Кому та як спишуть іпотечні кредити?

На початку грудня було ухвалено та відправлено на підпис Президенту України законопроєкт № 7441-1, що має підтримати позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії рф. Він регулює процедуру тимчасового «заморожування» або навіть повного списання кредитів, взятих під заставу нерухомості.

Стосується цей Закон не всіх позик, а лише тих, заставою в котрих виступає знищене або пошкоджене майно, а також майно, яке опинилось на окупованій території. Розбиралась, які кредити можна буде «заморозити», які  – списати, та яким чином це зробити. 

Законопроєкт № 7441-1: кому та як спишуть іпотечні кредити

Які кредити можна заморозити

Згідно законопроєкту, «заморозити» можна платежі за тими споживчими кредитами, які були взяті під заставу нерухомості, що відповідає хоча б одній з наступних умов:

  • станом на день подання заяви розташована на тимчасово окупованій території;
  • пошкоджена внаслідок збройної агресії рф (тобто її відновлення можливе шляхом капітального ремонту або реконструкції);
  • знищена внаслідок збройної агресії рф (тобто її відновлення економічно недоцільне навіть за рахунок капітального ремонту або реконструкції).

Заморозити кредити можуть лише фізособам. На позики, оформлені на юрособу, дія закону не розповсюджується.

На скільки заморозять кредити

Згідно законопроєкту, призупинити обслуговування кредитів можна з дня, наступного за днем подання відповідної заяви. Відновити платежі буде потрібно через 90 днів після припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Зауважу, що згідно норм законопроєкту, банк також звільняє позичальника від сплати всіх прострочених несплачених платежів (тіло кредиту, відсотки, комісії та інші платежі), які були нараховані з 24 лютого 2022 року до тієї дати, коли позичальник звернувся до банку з проханням заморозити кредит.

Які документи подати аби кредит призупинили

Аби призупинити обслуговування кредиту, позичальник (або його представник) має подати до банку:

  • заяву про призупинення сплати грошового зобов’язання, підписану позичальником (або його представником). Підпис може бути зроблено власноруч або шляхом накладання кваліфікованого електронного підпису;
  • документи, які підтверджують факт пошкодження або знищення нерухомого майна внаслідок збройної агресії рф. Їх можна надати в оригіналі чи в нотаріально засвідчених копіях.

Заяву та документи можна подати в банк особисто чи надіслати (рекомендую поштове відправлення з повідомленням або відправлення електронного листа на офіційну адресу банку).

Якщо нерухомість знаходиться на тимчасово окупованій території, то позичальнику спершу достатньо подати в банк заяву – а вже після її звільнення додати до заяви документи про пошкодження чи знищення нерухомості. Зробити це необхідно протягом 90 днів з дати звільнення населеного пункту, де знаходиться нерухомість.

Коли знову платити?

Сплата за призупиненим кредитом поновлюється через 180 днів після припинення чи скасування воєнного стану в Україні. Але якщо позичальник раніше за цю дату отримає державну компенсацію за знищене\пошкоджене майно, чи його відновлять за рахунок держави – то й повернутись до виплати кредиту доведеться раніше.

Згідно закону, позичальник має повідомити банк про отримання компенсації чи факт відновлення житла в 10-денний термін. Якщо цього вчасно не зробити, позичальник сплатить банку відсотки в подвійному розмірі – за весь період такого прострочення.

Якщо ж всі строки та вимоги будуть задоволені, то за весь період «заморозки» кредиту відсотки, комісії та інші платежі накопичуватись не будуть. Згідно закону, сума нарахованих, але не сплачених додаткових платежів за період з 24 лютого 2022 року до дати відновлення сплати грошового зобов’язання сплаті позичальником не підлягає. Ці збитки банку-кредитору мають відшкодувати за рахунок майбутніх репарацій від держави-агресора.

Законопроєкт № 7441-1: коли поновлюється плата за призупиненим кредитом

Які кредити анулюють?

Анулювати кредит, який брали під заставу майна, можна буде лише в разі, якщо:

  • внаслідок збройної агресії рф майно було знищено;
  • це майно було єдиним місцем проживання сім’ї позичальника (до членів сім’ї позичальника належать чоловік/дружина, їхні навіть повнолітні діти, батьки, особи, які перебувають під опікою чи піклуванням позичальника, а також особи, які не перебувають у шлюбі, але проживають спільно з позичальником та пов’язані з ним спільним побутом);
  • станом на 23 лютого 2022 року за кредитом не було простроченої більш як на 7 днів заборгованості;
  • кредит брався саме на придбання, реконструкцію чи будівництво нерухомості.

Якщо хоча б одна з цих умов не виконується – анулювати кредит не вдасться.

Як списати кредит?

Подати заяву про анулювання кредиту можна буде лише після припинення чи скасування воєнного стану в Україні – і зробити це потрібно протягом 90 днів від цієї світлої дати. Як і в разі «замороження» позики, для анулювання кредиту в банк потрібно подати заяву про анулювання заборгованості та надати документи, які доводять відповідність нерухомого майна усім вище наведеним умовам (житло зруйновано, воно було єдиним, кредит брався саме на нього та на момент початку агресії всі платежі за кредитом було зроблено вчасно).

Заяву краще подавати в банк особисто.

Зауважу, що якщо власнику зруйнованої нерухомості спишуть іпотечний кредит, він втратить право отримати від держави компенсацію за зруйноване житло – це право від нього перейде до банку.

P.S. Поки законопроєкт № 7441-1 статусу Закону не набув, хоча до цього залишився лише один крок – підпис Президета України. Після цього Закон мають опублікувати – і він набере чинності. А в дію він вступить ще через 30 днів. Тож раджу підготуватись до цього моменту та починати збирати всі необхідні документи

P.P.S. Долучайтесь до обговорення нюансів застосування цього Закону на форумі блогу чи у чаті інвесторів новобудов


Приєднуйтесь до обговорення на форумі: Кому та як спишуть іпотечні кредити?