Котеджне містечко «О.Краса» в Ірпені

Здається, в столичному регіоні відбувається зміна концепції забудови: нових проєктів великих ЖК в Києві та передмісті зараз обмаль, натомість кількість нових котеджних містечок та комплексів таунхаусів відчутно зростає.

Розповім про новий цікавий проєкт котеджного містечка, або навіть цілого міста, який нещодавно почали будувати біля столиці – КМ «О.Краса».

КМ О.Краса візуалізація
Візуалізація майбутнього КМ “О.Краса”

Будувати його вирішили в Ірпені, а точніше на його південній околиці, вздовж річки. До столиці з цих країв можна дістатись через Романівку по Новоірпінській трасі або через Стоянку по Житомирській трасі – шлях автівкою до столиці займе приблизно 15-20 хвилин.

А ось громадським транспортом їхати буде не дуже зручно, адже найближча зупинка маршруток знаходиться приблизно за кілометр від містечка. Тож для майбутніх мешканців містечка «О.Краса» автівка буде нагальною необхідністю.

КМ Окраса на карті
Місцерозташування майбутнього містечка

Хоча, якщо потреби регулярно їздити в столицю немає, то автівка може і не знадобитись – містечко повністю забезпечуватиме всі потреби мешканців. Тут планують збудувати школу та дитячий садок, дитячий центр, медичний центр та спа-центр, коворкінги, спортивний комплекс з басейном, вело- та бігові доріжки, дитячі та спортивні майданчики, облаштувати прогулянкову зону вздовж набережної – і, звісно, різноманітні магазини, ресторани, салони тощо. Здається, проєктувальники КМ «О.Краса» потурбувались про все і створили не просто котеджне містечко, а новий повноцінний населенний пункт.

КМ Okrasa генплан
Генеральний план містечка

Це й не дивно, адже «О.Краса» розміститься на площі 60 га – деякі українські села мають менший розмір. При цьому нове містечко можна буде назвати приватним: його територія матиме закритий периметр та охоронятиметься, всі громадські зони будуть знаходитися під відеонаглядом, а заїхати на територію буде можна лише за перепусткою власника або по запрошенню. Принаймні так обіцяють забудовники.

Будівництво котеджного містечка буде вестися в декілька черг, і поки що більш-менш точні дані є тільки про чергу №1, до складу якої входить лише житло. Щодо об’єктів інфраструктури, то всі вони мають почати будуватися пізніше – в першій черзі забудовник обіцяє подбати лише про доріжку для пробіжок.

Котеджне містечко О.Краса генплан кварталу 1
Генплан кварталу №1

А ось щодо домоволодінь, то в першій черзі їх має з’явитися аж 200, серед яких є котеджі, дуплекси, таунхауси та сітіхауси. Всі вони різні, але спроєктовані в єдиній стилістиці, тож на рендерах мають сучасний доволі гармонійний вид – чіткі лінії, світлі фасади, панорамні вікна.

Зауважу, що деякі лінії таунхаусів та сітіхаусів розташовані паралельно одна одній, тож обираючи майбутню домівку варто зважити, що з вікон можуть відкриватися панорами не тільки на краєвиди, а й на сусідське життя.

КМ Окраса візуалізація набережної
Майбутня набережна в містечку

Якщо говорити про технічні параметри майбутніх будинків, то всі вони будуть зводитися з цегли та керамоблоків. Їх фасади планують утеплити мінеральною ватою та облицювати клінкером. Дах у будинків буде плаский, на них мешканці зможуть розмістити сонячні панелі для підвищення власної автономії.

Хоча з автономією тут все і так має бути чудово: будинки містечка приєднають до централізованих міських комунікацій (водопостачання, каналізація, електрика, газ), але у КМ буде і автономна інженерія: мережа генераторів, артезіанські свердловини та автономна каналізація. Причому електрику для автономних інженерних мереж має генерувати власний «парк» сонячних батарей.

А доглядати за цим хозяйством, а також допомагати мешканцям у вирішенні всіх побутових питань, буде власна служба експлуатації, звернутись до якої можна буде через мобільний застосунок. Що можу сказати: якщо забудовник реалізує всі свої обіцянки та плани, то жити в містечку дійсно буде дуже цікаво та зручно.

Але зараз, нагадаю, мова йде про будівництво першого кварталу майбутнього містечка, який складатиметься з 200 домоволодінь. Інвесторам тут пропонують окремі котеджі з ділянкою від 7 соток, дуплекси з ділянкою від 4 соток, таунхауси з ділянкою від 1,5 сотки та сітіхауси (це двоповерхові будинки, квартири в яких займають цілий поверх і мають вихід на вулицю).

Котеджне містечко Okrasa зовнішній вигляд та планування котеджу
Зовнішній вигляд та планування деяких котеджів

Щодо планувань, то обрати тут є з чого. Котеджі будують за 4 типовими проєктами: площею 140-210 кв.м, на 1 або 2 поверхи, з 2, 3 або 4 спальнями. Дуплекси представлені у двох типових проєктах: площею 145 та 150 кв.м, на 2 поверхи та 3 спальні. Таунхауси можна обирати з двох варіантів: на 100 або 120 кв.м, в яких 2 поверхи та 3 спальні. Типових планувань сітіхаусів теж два: площею 72 та 77 кв.м, житло розташовано в 1 рівні та має по 2 спальні.

Котеджне містечко Окраса зовнішній вигляд та планування таунхаусів
Зовнішній вигляд та планування таунхаусів

Зауважу, що всі планування доволі вдалі – житло має велики кухні-столові, необхідні підсобні приміщення, великі санвузли та затишні спальні. Видно, що архітектори доклали зусиль, аби розробити по-справжньому комфортне житло.

КМ О.Краса зовнішній вигляд та планування сітіхаусів
Зовнішній вигляд та планування сітіхаусів

Щодо цін, то котедж в КМ «О.Краса» обійдеться в суму від $210 тис., дуплекс – від $165 тис., таунхаус – від $111 тис, а сітіхаус – від $71 тис. Забудовник готовий надати інвесторам розтермінування строком до 3 років (перший внесок – від 20%), тобто виплачувати вартість житла можна буде навіть після закінчення його будівництва та заселення. Крім того, за твердженням девелопера, такий формат майбутніх квартир, як сітіхаус, підходить під кредитування за програмою єОселя.

Мені сподобалось, що забудовник провадить політику відкритих цін – актуальні пропозиції з базовою ціною розміщені на офіційному сайті проєкту. А ось відсутність на цьому ж сайті типового договору та дозвільної документації – не дуже.

Але мені все ж таки вдалося з’ясувати, що будівництво КМ «О.Краса», скоріш за все, будуть вести на декількох великих земельних ділянках з кадастровими номерами 3210900000:01:173:0028 (18 га), 3210900000:01:173:0029 (8,5 га), 3210900000:01:173:0030 (23 га) та 3210900000:01:174:0443 (10,5 га), які наразі мають категорію земель житлової та громадської забудови.

Всі ділянки знаходяться у приватній власності ТОВ «Тихий Ірпінь» (засновники: ТОВ «Конкорд Консалтинг», ТОВ «Сарафан» та фізособи, афілійовані з колишнім мером Ірпеня та забудовником Володимиром Карплюком) До речі, проєкт реалізується спільними зусиллями Concorde Capital, «Відважних» та Svitlo Development – і ці три компанії теж пов’язують з Володимиром Карплюком.

КМ Okrasa дані кадастру
Одна з ділянок забудови

Згідно з реєстром будівельної діяльності, на забудову ділянок з кадастровими номерами 3210900000:01:173:0028, 3210900000:01:173:0029 та 3210900000:01:173:0030 в жовтні 2020 році були отримані містобудівні умови за № 0135-10-2020 на будівництво котеджного містечка – хоча на той момент цільове призначення цих ділянок значилось як «01.03 Для ведення особистого селянського господарства».

А вже у листопаді 2020 року в реєстрі з’явилося Повідомлення про початок будівельних робіт на трьох ділянках (номер документа № КС051201105814), щоправда, згідно цього Повідомлення, будувати тут почали не котеджне містечко, а ангари для зберігання сільськогосподарської техніки та складів для сільськогосподарської продукції.

Інших дозвільних документів на забудову ділянок з цими кадастровими номерами мені знайти не вдалось, тому наполегливо раджу тим, хто планує інвестувати кошти в цей проєкт, пересвідчитись, що котеджі та таунхауси в КМ «О.Краса» зводять не тільки де-факто, а ще і де-юре.

КМ Окраса дані реєстру будівельної діяльності
Документ в реєстрі будівельної діяльності

Також пораджу потенційним інвесторам з’ясувати у забудовника, яким чином відбуватиметься передача прав власності не тільки на майбутні котеджі та таунхауси, а й на земельні ділянки під ними. Невелика підказка: забудовнику буде потрібно «нарізати» великі ділянки на маленькі і вже їх передавати майбутнім резидентам КМ «О.Краса», тож раджу достеменно прояснити, чиїм коштом та в який термін має відбутися такий поділ.

Це вся інформація, яку мені вдалося зібрати про КМ «O.Краса» в рамках короткого огляду. Сподіваюсь, що з ваших коментарів на форумі та в чаті інвесторів новобудов ми дізнаємось про цей проєкт більше. А я, вже традиційно, нагадаю: інвестуючи в новобудову, ви не купуєте квартиру. Ви купуєте обіцянку забудовника побудувати її для вас. Тож ретельно оцінюйте всі ризики та реалістично співвідносить їх з можливою вигодою! 


6 відповідей
Читайте всі 6 коментарів на форумі: Котеджне містечко «О.Краса» в Ірпені