Нерухомість: правила інвестування в кризу
Читати огляд-
Михайло Хобо27.06.2023 о 19:54
Ірина Романова
Михайло Хобо, зауважу, що покупці - це ті люди, яки купують квартири на вторинці. Всі, хто вкладають власні кошти в будівництво квартири - є інвесторами. Вони м...
Дякую за коментар! І загалом за Вашу роботу, допомагає формувати картинку ринку.
посадовец27.06.2023 о 12:41Михайло Хобо
>Підкреслю – я маю на увазі саме інвестування, тобто вкладання вільних коштів в нерухомість, що будується, а не вирішення власного «квартирного питання». Ді...
Михайло Хобо, зауважу, що покупці – це ті люди, яки купують квартири на вторинці. Всі, хто вкладають власні кошти в будівництво квартири – є інвесторами. Вони можуть інвестуватигроші в новобудову з інвестиційною метою, а можуть інвестувати для вирішення “квартирного питання”. Тобто цілі інвестиції можуть бути різними, але все одно це – саме інвестиція. Вкладання грошей в перспективний (з вашої точки зору) проєкт.
І тому я під кожним оглядом новобудови наголошую: “Інвестуючи в новобудову, ви не покупаєте квартиру. Ви купуєте у забудовника обяцінку побудувати її для вас”.
Щодо матеріалів “де добре живеться” – кожен обирає майбутнє житло з огляду на те, що саме є чи буде для нього “добре”. Я лише чесно розповідаю про своє враження від новобудов 🙂 І нікого не спонукаю інвестувати в той чи інший проєкт від того чи іншого девелопера
aaaaaa
Пані Ірино, а Вам буде зручно розказати про Ваше інвестиційне портфоліо? Можете в загальних рисах, я ж не податкова. Було б цікаво почитати про Rate of Return,...
aaaaaa, ні 🙂
Я в жодному разі не буду нічого такого розказувати:)Михайло Хобо23.06.2023 о 18:54>Підкреслю – я маю на увазі саме інвестування, тобто вкладання вільних коштів в нерухомість, що будується, а не вирішення власного «квартирного питання».
Дійсно, є покупці, а є інвестори, і, після ознайомлення з ринком, складається враження, що перша група людей столичним девелоперам геть не цікава. Навіть ВП все позиціонують через призму інвестицій.
Пані Ірино, чи плануєте матеріали для “покупців”? Про те, де добре живеться?aaaaaa23.06.2023 о 12:02Ірина Романова
Героям Слава! Розумні інвестори розуміють, що "гроші мають працювати" :) Я не кажу, що інвестувати треба виключно в первинку - я підкреслюю, що "сидіти в кеші" ...
Пані Ірино, а Вам буде зручно розказати про Ваше інвестиційне портфоліо?
Можете в загальних рисах, я ж не податкова.
Було б цікаво почитати про Rate of Return, Price/Earnings metrics та інші показники.
Щоб було розуміння who is who.Макс
А який сенс інвестувати за довоєнними цінами? А навіть якби на 30-40% дешевше від довоєнних цін? Ми навіть не знаємо, чи будуть будівельні крани в опалювальний ...
Героям Слава!
Розумні інвестори розуміють, що “гроші мають працювати” 🙂 Я не кажу, що інвестувати треба виключно в первинку – я підкреслюю, що “сидіти в кеші” не є гарною тактикою 🙂
І нерухомість, до речі, – чи то первнка, чи то вторинка – не самий поганий варіант. Особливо якщо не зациклюватись на “розкручених” містах та проєктах та дивитись на ринок ширше.
Ну ось до речі – ті, хто минулого літа вклався в нерухомість Львова вже непогано так заробили або збільшили вартість свого актива 😉Sasha Kristall
Інфляція, курсова різниця…а які податки треба буде сплатити, якщо купив готову новобудову, зробив ремонт і продав?
Sasha Kristall, оподаткування угод з продажу нерухомості залежить від декількох параметрів. Як то:
– строк володіння нерухомістю;
– яка за рахунком ця угода в поточному році (тобто це продаж 1, 2 3 чи якої квартири?)
– чи можете ви підтвердити свої затрати на придбання квартири?
– які пільги по оподаткуванню має продавець ?
і це не всі фактори, які впливають на розрахунок сум оподаткування такої операції.Алекс
Справді, давайте поміркуємо. Коли Ірина пише про інвестиції в новобудови, забувається одна важлива річ, нерухомістю новобудова стане лише тоді, коли забудовник ...
Алексе, я також про це завжди нагадую – інвестиція в новобудову це не купівля квартири. Це купівля обіцянки забудовника побудувати її для інвестора!
Дякую за підтримку!
Макс22.06.2023 о 07:54А який сенс інвестувати за довоєнними цінами? А навіть якби на 30-40% дешевше від довоєнних цін? Ми навіть не знаємо, чи будуть будівельні крани в опалювальний період працювати.
Забудовники підняли ціни в $, але це не більше як штучне пожвавлення ринку.
Інвестуватимуть ті, кому справді набридло на грошах сидіти. Розумні (справжні) інвестори в данному випадку нічого не роблять. Чекають, невідомо щось.. Перемоги. Слава Україні!Інфляція, курсова різниця…а які податки треба буде сплатити, якщо купив готову новобудову, зробив ремонт і продав?
Алекс22.06.2023 о 00:54Справді, давайте поміркуємо. Коли Ірина пише про інвестиції в новобудови, забувається одна важлива річ, нерухомістю новобудова стане лише тоді, коли забудовник дім збудує і передасть покупцю. До цього часу інвестор інвестує в обіцянку забудовника збудувати будинок та передати покупцю в майбутньому. В умовах війни та економічної кризи ризики такої інвестиції величезні. Починаючи від руйнування будівлі в наслідок обстрілів до банкрутства забудовника.
Майже півтора року Україна живе у військовому стані, відбиваючись від рашистських загарбників. Обстріли мирних міст, руйнування інфраструктури, виїзд великої частки населення, висока інфляція – ці та багато інших факторів викликали системну кризу в економіці країні.
Продовження читайте в моєму огляді Нерухомість: правила інвестування в кризу