Столичні ЖК, в яких квадратнi метри подешевшали

В деяких столичних житлових комплексах мінімальна вартість квадратного метра суттєво зросла – незважаючи ані на війну, ані на зниження попиту. А ось в деяких – навпаки, знизилась. Саме вони і увійшли до цієї добірки.

Столичні ЖК, в яких квадратнi метри подешевшали

Інвестори тих житлових новобудов столиці, в яких вартість квадрату здорожчала, можуть тішитись збільшенням вартості власної інвестиції. А ось для тих, хто тільки приглядається до столичних новобудов, цікавішими будуть проєкти, в яких вартість квадрата навпаки – знизилась. Адже можна припустити, що саме зараз ці проєкти дещо недооцінені – тож з часом вартість квадратних метрів в них зростатиме. А значить – зростатиме і вартість інвестиції.

Тож давайте дивитись, квадратні метри в яких проєктах зараз торгуються нижче, ніж у лютому 2022 року. До речі, в деяких з них мінімальна вартість квадрата навіть нижча за стартову ціну.

ЖК Aria

Актуальна найнижча вартість квадратного метра в ЖК Aria втратила $650, у порівнянні з ціною в лютому 2022 року. Якщо тоді вона становила $2350, то зараз – лише $1700. Тобто за майже півтора року з початку війни мінімальна вартість майбутнього квадрата в цьому ЖК втратила 28%.

Щоправда, якщо рахувати від старту продажів, то мінімальна ціна майбутнього квадратного метра тут все ж таки зросла – коли в березні 2019 року цей проєкт презентували столичним інвесторам, вона становила $1350.

ЖК Арія візуалізація
Візуалізація ЖК Aria

Зауважу, що роботу над зведенням цього ЖК забудовник веде доволі неквапливо. Першим інвесторам він обіцяв, що будівництво триватиме 2 роки – перший запланований строк здачі ЖК «Аріа» був призначений на 2 квартал 2021 року. Але цей оптимістичний прогноз не справдився, і навіть за рік до завершення робіт було ще далеко.

Рашистська агресія ще більше розтягнула строки будівництва, і зараз забудовник сподівається отримати Сертифікат готовності до експлуатації цього ЖК в 3 кварталі 2023 року. Дивлячись на майданчик, в це можна повірити – роботи тут, хоч і потихеньку, але просуваються.

Хоча, як на мене, то більш реальною датою отримання Сертифіката виглядає 4 квартал 2023 року або навіть 1 квартал 2024 року – хоча, звісно, я дуже сподіваюсь, що забудовник зможе отримати документ до жовтня 2023 року.

ЖК «Арія» будують вздовж бульвара Миколи Міхновського (раніше Дружби Народів), неподалік від входу до станції метро «Звіринецька» (раніше Дружби Народів).

Ця футуристична споруда з хвилястими лініями фасаду зі скла та сталі дійсно нагадує «застиглу мелодію» – і завдяки своїй зовнішності не виглядає занадто масивною та кремезною. Хоча складається вона з 5 секцій (з них 4 – житлові) заввишки від 3 до 25 поверхів, в яких розміститься більше 450 квартир.

Під будинком знаходиться підземний паркінг, який може вмістити 179 автівок, на перших поверхах передбачені площі для комерції, а у 4 секції розташовуються офісні приміщення.

ЖК «Голосіївський»

В цьому житловому комплексі мінімальна вартість квадрата зараз становить лише $1200, тоді як у лютому 2022 року вона знаходилась на рівні $1750. Тобто з початку війни квадратний метр тут здешевшав на $550, тобто втратив майже третину вартості (31%).

Проте перші інвестори у збитку не залишились – на старті продажів, в червні 2019 року, квадрат в ЖК «Голосіївський» коштував від $750. Отже, з початку залучення коштів здорожчання склало $450 або 60% – як на мене, непоганий приріст.

ЖК Голосіївський візуалізація
Візуалізація ЖК “Голосіївський”

ЖК «Голосіївський» будують за декілька кроків від станції метро «Васильківська», по вулиці Васильківська, 37 – це Голосіївський район столиці. Комплекс складатиметься з двох 25-поверхових будинків на 522 квартири, який матиме власну закриту для сторонніх територію.

Окрім житла, забудовник планує звести багаторівневий паркінг для автівок мешканців, а на перших поверхах будинків розмістяться комерційні приміщення.

Здати комплекс в експлуатацію планується у 3 кварталі 2024 року – і, здається, до цього моменту квадратним метрам є куди дорожчати.

ЖК «31»

Суттєве зниження мінімальної вартості майбутнього квадрата продемонстрував і ЖК «31». Зараз він тут коштує $1230, тоді як у лютому 2022 року оцінювався на рівні $1500 – тобто за час війни місцевий квадратний метр подешевшав на $270 або на 18%.

До речі, його актуальна вартість навіть нижча, ніж на старті продажів – коли цей проєкт тільки представили інвесторам (в березні 2021 року), квадратний метр тут обходився мінімум в $1450, що на $220 або 15% дорожче, ніж зараз.

ЖК 31 візуалізація
Візуалізація ЖК “31”

Цей житловий комплекс будують на лівому березі столиці по вулиці Михайла Драгоманова, 31-з (Дарницький район столиці, мікрорайон Позняки). Комплекс являє собою два будинки заввишки 9 та 16 поверхів, в яких розміститься 134 квартири. Під будинками – підземний паркінг, а сами будинки з’єднає стилобат, на якому створять прибудинкову зону відпочинку.

Здати ЖК «31» в експлуатацію планують наприкінці цього року – і, як на мене, в це можна повірити. Адже всі загальнобудівельні роботи тут вже завершені, зараз забудовник працює над оздобленням фасаду, склінням та внутрішніми роботами. Хоча, звісно, 100% впевненим у дотриманні вказаного строку бути не можна – комплекс можуть здати і вже наступного року.

ЖК SENAT

Ще один ЖК, в якому мінімальна вартість квадратного метра впала не тільки у порівнянні з лютим 2022 року, а і у порівнянні зі стартовими цінами – ЖК SENAT. Так, зараз тут можна проінвестувати майбутню квартиру з розрахунку мінімум $1180 за квадратний метр, а в лютому 2022 року за нього доводилось платити мінімум $1400 – тобто на $220 або 16% дорожче.

Цікаво, що на старті продажів, в серпні 2021 року, мінімальний метр обходився інвесторам у $1250 – і це означає, що з тих пір в доларі він втратив $70 або 6%. Як на мене, непоганий стимул для подальшого зростання – тим більше, що роботи на об’єкті забудовник потроху веде, і обіцяє здати перший будинок вже у 2023 році. Звісно, гарантій виконання цих планів дати ніхто не може.

ЖК Сенат візуалізація
Візуалізація ЖК “Сенат”

Нагадаю, ЖК SENAT будують в Голосіївському районі столиці по Кільцевій дорозі, 3 – поруч з ЖК «Республіка» та станцією метро «Теремки». У складі комплексу мають з’явитися три будинки заввишки 9-14 поверхів, в яких розмістяться майже 600 квартир. У ЖК буде власна закрита для сторонніх територія, підземний паркінг для 238 автівок та комерційні приміщення на перших поверхах будинків.

Зараз забудовник зосередився на будівництві першого будинку майбутнього ЖК, робота над іншими поки що призупинена.

ЖК Gravity Park

В цьому проєкті динаміка мінімальної вартості майбутнього квадрата теж має від’ємне значення – може тому, що його теж представили перед початком війни?

Так, на старті залучення грошей від приватних інвесторів (грудень 2021 року), мінімальна вартість метра тут становила $1150. Майже такою вона залишалась і в лютому 2022 року – що не дивно, адже за ці декілька місяців забудовник майже нічого не встиг зробити на майданчику.

Приблизно з цієї ж позначки в ЖК Gravity Park влітку 2022 року відновились продажі, а вже зараз проінвестувати майбутні апартаменти тут можна за суму від $970. Тобто мінімальна вартість майбутнього квадрата тут знизилась на $180 або 16%.

ЖК Гравіті Парк візуалізація
Візуалізація ЖК Gravity Park

ЖК Gravity Park – це масштабний проєкт нового «готельно-туристичного комплексу», який має з’явитися на місці колишнього кемпінг-готелю «Пролісок» – він був розташований майже за Києвом, вздовж Житомирської траси по Берестейському проспекту (колиш. просп. Перемоги), 139. Адміністративно це Святошинський район столиці, околиця мікрорайону Святошино.

У складі першої черги майбутнього комплексу апартаментів – п’ять 9-поверхових будинків, один з яких буде 4-секційним, а решта складатиметься лише з однієї секції. Знаходитимуться вони на доволі великій (18 га) ділянці, яка буде закритою для сторонніх.

Крім житла, в рамках проєкту мають з’явитися ТРЦ з супермаркетом та кінотеатром, фітнес-центр з критим басейном, спа-центр, ресторан, а також власні дитячий садок та школа. Проте зауважу, що поки про будівництво інфраструктури мова не йде – більше того, навіть на першому будинку майбутнього ЖК, в якому майже всі квартири вже проінвестовані, роботи майже не ведуться.

Натомість забудовник зосередився на зведенні двох нових будинків, в яких і пропонує інвесторам майбутні квартири. Добудувати та здати їх в експлуатацію планують наприкінці 2023 року, але на мій погляд, до цього терміну варто було б додати ще з півроку – так він виглядатиме більш реально. Хоча я дуже сподіваюсь помилитись і з радістю повідомити читачам блогу про введення в експлуатацію цих будинків вже перед новим 2024 роком.

P.S. Всі розрахунки зроблені приблизно. Ця добірка не є рекомендацією до інвестиції в той чи інший проєкт новобудови. Памятайте, інвестуючи в новобудову, ви не купуєте квартиру – ви купуєте у забудовника обіцянку побудувати її для вас. 


2 відповіді
  • Андрей
    20.07.2023 о 15:14

    А как же адепты БУДЕТТОКАДАРАЖАТЬ. Неужели до девелоперов начинает доходить, что их неадекватные хотелки не катят на мёртвом рынке.

    все уже купили дешевые метры???))))

Приєднуйтесь до обговорення на форумі: Столичні ЖК, в яких квадратнi метри подешевшали