Що дозволили будувати в столиці. А що – ні

Схоже, що столичні забудовники вирішили трішки перепочити із забудовою Києва. Як видно з даних реєстру будівельної діяльності, загалом з початку 2023 року в столиці було здійснено лише 20 спроб отримати дозволи на будівництво житлових комплексів. І лише 3 них виявились вдалими та завершились видачею відповідного документа. Розповідаю, хто та на що отримав Дозвіл, а кому в цьому питанні поки не пощастило.

Що дозволили будувати в столиці. А що - ні

Забудова на Виноградарі

2 червня 2023 року отримано Дозвіл на подальшу забудову земель агрокомбінату «Пуща-Водиця» на Виноградарі. Документ за № ІУ013230530416 регламентує освоєння земельної ділянки площею 86 га з кадастровим номером  8000000000:91:400:0101.

Забудова на Виноградарі Дозвіл на будівництво та дані кадастру

Її забудова здійснюватиметься в рамках зведення мікрорайонів XI, XII, XV, XVII та часткової забудови мікрорайонів XVI, XVIII, XIX багатофункціонального житлового району, що прилягає до вул. Гетьмана Івана Виговського (колишня вул. Маршала Гречка), просп. Правди та вул. Газопровідної у Подільському районі м. Києва (ХІ та ХІІ мікрорайони).

Нагадаю, що будівництво «багатофункціонального житлового району» вже почали – тут збудовані та будуються ЖК «Варшавський Плюс», «Варшавський-2», «Варшавський мікрорайон», «5 Квартал», «7 Квартал» та інші ЖК.

Згідно з даними Дозволу на будівництво, на цій ділянці мають з’явитися 30 багатоповерхових житлових будинків заввишки до 25 поверхів (майже 6 тис. квартир), паркінги, школа, дитячі садочки, торговельні центри.

Замовником будівництва виступає  ДП «Науково-дослідний, виробничий агрокомбінат «Пуща-водиця», а генеральним підрядником – ТОВ «Моноліт Будсервіс». Який девелопер представлятиме цей проєкт на ринку, наразі невідомо. Як невідомо і який зовнішній вигляд матимуть будинки нового ЖК.

Але з огляду на ТЕП проєкту, які зазначені в Дозволі на будівництво, можна зробити припущення, що новий ЖК буде позиціонуватись в класі економ чи максимум комфорт – адже в ньому передбачені лише 1- та 2-кімнатні квартири.

Що ж, сподіваюсь, дуже скоро ми дізнаємось більше подробиць про цей проєкт.

вул. Мечникова, 7-Б

Після декількох відмов (остання датована травнем 2023 року за № ІУ013230516553), в червні таки було видано Дозвіл на будівництво «житлового будинку з офісними приміщеннями та вбудованою автостоянкою», який має розташовуватися по вулиці Мечникова, 7-Б. Це Печерський район столиці, його центральна та історична частина.

Проєкт житлового будинку на Мечнікова, 7б Дозвіл на будівництво та дані кадастру

Згідно з виданим Дозволом (№ документа ІУ013230529201 від 6.06.2023 року), роботи розгорнуться на ділянці з кадастровим номером 8000000000:82:026:0013, цільове призначення якої 02.07 «Для іншої житлової забудови». А збудують на ній 36-поверховий ЖК (4 поверхи стилобата + 32 житлові поверхи) на 201 квартиру з паркінгом, який вміщуватиме 148 автівок. Називатись проєкт, скоріш за все, буде ЖК Egoist Residence.

Зауважу, що ідея будівництва житлової багатоповерхівки майже на території Олександрівської клінічної лікарні «витає в повітрі» вже давно – і вона давно створює суттєву напругу в суспільстві. Проти забудови виступають прості кияни, з нею перед виборами «борються» депутати та майже всі представники столичної влади, намагаються зупинити правоохоронці та чисельні суди.

Зокрема, забудовнику вже анулювали і видані в 2010 році МУО (поновлені в судовому порядку), і розривали договір оренди земельної ділянки (поновлено в судовому порядку), і не видавали Дозволи (щонайменше по 5 відмов в 2020 та 2021 роках) – але, схоже на те, що хмарочосу все ж таки бути.

Замовником будівництва ЖК Egoist Residence виступає ТОВ «Будінформ» (один з співвласників – політик Віктор Бондар), а генеральним підрядником стане ТОВ «БК Сармат». Хто стане девелопером проєкту, поки що достеменно невідомо.

вул. Вишгородська, 45

В квітні 2023 року в реєстрі будівельної діяльності з’явився Дозвіл на будівництво за № ІУ083210120865, яким дозволяється подальша забудова земельної ділянки за адресою вулиця Вишгородська, 45 (Подільський район столиці).

Проєкт по вул. Вишгородська, 45 Дозвіл на будівництво та дані кадастру

Нагадаю, за цією адресою знаходиться ЖК «Паркове місто», яке входить до портфелю столичних девелоперів UDP та КАН.  Де-юре замовниками будівництва виступають компанії «Агрофірма Троянда» та ТОВ «Акронінвест».

Згідно з Дозволом, в рамках ЖК має з’явитися ще 735 квартир.

вул. Болсуновська, 8

Після декількох відмов, в квітні 2023 року таки було легалізоване будівництво нового ЖК Struetinsky Residence по вулиці Болсуновській, 8 (Печерський район столиці, мікрорайон Звіринець), що неподалік від ботанічного саду ім. Гришка.

Замовник будівництва отримав Дозвіл на реконструкцію «складської будівлі (нежитлового будинку) з пристосуванням під житловий будинок». Номер документа КВ 012230406206 від 19.04.2023 р.

Будівництво нового ЖК по вул. Болсуновська, 8 Дозвіл на будівництво та дані кадастру

Згідно з Дозволом, в ході реконструкції за цією адресою має з’явитися 8-поверховий будинок на 28 квартир, але судячи з даних, які озвучує девелопер, насправді будується 10-поверховий будинок на 46 квартир.

Замовником будівництва виступає обслуговуючий кооператив «Орсей Київ» (від нього тягнуться ниточки до девелопера KBD), а генеральним підрядником значиться ТОВ «БК Атлант-Плюс» (не має відношення до відомого забудовника та девелопера «Атлант»).

Кому не пощастило

вул. Українська, 6

Замовники хотіли, але ДІАМ не дозволив легалізувати «спадок УКО» – будівництво ЖК «Шевченківський квартал» (вулиця Українська, 6 в Шевченківському районі столиці). Остання відмова була надана в лютому 2023 року – документ № ІУ013230202569 в реєстрі будівельної діяльності має статус «відмовлено».

Причина: численні порушення, починаючи від подачі документів організацією, яка не є замовником будівництва та відсутності у генерального підрядника ліцензій на будівництво об’єктів відповідного класу наслідків (СС3) до невідповідності проєктної документації вимогам ДБН та містобудів.

вул. Макарівська

Чергову відмову отримав і замовник будівництва ЖК «Київська Швейцарія», який збираються зводити по вулиці Макарівській в Шевченківському районі. Номер документа  ІУ013230126940 (січень 2023 року).

Зауважу, що це не перша, і навіть не друга спроба – замовник методично «бомбардує» ДІАМ (а раніше ДАБІ), намагаючись отримати Дозвіл на будівництво «житлово-офісного комплексу з об’єктами соціальної сфери та підземноназемними паркінгами» – саме так офіційно називається ЖК, який планують звести на ділянках з кадастровими номерами 8000000000:91:077:0037 и 8000000000:91:107:0022.

Замовником будівництва виступає будівельна компанія «Сомпекс», а генеральним підрядником (і, скоріш за все, девелопером проєкту) значиться «Інтергал-Буд».

Причина відмови: неподання документів, необхідних для прийняття рішення та невідповідність об’єкта проектній документації на будівництво та/або вимогам будівельних норм.

вул. Прирічна, 5-А

Не підтримала ДІАМ і ідею будівництва Свято-Покровського храму, воскресної школи, столової для малозабезпечених, странно-приїмчиського готелю та інших приміщень у складі релігійного багатофункціонального комплексу, який має розташовуватись по вулиці Прирічній, 5-А (Оболонський район столиці) на ділянці з кадастровим номером 8000000000:78:094:0001.

У складі проєкту мали б з’явитися три секції житлового будинку на 210 квартир та 120 апартаментів, але документ з № ІУ013230121946 має позначку «відмовлено».

Причини: відсутність необхідних погоджень проєкту, недостовірні відомості у поданих документах (збільшена кількість житлових будинків) та невідповідність намірів забудовника цільовому призначенню ділянки забудови.

Замовником будівництва виступають релігійна громада УПЦ та ТОВ «ДБК-Партнер», генеральний підрядник – «ДБК-Моноліт».

вул. Василя Степанченка, 5

Спіткала відмова у видачі Дозволу на будівництво і замовника реконструкції «нежитлових будівель та адміністративно-побутового корпусу під багатофункціональний та адміністративно-побутовий комплекс» по вулиці Василя Степанченка, 5 (Святошинський район, Академмістечко). Номер документа ІУ013230406909 від 7 квітня 2023 року.

Причина відмови – відсутність необхідних погоджень та невідповідність поданої документації законодавчим вимогам.

Замовником будівництва виступає ТОВ «Навіум-2008», а генпідрядником – ТОВ «КСМ-Груп» (ця компанія, скоріш за все, виступить і девелопером майбутньої новобудови).

P.S. Запрошую вас доповнити цей список у коментарях на форумі чи у чаті інвесторів новобудов у телеграм.


799 відповідей
  • Капитатор
    15.04.2020 о 14:24
    Декапитатор
    У каждого инвестора, гостя столицы свое виденье комфортабельного города. Это очень дискуссионный аспект в вопросах урбанистики. Если бы жителям столицы не нрави...

    Господи, как же надоело читать этот бред во всех темах про недвижимость. Нигде ни в одной стране мира застройка не решается простыми спросом и предложением. Спрос на недвижимость в столице физически невозможно удовлетворить, сколько ее не застраивай. Например, спрос на наркотики тоже никогда не заканчится, но почему-то продавать наркотики мне государство не разрешает. И здесь не работает аргументация: давайте попросим наркоманов не покупать наркотики. Мы просто их запрещаем продавать. Точка. Точно так же и с застройкой столичной земли: если вырубить Мариинский парк или Владимирскую горку, и построить там очередной убогий ЖК, квартиры там раскупят в любом случае. Здесь не с покупателями квартир нужно разговаривать…

    – Городская власть Киева, которая в теории должна представлять ВАШИ (жителя Киева) интересы…
    – раздает от ВАШЕГО имени…
    – ВАШИ (муниципальные) участки земли…
    – ГАСК и прочие многочисленные гос. конторы, которые существуют на ВАШИ налоги…
    – и должны представлять ВАШИ (горожанина) интересы…
    – раздают разрешения на застройку на этих участках всего что застройщик пожелает…
    – а могли бы раздавать эти разрешения со списком условий в ВАШИХ (жителя Киева) интересах, как это делается во всем мире. Например, этажность, количество квартир, благоустройство, внешний вид, инфраструктура, количество паркомест, обязанность эти паркоместа продавать только вместе с квартирой, обязанность сделать первый этажж коммерческий, и многое-многое другое.

    … но дурак у нас, конечно, покупатель.

    Я живу в Западной Германии в городе, где один квадратный метр жилья стоит 6 (шесть) тысяч евро. Это место, куда не прочь переехать половина земного шарика… В данный момент на сайте недвижимости я вижу в черте города всего 8 (восемь!) новостроек для продажи. Семь из них – это 4- и 5-этажные дома, и один 7-этажный. Это то, что у нас называют малоэтажным строительством или “клубными домами”; местные это называют высотками и “Бетонными мешками”. Почему так мало? Почему застройщики не застраивают город 25-этажными гетто?! А потому что нельзя. Власть в городе просто не принадлежит строительной мафии. И власть просто не выдает разрешения на строитльство. Все очень просто. Поэтому мой город с преимущественно 3-этажной застройкой на окраинах, и 5-8-этажной в центре. Поэтому у меня на районе вокруг моего трехэтажного (!) многоквартирного дома в радиусе одного (!) километра есть: сельхоз-поля, лес, озера, ручьи, дачи, конюшни, фермы, дикие олени и еще очень много чего… и все это не где-нибудь у черта на рогах, а в черте города, даже не на окраине, возле трамвайной остановки, в 15 минутах езды от центра города.

    Владимир
    27.01.2020 о 17:28
    Павел
    На Госпитальной 4 что-то строить собираются. Если боксера снова переизберут - Киеву хана.

    Киеву уже давно наступила хана. Из Киева уже невозможно сделать комфортный город.

    Бог Инвестиций
    10.03.2020 о 17:16
    Ірина Романова
    На днях изучила реестр выданных Градостроительных условий и ограничений, и поняла, что запущенный «маховик» застройки столицы и не думает снижать обороты. Изуч...

    Я так понял что новые нормы по высоте носят чисто декларативный характер. Ех сейчас бы с инвестора в квартиры в девелопера превратится)))) А если серьезно то таких наглых коррупционных сделок как на Антоновича 7 давно не видел. 3 млн за участок под дом минимум на 10 этажей возле самого Майдана. Серьезно????? 2 паркоместа в этом районе столько стоят. Неплохо так застройщик заработает. А за секонд который находятся в цехе Большевика на Шулявке 700 млн гривен хотят. Не страна а сказка)

    Киевлянин
    24.08.2019 о 14:34
    Ірина Романова
    Летом столичный Департамент градостроительства и архитектуры хотя и не так активно выдавал застройщикам Градостроительные условия и ограничения, но все же без ...

    Из рекреационных комплексов все эти застройщики и городская власть могут построить для нас разве что только крематорий)

    Виктор
    Хотел добавить свои 5 копеек на счет "общественно полезных" зон на Позняках 11. На счет парков и скверов полностью согласен, а вот на счет ТРЦ, по моему, все бо...

    Полностью с Вами согласна. Супермаркетов здесь вообще на каждом шагу! Это очень удобно, как по мне.

    Очень жду когда Ривер Молл обустроит свою часть набережной. А дальше, круто было бы, чтобы парк Берковщина привели в порядок и набережную ту, что ведет от парка к Дарницкому мосту, обустроили. Сделали бы как на Оболони!

    P. S. только Ривер Стоун раздражает, который решил, что вот им почему-то можно украсть у всех часть береговой зоны.

Читайте всі 799 коментарів на форумі: Проекты новостроек: что еще построят в Киеве?