Жовтень 2023: що завершили будувати в столиці. А які ЖК – поки що ні

Жовтень виявився не дуже плідним для столичних забудовників: вони неохоче ані розпочинали нові проєкти, ані завершували будівництво своїх існуючих ЖК. Принаймні таке враження складається, судячи з даних реєстру будівельної діяльності, в якому за місяць не з’явилося жодного нового Дозволу на будівництво багатоквартирного будинку.

Та й Сертифікатів готовності було видано не так вже й багато – але вони хоча б взагалі є. Тож маю нагоду привітати столичних забудовників та інвесторів з завершенням будівництва їх квартир. Хоча, з огляду на те, що деяким забудовникам ДІАМ у жовтні відмовила у визнанні їх будинків збудованими, є надія, що вже незабаром перелік зданих столичних ЖК стане більшим.  

ЖК «Файна Таун»

Взагалі, в реєстрі будівельної діяльності я знайшла лише один столичний ЖК, будинки якого були введені в експлуатацію. А саме, ЖК «Файна Таун», в якому Сертифікати готовності до експлуатації отримали одразу два будинки.

Так, згідно документа за № ІУ123230921839 від 2.10.2023 р. визнано збудованим будинок № 26, а документа № ІУ123231012417 від 20.10.2023 р. – будинок № 25. Тобто в цьому ЖК повністю завершене будівництво 8 черги проєкту, яка складається з будинків №№ 25 та 26.

До речі, будинок №25 забудовник планував здати лише в 1 кварталі 2024 року, але зміг виконати свої зобов’язання перед інвесторами навіть раніше запланованого терміну.

Нагадаю, що ЖК «Файна Таун» будується у Шевченківському районі міста по вулиці Салютній (мікрорайон Нивки). Цей проєкт – великий закритий сучасний мікрорайон з власною інфраструктурою. До його складу входять 57 будинків, в яких загалом розміститься більше 8 тис. квартир.

ЖК Файна Таун візуалізація
Візуалізація ЖК “Файна Таун”

Наразі у девелопера в зданих будинках 8 черги можна придбати лише великі 3-кімнатні квартири площею від 125 кв.м. Вартість «квадрата» в них стартує від $2 тис, тож обійдеться така квартира в суму від $247 тис.

Перші будинки наступної черги (9 черга будівництва, будинки №№34-36) планують добудувати вже восени наступного, 2024 року. В них у девелопера вибір більший: можна інвестувати в 2-кімнатні площею від 85 кв.м або в 3-кімнатні площею від 120 кв.м. Але зважаючи на вартість квадрата (від $2,2 тис. в 2-кімнатних та від $2 тис. в 3-кімнатних), сума інвестиції теж виходить доволі велика: від $188 тис. за 2-кімнатну та від $240 за 3-кімнатну.

Кого відправили на «пересдачу»

ЖК Lucky Land

Ще у вересні забудовник ЖК Lucky Land, який зводять по вулиці Берковецька, 6 в Святошинському районі столиці, повідомив інвесторам про те, що будинок №3 цього проєкту вже збудований, а документи на отримання Сертифіката про введення його в експлуатацію вже подані до ДІАМ. На жаль, вже 10 жовтня стало відомо, що інспектор ДІАМ відмовив забудовнику у видачі цього документа.

ЖК Лакі Ленд візуалізація
Візуалізація ЖК Lucky Land

Підстави виглядають доволі серйозно: будинок не підключений до ТП, немає акта прийняття мереж зовнішнього електропостачання, не всі вимоги щодо інклюзивності будинка виконані, в паркінгу та комерційних приміщеннях не вистачає пожежних кран-комплектів, в комерційних приміщеннях відсутні лічильники електроенергії та водопостачання, не завершено опорядження стін в місцях загального користування, в квартирах відсутні електричні котли, а в паркінгу – розмітка.

Ці огріхи, звісно, неприємні, але не критичні – позбутися цих недоліків можна швидко. Але є ще одне серйозне порушення, виправлення якого потребуватиме більше часу та коштів: ДІАМ виявила невідповідність техніко-економічних показників об’єкту будівництва згідно з проєктом та за результатами технічної інвентаризації. Зокрема:

  • площа забудови згідно з проєктом -1838 м2, а за матеріалами технічної інвентаризації – 4900,9 м2;
  • площа житлового будинку згідно з проєктом – 20934 м2, а за матеріалами технічної інвентаризації – 23479,4 м2;
  • площа вбудованих нежитлових приміщень (вбудованих, вбудовано-прибудованих, прибудованих) – згідно з проєктом 2392 м2, а за матеріалами технічної інвентаризації 4102,4 м2.

На мій погляд, виправлення цих невідповідностей може потребувати перероблення проєктної документації та внесення коригувань в дозвільну документацію. І я дуже сподіваюсь, що забудовник з цим впорається до кінця року – і будинок №3 все ж таки буде введений в 4 кварталі 2023, як це і обіцяє інвесторам девелопер.

До речі, в будинку №3 ЖК Lucky Land у девелопера ще залишились вільні 1- та 2-кімнатні квартири, вартість квадратного метра в яких стартує від $1,45-1,5 тис.

ЖК Edelweiss House

Вкотре ДІАМ відмовила у видачі Сертифіката готовності до експлуатації і на будинки ЖК Edelweiss House, який будують по вул. Звіринецька, 72 в Печерському районі столиці.

До речі, цей ЖК вперше намагались здати ще у вересні 2021 (в період завершення повноважень ДАБІ), але наступні спроби вже датовані 2023 роком. На жаль, в жовні отримати підтвердження готовності ЖК до експлуатації забудовнику знов не вдалося.

ЖК Едельвейс Хауз візуалізація
Візуалізація ЖК Edelweiss House

Але з кожною спробою офіційних причин відмови стає все менше – наразі інспектори ДІАМ знайшли такі недоліки:

  • не встановлені поквартирні прилади обліку електроенергії;
  • не змонтовані кнопки пуску пожежних насосів у пожежних кран-комплектах на першому поверсі та оповіщення про пожежу;
  • не змонтовані лічильники обліку води в комерційних приміщеннях;
  • не завершені оздоблювальні роботи в місцях загального користування;
  • не надано акт прийняття мереж зовнішнього електропостачання.

Як на мене, всі ці «недоробки» можна виправити за декілька місяців – і отримати Сертифікат готовності до експлуатації вже до кінця 2023 року. Сподіваюсь, саме так і станеться – і інвесторам цього житлового комплексу не доведеться миритися з черговим переносом термінів будівництва.

До речі, незважаючи не те, що “Едельвейс Хаус” будують вже більше 8 років, у девелопера тут досі є вільні майбутні квартири. Так, наразі в ЖК можна інвестувати в 2- або 3-кімнатну квартиру, вартість квадратного метра в якій стартує від $2,5 тис.

P.S. Я вітаю всіх забудовників та інвесторів зданих новобудов! І сподіваюсь, що вже найближчим часом Сертифікати готовності отримають набагато більше будинків.


155 відповідей
  • Максим
    30.10.2020 о 15:46

    Очень интересно.
    Думаю, стоит это сделать регулярной рубрикой и выдавать такую информацию в конце каждого месяца.

    Галина
    30.10.2020 о 16:27

    очень интересная публикация, голосую за регулярность таких статей.
    Спасибо

    Олександр
    30.10.2020 о 17:26

    Я вважаю що це дуже важлива тема для інвесторів, як тих хто вже інвестував, так і майбутніх. Дякую Вам за Ваші труди.

    Очень важная информация, спасибо! Пишите еще ))

    Эндрю
    30.10.2020 о 18:55

    А в пригородах можно такой
    же обзор?

Читайте всі 155 коментарів на форумі: Дозволи та сертифікати на будівництво