Травнева динаміка: як поводились ціни на первинці

Здається, ринок первинної нерухомості більш-менш вдало пережив травневий ракетний терор – згідно даних ЛУН Статистика, впродовж останнього місяця весни вартість новобудов не зазнала суттєвих змін.

Звісно, я припускаю, що корекцію ми побачимо вже в червні, адже цікавість з боку потенційних інвесторів до житла, яке ще будується, під впливом обставин трохи знизилась. Але головний тренд весни – поступове підвищення інтересу до столичної нерухомості – все ж таки, здається, не змінився.

Про це, зокрема, може свідчити травневе зростання цін на столичній вторинці – причому як середньої ціни продажу житла, так і орендних ставок. Згідно даних Rieltor від ЛУН, в травні в Києві продовжувала зростати середня вартість 1-кімнатних та 2-кімнатних квартир на продаж.

Водночас, якщо середня ціна 1-кімнатних квартир в розміщених оголошеннях зросла лише на $500, то в оголошеннях з позначкою «продано» вона за місяць додала $1,5 тис. В 2-кімнатних динаміка ще більша: в травні середня ціна продажу за всіма оголошеннями зросла на $10 тис., а в оголошеннях з позначкою «продано» – на $9 тис.

Звісно, «забаганки» продавців все ще значно вищі за можливості покупців (середня ціна $58,5 тис. проти $46 тис. в 1-кімнатних та $80 тис. проти $65 тис. в 2-кімнатних). Але, починаючи з весни, ми бачимо поступове підвищення цін на готові квартири. А відтак, можемо говорити і про підвищення попиту на них.

Динаміка середніх цін продажу одно- та двокімнатних на вторинці Києва

Щодо оренди, тут теж доволі цікаві дані. Згідно Rieltor від ЛУН, в травні в столиці середня орендна ставка на 1-кімнатні квартири залишалася стабільною, на рівні 10 тис. грн в місяць. А ось на 2-кімнатні – рвонула вгору, з 12 тис. грн у квітні до 13,5 тис. у травні.

Динаміка середніх цін оренди на вторинці Києва

Як на мене, це може свідчити про початок «великого повернення» до столиці із західних регіонів України. Так, за даними того ж Rieltor від ЛУН, в травні у Львові «обвалилися» орендні ставки на 2-кімнатні квартири (які зазвичай винаймають родинами або вскладчину): якщо ще в квітні ціна в об’явах від власників на 2-кімнатну львівську квартиру, в середньому, становила 19,5 тис. грн, то в травні вона опустилась до 13 тис. грн.

Щоправда, оренда 1-кімнатних квартир у Львові ще продовжує дорожчати (з 14,5 до 15 тис. грн за травень), але, як на мене, це більше схоже на інерцію ринку, аніж на відображення зростаючого попиту. Хоча, звісно, я можу й помилятись – але то вже покаже тільки час.

Первинка в столиці

За даними ЛУН Статистика, в травні столичні забудовники трохи підняли ціни на нові квадратні метри – протягом місяця середня вартість квадрата новобудови підросла на 300 грн, з 46,5 тис. грн на 1 травня до 48,8 тис. грн на 1 червня. При цьому середня ціна на київську первинку залишається найвищою в Україні.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Києва

До речі, «комерційна» вартість квадрата столичних новобудов майже вдвічі вища за «офіційну». Так, згідно Наказу Мінінфраструктури №408, станом на 1 квітня опосередкована вартість будівництва 1 кв.м новобудови у Києві дорівнює лише 24,4 тис. грн.

А ось за даними ЛУН, в квітні столичні забудовники продавали свої нові квадрати в середньому за 48 тис. грн. Більше того, на цю дату навіть ринкова ціна середнього квадрата економкласу «від забудовника» була значно вища за офіційну опосередковану вартість – за даними ЛУН Статистика, на 1.04 вона знаходилась на рівні 34 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Києва за класами

А що у передмісті?

В травні в передмісті столиці аналітики ЛУН Статистика зафіксували зниження середньої ціни квадрата, що будується. Його середня вартість знизилась з 33,5 тис. грн на 1 травня до 33 тис. грн на 1 червня, тобто здешевлення склало 500 грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Київської області

Зауважу, що з початку року в Київській області вартість середнього квадрата новобудов коливається в діапазоні 33-34 тис. грн. А станом на 1 квітня вона становила 34 тис. грн в середньому по області і 28 тис. грн в новобудовах економкласу.

Динаміка середніх цін за метр квадратний у новобудовах Київської області за класами

А за даними Мінінфраструктури, опосередкована вартість будівництва 1 кв.м житла в Київській області на цю ж дату становила лише 20,8 тис. грн. Тобто тут ми теж бачимо доволі великий розрив між цінами «де-юре» і «де факто» – хоча, звісно, і не такий вражаючий, як в столиці.

Одеса та область

В Одесі середній квадратний метр в травні втратив 700 грн вартості: якщо на початку місяця він коштував 35,9 тис. грн, то наприкінці його ціна становила 35,7 тис. грн. Зауважу, що середня ціна квадрата одеських новобудов знижується вже декілька місяців поспіль – що, як на мене, в першу чергу пов’язано з інтенсивністю повітряних тривог в місті.

Динаміка середніх цін за метр квадратний та за класами у новобудовах Одеси

В Одеській області бачимо приблизно таку ж картину – за травень «середній метр» тут подешевшав на 300 грн, з 32,2 тис. грн до 31,9 тис. грн. При цьому тренд на зниження в цьому регіоні тримається з січня.

Динаміка середніх цін за метр квадратний та за класами у новобудовах Одеської області

Якщо ж порівнювати офіційну та комерційну опосередковану вартість квадратного метра новобудов, то і тут ми побачимо суттєву різницю. Так, згідно даних Мінінфраструктури, собівартість спорудження квадратного метра житла в Одеській області становила 20 тис. грн (станом на 1 квітня 2023 року). А згідно даних ЛУН, середня ціна продажу квадрата економкласу в Одеській області на цю ж дату складала 25,9 тис. грн, а в Одесі – 32 тис. грн.

Львів та область

У Львові середня вартість квадратного метра за місяць здешевшала лише на 100 грн – з 45,4 тис. грн станом на 1 травня до 45,3 тис. грн станом на 1 червня 2023 року. А ось у Львівській області бачимо зворотній напрямок руху ціни: тут вартість середнього квадрата збільшилась на 500 грн, з 35,2 до 35,7 тис. грн.

Динаміка середніх цін за метр квадратний та за класами у новобудовах Львова

Нагадаю, на 1 квітня 2023 року середні ціни у Львові та Львівській області, за даними ЛУН, становили 45,9 тис. грн та 35,4 тис. грн відповідно. А офіційна вартість 1 кв.м на цю дату на Львівщині складала близько 20,8 тис. грн – тобто зі Львовом розрив офіційних та комерційних цін на первинну нерухомість був більше, ніж в 2 рази.

Звісно, середній квадратний метр класу економ на ринку коштував дешевше: 33,8 тис. грн у новобудовах Львова та 28 тис. грн у новобудовах Львівської області. Але все одно, розрив між цими двома цифрами вражаючий.

Динаміка середніх цін за метр квадратний та за класами у новобудовах Львівської області

Опосередкована vs комерційна

Дивлячись на розрив між офіційною вартістю спорудження квадратного метра та її реальним «еквівалентом», мимоволі задаєшся питанням: а чому в них така різниця? Це будівельники завищують свої ціни чи Мінінфраструктури їх занижує?

Аби спробувати відповісти на це питання, давайте спочатку з’ясуємо, що таке «опосередкована вартість спорудження 1 кв. м житла». Отже, цей показник розраховується згідно Наказу № 174 «Про затвердження Порядку визначення та застосування показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України», який був виданий ще у 2005 році Державним комітетом України з будівництва та архітектури.

Використовуються ці показники для:

  • визначення обсягів державних інвестицій, що спрямовуються на будівництво «соціального» житла та визначення розміру пайової участі держави у спорудженні такого житла;
  • визначення розміру пільгових кредитів, що надаються відповідно до законодавства окремим категоріям громадян для поліпшення їх житлових умов.

Тобто цей показник напряму впливає на розмір кредиту, який можуть отримати позичальники за тією ж «єОселею» (та іншими пільговими кредитами). І, як на мене, саме на ньому можуть базуватись нарахування за зруйноване житло. Хоча щодо цього повної ясності ще немає, адже порядок розрахунку цієї суми (на відміну від порядку розрахунку суми за пошкоджене житло) поки що не затверджений.

Йдемо далі. Опосередковану вартість спорудження житла розраховують не «зі стелі», а на базі вартості спорудження об’єкта-представника: реального житлового будинку, збудованого за типовим проєктом з традиційних будматеріалів, обладнання та устаткування вітчизняного виробництва, з дотриманням ДБН та інших вимог. Тобто можемо говорити, що «опосередкована вартість спорудження 1 кв.м» – це вартість будівництва квадратного метра ЖК економ-класу.

Щоправда, в цю цифру не входять додаткові витрати забудовника. А саме: інженерна підготовка майданчика та спорудження позамайданчикових інженерних мереж, компенсація витрат попереднім власникам земельної ділянки, відрахування на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Отже, для забудовника собівартість будівництва 1 кв.м житла апріорі буде вищою за офіційну суму.

Ну і є ще один нюанс, який пояснює сучасний розрив між офіційною та комерційною вартістю квадратного метра новобудови. Справа в тому, що з осені 2022 року офіційний показник вартості квадратного метра розраховується не на основі реальних даних від об’єкта-представника, а шляхом коригування на офіційний рівень інфляції тих показників, які діяли на 1 січня 2022 року (тобто без врахування коливання курсу гривні). Ось і виходить, що «офіційна» собівартість будівництва житла має небагато спільного з реальною.

P.S. Висловити свою точку зору на динаміку цін та перспективи ринку новобудов, як завжди, можна на форумі. Або – у спільноті інвесторів телеграм-чату “Де в Україні купити вигідно?”. А якщо хочете бути в курсі головних подій ринку нерухомості та дізнаватись про нові публікації в блозі, то підпишіться на телеграм-канал “Де в Україні жити добре?”.


478 відповідей
  • Ірина Романова
    Началась зима, а значит пришло время подвести осенние итоги на столичном рынке недвижимости. Давайте посмотрим, куда двигались цены и какие факторы влияли на н...

    Вторичка у нових та відносно нових будинках, а також готові квартири від забудовників найімовірніше подорожчають. Але не дуже. Таких космічних цін як до 2008 чекати не варто. Конкуренція на ринку нікуди не зникне, навіть якщо її не витримає частина забудовників. Кордони стали відкритішими, підросло покоління, для котрих іноземні мови взагалі не є проблемою. Київ – не настільки комфортне місто для проживання, щоб житло в ньому коштувало дорожче за інші європейські міста. Києву доведеться ще дуже постаратись, щоб молоде покоління захотіло купити тут житло. І справа не тільки в ціні квадрата. В багатьох випадках нема можливості влаштувати дітей в дитсадок або школу поблизу дому. Якими б елітними і преміум словами продавці не називали такі будинки, чи буде комфортним в них життя, якщо кожен день доводитиметься купу часу витрачати на поїздки в школу крізь дорожні затори? Це ті фактори, котрі забувають і не хочуть враховувати забудовники, намагаючись спрогнозувати майбутні ціни.

    Ірина Романова
    Мы пережили эту холодную весну 2020 года, и для многих она выдалась не простой. Пандемия и карантин привели к снижению доходов и вызвали неуверенность в завтра...

    Я не знаю, з яким оптимізмом забудовники дивляться на нинішню ситуацію, але своїми грошима я б не ризикнув і до “пандемії”, а тепер – так і тимбільше. Мені вистачило інвестиції в травні 2017 в 12-лінію Петрівського кварталу. Вже восени 2018, втративши півтора роки часу і трохи грошей, продав по переуступці, щоб купити готову квартиру. У попереднього об’єкту інвестиції вже понад два роки затримки, і він досі не зданий в експлуатацію. І найближчі ще пів-року точно не здадуть. І я тепер не впевнений, чи взагалі здадуть
    хоч колись. Ну ладно, якби тоді серед усіх варіантів інвестиції я вибрав “той єдиний”, котрий заглох. Але більшість із тих варіантів, серед яких ми тоді обирали, досі не завершені. Реально розумію, що міг би вляпатись ще печальніше. Якщо в Петрівському кварталі я зміг знайти покупця по переуступці з мінімальним для себе збитком, і УкрБудівській Пекторалі, враховуючи тодішню ціну десь в районі 600 у.о. також скоріш за все мало б що втратив, то якби зв’язався тоді з якимись “Європейками”, “Барселонами” і “Даніями” в Софіївській Борщагівці – сумніваюсь, що відбив би назад хоча б пів-ціни. Надто багато зараз інвесторів, котрим я зараз міг би хіба-що поспівчувати, проблеми котрих почалися ще у відносно благополучних 2016-2018 роках. Сумніваюсь, що зараз їх кількість не зросте.
    Хоча оптимізм забудовників я цілком розумію. Вони ж то ризикують в першу чергу чужими грошима, практично нічим своїм не ризикуючи, не несучи жодної реальної відповідальності у випадку банкрутства.

    Дмитрий (ПРО Недвижимость Киева)
    04.12.2020 о 22:23

    Перестал использовать статистику ЛУН, ибо как дети — тащат всё подряд, только дети тянут в рот, а эти в качестве данных. Ну вот какой смысл в их «минимальных» ценах, если это полторы неликвидные калеки, в то время как там где происходят реальные продажи — и цены другие, и статистика иная? Да и от «средних», где «Смешались в кучу кони, люди», то есть нет разбиения по числу комнат? При том что дорогих (в перерасчёте на м2 однокомнатных или студиек продается в 3-4 раза больше, нежели 3+ комнатных, с более дешевой ценой за м2.
    То есть вроде как и данные, но при этом совершенно не репрезентативные. То есть не отражающие рыночной ситуации. Сейчас пытаюсь договориться с парой сайтов об углубленной статистике хотя бы по итогам года, мол, от них данные, а от меня упоминание/интеграция. Посмотрим, что выйдет.

    Ірина Романова
    Началась зима, а значит пришло время подвести осенние итоги на столичном рынке недвижимости. Давайте посмотрим, куда двигались цены и какие факторы влияли на н...

    Може і чекають три роки, щоб не сплачуватии 5%. Не знаю. Та це і не дуже важливо. Головне сам факт – зараз дуже багато готових і не заселених квартир. Набагато більше, ніж декілька років назад, коли для більшості власників квартир в новобудові це було першим їхнім особистим житлом і вони поспішали до нього переїхати з орендованої квартири, або від батьків. Тобто, власникам нинішніх порожніх квартир є де жити. Для чого їм порожні квартири – це вже їхня особиста справа. Потенційно більшість з цих квартир або будуть продані, або підготовані під здачу в оренду, або в них колись заселяться діти власників, котрим вже не треба буде нічого купувати. Як би там не було, але поступове заселення давно збудованих але досі напівпорожніх будинків відбиватиметься на зниженні попиту на покупку та оренду квартир.
    Розраховувати на масову міграцію людей до столиці, як це було раніше, не варто. Частина студентів столичних ВУЗів тут полюбому лишатиметься, але щоб як колись, люди все розпродували на переферії та цілими родинами їхали сюди – оце вже навряд чи. Навіть якщо комусь спаде на думку така ідея, скоріш за все вона зникне після спроб влаштувати дітей до столичного дитсадка або школи. В цьому плані будь-яке місто мільйонник виглядатиме куди привабливішим за Київ, значно менше поступаючись зараз у зарплаті, ніж це було колись. Вже зараз за офіційними даними Київ втратив першість серед українських міст за рівнем середньої зарплати.
    Це колись за київськими квартирами були черги як за дефіцитним товаром. Але це в минулому. Зараз тенденції такі, що комусь напарити київську квартиру, може стати ще тією задачкою. Колись покупці бігали за продавцями, забудовникам навіть не доводилось особливо витрачатися на рекламу. Зверніть увагу, чим останніх пару років забиті більшість столичних рекламних площ. Ще де-небудь забудовники так бігають за покупцями, як у Києві? Так ось слідом за забудовниками доведеться побігати і тим, хто піддався їхній рекламі, і купив квартиру без особливої необхідності в ній жити. Можливо навіть і вдастся з цієї покупки зробити якийсь прибуток. Але, ще раз повторю, квартири в Києві – це вже давно не дефіцитний товар, як у 2006-2007 роках, і передумов для минулої картини навіть не передбачається.

    Роман
    30.01.2020 о 22:31
    Ірина Романова
    2019 год выдался для столичного рынка первичной недвижимости непростым: выборы Президента, укрепление гривни, проблемы у двух крупнейших застройщиков… Давайте ...

    Больше всего в статистике обратил внимание на средний размер квартиры в разрезе 10 лет – 102.4кв и 65.8кв

    Еще в 2015-м многие говорили: “я что должен жить в чулане 12кв?”

    А теперь в 60кв помещается евродвушка. При этом с огромной кухней-студией и двумя спальнями.

    Я не удивлюсь если где-то треть этих хоромов стоят до сей поры без ремонта. До лучших времен.
    А вместо 120кв на окраине, сейчас спокойно люди берут 60кв в пешом центре https://044blog.com/center/ .
    В том же Чикаго малогабаритные квартиры улетели мгновенно.

    И не нужна машина, и не нужен паркинг. Можно ножками ходить. Полезно.

    А вот суперпросторные планировки в ЖК Аурум как-то не сильно зашли покупателям, что застройщику видимо пришлось завлекать новых покупателей большими панорамными окнами, которые хаотично начали прорезать в красивом некогда лаконичном фасаде. Чтобы хоть как то большую комнату можно было поделить на две.

Читайте всі 478 коментарів на форумі: Рынок первичной недвижимости: итоги и прогнозы