Новини ринку нерухомості
-
Понад 19 млн кв.м
саме стільки житла вже зруйнували рашисти в Україні 😡Такі дані наводить Олена Шуляк, голова партії «Слуга народу». Тож за неповних два тижні рашисти розбомбили більше ніж 300 тис. кв.м домівок українців – наприкінці вересня пані Шуляк говорила, що в Українських містах та селах зруйновано 18,7 млн кв.м. житла.
В мене не вистачає слів, аби передати відчуття від цих начебто «сухих цифр». Адже за кожним зруйнованим будинком, за кожною пошкодженою квартирою, за кожним знищеним «квадратним метром» стоять покалічені долі людей. Але я знаю: ми – сильна та мужня нація, і зможемо відбудувати своє життя. А рашисти відповідатимуть за всі свої злочини перед українцями
НБУ опублікував чергові дані щодо індексу очікувань ділової активності (ОДА) – і судячи з опитування, будівельники стриманіше за всіх оцінюють перспективи власної діяльності. У вересні секторальний «будівельний» індекс становив 41.0, хоча у серпні він був на рівні 41.2. Загальний індекс ІОДА серед підприємців всіх галузей у вересні підвищився до 46.1 (у серпні – 44.1).
Фахівці пояснюють зменшення секторального індексу ОДА в будівельній галузі низькою фінансовою спроможністю споживачів, складним станом суміжних ринків, а також сезонним чинником.
Проте будівельні компанії більш-менш оптимістично налаштовані в очікуваннях щодо обсягів будівництва та обсягів нових замовлень. І я сподіваюсь, їх очікування справдяться.
Інвестори «Аркадівських» недобудов (ЖК «Еврика», «Патріотика» та «Патріотика на озерах», Київ) створили петицію, в якій пропонують місту викупити у забудовника вільні площі – а це, за розрахунками авторів петиції, майже 246 тис. кв.м.
Автори вважають, що завдяки такому фінансуванню девелопер зможе добудувати ці проєкти – і квартири в ньому отримають і приватні інвестори, і місто. Яке, в свою чергу, зможе надати ці квартири переселенцям з небезпечних регіонів України.
Як на мене, ідея – так собі, адже у столичних забудовників є багато непроданих, але вже готових квартир. Тож якщо ми говоримо про забезпечення житлом переселенців, було б логічніше купувати вже існуючі квартири, а не ті, яких ще треба невідомо скільки чекати.
Крім того, не слід забувати й про те, що наприклад кияни активно виступають проти будівництва ЖК «Патріотика на озерах» – тож подальший розкол суспільства, мені здається, зараз зовсім не на часі.
А як ви вважаєте, для забезпечення житлом переселенців місту краще викупити в забудовників готові квартири, чи вкладати кошти в ті, що ще будуються?Кабмін вдвічі збільшив суму грошової допомоги тим, хто прихистив переселенців з небезпечних регіонів України – щоправда, тільки на опалювальний сезон.
«Уряд продовжує підтримувати українців, які безоплатно надали своє житло тим, хто вимушений покинути домівки через збройну агресію росії. У межах соціальної програми «Прихисток» в опалювальний період сума відшкодування становитиме близько 900 грн щомісяця за кожну особу», — розповів Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.
Як на мене, дуже добре, що держава надає підтримку тим, хто допомагає своїм співгромадянам, які опинились в скрутному становищі. Але було б непогано, якби сума відшкодування була ще дещо більшою. І ще мені дуже цікаво, чи є серед читачів ті, хто прихистив у власній нерухомості вимушених переселенців?
Форматів нерухомості не так вже й багато – і майже всі вони розташовані на твердій землі. Але є й винятки, зокрема компанія Storylines пропонує нерухомість (чи все ж таки рухомість?) на круїзному лайнері. Судно MV Narrative ще будується, але планується, що воно буде завершено вже наприкінці наступного, 2023 року.
На лайнері можна придбати у власність або орендувати на 24 роки апартаменти для життя. Загалом на судні буде 547 кают-апартаментів різної площі, які розмістяться на 18 палубах.
До послуг резидентів люксова інфраструктура: 20 ресторацій, кінотеатр, три басейни, спа-центр, медичний пункт, відділення банку, бібліотека та навіть освітній центр для дітей та підлітків. Корабель мандруватиме по світу, зупиняючись на декілька днів в різних портах.
Вартість оренди найменшої каюти на 24 роки складає $600 тис. на умовах «все включено».
Як вам ідея такого формату житла? Гадаєте, це може бути вдалою інвестицією?
Як повідомляє забудовник, 3 та 4 будинкам житлового кварталу POETICA присвоєно поштову адресу – відтепер вони офіційно знаходяться по вулиці Дегтярівська, 25-Ж та Дегтярівська, 25-Е відповідно. Рішення про присвоєння адреси прийняла Шевченківська РДА м. Києва.
Приєднуюсь до вітань майбутнім мешканцям та бажаю затишку в нових квартирах!
Добрі новини для інвесторів ЖК Crystal Park Tower!
ЖК офіційно добудований! Забудовник повідомляє, що вже отримав сертифікат готовності будинку, і наступного тижня власники квартир почнуть отримувати ключі.
Нагадаю, ЖК Crystal Park Tower – це 23-поверхівка бізнес-класу, яка розташована на проспекті Перемоги у Шевченківському районі Києва. В будинку налічується 250 квартир, а під ним розташований паркінг на 265 автівок. Планувалось, що комплекс буде зданий в 3 кварталі 2021 року, тож затримка вводу склала 1 рік. Девелопером проєкту виступили бренди «Ковальська Нерухомість» та St Sophia Homes.
Я вітаю забудовника та інвесторів (а незабаром – власників!) квартир у цьому ЖК та бажаю затишного та комфортного життя у новому домі!
Понад 4 млрд грн
виділив уряд на швидке відновлення критично необхідних об’єктів у деокупованих областях.19 млрд грн
має становити обсяг Фонду ліквідації наслідків російської збройної агресії.51 тисяча
саме стільки об’єктів потребують відновлення у звільнених областях, – повідомляє Денис Шмигаль у своєму тг-каналі.Біля Голосіївського парку знову помічені будівельники – про це повідомляє в своєму акаунті місцева мешканка Варя Боброва. Нагадаю, до війни тут планували звести чергову багатоповерхівку, але кияни відстояли частину парка та власне подвір’я.
Як пише автор повідомлення, у забудовника є документ на встановлення будівельного паркану – і в це, звісно, повірити легко. Але чи має він право використовувати військову техніку для власних потреб – на це питаннячко відповісти буде складніше. І я дуже сподіваюсь, що хоча б такі питання до забудовника у правоохоронців та військових виникнуть.
В Україні стартувала програма надання соціального житла, повідомляє Держмолодьжитло. Перші 9 родин вже отримали таке житло для тимчасового проживання у Сумах. А незабаром ще 60 родин отримають квартири у Ромнах, Чернігові, Житомирській та Київській областях – Держмолодьжитло вже придбало за цією програмою квартири в чотирьох згаданих областях.
Квартири надаються із ремонтом, меблями та побутовою технікою – умеблювати їх допомогло Товариство Червоного Хреста України.
Житло для тимчасового проживання надається за договором найму але безоплатно, на строк до одного року та більше, якщо постраждалі особи не набули у власність або користування інше житло. ВПО не зможуть приватизувати надане житло, обміняти його чи поділити квадратні метри. Здавати такі квартири в піднайм або вселяти інших осіб теж заборонено. Як на мене – все логічно. Але мені цікаво, що буде з цими квартирами після нашої перемоги, коли ВПО роз’їдуться по домівках?
Фонд держмайна виставив на аукціон два приміщення заводу «Арсенал», що розташований по вул. Князів Острозьких (Московська), 8.
Лот №1 – 350 кв.м у корпусі № 1 («Виробничі майстерні» 1850-1851 рр), лот №2 – 150 кв.м у корпусі №7 («Ковальська майстерня»).
Стартова вартість лоту №1 – 23 тис грн, лоту №2 – 378 тис. грн.
Подати заявку на участь в аукціоні можна до 11 жовтня, а самі торги відбудуться 12 жовтня.
Цікаво, якщо власником цих приміщень стане пересічна людина, чи можна їй буде перетворити цю нерухомість у житло?
Київміськбуд підвищує вартість квадратного метру у власних новобудовах, – про це повідомляє прес-служба компанії.
«Вартість будівельних матеріалів змушує піднімати ціни. Раніше ми анонсували подорожчання з вересня, але потім відклали, оскільки розуміємо, що зараз людям важко і з роботою, і з зарплатами, але щоб продовжити будівництво, потрібно закуповувати матеріали, а вони здорожчали майже на 50%. Ціни зміняться з 1 жовтня» – повідомляє Тетяна Маркова, Директор Департаменту продажів і маркетингу забудовника.
Дізнатись актуальну базову вартість квадратного метру у конкретному ЖК буде можливо на офіційному сайті компанії. Зауважу, що останній раз забудовник переглядав ціни у червні 2022 року.
18 мільйонів 700 тисяч
Саме стільки квадратних метрів житла зруйновано в Україні з початку збройної агресії росіян, – такі дані наводить Олена Шуляк, голова партії «Слуга Народу».
Для порівняння: згідно даними Держстату, за весь 2021 рік в Україні збудували та ввели в експлуатацію трохи менше 11,5 млн кв. м житла. Ще 2,5 млн кв. м було збудовано за перше півріччя 2022 року.
Від початку збройної агресії більше 745 українських бізнесів релокувались у більш безпечні західні регіони країни, а 558 з них вже навіть відновили роботу, – передає 24tv.ua з посиланням на заступницю міністерки економіки Тетяну Бережну. Ще близько 300 компаній підшукують нову локацію для переїзду.
Найчастіше бізнес переїжджає до Львівської області – сюди релоковано 25% від загальної кількості підприємств. Закарпатська область прийняла 16% релокованих компаній, Чернівецька – 11%, а Івано-Франківська – 7%.
Зауважу, що хоча за програмою релокації, після нашої перемоги бізнеси мають повернутися на первинні локації, але вже зараз зрозуміло, що принаймні частина з них залишиться на Заході України. І це означає, що розвиток регіонів буде продовжуватись: створюватимуться нові робочі місця, зростатиме чисельність мешканців, новий поштовх до розвитку отримають сфера побутового обслуговування та, звісно, галузь нерухомості. Тож вважаю, що у західних областях ми будемо спостерігати один з найвищих показників зростання цін на купівлю та оренду житла в країні.
Будівельну інформацію суспільству зараз видають дуже дозовано – закриті реєстри та кадастрова карта, далеко не всі владні рішення афішують для широкого загалу тощо. Тому дехто вважає, що у воєнний час можна по-тихому провернути чергову серію земельного дерибану чи пограбувати суспільство. На щастя, активісти навіть в таку скрутну для країни годину знаходять «час та натхнення» відстоювати інтереси громади. В тому числі, і в судах.
Як повідомляє відомий столичний правозахисник Олександр Дядюк, наразі за ініціативи депутата Київради Ксенії Семенової формується список (реєстр) судових справ , які мають особливу суспільну важливість для міста та для киян. Тож юрист запрошує всіх активних громадян та тих, хто у судах відстоюють інтереси громади – долучитись до створення такого реєстру.
Як на мене – чудова ініціатива. Адже навіть в умовах війни не можна мовчати про земельні оборудки та беззаконня.
В ЖК «Варшавський Плюс» введено в експлуатацію ще два будинки – Сертифікат готовності отримали дома № 13.4 та 13.5!
Я вітаю забудовника та інвесторів з цією радісною звісткою та бажаю затишного та спокійного життя в нових квартирах!
Нагадаю, що ЖК «Варшавський Плюс» будується на Виноградарі, вздовж проспекта Правди. У його складі – 10 будинків заввишки 23-26 поверхів, в яких заплановано більше 2,5 тис. квартир. Наразі здані 8 будинків проєкту, а ще 2 планують здати до кінця року. Девелопер проєкту – Stolitsa Group.
Черговий новий ЖК в столиці
КМР оприлюднила проєкт Рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки за адресою проспект Степана Бандери, 32 в Оболонському районі столиці – депутати плануюють дозволити будувати на місці стоянки новий багатофункціональний компелкс. Ділянка з кадастровим номером 8000000000:78:167:0002 перебуває в оренді ТОВ «Дніпросіті-Інвест» та ТОВ «Системні технології України».Про те, що за цією адресою планується нове будівництво я розповідала ще в листопаді 2021 року – коли вивчала видані в жовтні МУО. Згідно з документом, на даній ділянці планувалась реконструкція існуючого автокомплексу у 16-поверхову споруду (щоправда, без житлової складової).
На жаль, зараз дані про видані МУО, Дозволи на будівництво та Сертифікати готовності до експлуатації закриті для загального перегляду – і, судячи з усього, будуть залишатись закритими до кінця дії воєнного стану. Я розумію можновладців, адже зараз не на часі розпорошувати суспільну увагу і відволікати громадськість потенційно «скандальними» виданими МУО та дозволами на будівництво. Але зауважу, що такий підхід не дуже корелює з декларацією будівництва прозорого та відкритого суспільства.
На Львівщині вартість оренди випередила столичну
За даними сервісу RIELTOR.UA, у серпні медіанна ціна на оренду 1-кімнатної квартири у Львові складала 13,3 тис. грн, а 2-кімнатної – 14,5 тис. грн. А в столиці медіанна ціна на 1-кімнатну в серпні становила 8 тис. грн, а на 2-кімнатну – 12 тис. грн. Тобто львівська нерухомість зараз більш вигідна для рантьє, ніж столична.
Про те, що у Львові дорожчає оренда, свідчать також дані державної статистики. За підрахунками ГУ статистики
у Львівській області, в серпні плата за оренду житла збільшилась на 9,2% проти липня. На жаль, столичне ГУ статистики не оприлюднює (чи не рахує?) цей показник. І цей факт, як на мене, свідчить про те, що у Львові ринок оренди житла більш «прозорий», ніж у столиці.
Ще один законопроєкт, який вчора депутати ВР підтримали у першому читанні – про звільнення власників знищеної чи пошкодженої нерухомості від сплати податку на нерухоме майно (законопроєкт № 7632).
Згідно документу, нарахування податку на нерухомість за знищене чи пошкоджене майно призупиняється з того календарного місяця, який буде вказаний в акті огляду такого майна (складається органом державної влади чи органом місцевого самоврядування). І знову починається – у наступному місяці після відновлення такої нерухомості.
Зауважу, що ще в березні 2022 року в Податковий Кодекс було внесено зміни щодо нарахування та сплати податку на нерухомість. Цитую: «За 2021 та 2022 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, які перебувають у власності фізичних осіб, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України».
Вчора ВР прийняла за основу законопроєкт № 6458, «Про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Цей законопроєкт визначає ключові засади реновації застарілих мікрорайонів: державну політику у сфері комплексної реконструкції, механізм компенсації власникам застарілого житла та коло осіб, які матимуть право на таку компенсацію.
Зокрема очікується, що в ході реконструкції оновлювати будуть не лише житлові будинки, а й об’єкти соціально-транспортної інфраструктури по сусідству. А зносити будуть лише ті будинки, які неможливо реконструювати. Сама ж реконструкція багатоквартирних домів може відбуватись як з відселенням мешканців, так і без неї.
У разі відселення, власникам квартир надаватимуть рівноцінне житло (у стартовому будинку чи маневровому фонді) або грошову компенсацію. До речі, стартові будинки мають розміщуватись у тому ж або суміжному мікрорайоні – що, як на мене, має добре позначитися на сприйнятті необхідності вимушеного переїзду з боку мешканців такого житла. Звісно, було б справедливо ще й допомогти таким людям й в організації переїзду (хто переїжджав з квартири на квартиру – знає про що я кажу), але про це розробники законопроєкту не подбали.
Наразі документ очікує на друге читання. Але зауважу: навіть якщо законопроєкт стане Законом вже «завтра», запрацює він тільки після нашої перемоги.
Прес-служба Київміськбуду повідомляє, що компанія відновлює роботи на ЖК «Урлівський-1», який будується на перетині вулиць Урлівська, Прип’ятська та Дніпровська набережна у Дарницькому районі Києва.
Цей ЖК складається з 7 будинків заввишки 26 поверхів, в яких розміститься майже 2 тис. квартир. Компанія планує завершити всі роботи над цим проєктом до кінця 2022 року.
Бажаю забудовнику та інвесторам здійснення планів та мрій 😉RIELTOR.UA поділився даними щодо динаміки серпневих цін на 1- та 2-кімнатні квартири у Львові. Як бачимо, ціни на 1- та 2-кімнатні квартири в цьому місті майже зрівнялись. Середня медіанна ціна проданих 1-кімнатних склала $52,7 тис, а 2-кімнатних – $56 тис.
Цікаво, що 1-кімнатні у серпні продавались дорожче, ніж очікували продавці – медіанна ціна оголошень про продаж 1-кімнатних квартир становила $50 тис. А ось продавці двокімнатних хотіли б отримати за свою власність побільше грошей: медіанна ціна оголошень на продаж становила $71,5 тис. Тож вони погоджувались на суттєвий дисконт для реального покупця.
Зауважу, що ціни на львівську нерухомість у серпні були навіть вищі за столичні – принаймні на 1-кімнатні квартири. За данимиRIELTOR.
UA, в останній місяць літа медіанна вартість продажу київських 1-кімнатних становила $43 тис (при запросі від продавців $62 тис). Проте, 2-кімнатні в столиці були дорожчими за львівські – їх медіанна вартість склала $61,5 тис (проти очікуваних продавцями $82 тис). Як на мене, такі цифри свідчать про те, що львівська нерухомість впевнено обходить столичну – і за цінами, і за зацікавленістю з боку потенційних покупців.
Що робити, якщо іпотечне житло знищено?
Частина квартир, що були знищені росіянськими загарбниками, перебували в іпотеці. Тож їх власники опиняються перед дилемою: що робити з кредитом. Як розповів Андрій Дубас, голова Асоціації українських банків в ефірі програми українського радіо «Сьогодні. Вдень», банк може списати такий кредит.
«Якщо квартира або будинок були в іпотеці, і це житло знищене, то, найімовірніше, банки будуть йти на поступки клієнту і списуватимуть такий кредит – далі розраховуючи, що держава компенсує втрати від росії та зможе повернути ці кошти для банку», – говорить експерт.
Андрій Дубас радить тим, хто втратив іпотечне житло, вийти на контакт з банком та повідомити про обставини. «Я не знаю жодного випадку, коли людина втратила квартиру, а банк вимагав далі сплачувати кредит».
Я дуже сподіваюсь, що ця порада експерта більше нікому не знадобиться. Але будемо реалістами: орки продовжують цинічно обстрілювати наши міста та руйнувати житло. Тож тим, у кого є іпотека, важливо знати, що стосунки з банком навіть в такій ситуації можна налагодити та не потрапити до переліку «ненадійних позичальників». І я рада, що наші банки з розумінням ставляться до тих позичальників, які під час агресії втратили своє майно.
Звичайні конвекційні котли вже під забороною
Індивідуальне опалення квартир, зазвичай, базується на використанні стандартних конвекційних котлів. Але, як повідомляє Європейська Бізнес Асоціація, з 29 серпня 2022 року їх заборонено вводити в обіг на ринку України – тепер всі котли мають бути конденсаційними.
З одного боку, це дуже добре, адже сучасні прилади більш економічні та дозволяють приблизно на 25% знизити споживання газу. Але з іншого, перехідний період викликає багато запитань і у будівельників, і у представників, і у інших «причетних». Саме питання щодо переходу на нове обладнання, обговорювали на зустрічі Комітету побутової електротехніки ЄБА з представниками Міністерства розвитку громад та територій України, яка відбулась 16 вересня.
По-перше, фахівці та чиновники, розглянули важливе питання: що робити забудовникам, які закладали у проєкті квартир з індивідуальним опаленням стандартні (конвекційні) котли? Адже імпорт цього обладнання вже заборонений, а для встановлення конденсаційних котлів мають бути внесені зміни в проєкт. Наразі прийняли тезу, що якщо стандартні котли були введені в обіг на території України, то забудовники можуть продовжувати їх встановлювати і після 29 серпня – тобто вносити зміни у будівельні проєкти не потрібні. Але якщо таких котлів у забудовника немає і він не може їх придбати, то вносити зміни в будівництво та проєктну документацію йому все ж таки доведеться.
Також учасники наради обговорили питання по заміні котлів у вже існуючих будинках з індивідуальним опаленням на стандартних котлах, в разі їх виходу з ладу. А саме: хто буде визначати чи необхідна реконструкція колективного димоходу та відповідати за неї, хто має сплачувати за реконструкцію колективного димоходу тощо. На ці питання відповіді поки не знайдені – тож сторони продовжуватимуть пошук оптимальних рішень.
Вже за декілька тижнів має стартувати державна програма пільгового іпотечного кредитування, – про це вчора повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів.
«Іпотека під 3% річних буде надаватися українським військовослужбовцям, правоохоронцям, педагогам, медикам та науковцям. Початковий внесок 20% і термін іпотеки до 20 років дозволяє всім, хто захищає, лікує та вчить Україну, отримати своє житло», — зазначив Денис Шмигаль
Наразі Уряд ухвалив дві постанови, які дозволять запустити програму за оновленими правилами. До того ж, подати заявку на іпотеку можна буде в Дії.
Планується, що завдяки цій програмі власним житлом будуть забезпечені «сотні тисяч українців». Крім того, ця програма має стати одним із драйверів відновлення економіки та відбудови України.
Як на мене, якщо ця Програма дійсно буде настільки масштабною, що нею зможуть скористатися «сотні тисяч» українців, то за будівельну галузь та ринок нерухомості можна буде не переживати.
Бомбосховища з’являться не тільки під новобудовами, а й під існуючими будівлями.
Як повідомляє КМДА, архітектурно-містобудівна рада при Департаменті містобудування та архітектури підтримала концепцію щодо будівництва об’єктів укриттів в умовах існуючої сформованої забудови Києва.
Вона включає в себе розміщення об’єктів подвійного використання з функцією укриття в радіусах доступності до об’єкту в умовах існуючої сформованої забудови. За основу були взяті території стадіонів шкіл для розміщення під їх площиною паркінгів з функцією укриття.
Наразі концепція в цілому підтримана, тепер для її реалізації потрібно ініціювати зміни до законодавства та державних будівельних норм.
А ще – знайти кошти на її втілення в життя, звісно.
Вже наступного тижня Держмолодьжитло проведе черговий етап відбору за програмою «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». Переможців обиратимуть методом випадкового вибору із числа кандидатів, які подали заявки на участь у програмі.
За результатами відбору, 500 учасників програми матимуть змогу отримати іпотечний кредит на пільгових умовах – під 3% річних з першим внеском від 6% від вартості житла.
Нагадаю, що програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» діє з 2021 року, а її фінансування відбувається за рахунок грантових коштів Уряду Німеччини, що надаються через Банк Розвитку KfW. Наразі це вже буде 11 відбір серед учасників, яких станом «на сьогодні» вже налічується 28973 осіб.Щоправда, після початку повномасштабної збройної агресії росії, було проведено лише два відбори – вони відбулися 4 та 31 серпня. Тобто право отримати пільгову іпотеку отримали 800 родин переселенців (300+500). Але скористалися цим правом лише 29 переможців – саме стільки кредитів за цією програмою було оформлено з 1 червня по 31 серпня у Києві та області, на Дніпропетровщині, Івано-Франківську, в Одесі, та на Полтавщині. Звісно, це не підсумкові дані, адже з моменту обрання переможця до укладання пільгової іпотеки має пройти час, тож кількість виданих кредитів може побільшати.
Мені цікаво, а ви б скористались іпотекою під такий відсоток?
Відновлено будівництво ЖК «Урлівський -2»
Як повідомляє Київміськбуд, компанія відновлює роботи на майданчику ЖК «Урлівський-2». Зараз будівельники приступили до облаштування фасадів та утеплення балконів у будинках №1 і №2, готують люльки для фасадних робіт на будинках №3 і №4, виконують роботи по монтажу теплової магістралі будинку.
Нагадаю, цей комплекс будується у Дарницькому районі столиці, на перетині вулиць Клеманська та Сортувальна. У складі проєкту – чотири 26-поверхових будинки на 988 квартир.
Вітаю забудовника та інвесторів цього ЖК, та сподіваюся разом з ними на найшвидше закінчення будівництва!
Міста ущільнюються – і це добре. Чи не добре? Якщо ви вважаєте, що тільки в Києві суспільство розділено на прихильників та супротивників створення нових ЖК та ущільнення забудови, то ви помиляєтесь 🙂
Аналогічні «війни з новобудовами» точаться у всьому світі – і для сторін цієї «війни» навіть є своє визначення. Тих, хто виступає проти нової забудови, принаймні у своєму районі, називають NIMBY, що є абревіатурою вислову «Не на моєму задньому дворі». Відповідно, представників протилежного боку позначають абревіатурою YIMBY, яка перекладається як «Так, на моєму задньому дворі».
Якщо стисло, то аргументи YIMBY: буде більше квартир – житло стане дешевшим. Аргументи NIMBY: буде більше квартир – життя стане некомфортним. Зазвичай, люди, які відчувають безпосередній вплив від будівництва нового ЖК на власне життя, приєднуються до NIMBY. А ті, хто не відчуває на собі такого впливу, займають позицію YIMBY.
Але, звісно, в реальності все набагато складніше: існує навіть розгалужена класифікація різних течій NIMBY та YIMBY, а вчені вивчають, як представників однієї категорії «помирити» з іншою.
Моя особиста думка – істина знаходиться десь посередині. Не слід забудовувати «все і всюди». Але й не будувати взагалі нічого нового – теж не найкраща ідея. Тому мені більш до вподоби взагалі позиція QUIMBY «Якість на моєму задньому дворі». Але проблема в тому, що «якість» всі розуміють по-своєму 😉
А ви до якої категорії себе б віднесли: NIMBY 🔥 чи YIMBY ❤️? А ваші знайомі?
У Києві помітили, що розпочався демонтаж історичної будівлі за адресою Андріївський узвіз, 24, – про це повідомив Дмитро Перов, юрист та член організації «Центр розвитку міст».
«Будинок має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення, охоронний # 658-Кв. Згідно ст. 22 Закону України «Про охорону культурної спадщини» – зміна, надбудова або перебудова пам’яток не допускається. На будівельному майданчику відсутній паспорт об’єкту з наявною інформацією про дозвільну документацію та захисний паркан. Роботи відбуваються на полотном намальованого історичного фасаду», – пише активіст на своїй ФБ-сторінці.Я теж хочу висловити своє обурення тим, що деякі забудовники вважають за прийнятне нищити Київ – підступно, на догоду власним інтересам та користуючись тим, що зараз увага людей максимально прикута до подій на фронті. Як на мене, така поведінка є геть не патріотичною.
Але хочу зауважити, що держава наче сама підштовхує таких горе-забудовників познущатися з міста. Адже як чорним по білому написано у Постанові Кабміну №722 від 24.06.22 року «Деякі питання здійснення дозвільних та реєстраційних процедур у будівництві в умовах воєнного стану»:
– У разі ненадання відповідним уповноваженим органом містобудування та архітектури містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки або неприйняття рішення про відмову в їх наданні протягом десяти (10) робочих днів з дня реєстрації заяви про їх видачу, проектування об’єкта будівництва здійснюється БЕЗ отримання МУО відповідно до містобудівної документації на місцевому рівні та обмежень у використанні земель, визначених Законом України “Про охорону культурної спадщини”;
– У разі ненадання погодження або ненадання обґрунтованої відмови протягом 30 днів органом охорони культурної спадщини, погодження проектної документації вважається погодженим за замовчуванням.
Отакі справи 🤷♀️
Держстат оприлюднив динаміку нового будівництва за перше півріччя 2022 року. Ділюся цікавими цифрами!
Загалом за перше півріччя в Україні загальна площа житлових будівель на початок будівництва становить 1,33 млн кв.м, з яких 1,29 млн кв.м – це багатоквартирні будинки (з двома та більше квартирами). Причому майже половину з них (1,13 млн кв. м) почали будувати вже у другому кварталі 2022 року.
Якщо перевести ці квадратні метри у квартири, то, за даними Держстату, у першому кварталі в Україні почали будувати 17,2 тис. квартир у багатоквартирних будинках, а у другому – ще 15,6 тис. Крім них, у першому кварталі в Україні почалось будівництво 3,6 тис. нових одноквартирних будинків, а у другому – ще 2,5 тис.
Лідером по новому будівництву житла за підсумком двох кварталів стала Київська область – за пів року тут почали будувати 502 тис. нових кв.м житла. Причому 480 тис. кв.м – це нові «квадрати» у багатоквартирних будинках. У «квартирному вираженні» це 9,8 тис. нових квартир, 8,2 тис. з яких – квартири у багатоквартирних домах.
Друге місце посіла Львівщина, де за пів року стартувало будівництво майже 450 тис. нових квадратних метрів, з яких 446 тис. – в багатоквартирних проєктах. У перерахунку на квартири це означає, що з січня 2022 року тут почали зводити 6,1 тис. нових квартир, з яких майже 5,8 тис. – це квартири у будинках з 2 та більше квартирами.
Третє місце розділили між собою Київ та Харківська область. За даними Держстату, за підсумками півріччя Харківщина випередила столицю по кількості квадратних метрів, що почали будуватися – 213,5 тис. у Харківській області проти 202 тис. у Києві. Але столиця випереджає Харківщину за кількістю майбутніх квартир – 3,1 тис. у Києві проти 2,2 тис. на Харківщині.
Як на мене, цифри доволі надихаючі – якщо під час воєнного стану в країні починають зводити нові будинки, перемогти її неможливо!
Як повідомив мер Києва Віталій Кличко, в місті триває відновлення багатоповерхівок, пошкоджених росіянами.
На початку літа стартували роботи у будинку по вул. Чорнобильській, в який 15 березня влучила ракета. З 126 квартир цієї 16-поверхівки, 64 вигоріли повністю, а 62 – постраждали частково. «На сьогодні підсилили залізобетонні конструкції, відновили вхід до будинку, проклали нові внутрішні електричні та сантехнічні мережі, привели до ладу квартири та місця загального користування. Зараз утеплюють фасади, встановлюють вікна. А також здійснять соціальний ремонт у квартирах», – розповів Віталій Кличко. Роботи тут планують завершити за два місяці.
Тривають роботи і у 27-поверховому будинку на пр. Лобановського – їх планують завершити навесні 2023 року.
Влітку місто розпочало відновлювальні роботи на 11 житлових будинках. А загалом у столиці пошкоджені понад 640 інфраструктурних об’єктів та житлових будинків. На відновлювальні роботи виділено 600 млн грн з міського бюджету, та 200 млн грн надав уряд.
Як повідомляють в КМР, в Оболонському районі між провулком Попова, 5-а та вулицею Агрегатною, 2 з’явиться новий сквер – в рамках реалізації концепції «Нового Оболонського двору».
«Концепція включає капітальну реконструкцію двору із зонуванням території, будівництво нового дитячого та спортивного майданчиків, встановлення системи автоматичного поливу, окрему територію для вигулу домашніх улюбленців, збільшення кількості паркомісць шляхом оптимізації захаращених територій, облаштування парковок для велосипедів і встановлення нового освітлення прибудинкової території», – зазначив депутат Київради Богдан Чорній.
Депутат додав, що наразі спільно з КО «Київзеленбуд» докладає зусиль по переведенню ділянки на баланс підприємства – аби унеможливити її подальшу забудову.
Як на мене – чудова ініціатива, адже новий сквер краще за нову висотку. Згодні?
Трохи будівельної статистики воєнних часів від ЛУН
🏗 Станом на лютий в Україні будували 1300 ЖК.
🏗 Станом на вересень у 856 ЖК (66%) – будівництво відновлено.
🏗 Поки що в країні залишається призупиненим будівництво у 443 ЖК.
🏗 З початку збройної агресії були добудовані 107 ЖК або їх черг (але ще не всі з них введено в експлуатацію).
🏗 У 75 ЖК України забудовники продали всі вільні квартири, які в них були на початок вторгнення рашистів.
🏗 3 початку збройної агресії в Україні розпочали будівництво 66 ЖК або черг у них.
🏗 За 1-2 квартал 2022 року було введено в експлуатацію 2,4 млн кв.м новобудов. Це на 54% менше, ніж було введено за аналогічний період у 2021 році.
Мене особисто ці цифри тішать – адже вони свідчать про те, що ми активно чинимо опір ворогу не тільки на полі бою.
Віримо в ЗСУ, Україна відбудується 💙💛
Мінюст регулярно оновлює список нотаріусів, які мають право вчиняти нотаріальні дії щодо цінного майна під час воєнного стану.
Зокрема, мова йде й про договори, повязані з нерухомістю: її відчуження/поділу, спадкові договори, договори іпотеки та відступлення прав вимоги за ними, довіреності про право розпорядження нерухомим майном та ін. (повний перелік таких угод тут)
Тому перш ніж звернутись до нотаріуса за посвідченням будь-яких договорів з нерухомістю, варто перевірити повноваження обраного фахівця. Зробити це можна на сайті Мінюста, де публікується актуальний перелік нотаріусів, які мають право посвідчувати такі угоди.
Ціни на нерухомість у світі майже всюди зростають – про це свідчать дані з дослідження Global House Price Index, проведеного Knight Frank.
Лідером здорожчання є Турція, в якій за 2 квартал 2022 року ціни на житло зросли на 160,6%. Щоправда, це без урахування індексу інфляції, а якщо враховувати цей показник, то вартість нерухомості в цій країні зросла на 45,9%.
Серед країн Європи найбільші показники здорожчання демонструє нерухомість у таких країнах:
Словаччина: +25,5% без урахування інфляції/+10,8% з урахуванням;
Чехія: +23,5% / +9,5%;
Ісландія: + 22,9% /+ 12,9%;
Естонія: + 21% / +5,0%.Спад цін, навіть без врахування інфляції, зафіксований у таких країнах:
Марокко: -5,8% / -10,5%;
Гонконг: -2,4% / -4,2%;
Китай: -1,3% / -2,6%;
Перу: -0,9 / -9,4%%
Малайзія: -0,1% / -2,2%.В Україні, за даними агентства, номінальна вартість квартир виросла на 12%, але якщо врахувати рівень інфляції, то вона навіть знизилась на 7,8%.
Президент підписав законопроєкт № 5091 «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». Тож тепер це Закон, який має захищати інвесторів новобудов від подвійних продажів квартир забудовниками.
Що кардинально зміниться?
✔️ В правовому полі з’являється нове поняття: майбутній об’єкт нерухомості.
✔️ Кожна майбутня квартира у багатоквартирному будинку має бути зареєстрована у реєстрі речових прав Мінюсту як окремий об’єкт майнових прав.
✔️ Забудовник буде розкривати інформацію про кількість вже проданих у будинку квартир.
✔️ Забудовник має під’єднати будинок до інженерних мереж на постійній основі перед введенням будинку в експлуатацію, а не після присвоєння адреси.
✔️ В кожній новобудові з’явиться «гарантійна частка» – квартири, які забудовник зможе продати тільки після добудови ЖК чи його черги.Докладніше про Закон можна почитати у блозі.
Чудові новини для інвесторів ЖК Chalet
З 7 вересня у ЖК відновилось будівництво та запрацював відділ продажів. Тож забудовник обіцяє регулярно ділитися з інвесторами світлинами з будмайданчику та інформувати про хід робіт 👏👏👏
Нагадаю, що ЖК Chalet розташований у Святошинському районі по вулиці Львівська. Це трисекційний будинок комфорт класу, який спроєктований з каскадною поверховістю. В комплексі має з’явитися 475 квартир та готель, під будинком розміститься підземний паркінг, а поблизу – парк (більше подробиць про цей проєкт у блозі)
Стартувало будівництво цього ЖК восени 2020 року, а добудувати його планували наприкінці 2022 року. На жаль, наразі інформації щодо нової дати здачі в експлуатацію немає, але якщо будівництво відновилось, то й про нові терміни ми скоро дізнаємось 😉
На столичному ринку оренди може з’явитися новий орендодавець – місто. У Києві планують створити фонд житла територіальної громади: місто за рахунок власного бюджету закупить квартири, які надалі будуть здавати переселенцям і киянам. Квартири надаватимуть як у довгострокову оренду, так і в оренду з правом викупу (лізинг). Про такі наміри міста повідомив заступник голови КМДА Вячеслав Непоп.
«При здачі в оренду цього житла, перевага надаватиметься сім’ям учасників бойових дій в Україні, особам, які втратили житло на тимчасово окупованих територіях, та киянам, які бажають поліпшити свої житлові умови», – розповів Вячеслав Непоп.
Програма має стартувати майже «вже зараз», а детальний порядок отримання такого житла має бути розробленим протягом місяця.
На реалізацію рішення направлять 2 млрд грн, на які планується придбати близько 1 тис. квартир. Нескладно порахувати, що за зазначених умов одна квартира обійдеться бюджету у 2 млн грн або приблизно у $50 тис.
Як на мене – цілком реальна сума. Тільки мені цікаво, на якому ринку слід чекати гуртового покупця – на первинці чи вторинці? Та як позначиться на ринку його поява?
Столичні орендарі та орендодавці шукають консенсус
RIELTOR.UA поділився даними щодо динаміки цін на столичні 2-кімнатні квартири – ті, що здаються, та ті, що були здані. Як бачимо з графіку, очікування орендодавців та готовність орендарів платити поступово зближуються: медіанна ціна в оголошеннях знижується, а медіанна ціна зданих квартир – росте.
У серпні орендарі, в середньому, хотіли отримувати за 2-кімнатну квартиру в столиці 12,5 тис. грн на місяць. Але готові були її здавати за 10,7 тис. грн на місяць – в середньому, звісно.
Як на мене, така динаміка може свідчити про те, що баланс між попитом та пропозицією на ринку оренди майже знайдено. Адже за стабільних часів різниця між «хочу» та «здано», в середньому, складала 1-2 тис. грн (в залежності від сезону).
Але про стабільність пропозиції та попиту, а також про стабілізацію цін на орендні квартири у столиці, говорити поки зарано.
По-перше, війна в Україні триває (віримо в ЗСУ!).
По-друге, на формування орендних цін мають вплив економічний стан та курс національної валюти.
По-третє, невідомо якою буде зима – чи не почнуть люди виїжджати з міста та чи не змінять орендарі уподобання. Наприклад, винаймати не цілу квартиру, а лише кімнату в ній – адже формат оренди теж має вплив на формування цін.
Згідно з даними ЛУН, частка аудиторії, яка цікавиться новобудовами власної області, в середньому, складає 45%. Цей показник найнижчий у Закарпатській (30%), Івано-Франківській (31%) та Одеській (36%) областях. А найвищий – в Києві та Київській області (54% та 63% відповідно), Полтавській (59%), Дніпропетровській (54%) та Львівській (53%) областях.
При цьому потенційні інвестори з Києва та області активно переглядають інформацію про новобудови в інших регіонах. Наприклад, саме зі столичного регіону на порталі було зафіксовано 29% переглядів новобудов Вінницької області, 28% – Закарпатської та Черкаської областей та 25% – Чернівецької.
Зауважу, що у потенційних інвесторів зі всієї України найбільший інтерес викликають новобудови столиці. Адже 29% тих, хто взагалі цікавився київськими ЖК, знаходяться в різних куточках України. Як на мене, це означає що Київ залишається найбільш привабливими регіоном для потенційних інвесторів у новобудови.
До речі, не менш цікаві цифри, що стосуються інтересу до українських новобудов з-за кордону. Згідно даних ЛУН, за цим параметром лідерство належить одеським (23%) та київським (17%) ЖК. Але тут, на мій погляд, дещо зарано робити висновок про те, що новобудови в цих містах дійсно настільки цікавлять іноземних інвесторів. Адже, по-перше, деяка кількість переглядів могла робитися з України через vpn. А по-друге, інформацію про ті чи інші ЖК могли моніторити українці, які перебувають за кордоном.
Ще цікаві дані зі статистики ЛУН
Роздивляючись середні ціни на новобудови в різних регіонах країни, можна зробити висновок, що найбільш недооціненими є новобудови Івано-Франківська та Тернополя.
В них середня вартість квадратного метру в ЖК, що будуються, складає лише 22 тис. грн. Це більш ніж вдвічі нижче за середню ціну столичних новобудов та майже вдвічі нижче, ніж в новобудовах Закарпаття.
Як на мене, зовсім скоро будемо спостерігати підвищення цін на новобудови у Івано-Франківську та Тернополі. Причому, судячи з динаміки здорожчання середнього квадратного метру у цих регіонах, активніше будуть рости ціни на новобудови у Івано-Франківську.
Українські новобудови найактивніше дорожчають у Закарпатті – за даними ЛУН.Статистика, з початку збройної агресії росії саме в Ужгороді середня вартість квадратного метру у новобудовах додала рекордних 14,2 тис. грн. І у вересні досягла відмітки 39,7 тис. грн за кв.м.
Здається ще трішки, і ціна на закарпатські «квадрати» наздожене середню ціну на новобудови столиці, яка нині складає 48,2 тис. грн, додавши з початку війни «лише» 12,4 тис. грн.
Цікаво, що вартість середнього квадратного метру від закарпатських забудовників вища за середні ціни від їх львівських колег. Адже нині у львівських новобудовах «квадрат», в середньому, коштує 34,6 тис. грн, що лише на 8,3 тис. грн вище, ніж на початку лютого.
Як на мене, така динаміка цілком зрозуміла та логічна, адже Закарпаття є одним з найзахідніших та найбезпечніших регіонів країни. Тож не дивно, що люди доволі активно цікавляться місцевою нерухомістю – в тому числі й тією, що будується.
Як пише “Київвлада”, вартість будматеріалів у Києві зросла на 25-60%, в залежності від номенклатури. Це, звісно, вплине і на собівартість квадратного метра новобудов – вона збільшиться приблизно на 25%.
Але не тільки. Для інвесторів, які ось-ось стануть власниками нових квартир, це означає, що вартість витрат на їх оздоблення та приведення до житлового стану теж зростає. І перспектива отримання «голих стін» виглядає вже не так чудово, як раніше.
Тож, як на мене, цілком ймовірно, що незабаром українські забудовники масово почнуть пропонувати інвесторам квартири не з голими стінами, а хоча б у стані white box – а “найпродвинутіші” взагалі можуть взяти на озброєння досвід розвинених країн та не тільки оздоблювати квартири, а й меблювати їх.
Деякі, до речі, роблять це вже доволі давно. З київських девелоперів квартири з ремонтом та частковим меблюванням (кухня, санвузол) своїм інвесторам не перший рік пропонує “Інтергал-Буд” в своїх ЖК. А з регіональних, наскільки мені відомо, квартири з меблюванням можна придбати в ЖК Арден Курортний (Хмельницька область).
Сьогодні парламентарі прийняли в першому читанні законопроєкт № 7636, який передбачає повернення до тієї системи оформлення прав оренди земельних ділянок, яка існувала до запровадження воєнного стану. Щоправда, це стосується лише земель сільгосппризначення.
Але, як на мене, і це є непоганим знаком. Я дууже сподіваюсь, що незабаром до звичної роботи повернуться і інші важливі надбання державної політики «прозорого суспільства»: публічна Кадастрова карта, реєстр будівельної діяльності тощо.
Ви як вважаєте, на часі відкриття даних реєстру ДІАМ та Кадастру?
Київ планує збільшити фінансування Міської цільової програми забезпечення житлом – на 2022-2024 роки хочуть передбачити 2 244 726,9 тис. грн з міського бюджету (раніше було заплановано виділити 1 237 727,8 тис. грн з бюджету міста).
Крім того, зміни торкнулися підвищення розрахункової вартості будівництва «соціального» житла. За новими розрахунками, ціна його квадратного метру дорівнюватиме 32,7 тис. грн (2022 р.), 34,9 тис. грн (2023 р.) та 36,8 тис. грн (2024 рік). Наголошую, що це ціна за 1 квадратний метр квартири з оздобленням та без урахування інфляційного фактору.
Як на мене, саме останні цифри є найбільш цікавими. Адже вони свідчать, по-перше, про те, що економісти не чекають «обвалу» цін на нерухомість протягом найближчих 2 років (принаймні в гривні). І, по-друге, що нинішні ціни забудовників не такі вже й «відірвані від реалій». Наприклад, середня вартість кв.м у будинках класу економ, згідно даних ЛУН, нині становить близько 30 тис. грн.
Парламент ухвалив законопроєкт № 4142, який забороняє використання азбесту в будівництві. Про це повідомила голова політичної партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.
Незважаючи на канцерогенну дію, азбест активно використовувався у будівництві – з нього виробляли шифер, плити для перегородок, труби тощо. Але відтепер в Україні цей матеріал мають замінити безпечніші аналоги: металочерепиця, фіброцемент, оцинкована сталь та ін.
Як на мене, нововведення назріло давно. Про канцерогенні властивості азбесту відомо не перший рік (чи навіть десятиріччя). До того ж, цей матеріал є «токсичним» в усіх сенсах, бо завозився в Україну, в основному, з рф.
Але є й інший нюанс. Азбестовий шифер вважається найдешевшим «народним» покрівельним матеріалом, тож його заборона в короткостроковій перспективі може призвести до збільшення затрат на відбудову. До речі, за даними оперштабу з відновлення, потреба у шифері сьогодні становить більше 1 млн м2.
Проте експерти впевнені: в довгостроковій перспективі собівартість безпечного безазбестового шиферу має знизитися, тож “народним” стане саме він.
Отримав Сертифікат готовності ЖК «Рідний-2»
Читачі повідомляють, що нещодавно було введено в експлуатацію перший будинок ЖК «Рідний-2» – на сайті ДІАМ було зареєстровано Декларація про готовність об’єкта до експлуатації за № ІУ 101220825589. Тож я з задоволенням вітаю забудовника та інвесторів!
ЖК «Рідний -2» будується в селі Гатне, неподалік від Києва, і в його складі має з’явитися шість 5-поверхових будинків. Зауважу, що затримка вводу в експлуатацію становила лише 1 квартал – коли цей проєкт тільки стартував (2021 рік), перший будинок планували здати у 2 кварталі 2022 року. Як на мене, в нинішніх умовах така затримка може вважатися майже королівською точністю.
Щоправда, приймати мешканців будинок ще не готовий – будівельники продовжують роботи з утеплення фасаду та внутрішні роботи. Але я сподіваюсь, що ці роботи швиденько виконають – і зимувати люди будуть вже у власних квартирах!
P.S. Як відомо, будівельний реестр працює з обмеженнями, тож закликаю інвесторів ділитися новинами від своїх забудовників в чаті інвесторів
Згідно даних work.ua, за 30 днів на сайті було розміщено лише 89 пропозицій на вакансію «Будівельник» (по всій Україні). Натомість за місяць було розміщено 1695 резюме по цій спеціальності (3585 за останні 3 місяці).
За даними сервісу, середня зарплата будівельника в Україні становить 17,5 тис. грн. Найбільшу зарплату роботодавці пропонують у Львові – в цьому місті будівельникам, в середньому, платять 22,5 тис. грн. Це навіть більше, ніж в Києві, де середньомісячна оплата праці таких фахівців оцінюється у 22 тис. грн.
Цікаво, що виходячи з резюме, львівські будівельники готові працювати, в середньому, за 20 тис. грн на місяць. А столичні за свою працю бажають отримувати 25 тис. грн.