів, а п’яте місце розділили Львівська та Хмельницька області, в яких люди отримали по 25 іпотечних кредитів.

     

    Більшість кредитів були видані в рамках реалізації державної програми пільгового іпотечного кредитування єОселя (в червні вона видавалась визначеним категоріям громадян під 3% річних). Зауважу, що згідно з даними НБУ, середньозважена ефективна ставка трохи відрізняється від задекларованої – на вторинне житло вона становила 7,82%, а на первинці – 11,03% річних.

    Вартість оренди квартир в столичних районах та передмістіФахівці додатка bird дослідили та порівняли вартість оренди квартир в столичних районах та найближчому передмісті.

     

    Картина вийшла доволі цікава: в деяких передмістях медіана цін на оренду вища, ніж у столиці. Наприклад, на Борщагівці 1-кімнатну можна орендувати дешевше, ніж в «сусідніх» Софіївській та Петропавлівській Борщагівках. А на Троєщині, Воскресенці та Лісовому – дешевше, ніж в Броварах.

     

    Як на мене, ці дані можуть свідчити про те, що незабаром побачимо підвищення орендних ставок в цих столичних житлових масивах – тож тим, хто планує винаймати тут квартиру, варто прискорити пошуки 😉

    єВідновлення новий етап програмиВ Україні розпочався розгляд заяв на отримання компенсації від власників повністю знищеного внаслідок війни житла, повідомила очільниця Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

     

    За даними пані Шуляк, вже подано 1624 заяв, більшість яких стосується зруйнованих квартир (58,9%) та приватних будинків (40,1%).

     

    З 1 серпня запустився новий етап державної програми єВідновлення, завдяки якій українці можуть отримати компенсацію за повністю знищене майно. Вже сформовано 523 комісії, які створені на всій території, і які працюють над тим, щоб обстежити житло за відповідним чек-листом і потім сформувати необхідну компенсацію, – говорить Шуляк.

     

    Нагадаю, що з 1 серпня розпочався прийом заяв на відшкодування за зруйноване житло. Наразі за знищені домівки українці можуть отримати Сертифікат на придбання нової квартири або будинку. Трохи пізніше стане можливою і виплата грошової компенсації власникам приватних будинків, які планують відбудувати знищене житло.

     До єОселі долучився УкрексімбанкДо єОселі долучився ще один банк – з 1 серпня пільгові іпотечні кредити за цією програмою можна оформити і в «Укрексимбанк», повідомляє Укрфінжитло. Тож відтепер в програмі беруть участь 6 банків-партнерів: Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank та Укрексімбанк.

     

    За даними Укрфінжитло, станом на 9 серпня загалом за цією програмою вже видано 2393 пільгові іпотечні кредити на суму майже 3346 млн грн. Більшість угод – 1580, укладено для придбання квартир на вторинці, 804 готові квартири було придбано у забудовників, а ось на житло, яке ще будується, поки видано лише 9 пільгових кредитів.

     

    Як бачимо, українські забудовники, хоча і приєднались до поділу цього «фінансового пирога», але далеко не всі і лише частково. “Відкусити“ шматочок вдається лише тим з них, хто має готові квартири – адже в сегмент фінансування саме нового будівництва кошти програми поки що майже не заходять.

    Оренда квартир Києва статистика цінЯк і прогнозували в bird, вартість оренди в столиці зростає. В порівнянні з серединою липня, медіана ціни оренди 1-кімнатної квартири в Києві збільшилася до 11 тис. грн (+10%), 2-кімнатної – зросла до 16 тис. грн (+7%), а 3-кімнатної – до 27,5 тис. грн (+5%).

     

    Тобто навіть в умовах війни ми бачимо традиційний сезонний сплеск вартості оренди столичних квартир – тож можемо зробити припущення, що цей сегмент ринку нерухомості майже пристосувався до нових реалій.

     

    Нагадаю, аналітики додатку прогнозували, що в серпні медіана вартості оренди 1-кімнатних квартир в столиці може піднятись до 11,4 тис. грн, 2-кімнатних – до 19,2 тис. грн, а 3-кімнатних – до 31,7 тис. грн. Чи досягне ринок цих показників, побачимо вже за декілька тижнів.

    Кількість виданих дозволів на будівництвоЗдається, що приблизно за два-три роки (саме стільки за сприятливих умов продовжується будівництво сучасного ЖК) українці стикнуться з дефіцитом нових квартир. Принаймні такий висновок можна зробити з огляду на дані, які озвучила Олена Дмітрієва, перший заступник Голови Правління «Глобус Банк» в ході аналітичної панелі «Аналітика українського ринку нерухомості: перше півріччя 2023 року».

    Зокрема, пані Олена повідомила, що:

     

    🏗 кількість виданих дозволів на будівництво продовжує скорочуватися;

     

    🏗 торік забудовники отримали вдвічі менше дозволів, ніж роком раніше;

     

    🏗 у I кварталі цього року скорочення стартів нових будівництв продовжилося;

     

    🏗 водночас триває руйнування житлового фонду.

     

    Тож, як слушно зауважила Олена Дмітрієва: «Оскільки житловий фонд зменшується через руйнування, а нові проєкти розпочинаються все рідше – дедалі ймовірнішим стає дефіцит пропозиції на ринку житла в довгостроковій перспективі».

     

    Загалом я згодна з таким прогнозом, але зауважу, що після нашої перемоги забудовники, скоріш за все, чи не наввипередки почнуть виводити нові проєкти на ринок – тож сподіваюсь, що цей дефіцит вдасться задовольнити за декілька років.

    Збитки України через війнуПонад $150,5 млрд

     

    Станом на червень 2023 року, це загальна сума прямих збитків, завдана інфраструктурі України через війну. Такі дані оприлюднив проєкт KSE Institute «Росія заплатить».

     

    З них:

     

    $55,9 млрд – збитки в житловому секторі, в якому зруйновано або пошкоджено 167,2 тис. об’єктів житлового фонду;

     

    $36,6 млрд – втрати транспортної інфраструктури, дорожнього господарства, авіаційної галузі;

     

    $9,7 млрд – втрати сфери освіти, в якій повністю чи частково зруйновано 3,4 тис. закладів освіти;

     

    $8,8 млрд – інфраструктурні втрати української енергетики;

     

    $11,4 млрд – збитки українського бізнесу.

     

    Дуже страшні цифри. Але з них можемо зробити висновок, що після нашої перемоги будівельна галузь стане однією з тих, які розвиватимуться найбільш динамічно – аби задовольнити потреби країни у відбудові. І цілком ймовірно, що велика відбудова спровокує посилення дефіциту будівельних матеріалів та кваліфікованих кадрів – а це, в свою чергу, може призвести до «вибухового» зростання цін в цій галузі.