ЖК «Амстердам Клубний» в Білогородці

Звернула увагу на ЖК «Амстердам Клубний», перший будинок якого вже майже збудований. Які нюанси я побачила, і що може піти «не так» з цим ЖК – читайте в огляді.

ЖК Амстердам Клубний візуалізація
Так виглядає ЖК “Амстердам Клубний” на візуалізації

ЖК «Амстердам Клубний» презентували інвесторам чи не напередодні збройної агресії рф – на початку лютого 2022 року.

Майданчик нового ЖК розташований на перехресті вулиці Щасливої та траси, яка веде до Києва (автодорога Р04). До речі, найближча офіційна зупинка маршруток, що курсують до столиці, знаходиться приблизно за 500 метрів від ЖК «Амстердам Клубний», і їх доведеться долати вздовж траси. Але здається, що маршрутки зупиняються і поблизу новобудови – принаймні на генплані ЖК вказана зупинка безпосередньо біля будинків.

ЖК Амстердам Клубний на карті
Місцерозташування новобудови

До центральної частини Білогородки, де знаходяться школа, супермаркети та інші об’єкти інфраструктури, від майбутнього ЖК трохи більше кілометра. Але і в самому комплексі мають з’явитися власні магазини, кав’ярні тощо – для їх розміщення на першому поверсі одного з будинків спроєктовані нежитлові приміщення.

ЖК Амстердам Клубний комерція
В ЖК планують відкрити магазини та інші об’єкти інфраструктури

Загалом до складу ЖК «Амстердам Клубний» має увійти 9 будинків різної (від 4-5 до 7) поверховості. Всі вони складатимуться з декількох секцій, які будуть скомпоновані між собою в І-, П- та Г-подібні фігури.

Девелопер розповідає, що внутрішня територія комплексу, яка складає 8 га, буде закритою для сторонніх. У двориках будинків розмістять дитячі та спортивні майданчики, прогулянкові зони та навіть невеличкий парк для відпочинку мешканців.

Для автівок поруч з будинками обіцяють облаштувати стоянку, але мені здається, що власники машин паркуватимуть своїх «коней» і біля будинків.

ЖК Амстердам Клубний генплан
Генплан майбутнього ЖК

ЖК «Амстердам Клубний» зводитимуть в 3 черги, і наразі більш-менш достовірну інформацію дають тільки по першій черзі, в яку входить два будинки (№№ 21 та 22 на генплані).

Будинок № 21 вже майже збудований, його обіцяють здати в експлуатацію вже цього року (щодо реальності цього плану в мене є деякі сумніви, про які я розповім нижче). А над будинком № 22 тільки-но почали працювати, а завершити роботи планують за рік – в 3 кварталі 2024 року.

Перші два будинки комплексу зводять з газоблоків (міжетажні перекриття – моноліт). Фасади утеплюють пінопластом, який від впливу зовнішнього середовища закриває шар штукатурки, оздоблення – фарбування у біло-сіро-зелені кольори.

Зовні виглядає непогано, але я бачу, що забудовник не став склити балкони – тож цілком ймовірно, що через деякий час мешканці самостійно їх «апгрейдять». Сподіваюсь, робитимуть це вони в єдиній стилістиці.

Щодо комунікацій, то їх планують підключити до централізованих мереж (вода, каналізація, електрика, газ), а в квартирах встановлять двоконтурні газові котли, які забезпечуватимуть опалення та підігрів води.

ЖК Амстердам Клубний хід будівництва
Перший будинок ЖК “Амстердам Клубний” майже збудований. Фото ЛУН

Наразі у відділі продажів ЖК «Амстердам Клубний» новим інвесторам пропонують квартири в двох будинках першої черги. Обрати можна 1-, 2- та 3-кімнатні варіанти, серед яких є квартири з двориками (на 1 поверсі) та 2-рівневі (це 3-кімнатні на 4-5 поверхах). Квартири доволі просторі: площа 1-кімнатних стартує з 30 кв.м, 2-кімнатних – з 49 кв.м, а площа дворівневих 3-кімнатних – з 63 кв.м.

В будинку № 21 (який готують до здачі вже цього року) в наявності у забудовника залишились лише квартири з власним подвір’ям на першому поверсі та дворівневі 3-кімнатні. Зауважу, що забудовник виконує в квартирах чорнові оздоблювальні роботи (стяжка підлоги, штукатурка стін), заводить в квартири електрику, встановлює газовий котел та монтує систему опалення.

ЖК Амстердам Клубний планування квартир
Варіанти планування майбутніх квартир

Вартість квадратного метра в ЖК «Амстердам Клубний» в будинку №21 стартує з $600-630 (в залежності від площі та кількості кімнат), а в будинку №22 – з позначки $540. Тож мінімальна сума інвестиції становить від $19 тис. – стільки коштує 1-кімнатна площею 30 кв.м. Оплатити майбутню квартиру можна у розтермінування від забудовника, яке дається на строк до 18 місяців з першим внеском від 50%.

Проєкт ЖК «Амстердам Клубний» вивели на ринок під прапорами девелопера Амстердам – який, до речі, зводить в Білогородці ще й ЖК «Амстердам» та котеджне містечко «Амстердам».

Але схоже на те, що замовником будівництва виступатиме фізична особа, а саме Свинарчук О.В., який є власником принаймні двох ділянок землі, на яких має з’явитися комплекс. Наразі відомо, що кадастрові номери цих ділянок – 3222480400:05:005:0275 та 3222480401:01:003:0009, а їх цільове призначення 02.03 Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку. На жаль, перевірити цільове призначення через закриття кадастра поки що неможливо.

Щодо дозвільної документації, то в реєстрі будівельної діяльності немає ніяких свідчень того, що замовник будівництва її отримував. Зауважу, що відсутність цього документа означає, що і вже майже збудований перший будинок ЖК «Амстердам Клубний», і другий будинок комплексу, який нещодавно почали будувати, станом на середину листопада 2023 року є самобудами. І я дуже не впевнена, що до кінця 2023 року забудовник встигне отримати Сертифікат готовності першого будинку. Адже до цього ще потрібно одержати Дозвіл на будівництво – а цього документа немає в реєстрі навіть у статусі «очікує розгляду».

Тому тим інвесторам, які ризикнуть вкладати власні заощадження в будівництво цього ЖК до отримання забудовником необхідної дозвільної документації, я б радила зважити на підвищений рівень ризиковості такої інвестиції. Більше того, якщо забудовник видасть інвесторам ключі від квартир до отримання Сертифіката готовності будинку, це означатиме, що жити люди де-юре будуть на будмайданчику – що, до речі, заборонено діючим українським законодавством.

Звісно, цілком можливо, що забудовник з часом отримає необхідну дозвільну документацію – принаймні деякі кроки в цьому напрямку були зроблені ще навесні 2023 року. Зокрема, в травні були проведені громадські слухання щодо розроблення ДПТ для ділянок забудови, а в липні забудовник отримав Містобудівні умови за № №15-06/29 (їх скан розміщено на офіційному сайті проєкту).

Тепер справа за отриманням ТУ, розробкою та експертизою проєкту забудови – і отриманням Дозволів  та Сертифікатів готовності. Сподіваюсь, що незабаром забудовник все ж одержить всі необхідні документи, і будівництво ЖК «Амстердам Клубний» набере законного статусу.

Але варто пам’ятати: інвестуючи в новобудову, ви не купуєте квартиру. Ви купуєте обіцянку забудовника побудувати її для вас. Тож ретельно оцінюйте всі ризики та реалістично співвідносить їх з можливою вигодою!

P.S. Це вся інформація, яку мені вдалося зібрати про ЖК «Амстердам Клубний»  в рамках короткого огляду. Сподіваюсь, що з ваших коментарів на форумі та в чаті інвесторів новобудов ми дізнаємось про цей проєкт більше.


Приєднуйтесь до обговорення на форумі: ЖК «Амстердам Клубний» в Білогородці