З перших рук: що відбувається на ринку новобудов Одеси

Поспілкувавшись з девелоперами Києва, я розпитала про складнощі та перспективи ринку новобудов у забудовників Одеси.  

Моє особисте враження: фірмовий одеський оптимізм поширюється, в тому числі, й на ринок нерухомості. Незважаючи на ворожі погрози, будівництво в місті не зупинилось, а люди продовжують інвестувати в нерухомість. Як на мене, це по-справжньому круто! 

Спиридон Бумбурас, керівник відділу продажу компанії «Гефест»

– Розкажіть, будь ласка, про поточну ситуацію на ваших будівельних майданчиках: у яких обсягах відновили роботи та як змінюються терміни введення в експлуатацію?

В нашій компанії роботи відновлені на всіх ЖК, у повному обсязі. Навіть завершено перший будинок після початку воєнного стану – ЖК «Акрополь-2» на 400 квартир. Решту ЖК плануємо добудовувати тими ж самими темпами, тобто плануємо здати в заявлені терміни. Більше того, мінімум один ЖК плануємо ввести в екслуатацію навіть із випередженням графіку.

– Як вирішуєте складнощі з постачанням будівельних матеріалів та дефіцитом робочої сили?

У нас є власне виробництво бетону, паль, алюмінієвих вікон, броньованих дверей, фасадних елементів (з гіпсу, металу, фібробетону). Ми маємо партнерські стосунки з постачальниками грецького мармуру та керамограніту, які також самостійно обробляємо. Зараз знаходимось в активному пошуку газобетону, металу з Європи… Тож критичних складностей з будматеріалами ми не маємо.

Дефіциту робочої сили ми наразі теж не відчуваємо, адже зберегли робочі місця для наших співробітників і 1,2 тис. з них активно продовжують роботу.

– Зараз попит зменшився, а собівартість будівництва зросла. У зв’язку з цим, як ви думаєте, наскільки зміняться ціни за кв.м до кінця року?

Наразі ми не підіймали ціни, тож вони залишились на довоєнному рівні. І до кінця року, скоріш за все, великих змін не буде. В умовах війни складно давати прогноз, оскільки нормальний стабільний ринок фактично не працює. Але одразу ж після стабілізації ситуації ціни однозначно підуть вгору. Можливо, у зв’язку з фінансовими труднощами у людей, доведеться пролонгувати розтермінування для нових покупців. Також ми сподіваємось на активізацію іпотечного кредитування з боку держави та банків.

– Прокоментуйте потенційним інвесторам, в чому полягають переваги та недоліки інвестування в квартири зараз.

Очевидно, що з одного боку купівля квартири під час війни несе в собі ризик. Однак, з іншого боку, теперішні ціни, як ми вже зазначали є фіксованими. Тобто вони не зросли з початку року, тож фактично вже зараз є цінами з величезною знижкою, а тим більше – в перспективі. Наразі кожен покупець має індивідуальні умови, яких він не мав би у звичайний мирний час. Ми розуміємо, що інвестування у нерухомість зараз – це величезна довіра до нас, як до забудовника, підтримка галузі будівництва та всієї економіки, що працює на спільну перемогу. Ми не можемо підвести наших інвесторів!

– Які ваші плани на найближчі місяці?

Планів багато! Остаточно налагодити постачання будматеріалів на період до кінця року (до вересня включно ми ними забезпечені). Продовжувати здавати в експлуатацію будинки, що знаходяться на завершальній стадії будівництва (5 ЖК на 1900 квартир). Продовжувати будівництво вже розпочатих об’єктів з дотриманням графіка. І, обов’язково – підтримка наших Збройних Сил та людей, що опинились у скрутному становищі через війну.

Олег Невзоров, CEO корпорації «КУБ»

– Розкажіть, будь ласка, про поточну ситуацію на ваших будівельних майданчиках: у яких обсягах відновили роботи та як змінюються терміни введення в експлуатацію?

Наша корпорація відновила роботу на будівельних майданчиках 21 березня. Перш за все, головні зусилля ми направляємо на завершення тих секцій, які до війни були на заключній стадії готовності. Це зумовлено нашим бажанням швидше віддати інвесторам ключі від їх квартир, аби їм було де жити. Наприкінці червня ми плануємо забезпечити будівельну готовність нової секції одного нашого мікрорайону, тож проводимо весь комплекс будівельних робіт.

Щодо термінів введення в експлуатацію ЖК що ще будуються, то на сьогоднішній час дуже важко спрогнозувати наскільки вони зміняться. На мою думку, це буде точно квартал.

– Як вирішуєте складнощі з постачанням будівельних матеріалів та дефіцитом робочої сили?

Частина матеріалів у нас була накопичена до війни. Що стосується металу, то поки його запаси в нас також є. Але ми вже шукаємо напрямки імпорту необхідних позицій. З робочою силою у нас все добре, проблеми з нестачею немає.

– Зараз попит зменшився, а собівартість будівництва зросла. У зв’язку з цим, як ви думаєте, наскільки зміняться ціни за кв.м до кінця року?

На мою думку, ціна квадратного метра до кінця року збільшиться до 20%. Це буде пов’язано, в першу чергу, з підвищенням цін на матеріали та паливо.

– Прокоментуйте потенційним інвесторам, в чому полягають переваги та недоліки інвестувати в квартири зараз?

Головна перевага – це ціна. Ми, наприклад, впровадили акційний курс для інвесторів, тож зараз можна заощадити свої кошти на покупці квартири – і це, я вважаю, безумовно аргумент «за» інвестицію в нерухомість.

З недоліків маю виділити, безумовно, ризик військових дій в тому чи іншому регіоні.

– Які ваші плани на найближчі місяці?

Що стосується наших планів, то, перш за все, ми плануємо будувати – аби кожен наш інвестор отримав ключі від своєї квартири. Також ми плануємо вийти на європейський ринок нерухомості, де вже розглядаємо будівельні площадки.

Олександр Мельник, директор з маркетингу Холдингу ZEZMAN

– Розкажіть, будь ласка, про поточну ситуацію на ваших будівельних майданчиках: у яких обсягах відновили роботи та як змінюються терміни введення в експлуатацію?

Від початку війни Холдинг ZEZMAN жодного дня не припиняв роботи на будмайданчиках. Звісно, деякі наші процеси зазнали обмежень воєнного часу, але поступово ситуація стабілізується. Від першого дня у нас працював Оперативний штаб офісу ZEZMAN. Вже 2 березня в нас відбулася перша угода воєнного часу. З 1 квітня ми запустили спеціальні програми розстрочок.

В проєктах ARTVILLE та Urban Market роботи ведуться найактивніше. 15 березня ми почали передавати квартири в будинку №14, зараз готується до передачі будинок №15. Затримок немає. В проекті KEKS виходимо на довоєнний рівень робіт. Ми продовжуємо будувати та робити ремонти, підводити комунікації. 

– Як вирішуєте складнощі з постачанням будівельних матеріалів та дефіцитом робочої сили?

Оскільки ми не припиняли роботи, то команду зберегли. Дефіциту робочої сили не відчуваємо. Підрядники переважно теж працюють. 

На сьогодні ще є складнощі з постачанням будматеріалів, але ці питання ми теж успішно вирішуємо: знаходимо нових постачальників (в тому числі, за кордоном), налагоджуємо ланцюжки постачання з тими підприємствами, які відновили свою роботу. Значну частину матеріалів ми мали на своїх складах ще до війни, тому процеси не постраждали. 

– Зараз попит зменшився, а собівартість будівництва зросла. У зв’язку з цим, як ви думаєте, наскільки зміняться ціни за кв. м до кінця року?

Гадаю, здорожчання буде в межах 20-30%. Ціни вже виросли. Виробництво матеріалів, логістика, вартість робочої сили, енергоносії — все дорожчає. Відповідно собівартість і кінцева вартість нерухомості теж не залишаться на довоєнному рівні. А ще, враховуючи кількість переселенців та руйнування на Сході, нас очікує великий дефіцит житла.

Що стосується попиту, то зараз він відкладений. Як тільки ситуація заспокоїться, ми очікуємо споживацького буму. І не тільки серед українців. Зараз Україна — це крутий бренд. Інвестувати в Україну буде модно, престижно та вигідно. 

– Прокоментуйте потенційним інвесторам, в чому полягають переваги та недоліки інвестувати в квартири саме зараз.

Якщо врахувати всі фактори, то можна зробити висновок, що чекати зниження цін на первинному ринку не варто. А ось величина і темпи росту можуть стати сюрпризом. Для того, хто вкладеться в нерухомість сьогодні — сюрпризом приємним. Зараз вигідно купувати як для себе, так і для перепродажу.

Є, звичайно, і ризики. Наприклад, нерухомість в прифронтових регіонах зараз майже неліквідна. Одесу, на щастя, захищає героїчний Миколаїв, тому в нас ситуація краща. Також зараз з подвійною увагою треба ставитися до репутації забудовника. 

– Які ваші плани на найближчі місяці?

Холдинг ZEZMAN активно готується до презентації нових проєктів, старт одного із них буде вже незабаром. Ми впевнені в перемозі України, втілюємо економічний фронт і підтримуємо президентську програму Економічного патріотизму – тому не стали відкладати відкриття нових ЖК.

Олександр Злочевський, співзасновник групи компаній «Акварель»

– Розкажіть про поточну ситуацію на ваших будівельних майданчиках: у яких обсягах відновили роботи та чи змінюються терміни введення в експлуатацію?

На деяких будівельних майданчиках нам максимально вдалося відновити роботи на рівні близько 70% від довоєнного стану. Тому терміни здачі будинків в експлуатацію в нас дещо збільшилися – але не набагато, від 3-х місяців і вище.

– Як вирішуєте складнощі з постачанням будівельних матеріалів та дефіцитом робочої сили?

На наших будівельних майданчиках відсутній дефіцит робочої сили. Зараз до Одеси приїхало дуже багато людей, більшість хоче влаштуватись на роботу. Ми навіть не всіх можемо забезпечити робочими місцями.

Щодо дефіциту матеріалів: метал і бетон в країні є в продажу, тому на виготовлення моноліту нічого не впливає. Багато матеріалів в нас були закуплені заздалегідь, за передоплатою. На жаль не всі постачальники виконують свої зобов’язання… Але основних матеріалів на ринку поки вистачає, а складності ми подолаємо. Шукатимемо альтернативні шляхи вирішення проблем з поставками матеріалів.

– Зараз попит зменшився, а собівартість будівництва зросла. У зв’язку з цим, як ви думаєте, наскільки зміняться ціни за кв.м до кінця року?

У тих комплексах, в яких будівництво вже закінчується, ціна зміниться не сильно. А ось комплекси, що знаходяться на самому початку або на початкових етапах будівництва, ціна за кв. м може зрости від 20 до 50%.

– Прокоментуйте потенційним інвесторам, в чому полягають переваги та недоліки інвестувати в квартири зараз.

Головна перевага покупки зараз – це ціна. Наприклад, у нас в продажу є обмежена кількість квартир в комплексах, які вже готові до здачі (Акварель 2, Акварель 4), за тією ціною, яка була до війни. До того ж пропонуємо нашим покупцям дисконт. Тож економія коштів – це головна перевага інвестування у нерухомість саме зараз.

А головний недолік інвестування зараз – це «довгобуд», на який можна натрапити, купуючи квартиру за цікавою ціною в будинку, який ще треба побудувати. На щастя, до компанії «Акварель» це не відноситься, але я раджу інвесторам дуже ретельно та прискіпливо ставитись до вибору об’єкта інвестування.

– Які ваші плани на найближчі місяці?

Наші плани на майбутнє – закінчити ті проєкти, які ми вже розпочали чи анонсували. А потім – розпочати будівництво нових! Окрім Одеси, розглядаємо роботу в інших регіонах Україні. Цю ідею ми почали обмірковувати ще до повномасштабної війни, і зараз вона також є актуальною для нас.

P.S. Як бачите, одеські девелопери теж з позитивом дивляться в майбутнє. Тож тепер слово за інвесторами – напишіть в коментарях, чи готові ви інвестувати в нерухомість, що будується, за яких умов та як у вас змінилися пріоритети у виборі об’єкта інвестування. 

 


Приєднуйтесь до обговорення на форумі: З перших рук: що відбувається на ринку новобудов Одеси