Які столичні ЖК здали в травні 2023 року. А які – ні

Останній місяць весни видався доволі плідним для столичних забудовників та радісним для інвесторів. Судячи з даних реєстру будівельної діяльності, в травні девелопери отримали Сертифікати готовності до експлуатації на будинки в трьох великих ЖК.

На перший погляд не дуже багато, але загальна кількість квартир в цих будинках становить близько 2,1 тис. – і майже всі вони були проінвестовані та мають майбутніх господарів. Тож бачимо, що у травні не тільки суттєво поповнився квартирний фонд Києва, а й побільшала кількість приватних інвесторів, яких можна привітати!

Були в травні й ті забудовники, яким з тих чи інших причин було відмовлено у видачі Сертифіката готовності будинка до експлуатації. Але про все розповім по черзі, і почну з тих ЖК, які отримали цей важливий документ.

ЖК OK`LAND

В травні було введено в експлуатацію перший будинок ЖК OK`LAND – документ за № ІУ123230517382 від 24.05.2023 року визнає збудованими три пускові комплекси першої черги, а саме: три багатоквартирні будинки (№№ 1, 2 та 3), два підземні паркінги, адміністративну споруду та поліклініку, яка вбудована у будинок №3.

ЖК Окленд візуалізація
Візуалізація ЖК “Ок Ланд”
Якщо чесно, то цей документ змусив мене трішки «зависнути». По-перше, будинок «першої черги» має на генплані забудовника №3. По-друге, де-факто складається він з чотирьох, а не з трьох секцій. Тож виходить, що або одна з секцій цього будинку залишилась не введеною в експлуатацію, або один з «трьох будинків першого пускового комплексу» складається з двох секцій.
                                                                                                                                                                                На жаль, чітко визначити, що саме мається на увазі під «трьома багатоквартирними будинками», які вводить в експлуатацію виданий Сертифікат, наразі складно – адже в реєстрі будівельної діяльності відомості про ТЕП об’єктів будівництва залишаються закритими. Тому пропоную вірити забудовнику – і вважати, що цим Сертифікатом введено в експлуатацію всі 4 секції будинку першої черги (№3 на генплані), в якому збудовано 626 квартир, є два підземні паркінги та поліклініка.
ЖК Ок Ланд Сертифікат про введення в експлуатацію
Ось що вводить в експлуатацію виданий Сертифікат

Загалом в ЖК OK`LAND заплановано побудувати три 4-секційні Г-подібні будинки заввишки 12-24 поверхи, в яких має розміститись близько 1,8 тис. квартир.

Внутрішня територія комплексу буде закритою для сторонніх та знаходитиметься під охороною – на ній розмістяться дитячі та спортивні майданчики. А зовнішній периметр буде доступний для всіх – на перших поверхах з фасадного боку розміщуватимуться об’єкти торгово-побутової інфраструктури (магазини, кафе, салони тощо), які збагатять і так непогану інфраструктуру мікрорайону.

До речі, комплекс розташований у Солом’янському районі столиці по Повітрофлотському проспекту, 56. Цей мікрорайон називається Чоколівка.

Будинки комплексу зведені за монолітно-каркасною технологією. Стіни – цегла та газоблоки, фасади утеплені мінеральною ватою. Опалюватись будинки будуть автономно, за рахунок власних теплових пунктів.

В ЖК «Ок Ланд» спроєктовані 1-, 2- та 3-кімнатні квартири площею від 42, 71 та 84 кв.м. Є й більші квартири, дворівневі 5-кімнатні, площею від 144 кв.м.

Наразі в цьому ЖК ще можна купити у девелопера квартиру в зданому будинку – є вибір серед 1-, 2- та 3-кімнатних варіантів. Вартість квадратного метра тут стартує з $1,3 тис. в 2- та 3-кімнатних квартирах та з $1,6 тис. в 1-кімнатних. Найдешевша готова квартира коштуватиме майже $69 тис. (1-кімнатна площею 43 кв.м).

Така ж вартість «квадрата» встановлена і на квартири в будинку №2 цього ЖК, який мають здати вже в цьому кварталі. А ось в будинку №3, здача якого намічена на 2 квартал наступного, 2024 року, ціна квадрата трохи нижча: від $1,45 тис. в 1-кімнатних, $1,23 в 2-кімнатних та від $1,2 тис. в 3-кімнатних квартирах.

ЖК Great

В травні отримав Сертифікат готовності п’ятий будинок ЖК Great – Сертифікат його готовності до експлуатації датований 4 травня 2023 року та має № ІУ123230501325. Нагадаю, перші три будинки цього ЖК були введені в експлуатацію восени 2021 року, а четвертий будинок – в квітні 2023 року. А ще 5 будинків (№№9-13) планують здати в експлуатацію наприкінці цього року.

ЖК Грейт візуалізація
Візуалізація ЖК “Грейт”

До складу ЖК має увійти 13 будинків заввишки 26 поверхів, в яких розміститься більше 6 тис. квартир. Окрім житла тут передбачена і власна інфраструктура: торговий і офісний центри, два дитсадки, початкова школа, міні-стадіон, велика паркова зона для всіх мешканців ЖК та камерні зони відпочинку біля будинків. На перших поверхах розміщуються комерційні площі для магазинів, кафе та інших закладів обслуговування.

І така потужна власна інфраструктура буде, як на мене, не зайвою, адже в кроковій доступності вибір серед магазинів, дитсадків та кав’ярень не такий вже й великий. Що й не дивно, адже комплекс будують в перспективній, але поки що не дуже «житловій» місцевості – на частині колишньої промзони «Позняки» вздовж Дніпровської набережної, що адміністративно відноситься до Дарницького району.

Будинки ЖК «Грейт» збудовані за монолітно-каркасною технологією. Стіни кладуть з цегли, фасади утеплюють мінеральною ватою. Опалюються будинки за рахунок власних дахових котельних.

В свіжозданому будинку №5 налічується 358 квартир, і майже всі вони вже мають власників. Взагалі в зданих домах комплекса у забудовника залишились лише великі 2- та 3-кімнатні квартири площею від 83 та 96 кв.м відповідно, а також дворівневі 6-кімнатні «пентхауси» площею від 170 кв.м.

Вартість квадратного метра в них стартує з $1,2 тис. в 2-кімнатних, від $1,4 тис. в 3-кімнатних та від $0,9 тис. в дворівневих квартирах. Тож найдешевша готова квартира в ЖК Great коштуватиме $83 тис. (2-кімнатна площею 70 кв.м). До речі, ще в квітні таку квартиру можна було придбати у забудовника приблизно за $74 тис.

ЖК Dibrova Park

В травні отримали Сертифікат готовності до експлуатації і три будинки ЖК «Діброва Парк». А саме: будинок №1 введено Сертифікатом № ІУ123230505240 від 15.05.2023 р., житловий будинок №2 – документом за № ІУ123230516769 від 23.05.2023 р., а будинок №3 – документом за № ІУ123230427162 від 1.05.2023 р. Нагадаю, що будинок №4 отримав Сертифікат готовності наприкінці минулого року.

ЖК Діброва Парк візуалізація
Візуалізація ЖК “Діброва Парк”

Загалом в ЖК Dibrova Park заплановано побудувати 10 будинків заввишки 23-26 поверхів, в яких розмістяться майже 4 тис. квартир – цілий новий мікрорайон. Окрім житла, в рамках будівництва комплексу мають з’явитися два великі ТРЦ, багаторівневий паркінг та розвинена побутова інфраструктура, для якої в житлових будинках є прибудовані приміщення.

Всі будинки комплексу зводять за монолітно-каркасною технологією. Стіни мурують з цегли та газоблоків, фасади утеплюють базальтовою ватою. Всі комунікації тут, включаючи опалення, централізовані.

В трьох свіжозданих будинках ЖК «Діброва Парк» розміщується 1,2 тис. квартир, і всі вони вже мають власників – вільних квартир у зданих будинках у девелопера не залишилось.

Декілька варіантів є в двох наступних чергах будівництва, будинках №№ 5 та 6, які планують здати наприкінці 2023 року. Але і в них вибір небагатий – можна проінвестувати лише декілька дворівневих квартир площею від 156 кв.м. І ціною квадратного метра від $860 – тож обійдеться така майбутня квартира майже в $130 тис.

Кому не пощастило

Зауважу, що декому зі столичних забудовників було відмовлено у видачі Сертифікату готовності житлових будинків до експлуатації. А саме:

  • в ЖК Greenville Park не вдалось ввести в експлуатацію паркінг (стилобат), який входить до 2 пускового комплексу, 2 черги будівництва. Причина – відсутність паркомісць для маломобільних груп населення. Документ № ІУ123230512987;
  • в ЖК LIKO-GRAD Perfect Town не вдалось ввести в експлуатацію черговий будинок через те, що забудовник не в повному обсязі забезпечив доступність території для маломобільних груп населення. Документ № ІУ123230509688;
  • в ЖК TRIIINITY не вдалось ввести в експлуатацію будинок 1 черги – і для відмови в видачі Сертифікату ДІАМ знайшла багато причин: від незакінченого будівництва (відсутність огородження балконів, не завершені фасадні роботи) та не дотриманих вимог інклюзії до невідповідності обєкта будівництва поданій редакції проєктної документації. Документ № ІУ123230508546
  • ЖК «Маргарита» теж не отримав Сертифікат готовності. Порушень тут ну дуже багато – від неподання документів для прийняття рішення до невідповідності збудованого будинку проєктній документації та вимогам будівельних норм, стандартів і правил. Документ № КВ122230425130.

P.S. Запрошую вас доповнити цей список у коментарях на форумі чи у чаті інвесторів новобудов у телеграм.


155 відповідей
  • Максим
    30.10.2020 о 15:46

    Очень интересно.
    Думаю, стоит это сделать регулярной рубрикой и выдавать такую информацию в конце каждого месяца.

    Галина
    30.10.2020 о 16:27

    очень интересная публикация, голосую за регулярность таких статей.
    Спасибо

    Олександр
    30.10.2020 о 17:26

    Я вважаю що це дуже важлива тема для інвесторів, як тих хто вже інвестував, так і майбутніх. Дякую Вам за Ваші труди.

    Очень важная информация, спасибо! Пишите еще ))

    Эндрю
    30.10.2020 о 18:55

    А в пригородах можно такой
    же обзор?

Читайте всі 155 коментарів на форумі: Дозволи та сертифікати на будівництво