ЖК LIBERTY PARK 2 в Жулянах

Ще одна столична новобудова, в якій нещодавно почалося залучення коштів від приватних інвесторів – ЖК LIBERTY PARK 2. Дізналась, що саме пропонують інвесторам.

ЖК Ліберті Парк 2 візуалізація
Так може виглядати майбутній будинок ЖК LIBERTY PARK 2. Але це не точно 🙂

Будівництво ЖК «Ліберті парк 2» ведеться в столичному мікрорайоні Жуляни (Солом’янський район міста) по вулиці Скіфська, 12.  Поруч з новобудовою розташовується ще кілька «парків» від цього ж девелопера: ЖК «Ліберті Парк» та «Манчестер Парк».

Але якщо «Ліберті Парк» та «Манчестер Парк» розташовані пліч-о-пліч (в деяких випадках мешканці сусідніх секцій та будинків можуть чи не поручкатись один з одним з власних вікон), то «Ліберті Парк 2» має більше повітря навколо себе: від «Ліберті» та «Манчестера» його відділяє вузенька дорога.

Проте ділянка забудови межує з першими поверхами каркаса замороженого ЖК «Вектор» – і якщо його колись добудують, то «ручкатись» деякі мешканці ЖК «Ліберті Парк 2» зможуть вже з цими сусідами.

ЖК Liberty Park 2 на карті
Новобудова на мапі

Як на мене, то щільність місцевої забудови має суттєво вплинути на автотрафік: припаркувати автівку, заїхати або виїхати звідси з часом може бути проблематично. Причому вплинути на таку перспективу майже неможливо – для паркінгу місця майже немає, та й дорогу розширювати тут просто немає куди.

Хоча, якщо зважити на клас багатьох місцевих новобудов, можна припустити, що автівки матимуть далеко не всі мешканці – тож і навантаження на місцеві дороги збільшиться несуттєво. Тим більше, що поблизу знаходиться зупинка маршруток, які курсують до станцій метро «Теремки», «Іподром» та «Виставковий центр».

ЖК Ліберті Парк 2 вигляд згори аерообліт
Забудова цієї місцевості доволі щільна

А ось навантаження на місцеву соціальну інфраструктуру буде більш значним. Тим паче, що вона тут не так вже й розвинена. Поблизу новобудови розташований один дитячий садок, а ось до найближчих шкіл доведеться йти за Жулянський парк або до житлового масиву Теремки-2 (близько кілометра).

Торговельних закладів поблизу більше: в радіусі 300 м працюють магазин АТБ та різні крамниці, до гіпермаркетів «Епіцентр» та «Метро», за бажанням, теж можна дійти пішки (до них близько 1,5 км). Також в радіусі до кілометра від новобудови є кав’ярні та ресторанчики, різні салони та інші заклади обслуговування.

Щодо проєкту «Ліберті парк-2», то перед початком залучення коштів від інвесторів девелопер не потурбувався про створення «представництва» нового ЖК в мережі – або ж вирішив зекономити на ньому в ці скрутні часи. До речі, судячи з усього, зекономити він вирішив не тільки на маркетингових та рекламних витратах. Але про іншу «оптимізацію витрат» розповім нижче.

Незважаючи на деяку секретність, мені вдалося дізнатись, що ЖК «Ліберті Парк 2» – це 6-поверховий будинок, який зводиться за монолітно-каркасною технологією із заповненням стін газоблоками. Фасади будинку планують утеплити мінеральною ватою та оштукатурити. Комунікації (вода, каналізація, електрика) планують підключити до центральних мереж, а опалення майбутніх квартир буде індивідуальним, за рахунок електричних котлів.

Скільки загалом квартир буде у будинку, наразі невідомо – але, судячи з усього,  їх буде більше 70 (!). Тобто на поверсі, скоріш за все, розміщуватиметься по 12-15 квартир. Більшість з них будуть невеликими студіо та 1-кімнатними площею 20-23 кв.м.

Квартири будуть без балконів або лоджій – тобто, як на мене, вони більше нагадуватимуть кімнати в гуртожитку (хоча і з власним санвузлом та кухонькою), а не повноцінне житло. При цьому проєкт забудовник чомусь позиціонує в класі комфорт, а не економ.

ЖК Liberty Park 2 планування квартир
Варіанти планування майбутніх квартир в ЖК “Ліберті парк-2”

Щодо цін, то на даному етапі будівництва квадратний метр в ЖК «Ліберті Парк 2» коштує від $650. Тобто мінімальна сума інвестування в цей проєкт становить близько $15 тис. – саме стільки коштуватиме майбутня студіо площею 20 кв.м.

До речі, збудувати ЖК і ввести його в експлуатацію інвесторам обіцяють вже у 2 кварталі 2024 року. Але щодо реальності цих обіцянок в мене виникають деякі сумніви.

По-перше: зараз забудовник працює над 4 поверхом каркасу майбутнього будинку – тобто йому потрібно звести ще 3 поверхи, облаштувати покрівлю, завершити фасадні роботи, внутрішні роботи, приєднатися до комунікаційних мереж. Як на мене, за півроку виконати такий об’єм робіт буде складно – хоча, звісно, і не неможливо.

ЖК Ліберті Парк 2 хід будівництва
Роботи на майданчику ЖК “Ліберті парк 2” в жовтні 2023 року. Фото ЛУН

По-друге, навіть якщо будівництво і буде завершено весною 2024 року, то зовсім не факт, що забудовнику без проблем вдасться отримати документ про введення будинку в експлуатацію. Адже сучасний ДІАМ повністю очищений від корупції – тож він не має приймати в експлуатацію те, що збудовано з суттєвими порушеннями законодавства.

Хоча… З будинками сусіднього ЖК «Ліберті Парк» у забудовника «фокус вдався»: влітку 2022 року в реєстрі будівельної діяльності були зареєстровані Декларації про готовність двох (ось та ось) 3-поверхових приватних будинків з мансардою де-юре – але 6-поверхового 2-секційного будинку на 50 квартир де-факто. Тож чому б забудовнику не сподіватись, що у нього не виникнуть складності з введенням в експлуатацію 3-поверхового приватного будинку, яким юридично є ЖК «Ліберті парк 2»?

Отже, як бачимо, ще одна суттєва стаття економії забудовника – це «економія» на оформленні дозвільної документації. Так, де-юре будинок зводять на невеличкій (8 соток) ділянці землі з кадастровим номером 8000000000:72:576:0010, яка має цільове призначення «Для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва». Тобто будувати на ній можна одноквартирні будинки або, максимум, таунхауси – а не багатоквартирний дім, як це робить забудовник.

До речі, згідно з Повідомленням про початок виконання будівельних робіт за № КВ051210208432 від 10.02.2021 року, саме одноквартирний будинок тут і зводять – на 3 поверхи, з мансардою.

ЖК Ліберті Парк 2 дані кадастру
Ділянка забудови в кадастрі

Ну і декілька слів про забудовника: ним виступає фізична особа. А генеральний підрядник будівництва – та сама компанія, яка будувала ЖК «Ліберті Парк» – ТОВ «БФ Висотгарантбуд».

Тож раджу потенційним інвесторам ЖК «Ліберті Парк 2» поспілкуватись з мешканцями сусідньої новобудови та розпитати, чи влаштовує їх якість будівництва та чи комфортно живеться в нових квартирах, чи вистачає тиску води в кранах та чи витримує каналізація. Ну і, звісно, що саме колишні інвестори отримали: окрему квартиру в багатоквартирному будинку чи частку площі у приватному домі – і скільки додаткових витрат вони понесли в ході оформлення правовстановлюючих документів на таке житло.

Це вся інформація, яку мені вдалося зібрати про ЖК LIBERTY PARK 2 в рамках короткого огляду. Сподіваюсь, що з ваших коментарів на форумі та в чаті інвесторів новобудов ми дізнаємось про цей проєкт більше.

Також не можу не нагадати: інвестуючи в новобудову, ви не купуєте квартиру. Ви купуєте обіцянку забудовника побудувати її для вас. Тож ретельно оцінюйте всі ризики та реалістично співвідносить їх з можливою вигодою!


1 відповідь
  • Вадим
    25.10.2023 о 17:27

    Какой ужас, и это же кто-то будет покупать…
    Тут прекрасно все: и локация, и материалы, и планировки, и сроки) очевидно, что никто во втором квартале след года не сдаст эту общагу в богом забытом месте

Приєднуйтесь до обговорення на форумі: ЖК LIBERTY PARK 2 в Жулянах