Які ЖК добудували в столиці. А які не змогли отримати Сертифікат

Як і в жовтні 2023 року, в листопаді столичним забудовникам не вдалося суттєво наростити обсяги введення житла в експлуатацію. Розповім, які ЖК отримали Сертифікат готовності, а яким з різних причин було відмовлено.

Одразу зауважу, що принаймні в мене пошук по реєстру будівельної діяльності працює «з нюансами»: деякі документи з’являються в ньому з затримкою, деякі – не відображаються за визначеними критеріями, а деякі взагалі можна знайти після «танців з бубном». Тому в цю добірку я додала ті Сертифікати, які були зареєстровані не тільки в листопаді, а й раніше – але я про них не розповідала.

ЖК О2 Residence

Ще у вересні 2023 року отримали Сертифікат готовності до експлуатації два будинки ЖК О2 Residence – відповідний документ присутній в реєстрі будівельної діяльності з 28.09.2023 під № ІУ123230915404.

Згідно з ним вважаються готовими до прийому мешканців будинки 1 та 3 пускових комплексів – це два 7-поверхових будинки по 40 квартир кожний. Також цим документом визнана готовою до експлуатації котельня.

ЖК О2 Residence візуалізація
Візуалізація ЖК О2 Residence

ЖК О2 Residence будують серед Бортницького лісу, за адресою 22 км Харківського шосе. Адміністративно це вважається Дарницьким районом столиці, але до «цивілізації» звідси 2 км лісовими стежками, а до найближчої станції метро «Бориспільська» – 4 км, які доведеться долати першим мешканцям комплексу аби банально купити «хліб та до хліба».

Проте з часом все необхідне має з’явитися прямо на території ЖК: тут побудують приміщення під магазини та кав’ярні, центр дитячого розвитку, медцентр тощо. Концепцією тут передбачена навіть еко-ферма, на якій мешканці зможуть власноруч вирощувати екологічно чисті овочі, фрукти та ягоди.

Загалом до складу цього ЖК мають увійти 12 будинків заввишки 7 поверхів, в яких з’являться 880 квартир. Наразі два будинки отримали Сертифікат готовності (щоправда, з затримкою майже на 3 роки, першим інвесторам обіцяли їх здачу в 4 кварталі 2020 року). Ще два будинки планують здати в 2 кварталі 2024 року (колись планували в 4 кварталі 2020 року) – але й новий термін може бути перенесений.

Справа в тому, що ще в жовтні Господарський суд міста Києва наклав арешт на ділянки забудови і заборонив проведення будівельних робіт та будь-яких реєстраційних дій з нерухомим майном на них – в тому числі, і приймати в експлуатацію збудовані об’єкти (справа № 910/127/21). Тож раджу покупцям та інвесторам подивитись, як розгортатимуться події.

Відділ продажів ЖК «О2 Резіденс» працює і пропонує інвесторам як квартири в зданих будинках, так і в тих, які ще будуються. Вартість квадратного метра в збудованих будинках стартує з позначки $1240-1280, в них можна обрати 1-, 2- або 5-кімнатну квартиру площею від 36 кв.м, 70 кв.м та 135 кв.м відповідно. Мінімальна вартість квартири становить $46 тис.

В будинках, які ще зводять, ціна квадрата трохи нижча, від $1110, та й вибір варіантів більший. Наприклад, в будинку №2, який планують здати у 2 кварталі 2024 року, можна обрати 1-, 2- або 3-кімнатну квартиру площею від 36 кв.м, 70 кв.м чи 90 кв.м. А сума інвестиції в таку нерухомість стартує з позначки $43 тис.

ЖК «Варшавський-3»

Не встиг девелопер Stolitsa Group презентувати столичним інвесторам свій черговий проєкт забудови колишніх угідь агрофірми «Пуща-Водиця» (нагадаю, це сталося влітку 2023 року), як перші будинки цього ЖК вже отримали Сертифікат готовності до експлуатації. А саме, 10.11.2023 документом за № ІУ123231030506 були введені три будинки комплексу: №№ 7.4, 7.5 та 7.6.

ЖК Варшавський-3 візуалізація
Візуалізація ЖК “Варшавський-3”

Нагадаю, ЖК «Варшавський-3» зводять в рамках комплексної забудови нових мікрорайонів на проспекті Правди (Подільський район столиці) – і крім нього тут вже збудовані і будуються ЖК «Варшавський мікрорайон», «Варшавський-2», «Варшавський Плюс», «5 Квартал», «7 Квартал» та «Діброва Парк». І вони, до речі, будуть не єдині – місця для нових ЖК тут достатньо.

ЖК «Варшавський-3» складатиметься з 9 будинків заввишки 13-25 поверхів, в яких, за найскромнішими підрахунками, розмістяться більше 2,5 тис. квартир. Окрім них на території з’являться комерційні приміщення та багаторівневий паркінг для автівок.

Цікаво, що залучення коштів приватних інвесторів девелопер почав з будинку №10.1, який планується здати в експлуатацію наприкінці 2024 року. В ньому і зараз можна обрати майбутню 1-, 2- або 3-кімнатну квартиру площею від 39 кв.м, 67 кв.м та 75 кв.м відповідно та ціною квадрата від $1,1-1,2 тис. Тож мінімальна сума інвестиції становитиме $53,5 тис.

А ось в зданих будинках квартири до їх здачі в експлуатацію на ринок не виводилися – та й тепер забудовник пропонує варіанти лише в одному з них (будинок №7.6 на генплані). В ньому можна обрати 1-, 2- та 3-кімнатний варіант площею від 40 кв.м, 63 кв.м та 84 кв.м відповідно.

До речі, вартість метра готових квартир ЖК «Варшавський-3» не набагато вища, ніж в тих будинках, які ще тільки зводять – від $1,15-1,35, тож найдешевша готова квартира в ЖК обійдеться в ті ж $53 тис., що і квартира, яку збудують через рік.

Кому не пощастило

ЖК «Камертон»

Невдалою виявилась спроба отримати Сертифікат готовності до експлуатації ЖК «Камертон», який будують по вулиці Річна, 4 в Шевченківському районі столиці. 24 листопада інспектор ДІАМ відмовив замовнику будівництва у видачі відповідного Сертифіката.

До речі, попередня спроба отримати документ датується далеким 2021 роком – тоді вона теж не була вдалою. Два роки тому забудовнику відмовили через неповний комплект документів, поданий до ДІАМ. А нещодавня відмова пов’язана з конкретними претензіями інспекторів, а саме:

  • будівельними недоробками (в будинку не змонтовані/не укомплектовані пожежні кранкомплекти, не завершено опорядження евакуаційних сходів з паркінгу, не виконані всі заходи з інклюзивності);
  • документальними (відсутні акти прийняття, виробничої каналізації, мереж зовнішнього електропостачання, внутрішньої електропроводки, підключення до ТП і забезпечення постійного електропостачання, прийняття ТП тощо)
  • проєктувальні (інспектори виявили невідповідність загальної площі будинка «на папері» в ТЕП та в реальності).
ЖК Камертон візуалізація
Візуалізація ЖК “Камертон”

Як на мене, найсерйозніша проблема тут – невідповідність збудованого будинку проєктній документації. Її усунення може потребувати перероблення проєктної документації та внесення коригувань в дозвільну документацію – на що, звісно, потрібен час та гроші.

Сподіваюсь, забудовник встигне усунути всі недоліки до кінця року, адже актуальний строк здачі ЖК «Камертон» призначений саме на кінець 4 кварталу 2023 року. Додаткове зміщення терміну здачі означатиме, що затримка будівництва цього ЖК становитиме більше 4,5 років (першим інвесторам обіцяли здачу у 2 кварталі 2019 року).

До речі, в цьому ЖК у забудовника досі є вільні квартири для інвестування: 2- та 3-кімнатні. Вартість квадратного метра в них стартує з позначки $2,2 тис.

ЖК «Зарічний»

Невдалою виявилась спроба здати в експлуатацію будинки №№ 7, 7.1, 8, 9 10 та підземний паркінг в ЖК «Зарічний» – 24.11.2023 року інспектор ДІАМ відмовив замовнику будівництва у видачі Сертифіката.

ЖК Зарічний візуалізація
Візуалізація ЖК “Зарічний”

Причини такі:

  • відсутні електролічильники в головному розподільчому щиті будинку та комерційних ВРП;
  • частково відсутні внутрішні поквартирні кранкомплекти пожежні;
  • не змонтовані кнопки виклику ліфта ЛТПП;
  • відсутні сигналізатори загазованості підвальних приміщень;
  • не виконані заходи щодо забезпечення безперешкодного руху для маломобільних груп населення, а саме: відсутнє контрастне виділення скляних прорізів вхідної групи, тактильна плитка перед входами, дверима ліфтів, контрастне маркування першої та останньої сходинки сходових маршів;
  • не змонтована система управління евакуацією людей на першому поверсі;
  • відсутні в приміщеннях ІТП та насосної, електрощитовій показчики «Пожежа», «Вихід».

Як на мене, усунути ці недоліки можна дуже швидко – і, здається, забудовник дійсно оперативно з ними впорався. Адже нещодавно в реєстрі будівельної діяльності з’явилася нова заявка на отримання Сертифіката, але вона поки що очікує розгляду.

Сподіваюсь, по ній забудовник таки отримає Сертифікат готовності, адже наразі затримка здачі останніх будинків ЖК «Зарічний» становить півтора року: здати їх в експлуатацію планували у 2 кварталі 2022 року.

Зауважу, що всі квартири в ЖК «Зарічний» вже знайшли своїх майбутніх власників.

ЖК «31»

Не вдалося з першої спроби отримати Сертифікат готовності до експлуатації і забудовнику ЖК «31», який збудували по вулиці Драгоманова, 31-з на Позняках (Дарницький район столиці) – 10 листопада він отримав відмову у видачі документа.

ЖК 31 візуалізація
Візуалізація ЖК “31”

Відмова у видачі обґрунтована не такими вже й критичними недоліками: відсутністю датчиків загазованості повітря у місцях вводу інженерних мереж, відсутністю контрастного маркування світлопрозорих конструкцій дверей та паркомісць МГН на гостьовій парковці.

Більш суттєве зауваження – невідповідність проєктних інженерних рішень фактичним: гаряча вода в квартири мала подаватись з ІТП, а насправді гріти воду в квартирах мешканців мають бойлери. Але, здається, забудовник зміг оперативно усунути всі знайдені недоліки, бо вже подав в ДІАМ нову заявку на Сертифікат – вона зараз очікує розгляду.

Зауважу, що термін затримки будівництва ЖК «31» становить лише 1 рік – на старті проєкту планували його здати в експлуатацію в 4 кварталі 2022 року.

У забудовника в цьому ЖК ще залишився вибір квартир: можна обрати 1-, 2- чи 3-кімнатні варіанти площею від 46, 91 та 108 кв.м відповідно. Вартість квадратного метра в них стартує з $1,9 тис. в 1-кімнатних та від $1,3 тис. в 2- та 3-кімнатних квартирах, а найдешевша квартира обійдеться в суму від $106 тис.

ЖК LookyanSky

Не вдалося отримати Сертифікат готовності і забудовнику ЖК LookyanSky – 4.12.2023 року він отримав відмову у визнанні будинку комплексу готовим до експлуатації.

Причин багато: від неподання документів, необхідних для прийняття рішень, до невідповідності об’єкта проєктній документації та вимогам будівельних норм.

Зокрема, інспектори ДІАМ знайшли як документальні порушення (неповний пакет документів для здачі, плутанина з оплатою Сертифіката та ін.) так і будівельні (не в повному обсязі виконано роботи, які передбачені проєктною документацією, не наданий доступ до вузлів обліку відповідних комунальних послуг).

Тож гадаю, що чергову спробу здати цей ЖК в експлуатацію забудовник буде робити вже в наступному, 2024 році. Хоча на старті проєкту він розраховував здати будинок в 3 кварталі 2021 року.

ЖК LookyanSky візуалізація
Візуалізація ЖК LookyanSky

Нагадаю, ЖК «Лук’янСкай» розташований на розі вулиць Лук’янівська та Глибочицька (Шевченківський район Києва). Складається проєкт з єдиного будинку заввишки 19 поверхів, в якому розмістились 110 квартир плюс нежитлові приміщення на двох перших поверхах та підземний паркінг.

В цьому будинку у девелопера залишились вільні квартири – можна інвестувати в 1-, 2- чи 3-кімнатні варіанти. Площа 1-кімнатних –  від 44 кв.м, 2- та 3-кімнатних – від 74 кв.м. А вартість квадратного метра в них стартує з $1,5-1,7 тис., в залежності від параметрів житла. Найдешевша майбутня квартира тут коштуватиме інвестору від $79,5 тис.

P.S. Я вітаю всіх забудовників та інвесторів зданих столичних новобудов! І сподіваюсь, що вже найближчим часом ті, кому відмовили у видачі Сертифікату готовності, усунуть всі недоліки і отримають цей документ.


155 відповідей
  • Максим
    30.10.2020 о 15:46

    Очень интересно.
    Думаю, стоит это сделать регулярной рубрикой и выдавать такую информацию в конце каждого месяца.

    Галина
    30.10.2020 о 16:27

    очень интересная публикация, голосую за регулярность таких статей.
    Спасибо

    Олександр
    30.10.2020 о 17:26

    Я вважаю що це дуже важлива тема для інвесторів, як тих хто вже інвестував, так і майбутніх. Дякую Вам за Ваші труди.

    Очень важная информация, спасибо! Пишите еще ))

    Эндрю
    30.10.2020 о 18:55

    А в пригородах можно такой
    же обзор?

Читайте всі 155 коментарів на форумі: Дозволи та сертифікати на будівництво