ЖК Aura Park в Крюківщині

Читачі блогу слушно зауважили, що останнім часом я дещо відволіклась від оглядів нових ЖК Києва та передмістя. Виправляюсь і розповідаю про ЖК Aura Park, який нещодавно представили інвесторам передмістя столиці.

ЖК Аура Парк візуалізація
Так має виглядати ЖК Aura Park

Отже, ЖК Aura Park розташувався в Крюківщині вздовж вулиці Прикордонної в районі її перетину з вулицями Козацька та Європейська.

Переважна забудова цієї частини села – індивідуальні будинки та котеджні містечка, отже місце під ЖК обрали тихе та спокійне. Можливо навіть занадто тихе та спокійне: до місцевих новобудов, серед яких зосереджена вся інфраструктура, приблизно 1,5 км або десь 15-20 хвилин пішки. До речі, приблизно стільки ж треба йти до найближчої зупинки маршрутки, яка їде до столиці.

ЖК Aura Park на карті
Місцерозташування нового ЖК

А з «родичем» ЖК Aura Park – ЖК Aura Center – розділяє майже 2 км. Приблизно на такій самій відстані розташовані ЖК «Одеський квартал», «Молодіжне містечко», «Благород» та ін.

Цікаво, що однією з переваг «Аура Парк» забудовник називає близькість до ТРЦ «Республіка» – лише 2 км. Це дійсно так, але то «по прямій». А ось «по землі» до цього ТРЦ майже 5 км, якщо йти пішки, та близько 8 км, якщо їхати автівкою.

Судячи з того, що розповідають про ЖК «Аура Парк» представники відділу продажів забудовника, комплекс цей має стати немаленьким. До його складу увійдуть 22 будинки заввишки у 3 поверхи та декілька ліній 2-поверхових таунхаусів.

Загалом в ЖК буде налічуватись близько 400 квартир. Для їх мешканців на території (до речі, закритої для сторонніх) планують відкрити магазинчики, які розмістяться на перших поверхах деяких 3-поверхівок.

ЖК Аура Парк комерційні приміщення
В будинках будуть комерційні приміщення

Зовні будинки ЖК «Аура Парк» дещо нагадуватимуть будинки ЖК «Аура Центр» – хоча я б сказала, «на мінімалках». Якщо в «Аура Центрі» дома виглядають принаймні стильно (гостроверхі покрівлі, перемінна поверховість, великі вікна, контрастне оздоблення фасадів), то в ЖК «Аура Парк» будинки матимуть пласку покрівлю та просту «геометрію». Та ще й розташовані будинки будуть паралельними рядами – що, до речі, дещо обмежить краєвиди з вікон майбутніх мешканців. А ось такі спільні риси проєктів, як велика площа скління фасадів та їх контрастне оздоблення, девелопер залишив.

ЖК Aura Park генплан
Розташування будинків майбутнього ЖК на генплані

До речі цікаво, що на рендерах  ЖК Aura Park комплекс розташований наче серед соснового лісу – але зауважу, що в реальності ніяких лісових масивів біля ЖК немає. Тож будемо сподіватись, що забудовник їх висадить, і комплекс дійсно стане «парком».

ЖК Аура Парк таунхауси
В ЖК будуть 2-поверхові таунхауси

Щодо технічних параметрів майбутніх будинків, то зводять їх з газобетону, а фасади утеплюють пінопластом. Будинки обіцяють під’єднати до центральної каналізації та електричної мережі. А ось водопостачання квартир забезпечуватимуть власні свердловини, а опалення – індивідуальні електричні котли. Сподіваюсь, що забудовник попіклується про резервне електроживлення для квартир мешканців.

Майже всі майбутні квартири в ЖК «Аура Парк» будуть однокімнатні. І серед них є справжні студіо-крихітки площею 15 та 17 кв.м. Є і просторіші квартири, наприклад 1-кімнатні площею 18-25 кв.м з окремою кухнею. Не можу сказати, що мені особисто подобаються планування, але впевнена, декого вони влаштують – навіть незважаючи на те, що в квартирах не буде ані балконів, ані лоджій.

ЖК Aura Park планування квартир
Варіанти планування квартир в ЖК “Аура Парк”

Вартість квадратного метра в квартирах першого будинку ЖК «Аура Парк» становить $780 – і через невелику площу, ціна таких квартир виходить цілком підйомною навіть для зовсім небагатих людей. Так, студіо площею 15 кв.м коштуватиме $12 тис., а просторіша 1-кімнатна площею 24 кв.м обійдеться в $18,5 тис.

Зауважу, що перші два 3-поверхові будинки ЖК «Аура Парк» вже майже збудовані, і забудовник говорить про заплановану здачу у грудні 2023 року. Я не виключаю такої можливості, але на шляху до цього моменту стоять деякі перешкоди.

ЖК Аура Парк збудований будинок
Перший будинок ЖК вже збудований, другий будується

Отже, по-перше, будинки ЖК «Аура Парк» зводять на ділянках землі (кількістю загалом більше 20) з кадастровими номерами  3222484000:02:002:0502-10, 3222484000:02:002:0521-33 та суміжних. У всіх у них цільове призначення 02.01 Для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд або присадибна ділянка. Тобто будівництво на них багатоквартирних будинків (а саме їх і зводять де-факто в рамках проєкту) – не передбачене.

І тут з’являється «по-друге»: виявляється, що де-юре забудовник будує зовсім не багатоквартирні будинки (квартири в яких, до речі, і пропонує інвесторам!), а «зблоковані будинки». Нагадаю, що згідно ДБН В.2.2-15:2019 «Житлові будинки. Основні положення» та ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», зблокований житловий будинок – це будинок квартирного типу, що складається з двох і більше квартир, кожна з яких має безпосередній вихід на приквартирну ділянку або вулицю.

Той факт, що забудовник де-юре будує саме зблоковані будинки підтверджують Повідомлення про початок будівельних робіт за №№ ІУ051231005337 від 5.10.2023 р. (зблокований будинок на 18 квартир) та № ІУ051231010742 від 12.10.2023 р. (зблокований будинок на 16 квартир).

Йдемо далі. Один з цих «таунхаусів» забудовнику якимось дивом вдалося ввести в експлуатацію, про що свідчить зареєстрована в реєстрі будівельної діяльності Декларація за № ІУ101231011410 від 12.10.2023 р. А ось з другим «таунхаусом» виник невеличкий казус – інспектор будівельного нагляду повернув його Декларацію (№ ІУ101231025628 від 30.10.2023 р.) на доопрацювання через… тадаммм! суперечення намірам забудови земельної ділянки та невідповідність цільовому призначенню земельної ділянки.

Цікаво, що і перша, і друга Декларації потрапили на розгляд одному й тому самому інспектору ДІАМ – і ось бачите, які кардинально протилежні рішення по документах можна прийняти в двох однакових ситуаціях. А нам тут розповідають про «автоматизацію», «подолання корупції» і інші казки:)

ЖК Аура Парк рішення ДІАМ
Якщо Декларацію про готовність першого будинку ДІАМ прийняла, то на другий дала відмову

Ще додам, що замовником будівництва ЖК «Аура Парк» виступає компанія «Аура Білдінг». Яка, скоріш за все, виступатиме і керуючою компанією після закінчення будівництва проєкту.

І на додачу дам декілька порад тим, хто все ж планує інвестувати власні заощадження в ЖК «Аура Парк»:

  • визначте, на якій саме земельній ділянці будується той будинок, в якому ви пригледіли майбутню квартиру для себе;
  • пересвідчіться, що забудовник отримав дозвіл будувати на цій ділянці саме таку нерухомість, яку вам пропонує;
  • переконайтеся, що забудовник отримав необхідні ТУ на приєднання багатоквартирного будинку до центральних інженерних мереж (каналізація, електрика);
  • перевірте, аби майбутні квартири були внесені в державний реєстр речових прав (ДРРП) на нерухомість, яка перебуває на етапі будівництва;
  • уважно вичитуйте договір, який вам пропонує підписати забудовник.

І памятайте: інвестуючи в нерухомість, яка ще будується, ви не купуєте квартиру. Ви купуєте у забудовника обіцянку побудувати її для вас. Будьте пильні, ретельно оцінюйте всі ризики та реалістично співвідносить їх з можливою вигодою!

P.S. Це вся інформація, яку мені вдалося зібрати про ЖК «Аура Парк» в рамках короткого огляду. Сподіваюсь, що з ваших коментарів на форумі та в чаті інвесторів новобудов ми дізнаємось про цей проєкт більше.

UPD: Читачі блогу повідомляють, що легітимність забудови ділянок землі под ЖК “Аура Парк” нині розглядається в судових інстанціях. І згідно справі № 369/18114/23 Києво-Святошинський районний суд Київської області поставновив  заборонити здійснювати будь-які будівельні  та ремонтні роботи на зазначених земельних ділянках. Звісно, судові баталії щодо будівництва комплекса, скоріш за все, продовжаться, тож потенційним інвесторам варто брати цей факт до уваги.

 


47 відповідей
  • Владик
    Ахахахххах, ага всі ідіоти, один я розумний)) В цей ЖК не можливо інвестувати, в продажу є тільки готові квартири з правом власності Я дивився ці суди, висить в...

    Владіко, я розглядав це «поселення» під інвестиції, саме таунхауси, але мій юрист вивчив цю справу, та дав рекомендації не лізти туди, забудовник мутний і багато порушень. Я так зрозумів, що земельна ділянка під таунхауси, а строять ці квартирки і нема на таку щільність населення ні централізованого водопостачання, ні центалізованної каналізації та електрика там буде в жопі, бо трансформатор не витримує. Я теж бачив той ген план, але там все є на ньому, а покажешь де у цьому плану квартирки по 20 квадратів та в наявності згідно плану коммунікації у забудовника? 🙂
    Я б сам поряд не хотів би жити, чесно, але ти тримайся, ти мабуть вляпався та купив, співчуваю, то може повернешь ще гроші 🙂
    Людям дякую за розголос, юрист показав мені сайт, що створено для попередження!

    Альона
    08.12.2023 о 12:18

    Бажаючі придбати житло в цьому ЖК будьте обережні!!!Будівництво проводиться без дозвільних документів, оформлених згідно діючого законодавства, з порушенням діючих норм. Забудовник в своїх оголошеннях зазначає про центральну каналізацію, але її там не має і близько. Ви будете пити воду зі скважин, які будуть отруєні вашими ж фекаліями. Опалення електричне, – уявляєте яке навантаження буде на існуючі електромережі, навіть якщо буде окрема -ТП. Будівництво розраховане на 500 квартир, а не 136, як вказує забудовник та його менеджері з продажів.

    Володимир
    12.11.2023 о 19:28

    Ось тут ще є деталі щодо цієї незаконної забудови: http://aura-park.co.ua/

    Куратор
    18.11.2023 о 00:53
    Дарина
    Не в курсі за судові справи, але ми вже придбали готову квартиру в цьому комлексі. Сподобалось, що ніяких завдатків у нас не брали. Вибрали квартиру, перевірили...

    Шкода, що не в курсі за судові справи. Подивіться реєстр або спитайте у чоловіка – помічника судді. І те, що це (ЦИТАТА): не перша ваша квартира, нотаріус оформив на вас квартиру, це вже питання до ДБР :). Чи то помічникі суддів заробляють краще за суддів, що записують нерухомість на дружин…
    Про “резервні генератори на випадок тривалого відключення світла” -смішно, да)
    Пишіть ще)).
    P.S. Товариш забудовник, перелогінтесь. Палітесь…

    Кароліна
    19.11.2023 о 21:12

    Це справжня біда, а не будівництво. Мало того, що вони ці «будки» вивели за місяць, то там справжня біда з комунікаціями. З документами там справини не кращі. Шкода людей, які вклали туди кошти.

Читайте всі 47 коментарів на форумі: ЖК Aura Park в Крюківщині