Чому  єОселя «буксує» на первинці?

Програма пільгового іпотечного кредитування єОселя працює трохи більше року – і за цей час було видано майже 5 тис. кредитів на загальну суму 7 012 млн грн.

Планувалось, що ця програма не тільки надасть українцям можливість вирішити «квартирне питання», а й стане одним з драйверів будівельної галузі. Але для цього левова частка грошей за єОселею мала б піти на придбання квартир у забудовників – причому не вже збудованих квартир, а тих, які ще будуються.

Але наразі більшість, майже 2/3 пільгових кредитів, надані для фінансування житла на вторинці. Майже третина – для фінансування вже існуючих квартир у забудовників. А частка угод на придбання житла, яке ще будується, складає менше 1% від загальної кількості виданих кредитів.  

Чому  єОселя «буксує» на первинці

Чому склалась така ситуація, чи можна її змінити та як це зробити – я поспілкувалась з Анжелікою Івановою, керівницею комунікаційного центру компанії «Укрфінжитло».

Квартири, які ще будуються, за програмою єОселя наразі майже не кредитуються. З  чим це пов’язано? На чиїй стороні буксує програма – забудовників чи банків?

– Насправді кредитування на первинному ринку сьогодні працює в рамках єОселі. Учасники програми купують як готові квартири у забудовників, так і житло, що зводиться акредитованими забудовниками.

Станом на середину листопада 1,5 тис. позичальників обрали первинку, це понад 30% від загальної кількості виданих кредитів. Але якщо говорити про недобудоване житло, там дійсно продано лише 53 квартири. Це справді мало і ми, як оператор програми, зацікавлені в збільшенні їх кількості та працюємо, аби угод в цьому сегменті нерухомості ставало більше.

Причин повільного «розгону» первинки можна виділити дві:

  • забудовники не завжди готові адаптуватися під вимоги програми і змінювати свою систему продажів;
  • банки мають досить складні процедури акредитації забудовників та їхніх обʼєктів нерухомості і вимагають високий відсоток готовності, адже фінустанови не хочуть мати проблемні кредити на житло, яке так і не збудується.

При цьому попит серед українців саме на нове житло є. Коли ми відкрили заявки на масову іпотеку під 7%, яка орієнтована саме на первинку – отримали втричі більший попит.

Сьогодні ми вже ведемо діалог з усіма сторонами процесу. Тут наше завдання: посадити всіх за один стіл і допомогти домовитися.

До прикладу, 26 жовтня була зустріч забудовників з Першою віцепремʼєркою Юлією Свириденко. Ми зібрали девелоперів з усієї України, дали їм можливість відверто озвучити, що заважає йти в програму, показали, чому це вигідно для них.

Далі подібні зустрічі відбудуться і з банками-партнерами. Треба йти один одному назустріч і ставати більш гнучкими: банкам робити акредитацію більш відкритою і зрозумілою, забудовникам – переходити на роботу за новим законодавством і бути готовим продавати майнові права, а не «повітря».

Ми як Укрфінжитло також придумали декілька «фішок», які можемо запропонувати сьогодні тим, хто готовий працювати по єОселі. Це і кредитування будівництва під наші гарантії, і реструктуризація розстрочки, яку вже роздав забудовник.

А чи взагалі є сенс розповсюджувати єОселю на первинку – тобто ще не збудовані квартири? Може краще кредитувати не якісь міфічні права на нерухомість що будується, а вже готові квартири?

– єОселя не кредитує міфічні обʼєкти. Одна з головних вимог програми до забудовника – бути готовим на момент укладання позичальником кредитної угоди продати йому майнові права, а не просто «повітря». Таким чином ми захищаємо громадян від ризиків недобудови або зупинки будівництва.

Минулого місяця представники нашої команди відвідали чимало публічних офлайн заходів, організованих забудовниками. Там скрізь ми транслювали меседж, який дуже влучно описує наше бачення майбутнього ландшафту роботи програми: єОселя любить первинку. Програма закладалась як та, що глобально має досягати двох цілей:

  • соціальну – давати можливість на вигідних умовах придбати своє житло представникам критично важливих для держави професій і таким чином віддячити їм за роботу та службу;
  • економічну – стимулювати економіку через зростання ринку будівництва.

Ми хочемо, щоб єОселя запускала позитивні економічні процеси, так як будівництво – галузь, що дає найкращий мультиплікатор. Для цього треба збільшувати частку кредитування саме первинки. Тому однозначно, ми в цьому зацікавлені і вже працюємо, аби люди мали великий вибір нового житла, а забудовники акредитовувались і надавали таку пропозицію.

Наскільки складна процедура акредитації новобудов у програмі?

– Акредитацією забудовників у програмі займаються банки-партнери. Це їхні процедури, регламенти і процеси.

P.S. Я дякую пані Анжеліці за змістовні відповіді та бажаю успіху в активнішому розповсюдженні державної програмі єОселя саме на ринок житла, яке ще будується. Задавайте питання, які вас цікавлять по цій програмі на форумі блогу чи у чаті інвесторів новобудов – будемо разом шукати на них відповіді 🙂

 


188 відповідей
Читайте всі 188 коментарів на форумі: Є-Оселя: іпотека під 3%