Знайомство з девелопером: Avalon 

Як і більшість читачів блогу, я добре знаю всіх провідних столичних девелоперів. Але майже не знайома із забудовниками, які працюють в інших регіонах країни. Тож подумала, що було б непогано виправити ситуацію, і зібрати інформацію про тих, хто будує у Львові та Хмельницькому, Ужгороді та Одесі, Івано-Франківську та Дніпрі – в інших містах України. 

Знайомство з девелопером: Avalon 

Почати вирішила з львівського девелопера Avalon. На відміну від «РІЕЛ» та «Галжитлобуд», цей бренд, хоча й вважається одним з найкрупніших регіональних забудовників, проте на столичному ринку не працював. Тож мені про нього нічого не було відомо – і це потрібно виправляти.

Коротенька довідка:

  • Інвестиційно-девелоперська компанія Avalon працює з 2014 року.
  • Згідно даних ЛУН, за цей час компанія встигла збудувати та здати в експлуатацію 29 будинків у 13 житлових комплексах, а зараз працює над будівництвом 4 будинків у 3 ЖК.
  • Я помітила, що всі проєкти бренду мають в назві слово Avalon.
  • А також з’ясувала, що Avalon – один з найбільших, але не ідеальний забудовник (хоча хто з забудовників ідеальний?), який до війни стикався з усіма класичними проблемами. Переноси здачі деяких проєктів: відзначу, що вони відбувались у дві сторони, в сторону збільшення так і в сторону зменшення. Затримки з отриманням адреси деяких ЖК. Закиди про корупцію та потрапляння в будівельні скандали.

Проте, на мій погляд, наразі важливіше як забудовник почувається на ринку зараз – та які власні перспективи він бачить. Саме про це я й розпитала Романа Давимуку, операційного директора Avalon.

Знайомство з девелопером: Avalon 

Пане Романе, за півроку навали орків багато будівельних та девелоперських компаній були змушені переосмислити та переформатувати свою діяльність. Як ваша компанія почувається на ринку?

Звичайно, війна вплинула на девелоперський ринок, оскільки він є інвестиційним і його активний розвиток залежить від впевненості людей у своєму майбутньому, від можливості його прогнозувати.

Нестабільна ситуація впливає і на нас, хоча компанія працює глибоко в тилу. Ми відчули це через різке, кратне зниження продажів. Avalon призупиняв роботу на дуже короткий період в березні, після цього поступово відновив активність. Зараз роботи ведуться на всіх наших проєктах без виключення.

Ми готувались до різних кризових ситуацій, і звичайно, не прогнозували війну, але передбачали певні економічні коливання. До можливої кризової ситуації були готові, тому зараз маємо можливість добудовувати, закривати всі зобов’язання перед нашими клієнтами.

Як ви оцінюєте перспективи Avalon за квартал-півроку-рік?

Наш план досить простий. Яка б не була ситуація, добудуємо всі об’єкти і виконаємо зобов’язання перед інвесторами. Маємо для цього і внутрішній, і фінансовий ресурс. У нас є готові квартири і ми пропонуємо їх тим, хто хоче інвестувати у ринок нерухомості. І такі бажаючі є. Внутрішнім переселенцям, які розглядають Львів як місто для роботи та проживання, цікавий продукт Avalon.

Основний фокус у нас направлений на закриття зобов’язань перед інвесторами та будівництво якісних проєктів. Працюємо над новими проєктами, але звичайно частина з них відкладена. Зараз нам важливіша якість проєктів, ніж швидкість їх реалізації. Працюємо над якісним наповненням житлових комплексів, враховуючи прогнозовані зміни в споживчій поведінці.

ЖК Авалон Зелена Стріт хід будівництва
ЖК Avalon Zelena Street. Червень 2022 року

Від чого компанії довелось відмовитись через збройну агресію рф?

Змушені оптимізувати команди, особливо ті, які працювали над розвитком. Ми розуміємо, що зараз непрості часи і різко справи не покращаться. Ми не маємо можливості нести такі затрати і маємо виконати свої зобов’язання. Тому не можемо собі дозволити проїдати кошти, маємо бути максимально ефективними.

Які бізнес-процеси зазнали найбільших змін?

Це бізнес-процеси, що стосуються логістики і забезпечення матеріалами. Спостерігаються проблеми з постачанням будівельних матеріалів, однак мусимо забезпечити той стандарт, який закладений в наші проєкти. Це складніше і дорожче для нас.

Виникає багато інших питань, пов’язаних з організацією роботи, коли можливі повітряні тривоги, термінами, можливістю проведення офлайн-зустрічей, коли частина співробітників не знаходиться на місці.

ЖК Авалон Ярд хід будівництва
ЖК Avalon Yard. Серпень 2022 року

На яких проєктах зараз зосереджена основна увага компанії?

Після початку війни наш фокус націлений на введення об’єктів в експлуатацію. Цього року, незважаючи на війну, ми повністю здали такі проєкти, як Avalon Zelena St., Avalon Flex. Також ввели в експлуатацію кілька черг проєкту Avalon Holiday. Сумарно передали ключі від понад 800 квартир.

Зараз такими самими темпами продовжуємо будівництво інших проєктів, оскільки маємо зобов’язання перед клієнтами. Зараз в нашому фокусі проєкти Avalon Holiday, Avalon Yard, житловий комплекс преміум-класу Avalon Prime та офісний центр.

Чи плануєте братися за нові проєкти? Якщо так, то кого ви бачите їх інвесторами?

Працюємо над розробкою нових проєктів і на даному етапі самі інвестуємо в їх розвиток. Наразі не стільки дивимось і розвиваємо нові ділянки, а працюємо над розвитком і наступними чергами існуючих проєктів. Саме вони у нашому фокусі.

Такий крок забезпечить комплексність цих житлових комплексів. Не бачимо сенсу запускати проєкти, щоб просто зібрати кошти по класичній, на жаль, моделі для нашого ринку девелопменту. Це коли добудова і закриття зобов’язань виконується за рахунок продажів у нових проєктах. Це точно не наша модель.

Якщо говорити про інвесторів, то частина переміщених осіб з часом вирішить купувати житло у Львові. Але чи буде якісний зсув в сторону виключно таких клієнтів поки рано говорити.

ЖК Авалон Прайм хід будівництва
ЖК Avalon Prime. Червень 2022 року

Взагалі, чи хтось ризикує зараз інвестувати у новобудови? У вас з’явилися нові інвестори від початку агресії?

Так. У нас є продажі, однак вони далекі від довоєнного рівня. Люди інвестують у нерухомість з різних регіонів України, в тому числі і львів’яни. Нам довіряють. Клієнтам зараз цікаво купувати нерухомість на більш пізній стадії.

Є певні фактори, які спонукають людей вкладати гроші в нерухомість. Зокрема, це інфляційні процеси – люди розуміють, що так чи інакше їхні збереження в валюті з часом знецінюються. Хоча вартість нерухомості в валюті поки не зростає, але ознак, що житло буде суттєво дешевшати, немає.

Ну і звичайно Львів, як західний центр, цікавий для багатьох українців. Багато людей вважають, що інвестиції тут досить безпечні.

Зараз на ринку новобудов діють два різнонаправлених вектори: здорожчання собівартості будівництва та зниження доходів потенційних інвесторів. На вашу думку, чи можна їх урівноважити? Як саме?

Собівартість будівництва зростає за рахунок матеріалів, не робіт. На жаль, це глобальний процес, пов’язаний з проблемами логістики, інфляції. Від американських спеціалістів йдуть сигнали, що темпи інфляції будуть сповільнюватись. У найближчий час побачимо піки такого здорожчання, після почнеться зниження. Це політичне питання, оскільки значна частка у вартості матеріалів припадає на енергоресурси. А вони здорожчали через енергетичну війну росії проти практично усієї Європи.

Підрядним організаціям та замовникам треба готуватись до зниження своїх апетитів щодо заробітку. Це один з чинників, який допоможе перезапустити економіку України. За все платить кінцевий споживач, доходи якого різко зменшились. Потрібно повертатись до показників 7-8 років тому.

ЖК Авалон Холідей хід будівництва
ЖК Avalon Holiday. Липень 2022 року

Як ви вважаєте, чи повинна держава допомагати забудовникам у ці скрутні часи?

Основний фокус держави зараз воєнний. Важко розраховувати, що у такий важкий час вона зможе надати допомогу забудовникам та фінансувати певні програми.

Що держава точно може зробити, так це якісніше контролювати будівництво. Але не в плані посилення норм, а роботи з інформацією. Де держава буде аналізувати ситуацію з забудовниками, допомагати виявити нечесних девелоперів, які не мають на меті виконувати свої зобов’язання. Адже за це будемо платити ми, платники податків.

Коли у забудовника стався крах і він не виконує зобов’язання, це передбачатиме, що десятки, сотні або тисячі інвесторів залишаться без грошей і без активу, який вони розраховували отримати. Держава буде втручатися і якимось чином фінансувати розплутування таких клубків. Тобто держава має встановити правила гри і контролювати їх виконання.

Що ви хотіли б сказати своїм існуючим та потенційним інвесторам?

Про що говоримо інвесторам? Ми на місці, працюємо виключно для того, щоб виконати всі наші зобов’язання і підтвердити свою репутацію надійного забудовника та одного з лідерів ринку. Нашим пріоритетом є передача ключів нашим інвесторам. Ми точно не бавимось в запуск нового проєкту, за рахунок якого треба закрити попередній.

Для існуючих інвесторів ми є джерелом спокою, вони можуть бути певні, що отримають свій актив. А для потенційних інвесторів у нас є якісні пропозиції, які враховують усі нюанси ринку. Можна інвестувати кошти і бути впевненим, що ви точно отримаєте актив, в який вклали кошти.

Пане Романе, вдячна вам за відверті відповіді! Побажаю Avalon вистояти у непрості часи та втілити у життя мрії ваших інвесторів.

P.S. Львів’яни та інвестори Avalon, як ви оцінюєте співпрацю з цим забудовником? Що вам подобається, а чим ви незадоволені? Чекаю на ваші дописи на форумі блогу, в телеграм-чаті інвесторів чи на ФБ!


1 відповідь
Приєднуйтесь до обговорення на форумі: Знайомство з девелопером: Avalon