ЖК Smart Residence в Святопетрівському

Нещодавно на ринок вивели новий проєкт в Святопетрівському – ЖК Smart Residence. Інвесторам тут пропонують як готові квартири, так і житло, що знаходиться на стадії будівництва. Роздивилась цю пропозицію уважніше і розповідаю, що вдалося з’ясувати про неї.

ЖК Smart Residence візуалізація
Візуалізація ЖК Smart Residence

Коли я побачила рендери ЖК Smart Residence, то вирішила, що це реінкарнація сумнозвісного ЖК Petrivsky Residence від девелопера NOVBUD, роботи на якому наразі заморожені.

Ну дійсно: проєкти знаходяться по сусідству, будинки мають майже ідентичну зовнішність, та й будує їх один і той самий забудовник (хоча й під різними іменами-юрособами). Невеличкий спойлер: мої припущення виявилися вірними, але про все – по порядку.

Як розповідають у відділі продажів ЖК Smart Residence, цей проєкт – дійсно частковий ребрендінг ЖК Petrivsky Residence, який знаходиться в селі Святопетрівське по бульвару Лесі Українки, 28. Про особливості місця розташування ЖК та оточуючу інфраструктуру я докладно розповідала в огляді ЖК «Петрівський Резіденс», тож повторюватися не буду.

ЖК Smart Residence на карті
Місцерозташування трьох будинків першої черги ЖК Смарт Резіденс

Але гадаю, невеликий «екскурс в історію» ділянки забудови потенційним інвесторам не завадить. Це вже 5 спроба побудувати тут житловий комплекс. Спочатку на ній анонсували будівництво багатоповерхівок ЖК «Петрівський Посад». Потім цей проєкт трансформувався в ідею котеджного містечка «Петрівський Квартал».

Останній з часом знову перетворився на багатоквартирні будинки – вже у вигляді ЖК «Петрівський Резіденс», до складу якого мало увійти 28 багатоквартирних будинків.

Пізніше частина майбутнього ЖК стала котеджним містечком «Санвіль Парк» та ЖК «Санвіль Парк», а ЖК «Петрівський Резіденс» зменшився до 4 багатоквартирних будинків. І ось тепер забудова, схоже, знову змінює ім’я та називається ЖК Smart Residence.

До речі, незважаючи на різні формати, назви та зміни девелоперів, всі ці проєкти мають одне «коріння», що пов’язує їх з брендом Novbud, який зараз переживає дуже скрутні часи.

Згідно з офіційною інформацією, до складу «Смарт Резіденс» мають увійти 28 будинків, які будуть розташовані на території, що закрита для сторонніх та охороняється. До речі, схоже на те, що потрапити до комплексу можна буде через КПП ЖК «Петрівський квартал», тобто шлях до «Смарт Резіденс» проходитиме через подвійну охорону.

ЖК Смарт Резіденс параметри комплексу
Офіційні параметри майбутнього ЖК “Смарт Резіденс”

Як розповідають представники забудовника, крім житла, в комплексі передбачена власна повноцінна інфраструктура: магазини, салони, аптеки, бари, дитячі та спортивні майданчики, навіть 5 км велодоріжок  – тобто від часів ЖК «Петрівський Резіденс» концепція забудови не дуже змінилась. Не розірвався і зв’язок з ЖК «Петрівський Квартал»: мешканці «Смарт Резіденса» матимуть доступ до всієї інфраструктури сусідів.

Проте зауважу, що поки що це велике «місто-сад» залишається в планах девелопера. А ось щодо реалій, то наразі визначеність є лише по трьом першим будинкам проєкту, які розташовані майже впритул до одного з двох збудованих будинків ЖК «Петрівській Резіденс».

ЖК Смарт Резіденс хід будівництва
Відстань між будинками “Петрівський резіденс” та “Смарт Резіденс”. Офіційне фото

Ці три будинки – триповерхові будівлі, які зведені (та ще зводять) з газоблоків та утеплені пінопластом. Їх архітектура повторює архітектуру сусідів: та ж геометрія покрівлі, такі ж великі вікна, навіть кольорова гама ідентична.

До речі, перший будинок ЖК «Смарт Резіденс» (№ 31 за генпланом) вже введений в експлуатацію, другий (№33 за генпланом) готують до здачі (вона запланована на 1 квартал 2024 року), а третій (№35 за генпланом) – тільки почали будувати (його здати обіцяють у 2-3 кварталі 2024 року).

Називають ці три будинки першою чергою ЖК «Смарт Резіденс», але повторюсь: достовірною інформацією по наступним чергам цього проєкту та його повним генпланом забудовник поки що не ділиться. Тому далі пропоную зосередитись саме на цих 3 будинках майбутнього ЖК.

ЖК Smart Residence генплан
Схоже, що перші 3 будинки ЖК “Смарт Резіденс” – додаткова черга колишнього ЖК “Петрівський Резиденс”

Отже, в трьох перших будинках ЖК «Смарт Резіденс» має розміститись 78 квартир, серед яких будуть як смарти (квартири з вільним плануванням), так і 1-, 2-кімнатні варіанти. На перших поверхах розташуються квартири з двориками. Площі майбутніх квартир стартують з 27 кв.м в 1-кімнатних та смартах та з 46 кв.м в 2-кімнатних квартирах.

Щодо планувань, то не всі з них справили на мене добре враження. В деяких квартирах ну дуже маленькі кімнати (є навіть 5 кв.м), а деяких – кухонна робоча зона розташовується чи не біля вхідних дверей у квартиру, в деяких – кухня хоч і відокремлена, але має вузьку та витягнуту конфігурацію. І в жодній квартирі вище 1 поверху немає балкона чи лоджії – особисто для мене, це – суттєвий недолік планування.

ЖК Смарт Резіденс планування квартир
Варіани планування квартир в ЖК “Смарт Резіденс”

Забудовник говорить, що всі майбутні квартири будуть підключені до центральної каналізації та водопроводу, в них буде заведена електрика та встановлений газовий двоконтурний котел. До речі, розміщення газового котла в «смартах» може утруднити під’єднання будинків до газової мережі, адже згідно із законодавством газове обладнання має встановлюватись у відокремлених від житлових кімнат приміщеннях.

З не дуже зручними (на мій, звісно, погляд) плануваннями допоможе примиритись ціна квадратного метра в квартирах ЖК. Так, у зданому будинку вона становить $700, тобто вартість вільних 1-кімнатних квартир стартує з $27 тис. (площа 39 кв.м). У будинку, який планують здати вже наприкінці цього року, ціна метра складає $600, а вартість майбутніх квартир – від $20 тис. (площа від 34 кв.м).

В третьому будинку, який обіцяють ввести в експлуатацію в 2 кварталі наступного, 2024 року, ціна метра така сама, як в будинку №2. Але через більших вибір вільних майбутніх квартир, сума інвестиції тут стартує з $15 тис. (площа від 25 кв.м). Окрім вартості квадратного метра,  інвесторам доведеться оплатити податки за забудовника (5% від суми угоди) та послуги нотаріуса.

Забудовником ЖК «Смарт Резіденс» виступає ТОВ «УК Комфорт Сервіс 5», серед засновників якої фігурують прізвища Городілов та Микуленко, які, в свою чергу, пов’язані з брендом Novbud.

Три перших будинки ЖК «Смарт Резіденс» зводять на земельних ділянках з кадастровими номерами 3222486200:03:010:6709, 3222486200:03:010:6703, 3222485800:02:011:6704 та 3222486200:03:010:6705. Всі вони мають цільове призначення, яке цілком відповідає наміру забудови: 02.10 «Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури».

На будівництво трьох будинків ще у 2020 році отримані містобудівні умови – на кожен окремі: №17-18/32, №17-09/33 та №17-09/34.  Забудовник вирішив будувати кожен з трьох будинків за окремим пакетом дозвільної документації. Але якщо з першим будинком все пройшло вдало, то з другим та третім цей план поки що зазнає поразки.

Щодо дозвільної документації на перший будинок (№31 за генпланом): в січні 2023 року в ДІАМ було зареєстроване Повідомлення про початок виконання будівельних робіт за № ІУ051230110995 на будівництво багатоквартирного житлового будинку – а вже у лютому 2023 року забудовник зміг зареєструвати Декларацію про готовність об’єкта до експлуатації за № ІУ101230202139. Тобто де-юре перший будинок ЖК «Смарт Резіденс» був готовий прийняти мешканців вже у лютому 2023 року.

Будинки №№ 2 та 3 (нагадаю, №№ 33 та 35 за генпланом), хоча вже будуються, але досі не мають дозвільної документації. Забудовник намагався її отримати, але всі спроби були невдалими. Так, в реєстрі будівельної діяльності можна знайти повернені на доопрацювання Повідомлення за №№ ІУ051221028459, ІУ051221111606, ІУ051221028316, ІУ051221202609, які свідчать про намагання легітимізувати будівництво ще двох будинків першої черги ЖК «Смарт Резіденс».

Що ж, інвесторам залишається сподіватись, що до запланованої дати завершення будівництва забудовнику все ж таки вдасться отримати і необхідні дозволи, і ввести збудовані будинки в експлуатацію. І, звісно, під’єднати будинки до комунікацій. Але підкреслю: відсутність у забудовника права на будівництво підвищує ризикованість інвестиції в новобудову.

Це вся інформація, яку мені вдалося зібрати про ЖК Smart Residence в рамках короткого огляду. Сподіваюсь, що з ваших коментарів на форумі та в чаті інвесторів новобудов ми дізнаємось про цей проєкт більше.

А я, вже традиційно, нагадаю: інвестуючи в новобудову, ви не купуєте квартиру. Ви купуєте обіцянку забудовника побудувати її для вас. Тож ретельно оцінюйте всі ризики та реалістично співвідносить їх з можливою вигодою!


1 відповідь
  • Катерина
    04.03.2024 о 08:13

    Novbud теперь себя называет Smart Residence и начал собирать деньги на новый ЖК. Будьте бдительны! Осторожно лохотрон!!! Этот застройщик кинул инвесторов ЖК Новые Теремки и Петровский Квартал. Уже более 2 лет на связь не выходит. Сейчас еще решил деньжат заработать и открыл новый проект Smart Residence.

Приєднуйтесь до обговорення на форумі: ЖК Smart Residence в Святопетрівському