ЖК Soborniy в Гостомелі

Нещодавно інвесторам презентували проєкт чергової новобудови в Гостомелі – ЖК Soborniy. В цьому огляді розповім все, про що дізналась про цей проєкт.

ЖК Soborniy візуалізація 
Візуалізація ЖК Soborniy

Майданчик нового ЖК розташований в лісовій зоні Гостомеля, майже на розі Свято-Покровської та Мисливської вулиць, поблизу великого міського парка «Щасливий».

Від новобудови до Свято-Покровської вулиці, яка виводить на Гостомельське шосе, лише 200 м, а до найближчої зупинки маршруток на Київ – не більше 300 м. Тож гадаю, мешканцям має сподобатись локація проєкту: з одного боку комплекс матиме чудову екологію, а з іншого – зручний зв’язок з транспортними артеріями.

ЖК Соборний на карті
Місцерозташування комплексу на карті

При цьому поблизу ЖК Soborniy не тільки ліс. Поруч розмістилися будинки котеджного містечка «Лісове-3» та ЖК «Патріотів». За Бучанським шосе, до якого від новобудови близько 500 м, розташований один з житлових масивів Гостомеля, в якому можна знайти всю необхідну соціально-побутову інфраструктуру: від дитячого садочка та школи до відділень банків, салонів та кав’ярень. Дістатися сюди можна як пішки (шлях займає приблизно 15-20 хв), так і громадським транспортом (1 зупинка, 5 хв часу).

За задумом забудовника, до складу ЖК Soborniy мають увійти п’ять 10-поверхових будинків, які розмістяться на закритій території. Для мешканців облаштують дитячий та спортивний майданчики, а для автівок в ЖК обіцяють виділити місце під наземну парковку та зробити підземний паркінг.

Наразі не дуже зрозуміло, як виглядатимуть будинки та як вони розташуються на генплані, адже забудовник поки що не відкрив сайт проєкту, обмежившись «представництвом» ЖК у фейсбуці та в інших соцмережах. Але судячи з рекламного рендера, будинки матимуть традиційну конфігурацію та оздоблення фасадів в кольорах земляних відтінків. А індивідуальних рис проєкту нададуть надбудова 11 (технічного) поверху та комбінація панорамного скління та відкритих балконів з прозорим огородженням.

Зараз забудовник отримав Дозвіл на будівництво двох будинків та почав працювати над зведенням першого будинку ЖК «Соборний». Зводять його з силікатної (до 3 поверху) та керамічної цегли, фасади планують утеплювати мінеральною ватою (принаймні, такий вид утеплення закладений в експертному звіті проєкту) та облаштовувати декоративною штукатуркою.

Будинок підключать до центральної міської системи водопостачання та каналізування, приєднають до електричної мережі та газопроводу. До речі, опалення квартир в будинку планується індивідуальним, в кожній квартирі буде встановлений двоконтурний газовий котел. Але з огляду на планування майбутніх квартир, припускаю, що в деяких з них (а саме, в квартирах-студіо) встановлюватимуть електричні котли.

ЖК Soborniy планування квартир
Варіанти планування квартир в ЖК Soborniy

В двох перших будинках проєкту має з’явитися 160 квартир, серед яких будуть 1-кімнатні (72 квартири), 2-кімнатні (79 квартир) та дворівневі 4-кімнатні (9 квартир).

Планування майбутніх квартир (як і інша важлива інформація по ЖК) у вільному доступі не представлені, їх можна отримати тільки по запиту, від забудовника – і це, як на мене, не дуже приємний «дзвіночок» потенційним інвесторам. Але судячи з тих планувань, які мені вдалося отримати, квартири мають бути непоганими.

В кожній квартирі є балкон або лоджія, просторі кухні площею 13-20 кв.м (не в студіо, звичайно) панорамні вікна, які компенсують низькуваті стелі (висота 2,7 м, а висота між перекриттями 3 м). Площа квартир-студіо становитиме 20-23 кв.м, повноцінних 1-кімнатних – 38-40 кв.м, а 2-кімнатних – 53-56 кв.м.

Вартість квадратного метра в будинку №1 ЖК Soborniy становить $800, тож найменша майбутня квартира площею 20 кв.м обійдеться інвестору в суму від $16 тис. Оплатити майбутню квартиру можна не тільки повністю, а й у розтермінування від забудовника – за умови сплати першого внеску в розмірі 50% повної вартості. Термін розстрочки – до 1,5 років.

Зауважу, що будівництво першого будинку ЖК Soborniy вже розпочалось, зараз ведуться роботи з кладки стін на рівні 2-3 поверхів. При цьому здати цей будинок в експлуатацію забудовник планує вже за рік, в 4 кварталі 2024 року.

Як на мене, цей термін дуже оптимістичний, адже незабаром починається зима, коли мурувальні роботи майже завмирають – тобто з весни 2024 року забудовнику буде потрібно завершити коробку будинку, влаштувати покрівлю, провести внутрішні оздоблювальні та інженерні роботи. Як на мене, 9-10 місяців для такого обсягу робіт – дещо замало.

Забудовником ЖК Soborniy виступає компанія «Ренесанс Буд», яка є генпідрядником будівництва. До речі, ця компанія збудувала ЖК Art Residence в Ірпені – з його оглядом та коментарями інвесторів можна ознайомитись в блозі.

Замовником будівництва виступає фізична особа, якій на правах власності належать ділянки під забудову. Їх кадастрові номери: 3210945900:01:095:0112, 3210945900:01:095:0462, 3210945900:01:095:0463, 3210945900:01:095:0422, 3210945900:01:095:0445, 3210945900:01:095:0490.

Зверну увагу потенційних інвесторів на той факт, що на початку лютого 2022 року всі вони мали цільове призначення 02.01 «Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)» – через що замовник будівництва отримав в ДІАМ відмову у видачі Дозволу на будівництво (№ документа ІУ012220131324 від 7.02.2022 р.).

Але вже  в середині квітня 2022 року всі вони мали цільове призначення, яке відповідає намірам забудови – 02.03 Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку. Що і дозволило інспектору ДІАМ зареєструвати чинний Дозвіл на будівництво за № ІУ012220216915 від 19.04.2022 р.

ЖК Соборний Гостомель дозвіл на будівництво
Новий Дозвіл був виданий за декілька тижнів після деокупації Гостомеля

Додам, що інвестиція в ЖК Soborniy відбувається через укладання попереднього договору продажу квартири з фізичною особою – тобто інвесторам варто бути готовими до додаткових витрат зі сплати податків.

Також нагадаю: інвестуючи в новобудову, ви не купуєте квартиру. Ви купуєте обіцянку забудовника побудувати її для вас. Тож ретельно оцінюйте всі ризики та реалістично співвідносить їх з можливою вигодою.

P.S. Це вся інформація, яку мені вдалося зібрати про ЖК Soborniy у Гостомелі в рамках короткого огляду. Сподіваюсь, що з ваших коментарів на форумі та в чаті інвесторів новобудов ми дізнаємось про цей проєкт більше. 


2 відповіді
  • Незаконне будівництво за цільовим призначенням та й ще серед котеджей, таунхаусів, де нема багатоповерхівок зовсім, там місце було саме під котеджи. Так ні – треба ж заробити і якомога більше. А паркування на всі ці багатоповерхівки де вони будуть??? Не вірю я, що забудовник про це буде сильно піклуватись і зробить достатньо підземного паркування, може ще й цього не зробити…. Зазвичай будівельник побудував, взяв гроші, а далі не їх проблеми, а людям з цим жити далі. Там таке затишне місце було саме під котеджи, все зпоганили, як завжди і знову корупція своє робить – от хто їм дав дозвіл на будівництво багатоповерхівок серед лісу і котеджів?

Приєднуйтесь до обговорення на форумі: ЖК Soborniy в Гостомелі